*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

12 Νοεμβρίου

Ο συγγραφέας Αναστάσιος Λαυρέντζος παρουσίασε στην Ξάνθη το δεύτερο βιβλίο του «Σιωπηρή Άλωση-Το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας».

12 Νοεμβρίου
Το βράδυ της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου 2016 στον πολυχώρο «Π», του Ιδρύματος Θρακικής  Τέχνης και Παράδοσης

Μια εξαιρετική εκδήλωση και δημόσια συζήτηση πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Τετάρτης 9 Νοεμβρίου 2016 στον πολυχώρο «Π», του Ιδρύματος Θρακικής  Τέχνης Και Παράδοσης, με αφορμή την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου του Αναστάσιου Λαυρέντζου, «Σιωπηρή Άλωση-Το Δημογραφικό και το Μεταναστευτικό πρόβλημα της Ελλάδας».
Στην εκδήλωση παρευρέθη και χαιρέτισε εκ μέρους του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος ο Πρωτοσύγκελος της Μητροπόλεως π. Σωφρόνιος.
Για το βιβλίο εκτός από τον συγγραφέα μίλησαν:
 ο Ανδρέας Μαντζάκος (Αξιωματικός ε.α., MSc Διεθνείς Σχέσεις και Στρατηγικές Σπουδές)
και ο Στέλιος Σκιάς (Πρόεδρος Π.Α.ΚΕ.ΘΡΑ., Αναπληρωτής Καθηγητής Δ.Π.Θ.).
Την συζήτηση συντόνισε ο Εκδότης Μιχάλης Σπανίδης ο οποίος στον πρόλογό του ανάφερε χαρακτηριστικά:
«Ο συγγραφέας έχει την δύναμη να ιχνογραφεί την ελληνική κοινωνία της εποχής.
Παραθέτει τον πλούτο των τεκμηρίων του και αποδίδει τα υποδόρια κοινωνικά προβλήματα πέρα από ιδεολογικές επιφάσεις που συνήθως θολώνουν τα νερά.
Το βιβλίο του Αναστάσιου Λαυρέντζου, μας ενθαρρύνει να διακινδυνεύσουμε μιαν ελάχιστη αντίσταση στον ολοκληρωτισμό του αυτονόητου.
Το βιβλίο κομίζει πρόταση για μια δυναμική επιτέλους μετοχή
στο επίκεντρο των ιστορικών μας αποφάσεων για το μέλλον του έθνους.
Πιστεύω ότι είναι μια προτροπή για ξεκόλλημα της εθνικής μας συλλογικότητας, από την ρίζα της δυσπραγίας»
Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν σημαντικά στοιχεία για το πώς προβλέπουν την δημογραφική εξέλιξη του ελληνικού πληθυσμού οι διεθνείς οργανισμοί καθώς και για τις μαζικές μεταναστευτικές ροές από την Ασία και την Αφρική που αναμένονται τις επόμενες δεκαετίες προς την Ελλάδα.
Στην βάση αυτών των στοιχείων ο συγγραφέας και οι αξιόλογοι ομιλητές τόνισαν ότι το μείζον εθνικό ζήτημα σήμερα είναι η αναμενόμενη ραγδαία μεταβολή της σύστασης του πληθυσμού της Ελλάδας, γεγονός το οποίο δημιουργεί επιτακτική ανάγκη για την εφαρμογή μιας συνδυασμένης δημογραφικής και μεταναστευτικής πολιτικής.

Ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση όπου αναλύθηκαν τα παραπάνω ζητήματα και παρουσιάστηκαν ορισμένες από τις εφικτές προτάσεις που καταθέτει ο Αναστάσιος Λαυρέντζος στο βιβλίο του.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »