*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

21 Δεκεμβρίου

ΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ! Αξιοποιούνται οι υδάτινοι πόροι της Ορεινής περιοχής του Εχίνου!

21 Δεκεμβρίου
ΠΑΡΟΥΣΙΑ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΟΥ
Υπεγράφη χθες η σύμβαση μεταξύ “JAPAN TOBACCO INTERNATIONAL HELLAS Α.Ε.Β.Ε”, ΔΠΘ &ΔΗΜΟΥ ΜΥΚΗΣ

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ:
Αυτή η μελέτη, έχει σαν στόχο την αξιοποίηση με μικρές αλλά πολλαπλές παρεμβάσεις των υδάτινων πόρων στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Μύκης!

Υπογράφτηκε το πρωί της Τρίτης στην Πρυτανεία του ΔΠΘ  στη Κομοτηνή η Προγραμματική Σύμβαση μεταξύ της “JAPAN TOBACCO INTERNATIONAL HELLAS Α.Ε.Β.Ε”., του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Δήμου Μύκης, για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Σχέδιο Αξιοποίησης Υδατικών Πόρων Δήμου Μύκης».
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από την JAPAN TOBACCO INTERNATIONAL HELLAS Α.Ε.Β.Ε”. ύστερα από πρωτοβουλία της ΣΕΚΕ και έχει σκοπό την καλύτερη εκμετάλλευση των υδάτινων πόρων της Ορεινής περιοχής.
Η εκπρόσωπος μάλιστα της εταιρείας Japan Topacco NTERNATIONAL HELLAS Α.Ε.Β.Ε” Πέγκυ Δορίζα που έχει την χρηματοδότηση, όταν ρωτήθηκε από τους δημοσιογράφους γιατί επιλέχτηκε ο Δήμος Μύκης για την εκπόνηση του συγκεκριμένου ερευνητικού προγράμματος είπε με σημασία, «Είναι η πρώτη φορά που χρηματοδοτούμε ένα τέτοιο πρόγραμμα κι αυτό οφείλεται λόγω της εξαιρετικής ποιότητας καπνού που βγάζει η συγκεκριμένη περιοχή, ύστερα από πρόταση που έγινε στην εταιρεία από την ΣΕΚΕ και τον γενικό διευθυντή της και πρώην Υπουργό Αλέξανδρο Κοντο. Άλλωστε με την ΣΕΚΕ η συνεργασία της εταιρείας Japan Topacco κρατάει εδώ και χρόνια».
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ: ΕΝΑ ΜΑΚΡΙΝΟ ΟΝΕΙΡΟ…!
Για ένα μακρινό όνειρο που υλοποιείται, μίλησε ο πρύτανης του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, καθηγητής Αθανάσιος Καραμπίνης, με αφορμή την υπογραφή προγραμματικής σύμβασης μεταξύ της “Japan Tobacco International Hellas Α.Ε.Β.Ε”., του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και του Δήμου Μύκης, για την εκπόνηση του ερευνητικού προγράμματος με τίτλο: «Σχέδιο αξιοποίησης υδατικών πόρων Δήμου Μύκης».
Η συνάντηση έγινε χθες Τρίτη 20 Δεκεμβρίου και ώρα 11:00, στο κτίριο διοίκησης στην Πανεπιστημιούπολη Κομοτηνής, όπου παραβρέθηκαν εκπρόσωποι της εταιρείας Japan Tobacco στην Ελλάδα και συγκεκριμένα οι Πέγκυ Δορίζα διευθύντρια δημοσίων σχέσεων και επικοινωνιών, Μάη Σαμούρκα υπεύθυνη επικοινωνίας, ο πρ. υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρος Κοντός, ως εκπρόσωπος ΣΕΚΕ, ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά, ο αναπληρωτής πρύτανη Φώτης Μάρης και ο Παναγιώτης Αγγελίδης καθηγητής στο τμήμα Πολιτικών Μηχανικών ΔΠΘ.. Όπως είπαν οι καθηγητές που συμμετείχαν στη χθεσινή εκδήλωση, η μελέτη θα ολοκληρωθεί μέχρι τέλος του 2017, η περιοχή που θα γίνει η έρευνα θα επιλεγεί απο τον Δήμο Μύκης και σε συνεργασία θα προχωρήσουμε.
ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: ΤΟ ΝΕΡΟ ΔΙΝΕΙ ΖΩΗ!
Αμέσως μετά τις υπογραφές μεταξύ των τριών ( Αθανάσιος Καραμπίνης (ΔΠΘ), Καπζά Τζεμήλ (Δήμος Μύκης) και της εταιρείας “Japan Tobacco International Hellas Α.Ε.Β.Ε” ο πρώην Υπουργός και γενικός διευθυντής της ΣΕΚΕ Αλέξανδρος Κοντός δήλωσε τα παρακάτω:
«Καταρχάς, εκείνο που θέλω να πω είναι, είναι ευχαριστίες, να ξεκινήσουμε από αυτό, το ΔΠΘ και τον πρύτανη Αθανάσιο Καραμπίνη, την ομάδα η οποία αναλαμβάνει να υλοποιήσει αυτή τη σύμβαση, στον Δήμαρχο της Μύκης Καπζά Τζεμήλ μιας ορεινής περιοχής με 20.000 κατοίκους που πραγματικά χρειάζεται, κάθε στήριξη που μπορεί να γίνει από την πολιτεία είτε από κανέναν άλλον φορέα. Η ιδέα είναι, κι αυτό μπορεί να αποτελέσει ένα βήμα πιλοτικό για όλη την Ελλάδα, πως μπορούν οι ορεινές μας περιοχές να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο τρόπο τους υδάτινους πόρους που διαθέτουν. Όλοι γνωρίζουν ότι, το νερό είναι η ζωή πραγματικά. Χωρίς νερό δεν μπορεί να υπάρξει καμία απολύτως δραστηριότητα και ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει ανάπτυξη που θα μπορούσε να υπάρξει στην ορεινή Ελλάδα γιατί η πατρίδα μας είναι μια ορεινή χώρα, είναι γιατί δεν έχουν αξιοποιηθεί οι υδάτινοι πόροι.
Έτσι λοιπόν αυτή η μελέτη, έχει σαν στόχο την αξιοποίηση με μικρές αλλά πολλαπλές παρεμβάσεις των υδάτινων πόρων στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, και ιδιαίτερα στην περιοχή του Δήμου Μύκης.
Προηγουμένως ειπώθηκε ότι αυτό θα βοηθήσει αναμφίβολα τους καπνοπαραγωγούς της περιοχής, θα δώσει όμως και την δυνατότητα στην περιοχή να αναπτυχθούν και άλλες καλλιέργειες π.χ δενδρώδεις καλλιέργειες όπως είναι τα καρύδια, τα ρόδια, όμως είναι κι άλλες δυναμικές καλλιέργειες που θα μπορέσουν να αυξήσουν το εισόδημα και να στηρίξουν την παραγωγή των κατοίκων στην περιοχή αυτή.
Άρα να ενισχύσουν τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό της περιοχής αυτής. Είμαι βέβαιος ότι η μελέτη θα είναι άρτια και έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στο ΔΠΘ.
Τέλος να τονίσω ότι είμαι βέβαιος ότι και η επόμενη φάση που θα ακολουθήσει δηλαδή η ένταξη των μελετών σε προγράμματα είτε του ΕΣΠΑ είτε του ΥΠΑΑΤ. Ήδη έχει ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης ΑΜ-Θ πριν από 2 ημέρες πάνω στη Μύκη και μάλιστα πήρε και εντολή από τον Πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη, να κάνει ότι είναι δυνατόν έτσι ώστε να ενταχθεί η μελέτη στο ΕΣΠΑ. Εμείς έχουμε επαφές με τις αρμόδιες υπηρεσίες και τους φορείς του ΥΠΑΑΤ και ιδιαίτερα αυτούς που χειρίζονται τον δεύτερο πυλώνας της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, πιστεύω λοιπόν ότι η αρτιότητα των μελετών που θα παραλάβει ο Δήμος θα δώσει την δυνατότητα να ενταχθούν και να υλοποιηθεί το έργο. Τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, σε μία περίοδο οικονομικής κρίσης είναι απαραίτητες, οι κάθε μορφή συνεργασίες μεταξύ κράτους και ιδιωτικών φορέων και τοπικών φορέων είναι απαραίτητη για να έρθει η πολυπόθητη ανάπτυξη. Θέλουμε να ενισχύσουμε τον κοινωνικό και οικονομικό ιστό της Ορεινής περιοχής με αυτές τις πρωτοβουλίες».
ΤΟ ΘΕΡΜΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΩ ΤΟΥ ΚΑΠΖΑ ΤΖΕΜΗΛ ΣΤΗΝ ΣΕΚΕ ΚΑΙ ΤΟΝ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟ ΚΟΝΤΟ
Επισημαίνεται ότι αμέσως μετά την υπογραφή της σύμβασης, τις θερμές του ευχαριστίες στον Αλέξανδρο Κοντό και την ΣΕΚΕ επεσήμανε και ο Δήμαρχος Μύκης κ. Καπζά Τζεμήλ που είπε ότι «η Ορεινή περιοχή δεν έχει πρόβλημα μόνο στην άρδευση αλλά και στην ύδρευση. Μια μέρα με πήρε στο τηλέφωνο ο κύριος Κοντός και μου είπε ότι κάτι πρέπει να κάνουμε για την Ορεινή περιοχή. Και μου ανέφερε την πρωτοβουλία του… Τον ευχαριστώ πολύ, για τον Δήμο Μύκης είναι σήμερα μια πολύ σημαντική μέρα. Υπάρχει μέλλον, είμαι πολύ χαρούμενος, θα βρούμε λύση στο πρόβλημα που καίει.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »