*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

22 Φεβρουαρίου

ΑΠΕΥΘΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΟ XANTHI CHANNEL Kάρτες τύπωσε το ΕΒΕ Ξάνθης, για την προβολή του Νομού μας!

22 Φεβρουαρίου


Παρεμπόριο αλλά και οι πραγματικά πολύ όμορφες κάρτες που έβγαλε το ΕΒΕ Ξάνθης στο τυπογραφείο του κ.Δαλακάκη, μονοπώλησαν την συνεδρίαση του ΕΒΕ Ξάνθης το βράδυ της Τετάρτης.
Από την συνεδρίαση έφυγε νωρίς ο Μιχάλης Σπανίδης αφού έπρεπε να πάει στον Ποδηλατικό Όμιλο, ενώ οι εντάσεις δεν ήταν τελικά οι αναμενόμενες, μολονότι υπήρχαν και αρκετές τοποθετήσεις από παριστάμενους.
Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης παρουσιάστηκαν διαφημιστικές καρτ ποστάλ που εκτύπωσε το Επιμελητήριο και τα οποία παρουσιάζουν τουριστικά αξιοθέατα της Ξάνθης, τα οποία όπως τόνισε ό Πρόεδρος, θα μοιραστούν παντού για την προώθηση και προβολή του Νομού, ενώ θα διατεθούν παράλληλα σε Πρεσβείες, τουριστικά πρακτορεία, ξενοδοχεία και τουριστικά συνέδρια.
Στην συνεδρίαση έγινε επίσης η παρουσίαση προγράμματος πρακτικής άσκησης φοιτητών του ΑΠΘ που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ και η οποία έχει στόχο την απόκτηση επαγγελματικές εμπειρίας.
Όπως ενημερώθηκαν τα μέλη, μια επιχείρηση μπορεί να απασχολήσει, χρηματοδοτούμενη από το ΕΣΠΑ, κάποιον φοιτητή του ΑΠΘ (ο οποίος έλκει την καταγωγή του από την Ξάνθη, στην προκειμένη περίπτωση) ή ενδεχομένως κάποιου άλλου ακαδημαϊκού ιδρύματος.
Οι ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις μπορούν να απευθύνονται στο ΕΒΕΞ για περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα.
Το 5ο θέμα για το παρεμπόριο ήταν φυσικά αυτό που μονοπώλησε την συνεδρίαση και αφορούσε σε εκδηλώσεις διαμαρτυρίας και κινητοποιήσεων για την πάταξη του παραεμπορίου σε συνδυασμό με το κλείσιμο των καταστημάτων και την γενικότερη οικονομική δυσπραγία της αγοράς, αφού δεν κινείται τίποτα.
Μέλη του Δ.Σ. αλλά και επιχειρηματίες τοποθετήθηκαν δυναμικά στο θέμα της πάταξης του παρεμπορίου τονίζοντας με έμφαση δεν λειτουργούν οι ανάλογοι μηχανισμοί καθώς και στο ότι το πρόβλημα εντοπίζεται στο γεγονός πως όταν πραγματοποιήθηκε η διάνοιξη της διόδου Βουλγαρίας - Ξάνθης δεν είχε προηγηθεί ανάλογη μελέτη ούτε υπήρξαν, ή υπάρχουν μέχρι στιγμής, οι απαραίτητες υποδομές στην περιοχή για τη διενέργεια ελέγχων με αποτέλεσμα τα σημερινά παρελκόμενα.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης τόνισε χαρακτηριστικά τα παρακάτω:
Η ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΕΛΕΓΧΩΝ ΣΤΑ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΑ
«Το παρεμπόριο δημιουργεί ρήγμα και πληγές στις επιχειρήσεις της περιοχής. Ήμασταν οι πρώτοι που συγκροτήσαμε ΚΕΛΑΥΕ, που πέρσι αριθμούσε 42 άτομα, ενώ τώρα έχουμε μόλις 10 άτομα γιατί δεν υπάρχει δυστυχώς ενδιαφέρον να στελεχώσουν τα κλιμάκια». Τόνισε μάλιστα ότι σε αυτή τη φθίνουσα φάση που παρουσιάζουν οι έλεγχοι, δυστυχώς δεν υπάρχει πολιτική βούληση για την αντιμετώπιση του προβλήματος και πως θα πρέπει η αρμοδιότητα των ελέγχων να περάσει στα Επιμελητήρια, ώστε να μπορούν να κινηθούν
Βέβαια επί της ουσίας δεν βγήκε κάτι ουσιαστικό που να δίνει και λύσεις στο πρόβλημα, ενώ ο Χρίστος Πούλιος τόνισε με έμφαση:
«Φτάσαμε στο σημείο να φεύγουν από εδώ οι επιχειρηματίες για να πάνε στη Βουλγαρία να ανοίγουν επιχειρήσεις εκεί και μετά να έρχονται εδώ να πουλάνε», ενώ στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκαν κι άλλοι επιχειρηματίες όπως ο Λοϊζος Σερραίος.
Χαρακτηριστική ωστόσο ήταν και η τοποθέτηση του Βαγγέλη Βασιλειάδη που κατηγόρησε τους εμπόρους ότι, «ενώ ψωνίζουν με Βουλγάρικες τιμές (φτηνά δηλαδή), φέρνουν προϊόντα και πουλάν στην Ελλάδα με... Ελληνικές τα τιμές, δηλαδή ακριβά και έτσι γίνονται διπλά αναξιόπιστοι.
Σημειώνεται ότι για μια ακόμη φορά το Xanthi channel μετέδωσε απευθείας όλη τη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, σημειώνοντας ιδιαίτερα μεγάλη τηλεθέαση.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »