*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

27 Σεπτεμβρίου

7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών

27 Σεπτεμβρίου
Διοργανώνεται από την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος (Π.Ο.Ε.) & τον Σύνδεσμο Ποντιακών Σωματείων Ανατ. Μακεδονίας και Θράκης (Σ.Πο.Σ.Ανατ. Μακ-Θράκης)Στην μνήμη του αειμνήστου Μητροπολίτου Τραπεζούντας Χρύσανθου, ο οποίος γεννήθηκε στην Γρατινή Κομοτηνής, είναι αφιερωμένο το 7ο Πανελλαδικό Φεστιβάλ Ποντιακών Χορών της ΠΟΕ που θα λάβει χώρα το Σάββατο, 1η Οκτωβρίου 2011, στο Πανεπιστημιακό Γυμναστήριο Κομοτηνής..
Μητροπολίτης Τραπεζούντας χειροτονήθηκε το 1913, αφού πρώτα υπηρέτησε σαν Αρχιδιάκονος και Πρωτοσύγκελος σ' αυτή τη Μητρόπολη(1903-1907). Θα λέγαμε ότι ήταν πραγματικός Εθνάρχης του Ποντιακού Ελληνισμού στη δύσκολη αυτή περίοδο των διωγμών και της Γενοκτονίας. Η εθνική, εκκλησιαστική και κοινωνική του δραστηριότητα προκάλεσαν την οργή και το μίσος των Νεότουρκων και των Κεμαλικών, οι οποίοι τον παρέπεμψαν στα δικαστήρια Ανεξαρτησίας της Αμάσειας, όπου καταδικάστηκε «ερήμην» σε θάνατο.
Παρά το γεγονός ότι δεν ήταν Πόντιος εμποτίστηκε τόσο πολύ με την ποντιακή λεβεντιά που όταν ως αρχιεπίσκοπος Αθηνών οι γερμανοί μπήκαν στην Αθηνά το 1941 αρνήθηκε να ορκίσει κυβέρνηση προδοτών γερμανόφιλων. «Ο αρχηγός της εκκλησίας δεν παραδίδει την πρωτεύουσα της πατρίδος του εις ουδένα ξένον. Ο αρχηγός της εκκλησίας ένα καθήκον έχει: Να φροντίσει δια την απελευθέρωσίν της».
Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης

ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ ΟΜΩΣ ΝΑ ΧΑΘΕΙ Η ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΛΟΓΩ ΕΛΛΕΙΨΗΣ ΧΡΗΜΑΤΩΝ
Στον «αέρα» το 7ο πανελλήνιο φεστιβάλ ποντιακών χορών
Ωστόσο και παρά τα όσα αναφέρει παραπάνω ο Σύλλογος Ποντίων Ν. Ξάνθης, πληροφορίες μας από την εφημερίδα «Χρόνος» στην Κομοτηνή αναφέρουν ότι, αδυνατούν οι φορείς να στηρίξουν την παραπάνω διοργάνωση με 2000 συμμετοχές, που έχει προγραμματιστεί την 1η Οκτωβρίου στην Κομοτηνή.

ΠΡΟΣΩΠΙΚΟ ΣΤΟΙΧΗΜΑ ΓΙΑ ΤΟΝ ΣΥΛΛΟΓΟ ΠΟΝΤΩΝ
Σύμφωνα με το δημοσίευμα του «Χρόνου», «Προσωπικό στοίχημα αποτελεί για το σύλλογο Ποντίων «Η Κερασούντα και το Γαρς» και την πρόεδρο του συλλόγου Χρύσα Μαυρίδου, η διοργάνωση του 7ου πανελλήνιου φεστιβάλ ποντιακών χωρών στην Κομοτηνή. Είναι ένας θεσμός που καθιέρωσε η Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδας και κάθε χρόνο φιλοξενείται και σε διαφορετική περιφέρεια της χώρας.
Φέτος η διοργάνωση ανατέθηκε στην πόλη μας και αναμένεται να προσελκύσει 1500 χορευτές μαζί με τους συνοδούς τους. Πρόκειται για περίπου 2000 άτομα, είπε η Χρύσα Μαυρίδου η οποία συνεχίζει την προσπάθεια να συγκεντρώσει χορηγίες, ώστε να καλυφθούν έστω τα έξοδα διαμονής των χορευτικών συγκροτημάτων.
«Αυτό το φεστιβάλ πραγματοποιείται σε διαφορετική περιφέρεια κάθε χρόνο και κάνοντας τον κύκλο του ήρθε η σειρά να γίνει στη δική μας περιφέρεια. Είναι ένα πραγματικά πολύ μεγάλο γεγονός γιατί θα έρθει πάρα πολύς κόσμος. Μιλάμε για 1500 χορευτές, τους συνοδούς τους, άρα είναι ένα γεγονός που δεν το αφήνεις να φύγει, επιθυμείς να γίνει γιατί είναι ανταποδοτικό στον τόπο σου».
Το φεστιβάλ προγραμματίστηκε για την 1η Οκτωβρίου και είναι αφιερωμένο στον Μητροπολίτη Τραπεζούντας Χρύσανθο, ενώ παράλληλα θα τιμηθεί ο ζωγράφος Τριαντάφυλλος Ηλιάδης. «Ευελπιστώ ότι όλα θα πάνε καλά μέχρι τέλος», είπε η κ. Μαυρίδου σημειώνοντας ότι είναι σημαντικό το εγχείρημα και κυρίως τα οφέλη που θα αποκομίσει η Κομοτηνή από τη διοργάνωση.
«Έχουμε αισιόδοξα μηνύματα και από εκεί και πέρα βλέποντας και κάνοντας. Για να είμαι ειλικρινής, ευελπιστώ ότι όλα θα πάνε καλά στο τέλος και θα καταφέρουμε να διοργανώσουμε το φεστιβάλ. Είναι σημαντικό το γεγονός διότι, αρκεί να σκεφτεί κανείς τα νιάτα που θα έρθουν εδώ και θα χορέψουν διατηρώντας την παράδοση.
Επιπλέον τόσος κόσμος θα γνωρίσει τον τόπο μας, υπάρχει σύνδεση των νεολαίων και η δυνατότητα και γνωριμίας και με τις διάφορες περιοχές του τόπου μας».
Στο 7ο φεστιβάλ ποντιακών χωρών, έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον για συμμετοχή δεκάδες σύλλογοι από όλη την Ελλάδα, ωστόσο υπάρχει κίνδυνος η διοργάνωση να χαθεί λόγω έλλειψης χρημάτων. «Πρέπει να βάλουμε τα δυνατά μας, να συνεργαστούμε για να μη χάσουμε την ευκαιρία», είπε καταλήγοντας η κ. Μαυρίδου η οποία αυτές τις ημέρες περιμένει να πάρει τις απαντήσεις από τους φορείς της περιοχής για το αν τελικά θα στηριχθεί οικονομικά το φεστιβάλ»...

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »