*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

26 Ιουνίου

Το “Βήμα” χλευάζει τον Τσίπρα: “Ο… μικρός που ξεκίνησε από μια ταράτσα της Θράκης και θέλει να γίνει αυτοκράτορας.

26 Ιουνίου
Σε ακόμη μια πολεμική ενέργεια κατά του Αλέξη Τσίπρα και του Μεγάρου Μαξίμου, προχωρεί το “Βήμα της Κυριακής” του Σταύρου Ψυχάρη.
Η ναυαρχίδα του Συγκροτήματος Λαμπράκη, αναφέρεται στις τακτικές κινήσεις του Πρωθυπουργού στο θέμα του εκλογικού νόμου και στη συνέχεια της Αναθεώρησης του Συντάγματος, και η αποτίμηση που κάνει για τον Αλέξη Τσίπρα είναι αρνητική.
“Ο “μικρός” που θέλει να γίνει αυτοκράτορας”, τιτλοφορείται η σχετική δισέλιδη ανάλυση του “Βήματος της Κυριακής”, που συνεχίζει στο ίδιο πνεύμα: “Πώς ο Αλέξης Τσίπρας, ξεκινώντας από μια ταράτσα στη Θράκη πριν από δέκα χρόνια, έφτασε να σχεδιάζει τη μετάλλαξη του πολιτεύματος και τη μονιμοποίηση της Αριστεράς στην εξουσία”.
Νέα δισέλιδη επίθεση ΔΟΛ κατά Μαξίμου
Νέα επίθεση κατά της κυβέρνησης, και μάλιστα προσωπικά κατά του πρωθυπουργού εξαπολύει ο ΔΟΛ ύστερα από ένα διάστημα …ανακωχής, με αφορμή τον εκλογικό νόμο και την πρόταση για συνταγματική αναθεώρηση.
Σε δισέλιδο άρθρο με τίτλο «Ο μικρός που θέλει να γίνει αυτοκράτορας» το Βήμα της Κυριακής κάνει αναδρομή στην πορεία του πρωθυπουργού γυρνώντας 25 χρόνια πίσω. Από τις μαθητικές καταλήψεις του 1991 περνά στη θητεία του Αλέξη Τσίπρα στο Ναυτικό για την οποία «φρόντισε ένας υπουργός-θρύλος του ΠΑΣΟΚ» -όπως αναφέρει η εφημερίδα- «έπειτα από αίτημα των επικεφαλής του μικρού κόμματος» και συνεχίζει στην ανάδειξη του Αλέξη Τσίπρα στην ηγεσία του ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΥ, και κατόπιν ΣΥΡΙΖΑ, αναφορικά με τον προκάτοχό του Αλέκο Αλαβάνο.
 «Ο νεολαίος είχε και διατηρεί το ταλέντο να “τζογάρει” επάνω στα συναισθήματα όλων και να ελίσσεται υποδειγματικά μεταξύ “ζωντανών” και “πεθαμένων”, χωρίς διακρίσεις. Ασύγκριτη είναι επίσης η ικανότητά του να δημιουργεί “πατροθεσίες”, να τοποθετεί δηλαδή στον ρόλο του πατέρα πολιτικούς, επιχειρηματίες, καλλιτέχνες, ιερωμένους και τεχνοκράτες πολύ μεγαλύτερης ηλικίας από τον ίδιο. Οι “πατέρες του μικρού” νομίζουν ότι αποφασίζουν μόνοι τους να τον “υιοθετήσουν”, αλλά είναι ο ίδιος που έντεχνα τους το καλλιεργεί για να εξασφαλίσει την υποστήριξή τους. Και τα παραδείγματα είναι πολλά, αφού ακόμη και πρώην πρωθυπουργός της αντίπαλης παράταξης τον αποκαλεί στοργικά “ο μικρός” και σχεδόν καθημερινά ασχολείται μαζί του θέλοντας να μαθαίνει τι κάνει.
Πολύ λίγοι διαισθάνονται τον ψυχρό εκτελεστή πίσω από το αξιαγάπητο και ευαίσθητο προσωπείο. Η “πατροκτονία” δεν άργησε να ακολουθήσει, αφού ο “υιός” αποσπώντας τα κλειδιά του μοναδικού κοινοβουλευτικού κόμματος μέσα στο ομοσπονδιακό μόρφωμα (και ως κλειδιά εννοούμε την κρατική επιχορήγηση, τις κομματικές δομές και τις προνομίες της κοινοβουλευτικής συμμετοχής...) απομόνωσε τον μεσόκοπο μέντορα από όλους τους συμμάχους του και, χωρίς ποτέ να κάνει κάτι ανάρμοστο, απλώς τον άφησε να ηττηθεί μόνος του, από τον ίδιο του τον εαυτό, από τις οργισμένες αντιδράσεις του εξαιτίας της αντιλαμβανόμενης προδοσίας που υπέστη».
Για τα WikiLeaks
Το δημοσίευμα του ΒΗΜΑτος αναφέρεται και στην υπόθεση των συνομιλιών των στελεχών του ΔΝΤ, που δόθηκαν στη δημοσιότητα από τα WikiLeaks, εμπλέκοντας την ελληνική κυβέρνηση, ενώ κάνει λόγο και για “Ζωηρές κυβερνητικές φαντασιώσεις για δημοψήφισμα περί δραχμής”.
Η εφημερίδα του ΔΟΛ εκτιμά πως υπάρχει «μυστικό σχέδιο μετάλλαξης του πολιτεύματος σε τέσσερα βήματα” που ξεκινούν από την πρόταση για αναθεώρηση του συντάγματος, περνούν από νέο δημοψήφισμα και έπειτα μέσω... βουλής, σε νέες εκλογές, αναθεώρηση του συντάγματος στο πλαίσιο του δημοψηφίσματος και όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η εφημερίδα “τον μικρό να μπορεί να εκλέγεται Πρόεδρος της Δημοκρατίας για να κυβερνά με τα κόμματα ως προεδρικές μαριονέτες. Το σύστημα που δεν τόλμησε να θεσμοθετήσει ο Κωνσταντίνος Καραμανλής για τον εαυτό του το 1975 (ίσως γιατί θύμιζε Παλάτι...) ορέγονται τώρα οι “μικροί” αριστεροί».
Και άρθρο Ψυχάρη
Στο ίδιο φύλλο φιλοξενείται άρθρο του εκδότη του ΔΟΛ, Σταύρου Ψυχάρη, ο οποίος αναφέρεται στο θέμα του εκλογικού νόμου. «Τα μεγαλύτερα κόμματα σήμερα εμφανίζονται να ζητούν την εφαρμογή της απλής αναλογικής. Όμως είναι φανερό ότι άλλα λένε, άλλα εννοούν και άλλα προετοιμάζουν κάτω από το τραπέζι. Είναι προφανές ότι το κυβερνών κόμμα ερωτοτροπεί με συστήματα απλής αναλογικής όπως αυτό που επινόησε ο Α. Τσοχατζόπουλος το 1989. Ο ίδιος περηφανεύεται ότι με τη δική του απλή αναλογική εμπόδισε τότε τον σχηματισμό κυβερνήσεως Μητσοτάκη-ακολούθησε όμως το περιβόητο “Βρώμικο '89”.
Είναι σαφές ότι οι συζητήσεις για νέο εκλογικό νόμο πολύ δύσκολα θα ολοκληρωθούν μέσα στις προθεσμίες που ορίζουν το Σύνταγμα και οι Νόμοι. Απλώς, ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί ακόμη να κριθεί ως πρωθυπουργός αλλά ως τακτικιστής...», αναφέρει.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »