*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Απριλίου

Καταργούνται 16 φορείς της Περιφέρειας ΑΜΘ!

30 Απριλίου


ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ: Δεσμεύτηκαν να μη κλείσουν το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης

*«Λουκέτο» σε: Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης, Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας (Δημοτικό / Δήμος Ξάνθης) και η Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού – Αθλητισμού – Πρόνοιας / Δήμος Αβδήρων
Στη δημοσιότητα δόθηκε ο κατάλογος που έχει καταρτίσει η κυβέρνηση με τα 252 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) που θα βρεθούν στο στόχαστρο -όπως προανήγγειλε και ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Αντώνης Μανιτάκης- καταργήσεων ή συγχωνεύσεων και θα αποτελέσουν την πρώτη «δεξαμενή» για τις 15.000 απολύσεις υπαλλήλων, εκ των οποίων οι 2.000 θα πραγματοποιηθούν άμεσα.
Μέσα σε αυτόν τον κατάλογο που δημοσιεύει η Ελευθεροτυπία, συμπεριλαμβάνονται συνολικά 16 Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου της Περιφέρειας ΑΜΘ τα οποία διαθέτουν κατά κανόνα υπαλλήλους αορίστου χρόνου, αλλά και σημαντικό αριθμό συμβασιούχων ορισμένου χρόνου και έργου, οι οποίοι θα αναγκαστούν να οδηγηθούν στην έξοδο από το Δημόσιο με την καταβολή αποζημίωσης και, πιθανότατα, την παροχή πρόσθετων κινήτρων, όπως εξαγορά πλασματικών συντάξιμων χρόνων με ευνοϊκούς όρους.
Από τους δημόσιους αυτούς οργανισμούς έχουν ήδη ζητηθεί και παραληφθεί, μέσω των διοικήσεών τους, τα πλήρη στοιχεία της «ταυτότητάς» τους, ώστε να αξιολογηθούν από επιτροπή εμπειρογνωμόνων με βάση μελέτες σκοπιμότητας και δημόσιου συμφέροντος. Η επιτροπή θα αποφανθεί σε ποια από αυτά θα τεθεί λουκέτο, ποια θα συγχωνευθούν και ποια θα παραμείνουν. Τα στοιχεία που εστάλησαν στο αρμόδιο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης αφορούν το νομικό τους καθεστώς (δηλαδή με ποια προεδρικά διατάγματα, υπουργικές αποφάσεις ή κοινές υπουργικές αποφάσεις συστάθηκαν), την περιουσιακή τους κατάσταση, το έργο που επιτελούν, αν λαμβάνουν και σε τι ύψος κρατική χρηματοδότηση, τις οφειλές τους προς τρίτους, το προσωπικό που απασχολούν και με τι είδους σχέση εργασίας κ.λπ.
Οι 16 φορείς που καταργούνται στην Περιφέρεια ΑΜΘ είναι οι εξής:
• Φορέας Διαχείρισης Δέλτα Νέστου – Βιστωνίδας – Ισμαρίδας / Υπουργείο ΠΕΚΑ
• Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου / Υπουργείο ΠΕΚΑ
• Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου / Υπουργείο ΠΕΚΑ
• Φορέας Διαχείρισης Οροσειράς Ροδόπης / Υπουργείο ΠΕΚΑ
• Ψυχολογικό Κέντρο Βορείου Ελλάδας, Παράρτημα Ξάνθης / Υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης
• Αναπτυξιακή Νέας Ορεστιάδας – Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία ΟΤΑ / Δήμος Ορεστιάδας
• Δημοτική Επιχείρηση Ακίνητης Περιουσίας και Εκμετάλλευσης Κοινότητας Αβδήρων / Δήμος Αβδήρων
• Δημοτική Επιχείρηση Ραδιοτηλεόρασης Ορεστιάδας / Δήμος Ορεστιάδας
• Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης Δήμου Προσοτσάνης / Δήμος Προσοτσάνης
• Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης Πολιτισμού – Παιδείας – Αθλητισμού / Δήμος Κομοτηνής
• Δημοτική Κοινωφελής Επιχείρησης Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας / Δήμος Ορεστιάδας
• Εταιρία Έρευνας και Ανάπτυξης Βορείου Έβρου / Δήμος Ορεστιάδας
• Κοινωφελής Δημοτική Επιχείρηση Παρανεστίου / Δήμος Παρανεστίου
• Κοινωφελής Επιχείρηση Πολιτισμού – Αθλητισμού – Πρόνοιας / Δήμος Αβδήρων
• Δημοτική Επιχείρηση Πληροφόρησης Θεάματος και Επικοινωνίας / Δήμος Ξάνθης
• Δημοτική Επιχείρηση Ακίνητης Περιουσίας / Δήμος Αβδήρων

ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΩΝ: Δεσμεύτηκαν να μη κλείσουν το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης
Εντωμεταξύ τη δέσμευση των πολιτικών αρχηγών των τριών κομμάτων της διακυβέρνησης της χώρας για τη συνέχιση της λειτουργίας του Ψυχολογικού Κέντρου Ξάνθης έλαβε μόλις πριν από λίγες ημέρες ο Μητροπολίτης Ξάνθης, και πρόεδρος του Ψυχολογικού Κέντρου.
Όπως είναι γνωστό το Ψυχολογικό φιγουράρει στη λίστα των υπό κατάργηση φορέων, παρά το ιδιαίτερα σπουδαίο έργο του και την εν γένει προσφορά και λειτουργία του. «Το Ψυχολογικό Κέντρο λειτουργούσε σαν παράρτημα του Κέντρου της Θεσσαλονίκης. Όταν εκείνο έγινε ιδιωτικό χωρίς, να έχουμε καμία ενημέρωση, μπήκε η πρόταση να γίνει ιδιωτικό και το εδώ παράρτημα» εξηγεί ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ.κ. Παντελεήμων, τονίζοντας πως «από τότε έγιναν κάποιες ενέργειες ώστε αυτό να αποφευχθεί. Είδαμε ότι στις λίστες των υπό κατάργηση ιδρυμάτων συμπεριλαμβάνεται και το Ψυχολογικό Κέντρο και για αυτό κινητοποιηθήκαμε».
Το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης προσφέρει σήμερα υπηρεσίες σε 50 παιδία της περιοχής, διαθέτει σύγχρονες κτηριακές υποδομές και λειτουργεί στη Θράκη, με τον Μητροπολίτη Ξάνθης να επισημαίνει πως όλα αυτά πρέπει να τεθούν πολύ σοβαρά υπόψη. «Εμείς έχουμε ενημερώσει τους κ. Σαμαρά, Κουβέλη και Βενιζέλου και τους είπαμε ότι δεν μπορεί ένα τέτοιο κέντρο να κλείσει. Έχουμε την υπόσχεση και των τριών αρχηγών και τις διαβεβαιώσεις τους ότι θα ρυθμιστεί το θέμα».
Μάλιστα όπως σημειώνει ο ίδιος, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει περαιτέρω πίεση ώστε να υπάρξει κάτι πιο απτό από πλευράς των τριών αρχηγών πέραν της προφορικής τους δέσμευσης. Υπενθυμίζεται ότι στη λίστα των υπό κατάργηση φορέων που ήρθε στο φως της δημοσιότητας τα τελευταία 24ώρα συμπεριλαμβάνονται συνολικά 16 φορείς της Περιφέρειας ΑΜΘ μεταξύ των οποίων και το Ψυχολογικό Κέντρο Ξάνθης. «Στη λίστα μας είχαν από παλιά, αλλά μέχρι και την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε διαβεβαιώσεις πως το Ψυχολογικό δεν θα κλείσει», τονίζει ο κ.κ. Παντελεήμων, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «το θέμα είναι να προλάβουμε την όποια αρνητική πρόθεση για να μην τρέχουμε μετά».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »