*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

03 Ιανουαρίου

Θεοφάνεια στα Πηγάδια Ξάνθης, ανήμερα των Φώτων

03 Ιανουαρίου
*Ένα ιδιαίτερο Θρακιώτικο έθιμο του Σταυρού...

Η Ενορία Κοιμήσεως της Θεοτόκου Πηγαδίων Ξάνθης σας προσκαλεί να παρευρεθείτε ανήμερα των Θεοφανείων στα Πηγάδια για να παρακολουθήσετε αλλά και να συμμετάσχετε στο ιδιαίτερο έθιμο του Σταυρού, καθώς και στο καθιερωμένο παραδοσιακό θρακιώτικο γλέντι που θα ακολουθήσει.
                                                     Λίγα λόγια για το έθιμο.
Την ημέρα των Θεοφανείων μετά τον Μέγα Αγιασμό στους ιερούς Ναούς, σε πολλά μέρη "ρίχνουν τον Σταυρό" σε λίμνες, θάλασσες, ποτάμια και δεξαμενές και πολλοί κολυμβητές βουτούν για να πιάσουν πρώτοι τον τίμιο Σταυρό.
Στην ενορία μας ζει ένα πολύ παλιό έθιμο, όπου αντί της ρίψεως του Τιμίου Σταυρού στο νερό, υπάρχει ένας μικρός Σταυρός που τον έφεραν οι πρόγονοί μας από την πατρίδα, ο οποίος τοποθετείται σε ένα ψωμάκι ανάμεσα σε πολλά άλλα.
Τα ψωμάκια αυτά μοιράζονται μέσα στην εκκλησία ένας από κάθε οικογένεια παίρνει ένα ψωμάκι με την ελπίδα ότι θα κερδίσει τον Σταυρό. Αυτός που θα τον κερδίσει, είναι ο "νονός" όλου του έτους και τον διατηρεί στο σπίτι του όλο τον χρόνο ανάβοντας καντήλα στο εικόνισμα. Ο Σταυρός δεν "βγαίνει" ποτέ έξω από το χωριό. Στο τέλος του έτους παραδίνει τον Σταυρό με όλες τις ετοιμασίες που προβλέπονται από την προφορική παράδοση και προσφέρει γεύμα σε όλους όσους θα παρευρεθούν.
Έτσι και φέτος για άλλη μια φορά το ιδιαίτερο αυτό έθιμο θα τηρηθεί και σας καλούμε όλους να έρθετε να γνωρίσετε έναν άλλο τρόπο εορτασμού των Θεοφανείων, αλλά και να διασκεδάσετε στο παραδοσιακό μας γλέντι.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »