*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

25 Απριλίου

ΘΑ ΜΕΙΩΘΕΙ Ο ΑΡΙΘΜΟΣ ΤΩΝ ΑΔΕΣΠΟΤΩΝ ΣΕ ΣΥΝΤΟΜΟ ΧΡΟΝΙΚΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ!

25 Απριλίου


Ξεκίνησαν οι εθελοντικές μαζικές στειρώσεις αδέσποτων ζώων από την Φιλοζωική Γερμανική Οργάνωση  Griechische Fellnasen  σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης

Ρεπορτάζ: Μαρία Παπαδοπούλου
Θα μειωθεί ο αριθμός Αδέσποτων σε σύντομο χρονικό διάστημα στον Δήμο Ξάνθης; Θα δικαιωθεί ο αρμόδιος αντιδήμαρχος Τάσος Θεοδωρίδης ή ο Μανώλης Φανουράκης που μειοψήφησε στο συγκεκριμένο θέμα, ενώ τον «άδειασε» ο Χρίστος Πούλιος; Ο χρόνος θα δείξει…
Πάντως η Φιλοζωική Γερμανική Οργάνωση  Griechische Fellnasen  σε συνεργασία με τον Δήμο Ξάνθης πραγματοποιούν μαζικές  δωρεάν στειρώσεις  αδέσποτων σκυλιών και γατιών ,  με τη βοήθεια εθελοντών κτηνιάτρων,  από την Τετάρτη 23 Απριλίου 2014 έως και  την Τρίτη 6 Μαΐου 2014,  σε ιδιωτικό κτηνιατρείο  το οποίο συμμετέχει στο  εν λόγω πρόγραμμα .
Πιο συγκεκριμένα , η οργάνωση αυτή  ασχολείται αποκλειστικά με τα αδέσποτα ζώα, τα οποία είτε τα περισυλλέγει η ομάδα εθελοντών είτε πολίτες που τα ταΐζουν και αναλαμβάνουν υπογράφοντας υπεύθυνη δήλωση να τα πάνε στο κτηνιατρείο προκειμένου να υποβληθούν σε στείρωση.
Πρωταρχικό στόχος του εν λόγω εγχειρήματος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα να μειωθεί ο αριθμός αδέσποτων ζώων ώστε να αποφευχθεί ο πολλαπλασιασμός τους . Δευτερευόντως, εξαλείφονται οι πιθανότητες να μεταδοθούν ασθένειες από τα ζώα , παύουν κατά κανόνα να είναι επιθετικά προς τους πολίτες και διαλύονται οι αγέλες . Είναι τόσο σημαντικό να αντιληφθεί κανείς πόσο χρήσιμο είναι αυτό για την πόλη , αν σκεφτεί ότι κατά μέσο όρο κάθε θηλυκό φέρνει το χρόνο 10 κουτάβια.
Παρόλα αυτά και ενώ θα έπρεπε να δοθούν συγχαρητήρια τόσο στο δήμο όσο και στη γερμανική φιλοζωική οργάνωση γι αυτή την κίνηση, αρχικά η πρωτοβουλία ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων όταν τέθηκε για πρώτη φορά στο δημοτικό συμβούλιο προκειμένου να λάβει την απαιτούμενη έγκριση.
Μάλιστα ο κ. Φανουράκης είχε εξαπολύσει επίθεση κατά του Αντιδημάρχου Ξάνθης Τάσου Θεοδωρίδη για τις στειρώσεις των αδέσποτων ζώων και η ένστασή του ήταν για το τι θα γίνει με την αποθεραπεία των ζώων . Εύλογη και λογική απορία, αλλά η απάντηση που δίνει η αρμόδια οργάνωση αλλά και ο Αντιδήμαρχος Καθαριότητας είναι ότι μερικά ζώα θα φιλοξενούνται στο ιδιωτικό κτηνιατρείο , άλλα στο κυνοκομείο και  αυτά που φέρνουν με πρωτοβουλία τους οι πολίτες που υπογράφουν τις υπεύθυνες δηλώσεις, αναλαμβάνουν και τη φροντίδα των ζώων μετά τις στειρώσεις.

ΤΑΣΟΣ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗΣ: ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΑΠΟΛΥΤΑ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΞΑΝΘΗΣ!
Όσον αφορά το κόστος το οποίο επωμίζεται ο Δήμος Ξάνθης, ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Τάσος Θεοδωρίδης αναφέρει χαρακτηριστικά ότι αυτού του είδους η κίνηση συμφέρει απόλυτα το δήμο , αφού το μόνο που έχει αναλάβει είναι η διαμονή και διατροφή της ομάδας της φιλοζωικής οργάνωσης  γι αυτές τις 14 περίπου ημέρες που αντιστοιχεί σε ποσό περίπου 2.000 ευρώ καθώς και τη διατροφή των ζώων, ενώ όλα τα άλλα τα έχει αναλάβει  η γερμανική φιλοζωική οργάνωση .  Επιπροσθέτως επεσήμανε ότι αν αυτές οι στειρώσεις γινόντουσαν  σε συνεργασία του δήμου Ξάνθης με ιδιώτη, θα κόστιζαν 25.00 – 30.000 ευρώ . Επομένως ο δήμος Ξάνθης βγαίνει μόνο κερδισμένος από αυτό το  εγχείρημα .


ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΗΔΗ ΟΙ ΣΤΕΙΡΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ!
Σύμφωνα με τις πρώτες ενδείξεις , την 1η μέρα έναρξης της φιλοζωικής οργάνωσης  πραγματοποιήθηκαν 16 στειρώσεις και τη δεύτερη άλλες τόσες  και συνεχίζουν ακάθεκτοι το έργο τους και την προσφορά τους τόσο οι ειδικοί όσο και οι εθελοντές.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι μαζί με τη στείρωση του ζώου , γίνεται αποπαρασίτωση και σήμανση με τατουάζ στην κοιλιά του, ώστε να γνωρίζουν ποια ζώα έχουν στειρωθεί και ποια όχι  για να μην υποβάλλονται ξανά στην ίδια διαδικασία.
Η κτηνίατρος του ιδιωτικού κτηνιατρείου όπου γίνονται οι στειρώσεις , δήλωσε πως: «τα ζώα δεν έχουν πορτοφόλι  για να κάνουν κάτι τέτοιο. Χρειάζεται ομαδική φροντίδα και αγάπη για τα ζώα ώστε να τα βοηθήσεις να κάνουν πράξη κάτι που είναι για το καλό τους». Ο Αντιδήμαρχος Ξάνθης Τάσος Θεοδωρίδης μάλιστα απευθύνει κάλεσμα σε όλους τους πολίτες με φιλοζωικά αισθήματα να βοηθήσουν εθελοντικά την Γερμανική οργάνωση και να συμβάλλουν σε αυτή την προσπάθεια στειρώσεων των αδέσποτων ζώων.
Μαρία Παπ.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »