*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

21 Μαρτίου

ΠΑΙΡΝΟΥΝ ΠΙΣΩ ΤΑ ΚΑΠΝΑ ΤΟΥΣ από τις αποθήκες της Καπνικής-Μιχηλίδη!

21 Μαρτίου
*Κι όμως, εμείς είχαμε προειδοποιήσει τους καπνοπαραγωγούς Ξάνθης, Ροδόπης και Σερρών για τις… «πέτσινες» επιταγές με τις οποίες αγόραζε την παραγωγή τους χωρίς εγγυητική
*Μόνο στον Καπνικό Συνεταιρισμό Λαγκαδά η Καπνική Μιχαηλίδης, οφείλει 7.6 εκατ. ευρώ!!!
Στις 22 Δεκεμβρίου 2016 με τίτλο «ΕΧΕΙΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
κύριε Μιχαηλίδη και ζητάς πάλι καπνά;», είχαμε προειδοποιήσει μέσα από τον «Μαχητή» τους καπνοπαραγωγούς Ξάνθης, Ροδόπης αλλά και Σερρών –και τότε μάλιστα μας την «βγήκε» καπνοπαραγωγός από τη Νιγρίτα- αναφέροντας μάλιστα στον υπότιτλο, «Προβληματισμένοι και πάλι οι καπνοπαραγωγοί Ροδόπης και Ξάνθης με τα «τερτίπια» της γνωστής ΚΑΠΝΙΚΗΣ – ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ, κάθε χρόνο τα ίδια και ίδια!»
Μάλιστα σ’ εκείνο το πρωτοσέλιδο ρωτούσαμε τον Μιχαηλίδη ευθέως:
«Η σύμβαση με τους καπνοπαραγωγούς προβλέπει υποχρεωτικά κύριε Μιχαηλίδη για την αγορά καπνών να καταθέσεις εγγυητική επιστολή, ώστε αν δεν πληρώσεις τις επιταγές, να τις πληρώσει η Τράπεζα. Εσύ έχεις;» και δεν μας απάντησε φυσικά και πάλι!!!
-Να λοιπόν που τρεις μήνες μετά επιβεβαιώνεται και δυστυχώς δικαιώνεται και πάλι ο «Μαχητής», αφού οι καπνοπαραγωγοί που πιάστηκαν ….«Κώτσοι», τρέχουν τώρα να πάρουν ΠΙΣΩ τα καπνά τους από τις αποθήκες, μπας και τα πουλήσουν σε άλλες καπνικές εταιρείες και πάρουν έστω και με ζημία κάποια χρήματά τους!

ΤΟ «ΠΡΟΦΗΤΙΚΟ» ΠΡΩΤΟΣΕΛΙΔΟ ΤΟΥ ΜΑΧΗΤΗ ΤΗΣ 22/12/2016
Ιδού αυτούσια τι αποκάλυπτε το πρωτοσέλιδο του «Μ» με ημερομηνία 22/12/2016:
«Τα ίδια δυστυχώς και φέτος, όπως και… πέρσι όπως μας κατήγγειλαν χθες καπνοπαραγωγοί από τη  Ροδόπη και τη Ξάνθη!
Ο λόγος για την γνωστή Καπνική - Μιχαηλίδης που με διάφορα «τερτίπια» και στη φετινή περίοδο, προσπαθεί να «ξεγελάσει» τους καπνοπαραγωγούς της Ροδόπης και της Ξάνθης και να αγοράσει τα καπνά τους, δίνοντας επιταγές χωρίς ωστόσο όπως δείχνουν τα πράγματα να διαθέτει εγγυητική επιστολή στις συμβάσεις της με τις ομάδες καπνοπαραγωγών, που θα τους κατοχυρώνει ότι θα πάρουν τα χρήματά τους κανονικά (σ.σ. εντός μηνός από την ημέρα που τα παρέλαβαν…) και δεν θα τους ταλαιπωρήσει επί μήνες –όπως και πέρσι- με την αγωνία μάλιστα ακόμη και να μην πληρωθούν!
Τι κάνει και φέτος λοιπόν η Καπνική Μιχαηλίδης; Δίνει προκαταβολές προσπαθώντας να πείσει τους καπνοπαραγωγούς ότι θα πληρωθούν όλη τη παραγωγή τους, υπόσχεται επιταγές χωρίς ωστόσο την ασφαλιστική δικλίδα ότι θα οι άνθρωποι θα πάρουν τα λεφτά τους στην ημερομηνία που αναφέρει η σύμβαση και είναι φανερό ότι πρώτα θέλει να πουλήσει η ίδια και μετά…να τους ξοφλήσει!!!!
Για όσους δεν γνωρίζουν λοιπόν το πώς γίνεται η αγορά των καπνών αυτήν την περίοδο και τι προβλέπεται, αναφέρω τα παρακάτω:
Η σύμβαση λοιπόν μιας καπνικής μεταποιητικής εταιρείας με τους καπνοπαραγωγούς προβλέπει υποχρεωτικά (σ.σ. Καταλαβαίνει άριστα τι εννοώ ο κύριος Αλέξανδρος Μιχαηλίδης) ότι απαιτείται για την αγορά καπνών να καταθέσει αυτή εγγυητική επιστολή, ώστε αν δεν πληρωθούν οι επιταγές ή τα χρήματα που οφείλονται, να εξοφλήσει τους καπνοπαραγωγούς σε όλο το ποσό που τους οφείλεται, η Τράπεζα!
-Ρωτάμε λοιπόν ευθέως την Καπνική Μιχαηλίδης,
-Έχετε ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ κύριοι; Ή θα έχουμε και φέτος τα ίδια με τα περσινά; Όπως πολύ φοβούνται οι καπνοπαραγωγοί;
ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΜΕ ΕΠΙΤΑΓΕΣ ΧΩΡΙΣ ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ!
Η συγκεκριμένη λοιπόν εταιρεία αυτές τις μέρες όπως μας κατήγγειλαν την Τρίτη καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης, τους κάλεσε και πάλι, προσφέροντας και πάλι…επιταγές, που κανείς δεν μπορεί ωστόσο να εγγυηθεί όπως και πέρσι ότι θα έχουν λεφτά όταν θα πάνε να πληρωθούν από την Τράπεζα.
Επισημαίνουμε μάλιστα ότι για να πεισθούν οι καπνοπαραγωγοί της Ροδόπης (όπως και άλλων περιοχών…) να δώσουν φέτος τα καπνά τους στο Μιχαηλίδη, πήραν μεγάλες προκαταβολές!!!
Στη Ροδόπη για παράδειγμα η προκαταβολή είναι 500.000 ευρώ, έναντι 18.000 ευρώ για τη Ξάνθη, που ούτως ή άλλως έχει στρέψει τη πλάτη στη συγκεκριμένη μεταποιητική εταιρεία και η Ομάδα Καπνοπαραγωγών Ν. Ξάνθης πρωτίστως ενδιαφέρεται να προστατεύσει τα μέλη της και κινείται μεθοδικά και αξιόπιστα.
-Γι’ αυτό και ρωτάμε σήμερα καθαρά και σταράτα την ΚΑΠΝΙΚΗ ΜΙΧΑΗΛΙΔΗΣ
-Κύριε Αλέξανδρε Μιχαηλίδη, πήρατε φέτος ΕΓΓΥΗΤΙΚΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ από τις Τράπεζες για να προχωρήσετε στις συμβάσεις σας; Ώστε οι καπνοπαραγωγοί που μας παραδίδουν το προϊόν τους, να είναι κατοχυρωμένοι!;;; Περιμένουμε μια καθαρή απάντηση…
(ΜΑΧΗΤΗΣ 22-12-2016)

ΚΑΙ ΠΡΙΝ ΑΛΕΚΤΩΡ... Η ΔΙΚΑΙΩΣΗ
ΙΔΟΥ ΚΑΙ ΟΙ ΔΡΑΜΑΤΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΤΩΝ ΗΜΕΡΩΝ
Σε μια κλωστή κρέμεται η βιωσιμότητα της εταιρείας επεξεργασίας και εμπορίας καπνού «Καπνική Μιχαηλίδης ΑΕ», καθώς η αδυναμία εύρεσης χρηματοδότησης δεν της επιτρέπει να εξοφλήσει παραγωγούς και εργατικό δυναμικό, με συνέπεια η κατάσταση να έχει λάβει δραματικές διαστάσεις, που δύσκολα ανατρέπονται.
Ενδεικτικό της κρισιμότητας είναι το γεγονός ότι ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα –από την Τετάρτη έως και την Παρασκευή- οι παραγωγοί, μέσω της ∆ιεπαγγελματικής τους οργάνωσης, αφού παρήλθε προ πολλού το 30ήμερο που προβλέπει η σχετική ΚΥΑ για την εξόφλησή τους, πήραν σε δύο αποθήκες, που νοίκιασαν για το σκοπό αυτό, μια μεγάλη ποσότητα από τα περίπου 2,5 εκατ. κιλά καπνά που είχαν παραδώσει στην Καπνική Μιχαηλίδης, με σκοπό να τα πουλήσουν σε κάποια άλλη μεταποιητική επιχείρηση και να μη χάσουν τα λεφτά τους. Επιχείρησαν, μάλιστα, να πάρουν πίσω και μια δεύτερη ποσότητα καπνών, ωστόσο, στη νέα απόπειρα ήγειρε αντιρρήσεις, ως αντίδικος, η «ΠΑΕΓΑ», θυγατρική της Εθνικής Τράπεζας, η οποία χρησιμοποιείται για τις χρηματοδοτήσεις των μεταποιητικών βιομηχανιών και η μεταφορά, τελικώς, δεν κατέστη δυνατή, λόγω νομικής εμπλοκής αλλά και αντιρρήσεων της βιομηχανίας.
Σύμφωνα με την Agrenda, η αξία των καπνών που είχε συγκεντρώσει τη φετινή εμπορική σεζόν η Καπνική Μιχαηλίδης, υπολογίζεται ότι ξεπερνά τα 10 εκατ. ευρώ. Από αυτά, ωστόσο, ο επιχειρηματίας φέρεται, κατά τις ίδιες πηγές να είχε δώσει στους παραγωγούς, ως προκαταβολή, πάνω από το 30% και για τα υπόλοιπα περίπου 6 εκατ. ευρώ είχε δώσει, δίκην εγγυήσεων, επιταγές. Η ανάκτηση προϊόντος που επιχειρείται από τη ∆ιεπαγγελματική, κατά συνέπεια, αφορά όγκους που θα αντιστοιχούν στο ανεξόφλητο ποσό και όχι στο σύνολο των καπνών που παρέδωσαν οι αγρότες στην εταιρεία.
Την υπόθεση εκ μέρους των παραγωγών τη χειρίζεται τριμελής επιτροπή που συστάθηκε, προκειμένου να μπορεί να κινηθεί με ευελιξία στη λήψη αποφάσεων, με στόχο να μη χαθούν χρήματα.
Με ένδικα μέσα παίρνουν τα καπνά τους οι παραγωγοί! Αν τα καταφέρουν…
Εν τω μεταξύ, όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Καπνικού Συνεταιρισμού Λαγκαδά (με 1261 μέλη), Θόδωρος Ιορδανίδης, σε 7,6 εκατ. ευρώ ανέρχονται οι οφειλές της εταιρείας στους καπνοπαραγωγούς της χώρας, για τις ποσότητες του 2016. Στις 8 Μαρτίου, εξηγεί, «καταφύγαμε στη δικαιοσύνη και κερδίσαμε μια προσωρινή απόφαση για να μεταφέρουμε τα καπνά από τις αποθήκες της εταιρείας σε δικές μας.

Μετά την απόφαση αυτή, ξεκίνησε η μεταφορά των καπνών (ποικιλίες Μπασμά, Κατερίνη, Βιρτζίνια) αλλά στις 10 Μαρτίου το μεσημέρι κατατέθηκε ένσταση και διακόπηκε η διαδικασία. Από τους συνολικά 1.600 τόνους, που είχε στις αποθήκες του ο όμιλος, καταφέραμε να μεταφέρουμε περίπου 900 τόνους. Το σύνολο των χρημάτων που μας οφείλει ανέρχεται σε 7,6 εκατ.» υπογράμμισε.
(σ.σ. Απο την Ξάνθη και απο τους 180 τόνους καπνού που πήρε η Καπνική Μιχαηλίδης, οι καπνοπαραγωγοί πήραν τους 80 πίσω και υπολείπονται άλλοι 100 τόνοι που αναμένεται να πάρουν σήμερα αύριο, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου της Ομάδας Καπνοπαραγωγών  Μιχάλη Πασχαλίδη...)

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »