*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Ιουλίου

«ΚΥΚΝΕΙΟ ΑΣΜΑ» ΓΙΑ ΛΑΚΗ: Οι αριθμοί… ευημερούν, το χάλι το… «ζούμε» κάθε μέρα!

30 Ιουλίου


Καλά που πήγαν οι... 17 από τους 33 και πραγματοποιήθηκαν οι δύο «κύκνειες» συνεδριάσεις του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου!

ΕΓΚΩΜΙΑ ΛΑΚΗ ΓΙΑ ΤΣΕΠΕΛΗ, ΕΓΚΩΜΙΑ ΜΠΕΝΗ ΓΙΑ ΛΑΚΗ!
*Σύμφωνα με Δήμαρχο και Μπένη, ταμιακά και λογιστικά καλύτερα... δεν γίνονταν για «Καλλικρατικό Δήμο», χώρια που έχουμε την πιο φθηνή ΔΕΥΑΞ αφού επί 7ετία δεν έγινε ούτε μία αύξηση κι όλα λειτουργούν… ρολόι, ανεξάρτητα αν ο Δήμος πληρώνει τις δόσεις των δανείων!


Ευτυχώς από τους 33 νυν εν ενεργεία δημοτικούς συμβούλους, την ύστατη στιγμή μετρήθηκαν παρόντες... 17 και γύρω στις 19.15 το απόγευμα της Δευτέρας (η ειδική συνεδρίαση υποτίθεται θα ξεκινούσε στις 18.30) ξεκίνησαν και τελικά σε χρόνο ρεκόρ, ολοκληρώθηκαν και οι δύο τελευταίες συνεδριάσεις του απερχόμενου δημοτικού συμβουλίου που αποτελούσε ουσιαστικά και το κύκνειο άσμα του απερχόμενου Δήμαρχου Ξάνθης Λάκη Στυλιανίδη.
Στο δια ταύτα… Και η ειδική που αφορούσε τον οικονομικό απολογισμό και ισολογισμό της απερχόμενης δημοτικής αρχής και πέρασε κατά πλειοψηφία, αλλά και η τακτική συνεδρίαση στην οποία κυριάρχησαν υπηρεσιακά θέματα που ψηφίστηκαν ομόφωνα και πέρασαν τάχιστα, στην ουσία αποτέλεσαν την «επανάληψη» του ίδιου έργου που είδαμε όλα αυτά τα χρόνια…
1. Ο πετυχημένος Πρόεδρος της ΔΕΥΑΞ Μανώλης Τσέπελης, το έργο του οποίου ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει και καλώς ο Δήμος πληρώνει τις δόσεις των δανείων, διότι «η ΔΕΥΑΞ αποτελεί κομμάτι του Δήμου…».
2. Τα οικονομικά στοιχεία και ο ισολογισμός του Δήμου Ξάνθης σε μια τόσο έντονη οικονομική κρίση που ζούμε… αποτελούν πρότυπα (!) για όλους τους Καλλικρατικούς Δήμους. Τα είπε και τα άκουσε ο ίδιος (συν τους 17 παρόντες), θα τα ξαναπεί στις 25 Αυγούστου και…τέλος!
Οι αριθμοί ευημερούν, το σημερινό όμως «χάλι» της πόλης, ΕΜΕΙΣ θα συνεχίσουμε να το δούμε όλοι μας από δω και πέρα! Ο απερχόμενος Δήμαρχος που κάποτε υπήρξε ο πιο αγαπητός πολιτικός της πόλης φεύγει κι αφήνει πίσω του… μια ΧΑΜΕΝΗ 4ετία! Κι ένα σωρό εκκρεμότητες στον νέο Δήμαρχο Ξάνθης που καλείται να βγάλει σε ζητήματα «φωτιά» αυτός τα «φίδια» από την «τρύπα»…

ΤΑ ΠΑΡΑΛΕΙΠΟΜΕΝΑ ΤΗΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗΣ
Ωστόσο όσο και να θέλει να σχολιάσει κανείς με καλή διάθεση τις δύο συνεδριάσεις του δημοτικού συμβουλίου της Δευτέρας, δεν θα καταφέρει να μην παρατηρήσει...
1. Τον απερχόμενο Δήμαρχο Ξάνθης Λάκη Στυλιανίδη να επιχειρεί να πείσει τους πάντες κατά πάγια τακτική ότι ζούμε στην... πιο ευτυχισμένη πόλη της Ελλάδας! Όπου όλα τα θέματα πάνε καλά, τα προβλήματα στον Δήμο Ξάνθης είναι ελάχιστα και  οι αριθμοί όπως και ισολογισμοί ευημερούν! Και μάλιστα εμφανίζοντας πλεόνασμα…
-Κι όλα αυτά, έστω κι αν η πόλη πάει από το κακό στο χειρότερο, το κυκλοφοριακό έχει γίνει γάγγραινα για τους πολίτες της και από καθαριότητα, μόνο βραβείο δεν μπορούμε να διεκδικούμε σε σχέση με άλλους Δήμους...
-Και φυσικά (για να το λέει ο απερχόμενος Δήμαρχος έτσι θα είναι…), σαν δημότες  έχουμε την καλύτερη ΔΕΥΑΞ με τον καλύτερο Πρόεδρο (Μανώλης Τσέπελης) και τις πιο... φθηνές τιμές, αφού έχουν να γίνουν αυξήσεις στους λογαριασμούς πάνω από μια 7ετία! (σ.σ. Εμείς οι υπόλοιποι μήπως ζούμε τελικά σε άλλη πόλη;;;).
2. Τον αντ' αυτού αντιδήμαρχό του Δημήτρη Μπένη να ξεχνάει για μια ακόμη φορά τι έλεγε στο παρελθόν για τον σημερινό  Δήμαρχο Ξάνθης όταν βρίσκονταν στα έδρανα της αντιπολίτευσης και να τον ευχαριστεί και να τον... ξαναευχαριστεί γιατί του… «εμπιστεύτηκε» την θέση του αντιδημάρχου σε όλη τη θητεία του και υπό την… σωστή (!) καθοδήγησή του (!) –άλλο πάλι κι αυτό-θεωρεί ότι πέτυχε απόλυτα και ο ίδιος στο έργο του!!! (σ.σ. Κουβέντα φυσικά για τις δύο φτωχές εργαζόμενες του ΒΟΗΘΕΙΑ ΣΤΟ ΣΠΙΤΙ Σταυρούπολης που παραιτήθηκαν για να τον βγάλουν….Δήμαρχο και κανείς δεν ασχολείται με το κοινωνικό τους πρόβλημα κι ότι έχασαν τη δουλειά τους!)
Βέβαια για να είμαστε ειλικρινείς:
1.Λογικό μέχρι ένα σημείο να τα ακούει κανείς όλα αυτά από έναν αντιδήμαρχο (Δημήτρης Μπένης), που σε αντίθεση με τους υπόλοιπους συναδέλφους του, διατηρήθηκε από τον απερχόμενο κ. Στυλιανίδη επί 4 χρόνια έμμισθος αντ’ αυτού αντιδήμαρχος εισπράττοντας στη θητεία του περίπου 65.000 - 67.000 ευρώ!
Συν τα μεγαλεία, την έπαρση της εξουσίας, τα δωρεάν κινητά τηλέφωνα, τα ταξίδια στο εξωτερικό και το εσωτερικό και φυσικά την άνεση να οργανώσει από την συγκεκριμένη κορυφαία θέση τον προεκλογικό του αγώνα ως υποψήφιος δήμαρχος Ξάνθης κλπ).
2. Μεγαλείο να βλέπει κανείς τον αντιδήμαρχο Μανώλη Φανουράκη να κάθεται στη πλευρά της παράταξης Πούλιου-ΠΑΣΟΚ αλλά να ψηφίζει ΝΑΙ σε όλα της παράταξης Στυλιανίδη...! Μέχρι και τις ενισχύσεις των συλλόγων ψήφισε, όπου κάποτε μειοψηφούσε και να διαχωρίζει τη θέση του από τους Βορίδη - Πατσίδου. Σαν την μύγα μές το γάλα…
3. Μελαγχολικό να αντικρίζεις τον  έτερο αντιδήμαρχο Αστυνομίας Αλέκο Κυριακίδη να προβληματίζεται για την επόμενη δύσκολη μέρα μετά την αποχώρηση του κ. Στυλιανίδι και το «αγκάθι» της αμαρτωλής ΕΑΠΑΞ να τον ακολουθεί…
4. Δικαίως να βλέπεις τον Μανώλη Τσέπελη αγέρωχο, υπερήφανο και πανευτυχή να απολαμβάνει τα καλά λόγια του απερχόμενου Δημάρχου Ξάνθης και να σκέφτεται αν θα παίξουν ρόλο στις αποφάσεις του «διπλανού» του….

5.Και ιστορικό. Να βλέπεις τους απερχόμενους δημοτικούς συμβούλους Δημήτρη Βορίδη και Μπέτυ Πατσίδου να καταψηφίζουν και να ρίχνουν τα ... «ξεψυχισμένα» τους βέλη τους με νόημα κατά του Δημάρχου αλλά και κατά του Δημήτρη Μπένη, ξεχνώντας ότι οι «αρχηγοί» τους την ίδια ώρα διακοπάζονται και ξεκουράζονται κι αυτοί είναι πλέον χωρίς ρόλο…
Με πολύ απλά λόγια, όλοι όσοι ήταν παρόντες στην διπλή συνεδρίαση της Δευτέρας 28 Ιουλίου θα την θυμούνται ιδιαίτερα, αφού εκτός των άλλων, αποτέλεσε το «κύκνειο άσμα» του πολιτικού Λάκη Στυλιανίδη και ταυτόχρονα το πικρό μνημόσυνο για πολλούς απερχόμενους… μια εικόνα που ανήκει πλέον στο άλμπουμ της ιστορίας θυμίζοντας παλιό σχολικό ημερολόγιο!

ΟΤΑΝ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΕΥΗΜΕΡΟΥΝ...
Στην πρώτη ειδική συνεδρίαση (ακολουθεί ο επίσημος απολογισμός στις 25-8 στο ΕΒΕ Ξάνθης όπου θα ακουστούν περισσότερα), Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης υπεραμύνθηκε των οικονομικών στοιχείων που παρουσιάζει ο Ισολογισμός του Δήμου Ξάνθης, που πάντα κατά τον ίδιο, αντικατοπτρίζει την σωστή και χρηστή οικονομική διαχείριση της θητείας του, ένας δηλαδή Δήμος νοικοκύρης. 
Με φορτισμένη εμφανώς την προσωπική διάθεση, ο απερχόμενος Δήμαρχος μίλησε για το παρελθόν (μιας πόλης 40.000 κατοίκων) και το παρόν (μιας πόλης όπως είπε άνω των 70.000 δημοτών) με τα προβλήματα να αυξάνονται αλλά και ο Δήμος να τα καταφέρνει παρά τις δυσκολίες και την μεγάλη οικονομική κρίση με χρηστή και λογική διαχείριση.
Στο θέμα των δόσεων της ΔΕΥΑΞ που εξακολουθεί να πληρώνει ο Δήμος Ξάνθης ως εγγυητής, ο Δήμαρχος επέμενε στην ίδια λογική, ότι δηλαδή «η ΔΕΥΑΞ είναι κομμάτι του... Δήμου», επιχειρώντας στην ουσία να επιρρίψει τις ευθύνες στο παρελθόν που κληρονόμησε και ο ίδιος όταν ανέλαβε τον Δήμο, επιχειρώντας να πείσει για μια ακόμη φορά ότι η ΔΕΥΑΞ επιτέλεσε ένα τεράστιο έργο τόσο στον τομέα της αποχέτευσης όσο και με την ύδρευση.
Λέξη φυσικά για το πεπαλαιωμένο δίκτυο ύδρευσης και τις συνεχείς βλάβες που εμφάνισε όλον το περασμένο χρόνο η πόλη ή το θερμοϋδραυλικό έργο της ΔΕΥΑΞ στο Ξεριά που παραμένει ανενεργό και δεν λειτουργεί μολονότι στο παρελθόν επέφερε έσοδα στον Δήμο...
Φυσικά εγκωμίασε για μια ακόμη φορά το έργο του νυν Προέδρου Μανώλη Τσέπελη θέλοντας όχι μόνο να στηρίξει την προσωπική επιλογή του αλλά και να στείλει το δικό του προσωπικό «μήνυμα» στον νέο Δήμαρχο Ξάνθης Χαράλαμπο Δημαρχόπουλο... αυτός είναι η αρχή και το τέλος του Δήμου Ξάνθης!

ΚΑΙ Ο ΕΠΑΝΑΛΑΜΒΑΝΟΜΕΝΟΣ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΕΝΗΣ
 Τον απολογισμό του στην ειδική συνεδρίαση έκανε και ο απερχόμενος Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δημήτρης Μπένης, που από 1 Σεπτεμβρίου θα βρίσκεται στα έδρανα της αντιπολίτευσης και πολλοί μάλιστα θεωρούν πολύ πιθανή την πλήρη σύμπλευσή του με την παράταξη Ξυνίδη-Πούλιου, επιχειρώντας παράλληλα με την... προσωπική αυτοπροβολή του, να εγκωμιάσει και να ευχαριστήσει ιδιαίτερα τον απερχόμενο Δήμαρχο Ξάνθης Λάκη Στυλιανίδη όχι μόνο γιατί του έδωσε... έμμισθη 4ετή θητεία αλλά και γιατί τον διατήρησε στη θέση του αντιδημάρχου και σε όλη την προεκλογική περίοδο, διαφορετικά ποιος ξέρει αν θα τους έπειθε όλους να τον ακολουθήσουν στην 3η αποτυχημένη προσπάθειά του! Μάλιστα πολλοί στελέχη της παράταξης Δημαρχόπουλου ακούγοντας τα θερμά εγκώμια του Μπένη για τον απερχόμενο Δήμαρχο, τόνιζαν με σημασία, «Ιδού ποιόν στήριξε ο Λάκης στις εκλογές του Μαΐου; Χωριό που φαίνεται, Μπένη δεν θέλει»!
(σ.σ. Κι όσο γι’ αυτά που έλεγε για τον απερχόμενο Δήμαρχο ο Μπένης πριν αναλάβει εργολάβος της πλατείας… καλύτερα να μη τα θυμάται κανείς!).

ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ Η ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, πλην κάποιας στοιχειώδους κριτικής απο την πλευρά των απερχόμενων δημοτικών συμβούλων Δημήτρη Βορίδη και Μπέτυ Πατσίδου, τίποτα το ιδιαίτερο καθώς απουσίαζε σύσσωμο το βαρύ πυροβολικό, Θανάσης Ξυνίδης και Χρίστος Πούλιος σε διακοπές κι ένας Ανταμπούφης δεν θα φέρνει πάντα την... άνοιξη! Ιδίως όταν υπάρχει στη συνεδρίαση κι ένας Γιώργος Κολλάρος.
Τελικά ο ισολογισμός για το 2013 πέρασε κατά πλειοψηφία με πλεόνασμα κατά τους ειδικούς 178 χιλιάδες ευρώ.
Τα δάνεια, ύψους 5 εκατ. ευρώ αφορούν μόνο στην αγορά του νέου Δημαρχείου και εξυπηρετούνται κανονικά κατά τον ισολογισμό. Τα διαθέσιμα υπόλοιπα, που μεταφέρονται στη νέα χρήση, είναι 3,7 εκατ. Ευρώ και περισσότερα στον απολογισμό του Δημάρχου στις 25/8 στο ΕΒΕ Ξάνθης.
Στην δε τακτική συνεδρίαση που ακολούθησε αμέσως μετά, πέρασαν ομόφωνα όλα τα θέματα, τα περισσότερα από τα οποία ήταν υπηρεσιακού ενδιαφέροντος. Και ο επίλογος.
-Καληνύχτα κύριε Δήμαρχε. Καλύτερα να μη θυμόμαστε την τελευταία θητεία σου… Ούτε και το προχθεσινό «κύκνειο» άσμα σου!
Π.Π.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »