*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

01 Δεκεμβρίου

ΤΕΛΟΣ ΣΤΟ ΜΟΡΑΤΟΡΙΟΥΜ ΛΟΓΩ CAPITAL CONTROLS

01 Δεκεμβρίου

Ερχεται μπαράζ κατασχέσεων για οφειλές στις εφορίες - Το ανακοίνωσε επίσημα η ΓΓΔΕ!

Ερχεται μπαράζ κατασχέσεων για οφειλές στις εφορίες - Το ανακοίνωσε επίσημα η ΓΓΔΕ
Με την εκπνοή του έτους ξεκινά και το μπαράζ κατασχέσεων για οφειλές στις εφορίες. Η Γενική Γραμματεία Δημοσίων εσόδων, ανακοίνωσε την «λήξη αναστολής διενέργειας πράξεων αναγκαστικής εκτέλεσης για είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο».
Που σημαίνει, απλά, ότι μπαίνει τέλος στο άτυπο μορατόριουμ στις κατασχέσεις που είχε επιβληθεί λόγω capital controls. Και αυτό χωρίς να έχουν αρθεί ακόμη οι περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων. Ετσι, πλέν, ξεκινά το «πρεσσάρισμα» σε όσους οφειλέτες παραμένουν εκτός ρύθμισης
Σε δελτίο Τύπου της, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων υπενθυμίζει ότι, «μετά τη λήξη αναστολής διενέργειας κάθε πράξης αναγκαστικής εκτέλεσης για είσπραξη χρεών προς το Δημόσιο που είχε γίνει λόγω capital controls, από την 1η Νοεμβρίου 2015 λαμβάνονται αναγκαστικά μέτρα είσπραξης κατά όσων οφειλετών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές προς τη Φορολογική Διοίκηση, που δεν έχουν τακτοποιηθεί με νόμιμο τρόπο, δηλαδή με ρύθμιση τμηματικής καταβολής (σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις) ή με αναστολή που έχει χορηγηθεί από αρμόδια δικαστική ή διοικητική Αρχή ή με διάταξη νόμου».
Η ΓΓΔΕ, επισημαίνει ότι «όσοι δεν έχουν ρυθμίσει τις οφειλές τους στη Φορολογική Διοίκηση ή έχουν απωλέσει χορηγηθείσες ρυθμίσεις, έχουν τη δυνατότητα να τις ρυθμίσουν σε δόσεις, σύμφωνα με τους όρους και τις προϋποθέσεις των ν.4152/13 και 4174/13, όπως ισχύουν, έως και είκοσι τέσσερις κατά περίπτωση».
Επιπροσθέτως, όπως τονίζει η ΓΓΔΕ «προκειμένου να μην απωλεσθούν οι ισχύουσες ρυθμίσεις (για χρέη στη Φορολογική Διοίκηση) πρέπει οι οφειλέτες να εξοφλούν ή να τακτοποιούν άμεσα τις νέες βεβαιωμένες στη Φορολογική Διοίκηση οφειλές τους, καθώς και να υποβάλλουν τις κατά περίπτωση απαιτούμενες φορολογικές δηλώσεις».
Υπενθυμίζει τέλος, ότι το Δημόσιο «έχει δικαίωμα να επιβάλλει κατασχέσεις σε τραπεζικούς λογαριασμούς με συγκεκριμένη διαδικασία: Οι οφειλέτες φυσικά πρόσωπα έχουν το δικαίωμα να προστατευθούν δηλώνοντας μέσω του taxisnet έναν λογαριασμό σε μία μόνο Τράπεζα, ο οποίος θα είναι ακατάσχετος για ποσό καταθέσεων μέχρι 1.250 ευρώ μηνιαίως. Σε περίπτωση που υφίσταται μισθοδοτικός ή συνταξιοδοτικός λογαριασμός δηλώνεται υποχρεωτικά αυτός ως ακατάσχετος».
i.efimerida 
OAEE:Μειώσεις εισφορών στον ΟΑΕΕ για 750.000 ασφαλισμένους
OAEE:Μειώσεις εισφορών στον ΟΑΕΕ για 750.000 ασφαλισμένους 
Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου», εξετάζεται η καθιέρωση κατώτατου υποχρεωτικού ποσού ασφαλιστικής κάλυψης στο ύψος των 150 ως 200 ευρώ τον μήνα και από εκεί και πέρα εισφορές ανάλογα με το πραγματικό εισόδημα, για τους ελεύθερους επαγγελματίες που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ.
Το νέο σύστημα οι εισφορές για 750.000 ελεύθερους επαγγελματίες θα συνδεθούν και θα υπολογίζονται με βάση το πραγματικό τους εισόδημα, αλλά με ένα ελάχιστο ποσό εισφοράς ίδιο για όλους. Ο καθένας θα πληρώνει με βάση τι δηλώνει.
Παράλληλα όλα δείχνουν ότι θα υπάρξει κατάργηση των σημερινών 14 διαφορετικών ασφαλιστικών κατηγοριών οι οποίες με το νέο σύστημα θα περιοριστούν σε τρεις με τέσσερις το πολύ.
Το «κλειδί», αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», στον ανασχεδιασμό των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες βρίσκεται στον τρόπο με τον οποίο θα προσδιοριστεί το εισόδημα βάσει του οποίου θα καταβάλουν τις εισφορές τους και αυτό γιατί σχεδόν οι 7 στους 10 δηλώνουν (εμφανίζουν) εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι αν μπει ως ενιαίο ποσοστό το 20%, οι εισφορές για τους περισσότερους θα πέσουν αυτόματα στα 2.000 ευρώ το χρόνο, όταν σήμερα ξεκινούν από 2.400 ευρώ και φτάνουν ως τις 12.000 ευρώ. Για να αποφευχθεί μια τόσο μεγάλη μείωση στις εισφορές και για να μην καταρρεύσουν τα έσοδα του ΟΑΕΕ, εξετάζεται να καθιερωθεί ένα ελάχιστο ποσό ασφαλιστικής κάλυψης που θα είναι ίδιο για όλους, στα 150 έως 200 ευρώ το μήνα. Αυτή η ελάχιστη εισφορά θα παρέχει στους ασφαλισμένους πλήρη κάλυψη (συνταξιοδοτική και περίθαλψη) και από εκεί και πάνω θα επιλέγουν τι θέλουν να πληρώσουν ανάλογα με το εισόδημά τους.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »