*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

24 Αυγούστου

ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΙΩΑΝΝΗ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΣΥΣΚΕΨΗ ΤΗΣ Π ΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΞΑΝΘΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΡΑΕΜΠΟΡΙΟ.

24 Αυγούστου
Το θέμα του παραεμπορίου στο Νομό Ξάνθης, συζητήθηκε χθες σε σύσκεψη υπό την Προεδρία του Περιφερειάρχη Άρη Γιαννακίδη και των αρμοδίων Φορέων.
ΣΤΗΝ σύσκεψη η τοποθέτηση του επικεφαλής της αντιπολίτευσης στο Επιμελητήριο Ξάνθης ΓΙΑΝΝΗ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ήταν η παρακάτω:
Το παραεμπόριο είναι μια μάστιγα για την οικονομία, που τα τελευταία χρόνια έχει πάρει απίστευτα εκτεταμένες διαστάσεις.
Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα την μη ομαλή λειτουργία της αγοράς και απειλεί τη βιωσιμότητα των νομίμων επιχειρήσεων, ειδικά στην δύσκολη περίοδο που διανύει η οικονομία της χώρας μας.
Οι νόμιμες επιχειρήσεις, οι οποίες στηρίζουν την οικονομία της χώρας καλούνται να ανταγωνιστούν το παραεμπόριο κάτω από άνισες συνθήκες κόστους παραγωγής και διακίνησης μη ελεγμένου προϊόντος.
Το παραεμπόριο αντιπροσωπεύει το 30 με 40% του συνολικού εμπορίου, αφού οι ... πηγές εισόδου των εμπορευμάτων αυτών μένουν πάντα ανοιχτές.
Η νομιμοποίηση των εισαγωγών των κινέζικων προϊόντων και η αθρόα έλευση στη χώρα μας λαθρομεταναστών και εμπόρων από τις βαλκανικές και μη χώρες, χωρίς όμως τα απαραίτητα νόμιμα έγγραφα είναι τα κύρια αίτια της άνθησης του παραεμπορίου.
Το παραεμπόριο και οι παραοικονομικές δραστηριότητες εντοπίζονται κατά κύριο λόγο εκεί που παρουσιάζονται οι μεγάλες ευκαιρίες παράνομων κερδών, με συνέπειες καταστρεπτικές για την οικονομία, την απασχόληση και το κοινωνικοασφαλιστικό σύστημα της χώρας μας.
Ήρθε πλέον ο καιρός να δημιουργηθεί από την Πολιτεία ένα υγιές, σταθερό και ανταγωνιστικό περιβάλλον για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και να τεθούν οι βάσεις για να προστατευτεί η υγιής επιχειρηματικότητα και να λειτουργήσουν οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για τον περιορισμό του παραεμπορίου.
Σ’ αυτήν την κατεύθυνση οφείλουν να πορευτούν και τα Επιμελητήρια, ως εκπρόσωποι του νόμιμου επιχειρηματικού κόσμου για την τήρηση των ίσων όρων στο «επιχειρείν».
Η καταπολέμηση του παραεμπορίου μπορεί να επιτευχθεί με πολλούς τρόπους όπως:
1. Κατάσχεση και καταστροφή των εμπορευμάτων που διακινούνται παράνομα, είτε συνιστούν παράνομες απομιμήσεις και κυκλοφορούν κατά παράβαση των διατάξεων του ΚΒΣ.
2. Σύσταση κλιμακίων από Δημοτική Αστυνομία ή από το ΣΔΟΕ, με εξορμήσεις για τέτοιου είδους ελέγχους.
3. Κατάσχεση των μεταφορικών μέσων που διακινούν παράνομα εμπορεύματα.
4. Συνυπευθυνότητα επιχειρηματιών (συνήθως καφέ-εστιατόρια) που επιτρέπουν την είσοδο μικροπωλητών στα καταστήματά τους και την πώληση τέτοιων εμπορευμάτων.
5. Απαραίτητος συντονισμός μεταξύ λιμενικών, τελωνειακών, φορολογικών και αστυνομικών αρχών της χώρας.
Μόνο η σοβαρή, συστηματική έρευνα και οι αποτελεσματικοί έλεγχοι, σε όλα τα στάδια διακίνησης, θα συμβάλει ουσιαστικά στον εντοπισμό της πηγής των κυκλωμάτων παραεμπορίου, που είναι κυρίως παράνομοι εισαγωγείς-χονδρέμποροι λαθραίων προϊόντων. Διότι, από μόνη της η σύλληψη ή η απέλαση των έγχρωμων μεταναστών που αποτελούν τους κύριους τελικούς διακινητές των προϊόντων παραεμπορίου, δεν φέρνει αποτέλεσμα.
Οι τελευταίοι είναι θύματα εκμετάλλευσης των κυκλωμάτων και πρέπει να υπάρξει σοβαρή μέριμνα γι' αυτούς, αφού η πάταξη του φαινομένου του παραεμπορίου, θα τους φέρει σε μελλοντικό αδιέξοδο, με πιθανές δυσμενείς συνέπειες για τους ίδιους και την κοινωνία.
Αθανασιάδης Ιωάννης
Ξάνθη 24/08/2011

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »