*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

23 Απριλίου

Η αποστολή του ΕΒΕ Ξάνθης με τους Ολυμπιονίκες για την καριόκα!

23 Απριλίου

 *Οι Κινέζοι Πρωταθλητές όταν άκουσαν για την Ξάνθη, αναφώνησαν τη λέξη....tobacco! (καπνός). Την Δευτέρα στη πόλη μας η Φλόγα.
Πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης η τελετή αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, η οποία πλέον αρχίζει το ταξίδι της με τελικό προορισμό το μακρινό Ρίο ντε Τζανέιρο της Βραζιλίας, όπου θα φιλοξενηθούν οι 31οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Μια φλόγα-μήνυμα παγκόσμιας ειρήνης, ελπίδας και συναδέλφωσης.
Η φλόγα θα ταξιδέψει επί επτά ημέρες στην Ελλάδα και θα φτάσει στις 27 Απριλίου στο Παναθηναϊκό Στάδιο, όπου σε ειδική τελετή θα παραδοθεί στην αντιπροσωπεία της διοργανώτριας χώρας. Στη Ξάνθη θα βρίσκεται στις 10 το πρωϊ της Δευτέρας 25 Απριλίου και ήδη είναι έτοιμος ο Δήμος Ξάνθης για την θερμή υποδοχή της στην κεντρική πλατεία.
Στο μεταξύ, ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε η παρουσία της Ξάνθης στην επίσημη τελετή, με την αποστολή του Επιμελητηρίου Ξάνθης και τα 300 "πακέτα" δώρων  με την Καριόκα κυριολεκτικά να "κλέβουν" την παράσταση και να μοιράζονται στις ξένες αποστολές και τους ξένους δημοφιλείς Ολυμπιονίκες.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης δήλωσε ενθουσιασμένος με το αποτέλεσμα και τις επαφές που είχαν, εκφράζοντας την αισιοδοξία του για το τελικό αποτέλεσμα,. αφού είχαν την ευκαιρία να τα πουν απο κοντά με την βραζιλιάνικη αποστολή αλλά και πολλούς Ολυμπιονίκες. Μάλιστα όταν οι Κινέζοι Πρωταθλητές άκουσαν την λέξη Ξάνθη, αναφώνησαν...tobacco! Δηλαδή καπνός! Τόσο γνωστή είναι η Ξάνθη παγκόσμια και ιδιαίτερα στην Κίνα, για τα εξαιρετικά καπνά της, κάτι που εντυπωσίασε ιδιαίτερα τον Στέλιο Μωραϊτη!
Η αποστολή του ΕΒΕ Ξάνθης επέστρεψε ήδη ξημερώματα της Παρασκευής στη Ξάνθη, ενώ τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης θα δώσει συνέντευξη τύπου και θα αναφερθεί στις επαφές που είχαν στον Πύργο και την Αρχαία Ολυμπία με τους Ολυμπιονίκες και τις ξένες αποστολές για το θέμα της Καριόκας σαν το γλυκό των Ολυμπιακών αγώνων. 
 
Σημειώνεται οτι η τελετή έγινε παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, του προέδρου της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Τόμας Μπαχ, εκπροσώπων της κυβέρνησης, αλλά και της βραζιλιάνικης αποστολής, με επικεφαλής τον πρόεδρο της Οργανωτικής Επιτροπής «Ρίο 2016» Κάρλος Νούζμαν, ενώ τα αστυνομικά μέτρα ήταν ιδιαίτερα αυστηρά.

Πρωθιέρεια ήταν  η Κατερίνα Λέχου, η οποία άναψε για πρώτη φορά τη Φλόγα στην Αρχαία Ολυμπία, κάνοντας την επίκλησή της στον θεό Απόλλωνα:
«Απόλλωνα, θεέ του ήλιου και της ιδέας του φωτός,
στείλε τις ακτίνες σου και άναψε την ιερή δάδα
για τη φιλόξενη πόλη της... (όνομα της διοργανώτριας πόλης).
Και συ, ω Δία, χάρισε ειρήνη σ' όλους τους λαούς της Γης
και στεφάνωσε τους νικητές του Ιερού Αγώνα».
Πρώτος λαμπαδηδρόμος ήταν ο παγκόσμιος πρωταθλητής της γυμναστικής Λευτέρης Πετρούνιας και επόμενος ο πρώην παίκτης του βόλεϊ Ζιοβάνι Γκάβιο, εκπροσωπώντας τη Βραζιλία.


Το πλήρες πρόγραμμα της Λαμπαδηδρομίας

Η Ολυμπιακή Λαμπαδηδρομία θα φτάσει στην Αθήνα τη Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη 27/4, θα γίνει η επίσημη τελετή παράδοση της Ιερής Φλόγας στους Βραζιλιάνους διοργανωτές.Στην Ξάνθη η φλόγα θα φτάσει στις 25/04/2016 στις 10 το πρωϊ στην κεντρική πλατεία της πόλης
1η Ημέρα – 21/04/2016
ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΑΦΗ
ΠΥΡΓΟΣ (ΝΑΙ)
ΑΜΑΛΙΑΔΑ (ΟΧΙ)
ΑΡΧΑΙΑ ΗΛΙΔΑ (ΝΑΙ)
ΛΕΧΑΙΝΑ (ΣΤΑΣΗ)
ΖΑΚΥΝΘΟΣ (ΤΕΛΕΤΗ & ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)
2η Ημέρα – 22/04/2016
ΖΑΚΥΝΘΟΣ
ΠΑΤΡΑ (ΝΑΙ)
ΓΕΦΥΡΑ ΡΙΟ (ΟΧΙ)
ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ (ΝΑΙ)
ΑΣΤΑΚΟΣ (ΝΑΙ)
ΛΕΥΚΑΔΑ (ΝΑΙ)
ΝΙΚΟΠΟΛΗ (ΣΤΑΣΗ)
ΠΡΕΒΕΖΑ (ΤΕΛΕΤΗ & ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)
3η Ημέρα – 23/04/2016
ΠΡΕΒΕΖΑ
ΗΓΟΥΜΕΝΙΤΣΑ (ΝΑΙ)
ΚΕΡΚΥΡΑ (ΝΑΙ)
ΙΩΑΝΝΙΝΑ (ΝΑΙ)
ΒΕΡΟΙΑ (ΝΑΙ)
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (ΤΕΛΕΤΗ &ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)
4η Ημέρα – 24/04/2016
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ ΟΛΥΜΠΙΑΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ (ΣΤΑΣΗ)
ΘΕΣ/ΝΙΚΗ – ΤΟΥΜΠΑ (ΝΑΙ)
ΣΕΡΡΕΣ (ΝΑΙ)
ΧΡΥΣΟ (ΣΤΑΣΗ)
ΔΡΑΜΑ (ΝΑΙ)
ΚΑΒΑΛΑ (ΝΑΙ)
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ (ΤΕΛΕΤΗ &ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)
5η Ημέρα – 25/04/2016
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗ
ΚΟΜΟΤΗΝΗ (ΝΑΙ)
ΞΑΝΘΗ (ΝΑΙ)
ΚΑΤΕΡΙΝΗ (ΝΑΙ)
ΛΑΡΙΣΑ (ΤΕΛΕΤΗ & ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)
6η Ημέρα – 26/04/2016
ΛΑΡΙΣΑ
ΧΑΛΚΙΔΑ (ΝΑΙ)
ΜΑΡΑΘΩΝΑΣ (ΝΑΙ)
ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΕΘΝ.ΑΜΥΝΑΣ (ΝΑΙ)
ΕΛΑΙΩΝΑΣ (ΝΑΙ)
ΑΘΗΝΑ (ΟΧΙ)
ΑΚΡΟΠΟΛΗ (ΝΑΙ)
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ (ΤΕΛΕΤΗ & ΔΙΑΝΥΚΤΕΡΕΥΣΗ)
7η Ημέρα – 27/04/2016
ΝΕΟ ΜΟΥΣΕΙΟ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
ΠΑΝΑΘΗΝΑΙΚΟ ΣΤΑΔΙΟ ΤΕΛΕΤΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗΣ

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »