*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

29 Ιουνίου

ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ: Η ΘΡΑΚΗ ΕΙΝΑΙ ΕΝΙΑΙΑ Ο Νόμος είναι λάθος όπως τον σκέφτηκαν!

29 Ιουνίου
«Δεν μιλάω εδώ σαν πολιτικός αλλά εκπροσωπώντας μια επιχείρηση της Ξάνθης», τόνισε ο πρωην υπουργός στη σύσκεψη των Φορέων για τις αδικίες σε βάρος των Δήμων Τοπείρου και Αβδήρων με τον νέο Αναπτυξιακό Νόμo

*Οι βουλευτές της Θράκης, πρέπει να καταθέσουν μια τροπολογία που να λέει ότι η Θράκη είναι ενιαία προκειμένου να ενταχθούν στις παραμεθόριες περιοχές οι Δήμοι Τοπείρου και Αβδήρων.
ΕΥΡΕΙΑ σύσκεψη για την αδικία σε βάρος των Δήμων Τοπείρου και Αβδήρων με τον νέο Αναπτυξιακό, έγινε στο Επιμελητήριο το βράδυ της Τρίτης 28 Ιουνίου με τη συμμετοχή των Δημάρχων των δύο δήμων αλλά και του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού που διευκρίνισε ότι είναι παρών με την ιδιότητα του γενικού διευθυντή και εκπροσώπου της ΣΕΚΕ που έχει ήδη προχωρήσει σε δύο σημαντικές επενδύσεις στο Νομό Ξάνθης. Η Θράκη είναι ενιαία, ο νέος Αναπτυξιακός Νόμος κινείται σε λάθος κατεύθυνση επεσήμανε στην τοποθέτησή του.
Αναλυτικότερα παραβρέθηκαν στη σύσκεψη του Επιμελητηρίου Ξάνθης το βράδυ της Δευτέρας ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης, οι Δήμαρχοι Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου και Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης, ο διευθυντής της ΕΑΣ Ξάνθης Κώστας Χατζηελευθεριάδης, οι εκπρόσωποι της Γερμανός και της Χαρτοποιίας Θράκης, ο εκπρόσωπος του Συνδέσμου Βιομηχάνων Θανάσης Πατσατζής, εκπρόσωποι άλλων επιχειρήσεων κλπ.  
Πρώτος μίλησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης Κώστας Ζαγναφέρης που σχολιάζοντας τον νέο Αναπτυξιακό τόνισε με έμφαση μεταξύ των άλλων: «Δεν το θεωρώ αρνητικό, αλλά ποιος θα επενδύσει στις Σάτρες και στις Θέρμες; Με τον νέο Αναπτυξιακό το μήνυμα ΕΠΕΝΔΥΣΤΕ δεν περνάει… Κατ’ αρχή δεν υπάρχουν λεφτά, ενώ αυτό που γίνεται με την Θράκη, γίνεται για πρώτη φορά. Πρέπει να κινηθούμε όλοι μαζί δεν είναι δυνατόν να μην θεωρούνται παραμεθόριες περιοχές ο πρώην Δήμος Αβδήρων και όλος ο Δήμος Τοπείρου».
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΟΥ, ΔΕΝ ΜΙΛΑΩ ΣΑΝ ΠΡΩΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΑΛΛΑ ΣΑΝ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΣ ΤΗΣ ΣΕΚΕ
ΣΤΗΝ ομιλία του ο πρώην Υπουργός Αλέξανδρος Κοντός ξεκαθάρισε απόλυτα τα πράγματα. Ο Νόμος είναι λάθος, δεν κινείται στη σωστή κατεύθυνση, η ΘΡΑΚΗ ήταν και είναι ενιαία.
«Καταρχάς κε Πρόεδρε θέλω να διευκρινίσω κάτι»,  τόνισε ο πρώην Υπουργός με έμφαση και συνέχισε: «εδώ δεν είμαι σαν πολιτικός, είμαι εκπροσωπώντας μια επιχείρηση της Ξάνθης τη ΣΕΚΕ, η οποία έχει απασχόληση αρκετά μεγάλη, αναπτύσσεται και επενδύει στη περιοχή μας. Θέλω λοιπόν να σας πω, ως αρχικές σκέψεις, ότι αυτό που γίνεται με τη Θράκη, να τη χωρίσουνε, πρώτη φορά γίνεται! Εγώ δεν έχω ζήσει ξανά τη Ξάνθη να χωρίζεται σε κομμάτια και να λέμε ότι «αυτοί μπαίνουν εδώ, και αυτοί δεν μπαίνουν. Αυτές οι περιοχές μπαίνουν και αυτές οι περιοχές δεν μπαίνουν».  Η  βασική λογική του κάθε αναπτυξιακού νόμου είτε δίνει υψηλά κίνητρα, είτε δίνει μικρότερα κίνητρα, είτε αφορολόγητα αποθεματικά είτε οτιδήποτε άλλο, είναι να περάσει ένα μήνυμα. Που το μήνυμα αυτό λέει «επενδύστε! Ελάτε να κάνετε μια επένδυση και η πολιτεία εδώ είναι να σας χρηματοδοτήσει». Αλλά αυτό το μήνυμα ΔΕΝ περνάει! Και δεν είναι μόνο το ποσό, γιατί το ποσό μπορεί να αυξηθεί που υπάρχει στο νόμο, εφόσον βελτιωθούν οι οικονομικές συνθήκες στη χώρα μας, να αυξηθούν δηλαδή τα χρήματα για τις επιχειρήσεις.  Άλλωστε πρέπει να πούμε ότι μια επένδυση όταν γίνεται, δεν γίνεται τώρα και αμέσως κάποιος παίρνει χρήματα. Ξεκινούν οι μελέτες, η υπαγωγή, η υλοποίηση του επενδυτικού σχεδίου και τότε αρχίζουν και γίνονται οι εκταμιεύσεις των χρημάτων. Άρα θα μπορούσαν και μπορούν αυτά τα χρήματα να αυξηθούν. Αλλά πρώτον χωρίζεται η Θράκη, και πολύ σωστά είπατε κύριε Ζαγναφέρη και κύριε Πρόεδρε του Επιμελητηρίου ότι «κι εμείς θέλουμε να γίνουνε επενδύσεις στην ορεινή περιοχή, αλλά μεγάλες βιομηχανίες δεν το βλέπω να κάνουν επενδύσεις στην ορεινή περιοχή. Εντάξει του Αγροτουρισμού μπορούν να γίνουν κάποιες επενδύσεις, είναι όμως βέβαιο ότι οι μεγάλες επενδύσεις θα γίνουν στη πεδινή περιοχή που υπάρχουν υποδομές, καλύτερη πρόσβαση, ευκολότερη εξεύρεση ανθρώπινων στελεχών, άρα ουσιαστικά όλες οι περιοχές που θα μπορούσαν να γίνουν επενδύσεις, μπορεί να μπαίνουν στο νόμο αλλά με πολύ λιγότερα κίνητρα απ’ ότι άλλες περιοχές. Επειδή εγώ όπως σας είπα, έχω έρθει εκπροσωπώντας μια βιομηχανία μεταποιητική του νομού την ΣΕΚΕ, θέλω να σας πω ότι εμείς κάναμε το 2012 επένδυση στη Σταυρούπολη περίπου 1,5 εκατομμύριο! Πέρσι το 2015, 2 εκατομμύρια επενδύσαμε εδώ στη Ξάνθη, δεν μπήκαμε τελικά και στο νόμο γιατί ξέραμε πολύ καλά ότι και δεν λειτουργεί ο νόμος και ότι έχει κάποια κενά! Και τώρα προγραμματίζουμε και μια επένδυση στο Δήμο Τοπείρου, και το γνωρίζει πολύ καλά ο κύριος Δήμαρχος Τοπείρου, ότι είναι επιτακτική η ανάγκη να γίνει, όσον αφορά μεταποίηση αγροτικών προϊόντων. Δηλαδή ακτινίδια, ρόδια, και ο κύριος πρόεδρος της Ένωσης το ξέρει αυτό, από κοινού θέλουμε να την κάνουμε, τώρα μας δημιουργεί πλέον σοβαρά προβλήματα αυτή η κατάσταση με τον Αναπτυξιακό Νόμο!!! Και από την ώρα που ο Δήμος Τοπείρου δεν ανήκει στις Παραμεθόριες περιοχές».

Ο ΝΟΜΟΣ ΑΛΛΑΖΕΙ ΜΟΝΟ ΜΕ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ ΠΟΥ ΘΑ ΚΑΤΑΤΕΘΕΙ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ
Για το θέμα αυτό που έλεγε ο κος Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης, «θέλω να σου πω Κώστα ότι η Κοινή Υπουργική Απόφαση δεν μπορεί να αλλάξει το Νόμο! Ο νόμος αλλάζει μόνο με τροπολογία, αλλιώς δεν μπορεί να αλλάξει. Η Κοινή Υπουργική Απόφαση είναι εφαρμοστική του νόμου, δηλαδή δίνει διευκρινίσεις για το πώς εφαρμόζεται ο νόμος. Κατά συνέπεια, αν θέλουμε να αλλάξουμε κάτι σ’ αυτά που λέει ο νόμος, πρέπει να κατατεθεί μια τροπολογία στη Βουλή. Η τροπολογία μπορεί να γίνει Κώστα οποτεδήποτε θέλει. Οποτεδήποτε θέλουν οι βουλευτές. Με την τροπολογία τι γίνεται: Οι τροπολογίες είναι δυο ειδών. Μια μορφή καταθέτει ο ίδιος ο υπουργός (Σταθάκης)  τροπολογία, μπορεί να το κάνει άνετα αυτό και να πει ότι «αλλάζω στο νόμο αυτά τα πράγματα», και μια άλλη μορφή οι βουλευτές. Συντάσσουν μια τροπολογία, την καταθέτουν στη Βουλή, την κάνει δεκτή ο υπουργός, ψηφίζεται και αλλάζει ο νόμος. Άρα πρέπει απαραίτητα μετά από το ψήφισμα που θα βγει εδώ, οπωσδήποτε, γιατί δε νομίζω ότι είναι κανείς από εμάς που δε συμφωνεί ότι πρέπει να αλλάξει ο νόμος.

ΛΑΘΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΝΟΜΟΣ… ΝΑ ΤΟ ΞΕΚΑΘΑΡΊΣΟΥΜΕ
Και συνέχισε ο πρώην Υπουργός και εκπρόσωπο της ΣΕΚΕ Αλέξανδρος Κοντός:
«Πώς να το κάνουμε. Λάθος είναι ο νόμος ρε παιδιά… Να το ξεκαθαρίσουμε αυτό το πράγμα για να μην πηγαίνουμε  από δω και από εκεί και λέμε χίλια δυο πράγματα. Είναι λάθος, αυτοί που τον σκεφτήκαν δεν τον λειτούργησαν σωστά, δεν κινείται στην κατεύθυνση του να γίνουν επενδύσεις. Άρα όλοι οι βουλευτές της Θράκης, δεν ξέρω τι συμβαίνει  στη Ροδόπη και τι στον Έβρο, να συντάξουν μια τροπολογία που να λέει ότι η Θράκη θα πρέπει ενιαία να αντιμετωπίζεται, ξεκάθαρα πράγματα, να την καταθέσουν στη Βουλή, να την κάνει αποδεκτή ο υπουργός, και από κει και πέρα να αλλάξει το κομμάτι αυτό έτσι ώστε όλες οι περιοχές της Θράκης να ενταχθούν στην ίδια ζώνη, με τα ίδια κίνητρα και να έχουν τις ίδιες ενισχύσεις. Αυτό είναι το θέμα και είναι πολύ σοβαρό και μεγάλο θέμα, για να στείλουμε και ένα μήνυμα ότι «Ελάτε να επενδύσετε στη Θράκη». Και θέλω να πω κάτι τελευταίου για τους νόμους. Πολλές φορές ξέρετε όταν ψηφιζόταν ένας νόμος ή συζητιόταν κάποιες αλλαγές στο νόμο, βγαίνανε διάφοροι μέσα στις επιτροπές της Βουλής παραγωγής εμπορίου, οικονομικών συνήθως μαζί κάνανε συζητήσεις, και λέγανε «τι τους θέλουμε τους αναπτυξιακούς νόμους, οι αναπτυξιακοί νόμοι δεν πέτυχαν» και χίλια δυο άλλα πράγματα, και πολλές φορές έχω αντικρούσει αυτά τα επιχειρήματα και τους είπα «ναι πολλές φορές μπορεί να έχουν γίνει και κάποιες άστοχες επενδύσεις, όμως σοβαροί και μεγάλοι επενδυτές είτε εκτός Θράκης, άλλων περιοχών, είτε εδώ από τη Θράκη ήρθαν και επένδυσαν! Και αν σήμερα έχουμε σοβαρές μεταποιητικές επιχειρήσεις στη περιοχή μας είναι γιατί στηρίχθηκαν από τον Αναπτυξιακό Νόμο. Από το ‘76 που έγινε ο πρώτος νόμος του 289, (έτσι δεν είναι Βασίλη;), απ’ το 289, το 1262 και όλους τους νόμους, όλοι αυτοί συνέβαλλαν στο να γίνουν επενδύσεις στη Θράκη.

ΑΞΙΟΛΟΓΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΕΧΕΙ Η ΞΑΝΘΗ
Και ολοκλήρωσε την ομιλία του ο Αλέξανδρος Κοντός ως εξής:
«Και επειδή πολλοί προφανώς δεν ξέρουνε τι γίνεται στην υπόλοιπη περιφέρεια, θέλω να σας πω ότι η Ξάνθη έχει αξιόλογη βιομηχανική ανάπτυξη. Αξιόλογη βιομηχανική δραστηριότητα! Έχει σοβαρές επιχειρήσεις και σοβαρούς επενδυτές που ήρθαν εδώ και επένδυσαν, και παρά την κρίση, κάποιες δεν άντεξαν, αλλά πολλές από τις επιχειρήσεις αυτές άντεξαν, κρατηθήκανε στα πόδια τους και συνεχίζουν να επενδύουν και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό! Το χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι των «Πλαστικών» (η 3η βιομηχανική ανάπτυξη στην Ελλάδα). Καταλαβαίνετε λοιπόν για πόσο σημαντικά πράγματα μιλούμε. Και αυτό είναι θα έλεγα   μια απάντηση σε όλους αυτούς που λένε «τι τους θέλουμε τους νόμους». Τους χρειαζόμαστε τους Νόμους, τους θέλουμε και σαν ουσία με τις ενισχύσεις που δίνονται, αλλά και αν θέλετε σαν ένα μήνυμα ότι «Ελάτε να επενδύσετε στην Ελλάδα, ελάτε να επενδύσετε στη Θράκη, η ελληνική πολιτεία στηρίζει, βοηθάει ακόμη και στη κρίση στο να γίνουν κάποιες επενδύσεις και να υπάρξει ανάπτυξη! Αυτό ήθελα να πω κε πρόεδρε ευχαριστώ πολύ!».

ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΑΒΔΗΡΩΝ ΚΑΙ ΤΟΠΕΙΡΟΥ: ΜΕΓΑΛΗ ΑΔΙΚΙΑ…
Για  μεγάλη αδικία σε βάρος των Δήμων τους, μίλησαν οι Δήμαρχοι  Αβδήρων Γιώργος Τσιτιρίδης και Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου.
Ο κύριος Τσιτιρίδης είπε ότι «το 75% του Δήμου Αβδήρων υπάγεται μόνο στις παραμεθόριες περιοχές. Όποιος θέλει να επενδύσει στον τουρισμό ή στην Οινοποιία με τον  νέο  Αναπτυξιακό Νόμο δεν μπορεί να το κάνει στο Δήμο Αβδήρων. Δεν ξέρω αν προσκλήθηκαν οι βουλευτές του Νομού, αλλά ήταν υποχρέωσή τους να είναι εδώ . Είναι υποχρέωσή τους να αγωνιστούν για να εξαλειφθεί αυτή η αδικία…Εμείς ψάχνουμε επενδυτές και δεν τους διώχνουμε. Στη Θράκη δεν πρέπει να υπάρχουν γεωγραφικά κριτήρια. Είναι ενιαία η Θράκη, είναι όλη παραμεθόρια»
Στο ίδιο μοτίβο αναφέρθηκε και ο Δήμαρχος Τοπείρου Θωμάς Μίχογλου ζητώντας την παρέμβαση των βουλευτών και στην κατάθεση μιας τροπολογίας που θα αποκαθιστά την αδικία σε βάρος των δύο δήμων της Θράκης.

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΣΤΗΝ ΔΙΥΠΟΥΡΓΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Μετά την ολοκλήρωση όλων των τοποθετήσεων από εκπροσώπους των φορέων, αποφασίστηκε να συνταχτεί και να σταλεί στη Κυβέρνηση κοινό υπόμνημα αλλά και να ζητηθεί από τους βουλευτές να καταθέσουν τροπολογία για το κομμάτι της παραλιακής ζώνης των Αβδήρων αλλά και τον Δήμο Τοπείρου.

Μάλιστα το υπόμνημα θα κατατεθεί στην Διϋπουργική Επιτροπή που συστήθηκε χθες με πρωτοβουλία του πετυχημένου Υπουργού Εξωτερικών κ. Νίκου Κοτζιά για την προώθηση θεμάτων κοινωνικής και οικονομικής ανάπτυξης της Θράκης, προκειμένου να ζητηθεί η άμεση παρέμβασή του…

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »