*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

31 Ιανουαρίου

ΛΟΓΩ ΤΟΥ... «ΚΟΥΡΕΜΑΤΟΣ»! Κατά 93.000 ευρώ μείον το Επιμελητήριο Ξάνθης!

31 Ιανουαρίου
Δυναμικές και καθαρές εισηγήσεις του Προέδρου του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιου Μωραϊτη στη προχθεσινή συνεδρίαση του ΕΒΕ Ξάνθης, ομόφωνα αποδεκτή η παραίτηση του Γ. Αθανασιάδη
*Θα μειωθούν κατά 22% οι συνδρομές των μελών λόγω της κρίσης, αφού το «κούρεμα» δεν αφήνει άλλα περιθώρια...ωστόσο δεν πάρθηκε προχθές η τελική απόφαση
ΜΕΧΡΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ «ΕΛΕΓΧΟΣ» ΣΤΑ ΣΥΝΟΡΑ!
Το ΕΒΕ Ξάνθης κλείνει το δρόμο για τη Βουλγαρία!

ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ...
*Με αντιπολίτευση, για την... αντιπολίτευση ξεκίνησε ο επικεφαλής Σωτήρης Τσιακίρογλου, χωρίς να πείσει όμως ούτε τον... εαυτό του, αφού δεν μας «φτάνει» η μία δίοδος, έτρεχε με τον Αθανασιάδη και τον Τσαρτσάρα και για... 2η δίοδο από το χωριό Δημάριο!

Πολύ ενδιαφέρουσα αποδείχτηκε η προχθεσινή συνεδρίαση του ΕΒΕ Ξάνθης που καλύφθηκε και μεταδόθηκε ζωντανά τόσο από το Xanthi Channel όσο και από τον ραδιοσταθμό Life 92.1 fm.
Εκτός ημερήσιας διάταξης, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραίτης ενημέρωσε τα μέλη του Επιμελητηρίου για την εκταμίευση της Β΄δόσης του 12%. Ανέφερε ότι υπάρχει πρόβλημα με τις τράπεζες, ωστόσο θα καταβληθούν οι δέουσες προσπάθειες για την απεμπλοκή του θέματος.
Το δεύτερο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα αφορούσε το πρόγραμμα ΕΛΛΑΔΑ – ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ Ανθρώπινες δραστηριότητες.
Το πρόγραμμα αφορά όλο τον επιχειρηματικό κόσμο και κυρίως όσους ασχολούνται στο τομέα της ένδυσης. Χρηματοδοτείται κατά 85% από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Το θέμα εγκρίθηκε ομόφωνα.
Τέλος, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ ενημέρωσε τα μέλη για την λήξη της προθεσμίας στις 28 Φεβρουαρίου που αφορά την τακτοποίηση του κτιρίου του ΕΒΕ.
Το πρώτο εντός ημερήσιας διάταξης, αφορούσε την εκλογή Προέδρων των τμημάτων του Επιμελητηρίου.
Ο Σινάνογλου Μπιρόλ τοποθετήθηκε στο μεταποιητικό, ο κ.Χακάν στο Εμπορικό και ο Στέλιος Μωραϊτης στο υπηρεσιών.
Ομόφωνα αποδεκτή έγινε η παραίτηση του Γιάννη Αθανασιάδη, στο δεύτερο εντός ημερήσιας διάταξης θέμα.
Σημειώνεται ότι ο Πρόεδρος του ΕΒΕ πρότεινε στον κ.Τσιακίρογλου την προεδρία στο τμήμα Υπηρεσιών. Όμως ο κ.Τσιακίρολγου δεν αποδέχθηκε την πρόταση λόγω φόρτου εργασίας.

ΜΕΓΑΛΗ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΨΗΦΙΑΚΟ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ – ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
Το θέμα της επικύρωσης πρακτικού αποσφράγισης οικονομικής προσφοράς για το ανοιχτό διαγωνισμό του προγράμματος Ψηφιακό Επιμελητήριο – Ψηφιακή Διαχείριση Επιμελητηρίου Ξάνθης.
Βάσει των όρων του αρμόδιου υπουργείου, ο διαγωνισμός ξεκινά από τις 191.000 ευρώ. Δεν υπήρξε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον και εν τέλει μία μόνον εταιρεία πληρούσε τις προϋποθέσεις, στην οποία και δόθηκε το πρόγραμμα.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, η Χρυσούλα Γρηγορίου, εξέφρασε ενστάσεις. Τόνισε ότι τέτοιου είδους συστήματα δεν ξεπερνούν τις 50.000 ευρώ. Ο Συνδυασμός Τσιακίρογλου μειοψήφησε με το αιτιολογικό ότι έφτασε μόνον μία οικονομική προσφορά, όπως επίσης και για το γεγονός ότι δεν υπήρξε ενδιαφέρον από εταιρίες της Ξάνθης.
(Σ. Σ. Γιατί κυρία Γρηγορίου δεν διαμαρτύρεστε προς το αρμόδιο Υπουργείο και τελικά μειοψηφείτε σε ένα θέμα που η αρμοδιότητά του είναι εκτός...Επιμελητηρίου Ξάνθης;;; Περίεργη πράγματι λογική....)

ΑΝΑΒΛΗΘΗΚΕ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΩΝ ΣΥΝΔΡΟΜΩΝ ΤΩΝ ΜΕΛΩΝ ΤΟΥ ΕΒΕ
Αναβλήθηκε για επόμενη συνεδρίαση, το 4ο εντός ημερήσιας διάταξης θέμα που αφορούσε τον ορισμό συνδρομών των μελών του Επιμελητηρίου.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕ αναφέρθηκε στο «κούρεμα» που κάνει η Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος στα ταμεία των ΕΒΕ, με αποτέλεσμα να μειώνεται η οικονομική δύναμη των επιμελητηρίων. Έτσι από τις 152.000 ευρώ, τα ταμεία των ΕΒΕ περιορίζονται στις 93.000 ευρώ.
Προτάθηκε μείωση των συνδρομών και καταβολή σε δύο δόσεις όσων καταβάλλουν συνδρομή άνω των 100 ευρώ..
Στο θέμα παρενέβη ο Νίκος Επιτρόπου, καλώντας τη διοίκηση του ΕΒΕ να δει τις πραγματικές ανάγκες του επιχειρηματικού κόσμου. Πρότεινε μάλιστα να ορίζεται η συνδρομή βάσει του τζίρου κάθε επιχείρησης. «Πρέπει να δείτε το θέμα εκ νέου. Πληρώνουμε αδίκως χρήματα. Όταν οι επιχειρήσεις δεν πηγαίνουν καλά δεν μπορούν να καταβάλλουν υψηλές συνδρομές και μάλιστα στην ίδια στάθμη με τις Τράπεζες», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Επιτρόπου.
Ο Γραμματέας του ΕΒΕ Νίκος Κουτσουρίδης, πρότεινε να αναβληθεί το θέμα και να εξεταστούν όλες οι προτάσεις για τον ορισμό των συνδρομών.

ΚΑΤΑΛΗΨΗ ΣΤΟΝ «ΑΓΙΟ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ» -ΑΝΥΠΑΡΚΤΕΣ ΟΙ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΕΛΕΓΧΟΥ
Το φλέγον θέμα του παραεμπορίου, τέθηκε εκ νέου προς συζήτηση στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης.
Στην εισήγηση του, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ αναφέρθηκε στην ανύπαρκτη δράση των ΚΕΛΑΥΕ, που εξήγγειλε προ μηνών από τη Ξάνθη το Υπουργείο Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας. «Πρέπει να ξεκινήσουμε δυναμικές κινητοποιήσεις και πιέσουμε την κρατική μηχανή να ελέγξει επιτέλους τα σύνορα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ.Μωραϊτης. Πρότεινε επίσης να οριστεί ημερομηνία μεταξύ των μελών που θα κλείσει ο δρόμος.
Από την πλευρά της αντιπολίτευσης, ο Μιχάλης Σπανίδης κατηγόρησε το Προεδρείο του ΕΒΕ, γιατί δεν εξέφρασε όλους τους προβληματισμούς του για το παραεμπόριο τη στιγμή που κατασκευαζόταν ο δρόμος.
Τον φόβο ότι θα επιβληθεί πρόστιμο στη χώρα και θα επιβληθούν κυρώσεις, στην περίπτωση που κλείσει ο δρόμος, εξέφρασε στην τοποθέτηση του, ο Σωτήρης Τσιακίρογλου. Αναφέρθηκε επίσης σε όλες τις προσπάθειες που κατέβαλλε μέσω της Ομοσπονδίας Επαγγελματοβιοτεχνών και στις συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί κατά καιρούς στη Ξάνθη.
Τέλος, πρότεινε να εξεταστούν όλες οι νομικές παράμετροι μιας τέτοιας κίνησης.
Αγκόρτζας και Κοσμίδης, αναφέρθηκαν στις υπηρεσίες της Περιφέρειας και στο θέμα του ελέγχου. Ωστόσο, ο Πρόεδρος του ΕΒΕ επέμεινε στην αρχική του πρόταση και ανέλαβε το κόστος της κινητοποίησης, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι ο ίδιος ας πάει κατηγορούμενος, προέχουν τα συμφέροντα της αγοράς και των επαγγελματιών!!!
(Σ.Σ. Στην ουσία δηλαδή, αντιπολίτευση, για την... αντιπολίτευση έκαναν προχθές στο συγκεκριμένο θέμα ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Σωτήρης Τσιακίρογλου με τους συνεργάτες του, , χωρίς να πείσει όμως ούτε τον... εαυτό του, αφού δεν μας «φτάνει» η μία δίοδος, έτρεχε με τον Αθανασιάδη και τον Τσαρτσάρα και για...2η δίοδο από το χωριό Δημάριο!!!! Και τολμάει και ζητάει και τα ρέστα από πάνω...)

«ΚΟΛΛΗΣΕ» ΤΟ ΒΙΟΤΕΧΝΙΚΟ ΠΑΡΚΟ ΤΟΥ ΔΕΡΑΣ
Σε νομοθεσία που όρισε η πρώην Υπουργός Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, κωλύεται η υπόθεση που αφορά το βιοτεχνικό πάρκο του Δέρας. Για το θέμα ενημέρωσε τα μέλη του Επιμελητηρίου ο Γιάννης Σιούτας, ζητώντας τη θερμή υποστήριξη του ΕΒΕ.
Ειδικότερα, ζητείται έγγραφο για τον αποχαρακτηρισμό γης.
Τα υπόλοιπα θέματα της συνεδρίασης ήταν υπηρεσιακού χαρακτήρα.

ΦΙΛΙΚΕΣ ΣΚΕΨΕΙΣ ΠΡΟΣ ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ ΤΟΥ ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟΥ ΞΑΝΘΗΣ
Ζούμε ένα γύρισμα των καιρών. Εμείς οι ίδιοι πρέπει να σταματήσουμε το ξήλωμα στην πλέξη της δημιουργίας, και να βάλουμε πίσω στη θέση του το μαχαίρι που κόβει δεσμούς.
Χρειαζόμαστε λιγότερους εντυπωσιακούς λόγους, και περισσότερο ρεαλιστικά υλοποιήσιμα σχέδια.
Θέλω ένα ΕΒΕ πιο αληθινό και από την αλήθεια, πιο ζοφερό από το σκοτάδι, πιο πικρό από το φαρμάκι.
Η νοοτροπία της κλειστής κοινότητας πρέπει να πάψει.
Εμείς εδώ. Οι παραγωγοί, οι δημιουργοί έξω. Αυτό είναι. Και σε όποιον αρέσει. Άλλος δρόμος δεν υπάρχει.
Αυτό είναι το σοβαρότερο, από τα κυβερνητικά σας καθήκοντα. Η υπέρβαση είναι δυνατή. Αρχίστε να την κάνετε πράξη.
Οι Σέρρες έξω, η Δράμα έξω. Εμείς δέκα χρόνια μέσα, εδώ, κουφάρι σε φέρετρο.
Βαφτίσαμε ανάπτυξη την οπισθοδρόμηση, με απολύτως νεκρωμένα τα αισθητήρια αυτοπροστασίας και αυτοάμυνας.
Η ιδιωτική αλλά ταυτόχρονα συλλογική προσπάθεια, είναι αυτή που θα δώσει στην Πόλη-Αγορά της Ξάνθης, τον χαμένο της βηματισμό, ώστε να μπορέσει να επιχειρήσει μερικά άλματα.
Η αλλαγή νοοτροπιών και η συνεργασία τελικά δεν είναι τόσο δύσκολο να επιτευχθούν.
Τα πρόσωπα είναι εδώ. Προχωράνε, εξελίσσονται, διορθώνονται, βρίσκουν λύσεις, δημιουργούν προοπτικές και ορίζουν εκ νέου το στίγμα της Πόλης-Αγοράς της Ξάνθης.
Σε καιρούς δύσκολους και αιματοβαμμένους, που ο καθένας πολίτης της Πόλης-Αγοράς καλείται να σκεφτεί έξω από το συμβατικό πλαίσιο, το οποίο έθεταν οι συνθήκες εργασίας του, οι δημιουργοί οινοπαραγωγοί της Ξάνθης: Κτήμα Σγουρίδη, Κτήμα Βουρβουκέλη, Ανατολικός Αμπελώνας, εδώ και χρόνια, με ευφάνταστες ιδέες, καλή διάθεση και κέφι, κάνουν πρωτοποριακά βήματα με τον ολόδικό τους τρόπο. Αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση.
Με την τόλμη τους , διαφημίζουν την Πόλη-Αγορά της Ξάνθης διεθνώς.
Ήρθε η ώρα που ο θεσμός του ΕΒΕ πρέπει να γίνει η αμαξοστοιχία τους.
Σας ευχαριστώ
Μιχάλης Σπανίδης (30/01/2012)

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »