*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

22 Δεκεμβρίου

ΔΙΔΑΣΚΑΛΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΞΑΝΘΗΣ: ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ!

22 Δεκεμβρίου
 *«Σχετικά με την απόφαση της ΚΕΔΕ για τη διοικητική μεταφορά των νηπιαγωγείων στην τοπική αυτοδιοίκηση»
   Στο πρόσφατο συνέδριό της η ΚΕΔΕ (Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας) πρότεινε να περάσουν κάποιες Δημόσιες Δομές, τις οποίες χαρακτηρίζει κοινωνικές, ανάμεσα στις οποίες και το νηπιαγωγείο, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Με την πρότασή της αυτή, έρχεται να υλοποιήσει της επιταγές της Ε.Ε.  από τις συνόδους της Λισαβόνας και της Μπολόνιας για την αποκέντρωση της εκπαίδευσης.
Αυτή η ιστορία είχε ξαναμπεί στο τραπέζι στο παρελθόν. Τότε οι κινητοποιήσεις της μαχόμενης εκπαίδευσης και των νηπιαγωγών που θεωρούσε πως το νηπιαγωγείο θα ήταν η αρχή για να αποκεντρωθεί ολόκληρη η εκπαίδευση αλλά και γιατί αναγνώριζε τον εκπαιδευτικό χαρακτήρα του νηπιαγωγείου και την άρρηκτη σχέση του με την πρωτοβάθμια εκπαίδευση, είχαν αποτρέψει την υπαγωγή των νηπιαγωγείων στους Δήμους.
   Τώρα η ρευστή εποχή αλλά και η ολιγωρία του υπουργείου να θεσπίσει τη δίχρονη υποχρεωτική αγωγή/εκπαίδευση δίνουν την ευκαιρία σε δυνάμεις στην Τ.Α. που συνδέονται με την εμπορευματοποίηση των Δημόσιων αγαθών και την ιδιωτικοποίησή τους να επαναφέρουν το αίτημα.
Πιστεύουμε πως το νηπιαγωγείο θα είναι μόνο η αρχή για την αποκέντρωση και των άλλων δομών εκπαίδευσης. Οι δανειστές απαιτούν λιγότερο κράτος και πρόθυμοι υπάρχουν…
Ο Σύλλογός μας, όπως και άλλοι Σύλλογοι και η ΔΟΕ, είχαν επισημάνει τους κινδύνους για το Δημόσιο Νηπιαγωγείο. Στο όνομα της ευελιξίας και της αποκέντρωσης στήνονται σχέδια νεοφιλελεύθερης  αποδόμησης του Δημόσιου - Δωρεάν Σχολείου και Νηπιαγωγείου. Γι’ αυτόν τον λόγο, στην 85η  Γ.Σ. της ΔΟΕ η συντριπτική πλειοψηφία των Συνέδρων, καθώς η ανάγκη της Υπεράσπισης του Δημόσιου Νηπιαγωγείου είναι άμεση και επιτακτική, ψηφίσανε κοινό διεκδικητικό πλαίσιο, το οποίο και θα υπερασπιστούμε, απέναντι σε όσους απεργάζονται σχέδια διάλυσης του δημόσιου νηπιαγωγείου. Η Δημόσια Εκπαίδευση είναι αγαθό για όλα τα παιδιά και δεν είναι εμπόρευμα. Δεν ιδιωτικοποιείται , δεν εκχωρείται, δεν εμπορευματοποιείται.
   Το Δημόσιο Νηπιαγωγείο έχει μεν κοινωνικά χαρακτηριστικά, ρόλο και σκοπό όπως όλος ο Δημόσιος Τομέας, είναι όμως Δομή παροχής εκπαίδευσης με πρόγραμμα από το Υπουργείο Παιδείας και κανείς άλλος δεν έχει δικαίωμα να παρεμβαίνει.
Δε θα επιτρέψουμε να διαμορφωθεί μια τέτοια πραγματικότητα, δεν θα επιτρέψουμε την έμμεση ιδιωτικοποίηση της εκπαίδευσης θα υπερασπιστούμε το μορφωτικό δικαίωμα κάθε μαθητή για Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση.
Απαιτούμε από το Υπουργείο Παιδείας:
           Να δώσει αρνητική απάντηση στην πρόταση της ΚΕΔΕ
           Να θεσπίσει άμεσα Δίχρονη υποχρεωτική προσχολική αγωγή και εκπαίδευση.
           Να καταργήσει τον προαιρετικό χαρακτήρα του ολοήμερου επαναφέροντας την προηγούμενη Δομή.
           Να ιδρύσει και να στελεχώσει τις Δομές Ειδικής Αγωγής στο Νηπιαγωγείο.
           Να εντάξει τα προσφυγόπουλα και άλλες ευάλωτες ομάδες στα δημόσια νηπιαγωγεία με μηχανισμούς και δομές στήριξης από το Υπουργείο Παιδείας και όχι από Μ.Κ.Ο.
           Να κάνει μόνιμους μαζικούς διορισμούς.
Το εκπαιδευτικό κίνημα για άλλη μια φορά θα βάλει τέλος στα σενάρια για την αποκέντρωση της εκπαίδευσης. Η Δημόσια Εκπαίδευση είναι αγαθό για όλα τα παιδιά και όχι εμπόρευμα.
ΚΑΤΩ ΤΑ ΧΕΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟ!
Για το Δ.Σ.
του Διδασκαλικού Συλλόγου Ξάνθης
Ο Πρόεδρος Ντούμος Δημήτρης
Η Γραμματέας Γιαννακίδου Χαρίκλεια

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »