*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

22 Φεβρουαρίου

Η Θράκη αναπνέει και προοδεύει μέσα από την πολυμορφία και την ποικιλότητα

22 Φεβρουαρίου



Παρουσιάστηκε την Τρίτη 19/2 στην Ξάνθη το βιβλίο του πρέσβη κ. Θεοδώρου
Ως καρπό της πολύχρονης εμπειρίας του συγγραφέα και διπλωμάτη Θεόδωρου Θεοδώρου, ήρεμη εξομολόγηση που συνοδεύεται από τεκμηριωμένες και οξυδερκέστατες παρατηρήσεις και διαπιστώσεις περιέγραψε ο εκδότης Μιχάλης Σπανίδης το βιβλίο «Μουσουλμανική Μειονότητα στη Θράκη & οι Μειονότητες στην Ευρώπη 1923-2010» που παρουσιάστηκε στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης την Τρίτη 19 Φεβρουαρίου 2013.
Κατά τον εκδότη, η μελέτη αυτή γραμμένη σε γλώσσα προσιτή σε κάθε αναγνώστη περιγράφει παραστατικά την σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην Θράκη, σε συνάρτηση με τις οικονομικές, τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις. Είναι μια χαρτογραφία της Θράκης αλλά και της πολιτικής που ασκεί η χώρα μας έναντι της Μουσουλμανικής μειονότητας σε αντιπαραβολή με την πολιτική των άλλων έναντι της μειονοτήτων που διαβιούν σ αυτές.
Στις αρετές της μελέτης του κ. Θεοδώρου ο Μιχάλης Σπανίδης ανέφερε την ποικιλία των βιβλιογραφικών πηγών που συνδυάζονται υπό το πρίσμα διαφορετικών επιστημών. Στην εποχή της παγκοσμιοποίησης και των ραγδαίων ανακατατάξεων, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Μιχάλης Σπανίδης,  η Θράκη μας υπενθυμίζει ότι μπορεί να ζει, να αναπνέει και να προοδεύει  μέσα από την πολυμορφία και την ποικιλότητα, χωρίς να αποκηρύσσει τις ρίζες και τις παραδόσεις της.
Ο συγγραφέας πρέσβης Θεόδωρος Θεοδώρου, που είχε υπηρετήσει στην περιοχή από τη θέση του διευθυντή του Γραφείου Διοικητικών υποθέσεων Θράκης του Υπουργείου  Εξωτερικών αναφέρθηκε στα κίνητρα για τη συγγραφή του βιβλίου που είναι η επεξεργασμένη μορφή της διδακτορικής διατριβής του στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο. Θέλησε, είπε χαρακτηριστικά, να αναλύσει τις βασικές συντεταγμένες της πολιτικής που εφαρμόζει η χώρα μας έναντι της Μουσουλμανικής μειονότητας. Χαρακτήρισε υποδειγματική  και πρωτοποριακή την πολιτική που ασκείται από τη χώρα μας στη διάσταση του σεβασμού των θεμελιωδών δικαιωμάτων και του σεβασμού στις διεθνείς συνθήκες που υπέγραψε η Ελλάδα.
Στη συνέχεια επεξήγησε τη λογική των θετικών διακρίσεων που θεσπίστηκαν για να δώσουν στα σύνοικα στοιχεία τη δυνατότητα να έχουν ευκαιρίες στη μόρφωση και στην επαγγελματική προοπτική.
Τέλος, ο κ. Θεοδώρου υπεραμύνθηκε της πρόσφατης τροπολογίας για τους ιεροδιδασκάλους καθώς, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, η θρησκευτική εκπαίδευση γίνεται χωρίς εξωτερικές επιρροές καις το πνεύμα ενός ελεύθερου εκπαιδευτικού συστήματος.
Στη συζήτηση που ακολούθησε ο κ Θεοδώρου απάντησε στις ερωτήσεις και στις σύντομες παρεμβάσεις του κοινού που αναγνώρισε στο πρόσωπό του έναν ικανό διπλωμάτη.
Την εκδήλωση χαιρέτισε εκ μέρους του Σεβασμιωτάτου Ξάνθης και Περιθωρίου ο αρχιμανδρίτης π. Σωφρώνιος Γκουτζίνης, ο νέος Διευθυντής του Γραφείου Διοικητικών υποθέσεων Θράκης κ. Πιπερίγκος, ο Περιφερειακός Προϊστάμενος Εκπαίδευσης κ. Σάββας Μελισσόπουλος, ο πρώην αντιδήμαρχος κ. Φωτιάδης, ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Μωραϊτης και πλήθος κόσμου. Τη συζήτηση συντόνισε ο κ. Παναγιώτης Σωτηρόπουλος.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »