*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

21 Φεβρουαρίου

Άξιος - Τιμή για την Ξάνθη

21 Φεβρουαρίου

Νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής ο πρωτοσύγκελος Ξάνθης Παντελεήμων Μουτάφης!

ΣΤΙΣ 24 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
*Τι δήλωσαν Δήμαρχος Ξάνθης και Αλέκος Κοντός για την εκλογή του μικρού Παντελεήμονα, αναλυτικό βιογραφικό του.
 
 
 
 
 
 
 

ΤΙΜΗ για την Ξάνθη, τιμή για την Θράκη.
Ο Πρωτοσύγκελος της Μητρόπολης Ξάνθης Αρχιμανδρίτης κ. Παντελεήμων Μουτάφης εκλέχτηκε Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής. Κι αμέσως μετά ήχησαν φυσικά οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών στη Πόλη και τα χωριά μας, ενώ η συγκίνηση της τοπικής κοινωνίας ήταν ανάγλυφη στα πρόσωπα όλων των Ξανθιωτών. Σημειώνω ότι την είδηση μετέδωσε πρώτος ο ραδιοσταθμός Life 92l fm και η εκπομπή «Ανοιχτή γραμμή» του Πάνου Παπαδόπουλου που με  απκλειστικές πληροφορίες από πρόσωπο κοντά στον πρωτοσύγκελο αποκάλυπτε από τις 12.15 το μεσημέρι ότι «κατά τις 99.5% νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής θα είναι ο πρωτοσύγγελος της Μητρόπολης Ξάνθης Παντελεήμων Μουτάφης!».

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΘΡΙΛΕΡ ΣΤΗΝ ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟ...
Με μια διαδικασία θρίλερ ο κ. Παντελεήμων κατάφερε να εκλεγεί με ελάχιστες ψήφους διαφορά από τους δύο κύριους αντιπάλους του, τον Μητροπολίτη Βρεσθένης κ. Θεόκλητο και τον Πρωτοσύγκελο της Μητρόπολης Μαρωνείας Αρχιμανδρίτη κ. Κωνστάντιο Παναγιωτακόπουλο.
Και οι τρεις υποψήφιοι σχεδόν ισοψήφησαν στη διαδικασία του τριπροσώπου και στην τελική φάση ο νέος Μητροπολίτης Μαρωνείας κ. Παντελεήμων έλαβε 29 ψήφους, ο Αρχιμανδρίτης κ. Κωνστάντιος Παναγιωτακόπουλος 25 και ο Μητροπολίτης Βρεσθένης 23.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νέος Ιεράρχης είναι απόφοιτος της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, έχει πραγματοποιήσει μεταπτυχιακές σπουδές στη Θεολογική σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, από το 1996 υπηρετεί στην Μητρόπολη Ξάνθης.
Στην περιοχή του, αλλά και ευρύτερα στην Εκκλησία, έχει γίνει γνωστός για την έντονη ποιμαντική του δραστηριότητα, καθώς και για την σοβαρή στάση που τηρεί στα ζητήματα που αφορούν τις μειονότητες.
Αυτή του η εμπειρία και η στάση του στα ζητήματα των μειονοτήτων φαίνεται ότι ήταν καθοριστική για την απόφαση της Συνόδου της Ιεραρχίας.

Η ΧΕΙΡΟΤΟΝΙΑ ΤΟΥ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ
Η Χειροτονία του Πατέρα Παντελεήμονα στην θέση του Μητροπολίτη θα γίνει Δυστυχώς στην Αθήνα και στο Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου με όλη την μεγαλοπρέπεια της Εκκλησίας μας. Σύμφωνα με πληροφορίες στην Χειροτονία θα βρεθούν πολλοί Ξανθιώτες και φυσικά εκπρόσωποι πολιτικών Φορέων του Νομού. Να αναφέρουμε επίσης πως δεν είναι τυχαίο μια μικρή Μητρόπολη, όπως είναι της Ξάνθης, να αναδεικνύει έναν Ανώτατο Ιεράρχη, Δεσπότη, μέσα από τα σπλάχνα της. Ας μην ξεχνάμε ότι στην Ξάνθη χειροτονήθηκε Διάκος και Ιερέας και από δω ξεκίνησε τα πρώτα του βήματα στις τάξεις της εκκλησίας ως κληρικός. Βήματα που έμελε να αποδειχθούν στο μέλλον σταθερά και παραγωγικά κυρίως για την μητρόπολή μας, πάντοτε υπό την καθοδήγηση του Σεβασμιότατου Μητροπολίτου Ξάνθης και Περιθεωρίου κ.κ. Παντελεήμονος.

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΙΕΡΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΗ ΞΑΝΘΗΣ
Γνωστοποιείται εκ της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης και Περιθεωρίου ότι κατά την σημερινή συνεδρίαση της 21ης Φεβρουαρίου ε.ε. της Ιεραρχίας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε η εκλογή νέου Μητροπολίτου της χηρεούσης Ιεράς Μητροπόλεως Μαρωνείας και Κομοτηνής. Νέος Μητροπολίτης εξελέγη ο Πρωτοσύγκελλος της καθ΄ ημάς Ιεράς Μητροπόλεως π. Παντελεήμων Μουτάφης.
Ο εψηφισμένος Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής έδωσε ενώπιον της Ιεράς Συνόδου της Ιεραρχίας της Εκκλησίας της Ελλάδος το μικρό και το μεγάλο μήνυμα.
Η χειροτονία του νέου Μητροπολίτου θα τελεσθεί την Κυριακή 24 Φεβρουαρίου 2013 εις τον Ιερό Ναό Αγίου Διονυσίου του Αρεοπαγίτου Αθηνών, προεξάρχοντος του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερωνύμου.

Βιογραφικό σημείωμα Αρχιμανδρίτη Παντελεήμονος Μουτάφη
Ο Αρχιμανδρίτης Παντελεήμων (κατά κόσμον Σταύρος) Μουτάφης, από γονείς Πέτρο και Θωμαή, γεννήθηκε στις 14 Ιουνίου 1970 στην Καβάλα, όπου και τελείωσε τις εγκύκλιες σπουδές του.
Το 1988 αποφοίτησε από το Εκκλησιαστικό Λύκειο Καβάλας και το 1991 έλαβε το πτυχίο της Ανωτέρας Εκκλησιαστικής Σχολής Αθηνών. Σπούδασε στη Θεολογική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, απ’ όπου αποφοίτησε το 1994.
Κατά τα έτη 1995-1996 υπηρέτησε την Στρατιωτική του θητεία στην Θράκη και συγκεκριμένα στο Πυροβολικό Σώμα ως Υπαξιωματικός.
Από τον Γέροντά του, Μητροπολίτη Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμονα, χειροτονήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου 1996 Διάκονος και στις 29 Σεπτεμβρίου του ιδίου έτους Πρεσβύτερος.
Το 1996 διορίσθηκε Πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως και τοποθετήθηκε Προιστάμενος του Ιερού Καθεδρικού Ναού της Τού Θεού Σοφίας Ξάνθης, τον οποίο ανακαίνισε.
Είναι Ηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης και από το 2000 είναι υπεύθυνος των Kατασκηνώσεων Αρρένων της Μητροπόλεως Ξάνθης.
Το 2006 ολοκλήρωσε τις μεταπτυχιακές του σπουδές στη Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών και έλαβε τίτλο ειδικεύσεως στη Δογματική Θεολογία με την υποστήριξη της εργασίας: «Οι περί Εικόνων αντιλήψεις του Ευστρατίου Νικαίας», η οποία εξεδόθη το 2006.
Είναι υποψήφιος διδάκτωρ του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.
Οργάνωσε την Μ.Κ.Ο. της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης «ΠΝΟΗ», πραγματοποιώντας πολιτιστικές και κοινωνικές δράσεις στην Ελλάδα και στο Καμερούν της Αφρικής.
Πραγματοποιεί επί σειρά ετών ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές σε τοπικούς και περιφερειακούς σταθμούς και είναι υπεύθυνος του Ραδιοφωνικού Σταθμού της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης.
Συνέγραψε το κεφάλαιο περί των Μονών της Ξάνθης στον συλλογικό τόμο «Θρησκευτικά Μνημεία στο Νομό Ξάνθης», τον οποίο δημοσίευσε η Ιερά Μητρόπολις Ξάνθης σε συνεργασία με την Μουφτεία Ξάνθης.
Δημοσίευσε βιβλίο για τις Μονές της Θράκης και πρόσφατα εξέδωσε Προσκυνηματικό Οδηγό για την Ιερά Μονή Παναγίας Αρχαγγελιωτίσσης Ξάνθης.
Συνέγραψε επίσης το μέρος για τις Μονές της περιοχής στον συλλογικό τόμο για την Ξάνθη, τον οποίο εξέδωκε ο Δήμος Ξάνθης.
Αρθρογραφεί επί δεκαετία στον έντυπο και περιοδικό Τύπο (Περιοδικά «Διακονία» και «Εφημέριος») με σειρές άρθρων θεολογικού, ιστορικού και κοινωνικού περιεχομένου.
Γιά 17 συνεχή χρόνια επιμελείται την έκδοση του Εγκολπίου Ημερολογίου της Μητροπόλεως Ξάνθης, με θέματα θεολογικά, κοινωνικά, λαογραφικά και ιστορικά.
Από τα έτη 2004 έως 2006 διετέλεσε μέλος της Συνοδικής Επιτροπής Χριστιανικής Αγωγής και Νεότητος της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Κατά το χειμερινό εξάμηνο 2007-2008 δίδαξε Ποιμαντική και Λειτουργική στο Εκκλησιαστικό ΙΕΚ Ξάνθης.
Επισκέφθηκε με διάφορες ευκαιρίες τα Πατριαρχεία Κωνσταντινουπόλεως, Αλεξανδρείας και Ιεροσολύμων, το Σινά και τις Ορθόδοξες Εκκλησίες της Βουλγαρίας, Ουγγαρίας και Βελγίου.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΒΟΥΛΕΥΤΗ ΞΑΝΘΗΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
Με μεγάλη συγκίνηση και χαρά πληροφορήθηκα την εκλογή του άξιου Πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητροπόλεως Ξάνθης, κ.κ. Παντελεήμων, στη θέση του Μητροπολίτου στην Ιερά Μητρόπολη Μαρώνειας και Κομοτηνής.
Θέλω να εκφράσω τα θερμά μου συγχαρητήρια, αν και η εκλογή του θα αφήσει ένα πολύ μεγάλο κενό στο έργο που επιτελεί, με πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στην Ιερά Μητρόπολη Ξάνθης, κάτω από την αγάπη του ποιμνίου του και την καθοδήγηση του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου κ.κ. Παντελεήμων.
Εύχομαι κάθε επιτυχία στο δύσκολο και θεάρεστο έργο που αναλαμβάνει, σε μια ευαίσθητη εθνικά περιοχή, αν και είμαι βέβαιος ότι η αγάπη για τους συνανθρώπους του, Χριστιανούς και Μουσουλμάνους, αλλά και η εργατικότητα, η πνευματικότητα και η εμπειρία του, παρά το νεαρό της ηλικίας του, όπως και η προσήλωσή του στο θεάρεστο έργο που επιτελεί, αποτελούν τα καλύτερα εχέγγυα για την καθιέρωσή του στα ανώτατα κλιμάκια της Εκκλησίας μας.

ΤΙ ΔΗΛΩΣΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΞΑΝΘΗΣ
ΘΕΩΡΩ ΠΟΛΥ ΤΥΧΕΡΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΕΙΤΟΝΕΣ ΜΑΣ...
Στην Αθήνα βρίσκονταν χθες ο Δήμαρχος Ξάνθης κος Στυλιανίδης και εκεί έμαθε για την εκλογή του Πατέρα Παντελεήμονα σε Μητροπολίτη Κομοτηνής.
«ΑΞΙΟΣ... Συγχαρητήρια  για την εκλογή του αν και χάνουμε από την Ξάνθη έναν Ικανότατο, Ακούραστο και Πανάξιο Ιεράρχη όμως ευτυχώς που παραμένει στην Θράκη και Αναβαθμισμένος από την Θέση του Μητροπολίτη θα συνεχίσει να προσφέρει στον τόπο μας. Θεωρώ τους γείτονες του Νομού Ροδόπης πολύ τυχερούς γιατί αποκτούν Μητροπολίτη έναν ΑΞΙΟ Ιεράρχη , άριστο Γνώστη των Θεμάτων της Περιοχής μας, Ικανότατο και Ακούραστο εργάτη της Εκκλησίας μας και πάνω απ’ όλα προσιτό από τον κόσμο. ΑΞΙΟΣ».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »