Η αγροτική ανάπτυξη να γίνει ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας μας» τόνισε την Κυριακή από το Κιλελέρ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας ΣκανδαλίδηςΕΠΙΣΗΜΗ ΑΝΑΒΑΘΜΙΣΗ
*Ο βουλευτής Ξάνθης και πρώην Υπουργός, εκπροσώπησε επίσημα τον Πρόεδρο της Ν.Δ. Αντώνη Σαμαρά στις εκδηλώσεις του ΚΙΛΕΛΕΡ 2011.
«Η αγροτική ανάπτυξη να γίνει ατμομηχανή της ανάπτυξης της χώρας μας» τόνισε την Κυριακή από το Κιλελέρ ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κώστας Σκανδαλίδης επισημαίνοντας πως πρέπει να εγκαταλείψουμε την υπερκατανάλωση και να επιστρέψουμε στις ρίζες μας και στην ύπαιθρο. «Πρέπει να γίνει μία νέα αρχή και να στηρίξουμε τους ανθρώπους της γης» τόνισε ο χαρακτηριστικά ο κ. Σκανδαλίδης, την ίδια ώρα που ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ξάνθης Αλέξανδρος Κοντός εκπροσωπώντας την Ν.Δ. εξαπέλυε σκληρή επίθεση στην Κυβέρνηση κατηγορώντας την ότι «εγκατέλειψε τον Αγροτικό κόσμο».Κ. ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ:
ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων απαντώντας σε αιχμές (του βουλευτή Λάρισας κ. Αστέριου Ροντούλη), σημείωσε πως δεν είναι υπουργός του Κολωνακίου διευκρινίζοντας πως έχει γυρίσει τέσσερις φορές την Ελλάδα. «Στη Λάρισα ήρθα από χθες για να θεσμοθετήσουμε μαζί με το δήμο Κιλελέρ τις εκδηλώσεις που ξεκίνησαν φέτος και αφορούν στο παρόν και το μέλλον των αγροτών» τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης, ενώ αναφέρθηκε και στην επέτειο του Κιλελέρ. «Εδώ, είναι η ώρα της μνήμης» δήλωσε και υπενθύμισε τους αγώνες, τις θυσίες των αγροτών για να διατηρήσουν τη γη, αλλά και την ιστορία του συνεργατισμού που ξεκίνησε από την Περιφέρεια, τα ιστορικά Αμπελάκια Λάρισας. «Η ανάπτυξης και ο πλούτος είναι συνδεδεμένα με τους ανθρώπους της γης» υπογράμμισε ο κ. Σκανδαλίδης.ΔΕΝ ΕΙΜΑΙ ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΟΛΩΝΑΚΙΟΥ
ΑΓΟΡΑΣΤΟΣ: ΣΤΗΡΙΞΗ ΑΓΡΟΤΩΝ – ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ
Στην ομιλία του ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας κ. Κώστας Αγοραστός σημείωσε πως η περιφέρεια και η Θεσσαλία βρίσκονται στο επίκεντρο των αγροτικών εξελίξεων που σηματοδοτούν το αύριο των ανθρώπων της υπαίθρου και ζήτησε τη στήριξη των ανθρώπων του μόχθου στη γεωργία και κτηνοτροφία αναλύοντας τις θέσεις του.ΑΛΕΚΟΣ ΚΟΝΤΟΣ:
H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
Τον Πρόεδρο της ΝΔ Αντώνη Σαμαρά στον επίσημο εορτασμό του Κιλελέρ εκπροσώπησε ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρος Κοντός, ο οποίος άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για την αγροτική πολιτική σημειώνοντας πως «ο αγροτικός πληθυσμός εγκαταλείφθηκε από τη σημερινή κυβέρνηση» και ζήτησε από τον κ. Σκανδαλίδη να πάρει πίσω το νομοσχέδιο Μπατζελή. Ο κ. Κοντός έκανε ειδική αναφορά στο χρέος του ΕΛΓΑ, το οποίο όπως σημείωσε είναι μόλις το 1% του χρέους του δημοσίου και επέκρινε την κυβέρνηση για την εγκατάλειψη αγροτικών προγραμμάτων (όπως μείωσης της νιτρορύπανσης κ.α.) με άλλοθι την οικονομική κρίση.H ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΕΓΚΑΤΕΛΕΙΨΕ ΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΚΟΣΜΟ
ΟΛΗ Η ΟΜΙΛΙΑ ΤΟΥ ΑΛΕΚΟΥ ΚΟΝΤΟΥ
«Αποτελεί μεγάλη τιμή και χαρά για εμένα η παρουσία μου σήμερα εδώ, σε έναν τόπο με ισχυρό συμβολισμό για τους έλληνες αγρότες.Σε ένα περιβάλλον με πολλά γνωστά για εμένα πρόσωπα.
Με ανθρώπους, που έχουμε συνεργαστεί επικοδομητικά στο παρελθόν, έχουμε μοιραστεί κοινές αγωνίες για το μέλλον του αγροτικού τομέα στη χώρα μας, έχουμε δώσει μαζί δύσκολες «μάχες» για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής του έλληνα αγρότη, για την στήριξη του εισοδήματός του, για την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των προϊόντων του και την προστασία του, σε καιρούς δύσκολες και σε συνθήκες ραγδαίων αλλαγών.
Η 101η επέτειος της αιματηρής εξέγερσης του Κιλελέρ έχει έναν ισχυρό συμβολισμό για τους αγώνες του έλληνα αγρότη και της ελληνίδας αγρότισσας και στέλνει ένα μήνυμα διαχρονικό, το οποίο στις μέρες μας βρίσκει ακόμα μεγαλύτερη απήχηση λόγω της δραματικής κατάστασης στην οποία έχει περιέλθει ο αγροτικός τομέας στον βωμό της οικονομικής κρίσης, που εξαιτίας πολύ κακών κυβερνητικών χειρισμών κι επιλογών, έχει διαλύσει κάθε παραγωγική δραστηριότητα στη χώρα.
.Ο αγροτικός πληθυσμός της χώρας μας έχει εγκαταλειφθεί στην τύχη του.
.Όμως, η οικονομική κρίση δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι για να οδηγηθούν σε αδιέξοδες καταστάσεις οι αγρότες, δεν μπορεί να αποτελεί άλλοθι για το ότι εγκαταλείφθηκε η «άλλη γεωργία», την οποία οι ίδιοι οι αγρότες στήριξαν, δε μπορεί να αποτελεί άλλοθι για το ότι δε αναλαμβάνεται καμία πρωτοβουλία ουσιαστικής στήριξης της ποιοτικής γεωργίας.
Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για το ότι με νομοσχέδιο εγκαταλείφθηκε η αλληλεγγύη και ο κοινωνικός ρόλος του ΕΛΓΑ, για το ότι οι αγρότες υποχρεώνονται πλέον να πληρώνουν αυξημένες εισφορές, χωρίς κανείς να τους εγγυάται ότι θα εισπράξουν τις αποζημιώσεις που δικαιούνται.
Η οικονομική κρίση δε μπορεί να είναι άλλοθι για την απαράδεκτη χαμηλή απορρόφηση των πιστώσεων του Αγροτικού Προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», στο οποίο προβλέπονται σημαντικές πρωτοβουλίες ανάπτυξης για την ελληνική περιφέρεια και τον αγροτικό τομέα.
Δε μπορεί να είναι άλλοθι για το ότι εγκαταλείπονται τα φιλοπεριβαλλοντικά προγράμματα, όπως της απονιτροποίησης που στήριξαν την προστασία των αγροτών και του περιβάλλοντος επί σειρά ετών.
Δε μπορεί να είναι άλλοθι για την εγκατάλειψη της ελληνικής κτηνοτροφίας, τη μη εφαρμογή των αποφάσεων και των νόμων που ψηφίστηκαν τα προηγούμενα χρόνια, τη μη πραγματοποίηση ελέγχων για την αποτροπή των ελληνοποιήσεων και την καταδίκη σε απραξία και απαξία του ΕΛΟΓΑΚ.
Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να μη πληρώνεται έγκαιρα η επιστροφή ΦΠΑ, να μη καταβάλλεται η επιστροφή ειδικού φόρου κατανάλωσης καυσίμων, πόσο μάλλον όταν αυτά έχουν πληρωθεί από τους αγρότες στο κράτος πολλούς μήνες νωρίτερα.
Δε μπορεί να είναι άλλοθι για να διαλυθεί με τόσο βίαιο τρόπο το Συνεταιριστικό Κίνημα, το οποίο στο όνομα μιας γενικόλογης εξυγίανσής, βρίσκεται αντιμέτωπο με τον κίνδυνο δραματικής συρρίκνωσής του, που επιχειρείται με όρους αντισυνταγματικούς και παλαιοκομματικούς.
Χωρίς να έχει προηγηθεί ουσιαστικός διάλογος, χωρίς να έχει διαφανεί καμία διάθεση στήριξης από την Πολιτεία απέναντι στις μεγάλες πιέσεις που δέχονται σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία, απέναντι στα τοκογλυφικά επιτόκια που καλούνται να καταβάλουν στην ΑΤΕ.
Η οικονομική κρίση δεν μπορεί να είναι άλλοθι για να μη τηρήσει η κυβέρνηση καμία από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε έναντι του αγροτικού κόσμου της χώρας για να ανέλθει την εξουσία.
Ήμουν παρών, ως Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, όταν από τη θέση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Παπανδρέου είχε έρθει σε αυτό τον χώρο, σε αυτή την ιστορική εκδήλωση τον Απρίλιο του 2008, για να μοιράσει απλόχερα υποσχέσεις στον αγροτικό κόσμο.
Τότε, μεταξύ άλλων έλεγε στην ομιλία του, πως για να αλλάξει τη μοίρα του ο αγρότης, τη μοίρα της Ελλάδας χρειάζονται τρεις προϋποθέσεις.
Πρώτον να ξέρει ο αγρότης ότι η πολιτεία είναι κοντά του.
Δεύτερον, να αισθάνεται σιγουριά, ασφάλεια, ελπίδα και προοπτική.
Και τρίτον να υπάρξει αξιοπρέπεια και σεβασμός στον αγρότη και την αγρότισσα.
Σήμερα, ποιος μπορεί να πιστεύει ειλικρινά ότι όλα αυτά ισχύουν κι εφαρμόζονται στο πλαίσιο αυτής της πολιτικής που ασκείται;
.Είναι αντιληπτό από όλους ότι η κατάσταση στην οποία βρεθήκαμε δημιουργεί δυσκολίες, αυτές όμως σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούν την πλήρη απουσία αγροτικής πολιτικής σε αυτή τη χώρα.
Ο έλληνας αγρότης, σήμερα, γνωρίζει, έχει μνήμη, αξιολογεί, συγκρίνει.
Δε θέλει κάλπικες υποσχέσεις, επικοινωνιακά τεχνάσματα και πολύ περισσότερο «πειραματισμούς».
Διεκδικεί την ουσιαστική στήριξη της Πολιτείας για να επιβιώσει κι οφείλουμε όλοι, ο καθένας από τη θέση ευθύνης του, έμπρακτα να του την παρέχουμε.
Χρειάζεται σκληρή προσπάθεια, πολύ δουλειά και, κυρίως είναι απαραίτητο, όπως έγινε στο παρελθόν, σε κάθε πολιτική που διαμορφώνεται και υλοποιείται υπέρ των αγροτών να υπάρχει ξεκάθαρη η «σφραγίδα» του αγροτικού κινήματος...».
ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΚΟΝΤΟΣ
ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ Ν. ΞΑΝΘΗΣ
Ρ. Κομήτσας: Στήριξη των αγροτών με ρεαλιστικές λύσεις
Ρεαλιστικές και βιώσιμες πρωτοβουλίες για τη στήριξη του αγροτικού εισοδήματος ζήτησε ο δήμαρχος Κιλελέρ κ. Ρίζος Κομήτσας και κάλεσε την κυβέρνηση να έρθει σε άμεσα επικοινωνία με τους αγρότες και τους εκπροσώπους της και να δοθούν άμεσα λύσεις στα καθημερινά προβλήματα της γεωργίας ώστε να δοθεί προοπτική παραμονής των ανθρώπων της υπαίθρου στα χωριά τους.
Ο δήμαρχος Νίκαιας αναφέρθηκε και στα προβλήματα των αγροτών ζητώντας κατά προτεραιότητα να εφαρμοστούν προγράμματα απονιτρορύπανσης στις καλλιέργειες και να κλείσει η εκκρεμότητα με τις αδειοδοτήσεις των γεωτρήσεων.
Κιλελέρ 2011
ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠ. ΤΣΙΚΡΙΚΑ
Στην αναγκαιότητα ύπαρξης της ιδιοκτησίας από τους αγρότες και τη σύνδεση της παραγωγής με την αγορά εστίασε ο πρόεδρος της ΕΑΣ Λάρισας κ. Σπύρος Τσικρίκας, ο οποίος ζήτησε:ΔΕΚΑΛΟΓΟΣ ΑΙΤΗΜΑΤΩΝ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΠ. ΤΣΙΚΡΙΚΑ
1. Mείωση του κόστους παραγωγής
2. Μείωση της ενιαίας ενίσχυσης λόγω αύξησης παρακράτησης από 7% σε 8%
3. Άμεση προκήρυξη περιβαλλοντικών προγραμμάτων που έχουν σταματήσει (νιτρορύπανση, βιολογική γεωργία, κτηνοτροφία κ.α.)
4. Επισήμανε την έλλειψη έργων υποδομής (Αχελώος, φράγματα κ.α.)
5. Επανέλαβε τη ζημιά που προκλήθηκε από το πράσινο σκουλίκι και πως θα μπορούσε να αποζημιωθεί από τον ΕΛΓΑ
6. Ζήτησε άμεση απόσυρση του νέου νόμου για τον ΕΛΓΑ, διότι δεν μπορεί να εφαρμοστεί στην πράξη, έχει αδυναμίες κ.α.
7. Ζήτησε έλεγχο των τιμών των αγροτικών προϊόντων από το χωράφι στο ράφι μιλώντας για ένα «ατέλειωτο πάρτι»
8. Περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση των κτηνοτρόφων και ζήτησε ισοζύγιο στο γάλα και το κρέας
9. Ζήτησε απόσυρση του ν/σ για τους Συνεταιρισμούς και άμεση έναρξη διαλόγου
10. Ζήτησε να γίνουν διορθώσεις στο νόμο Μπατζελή για το Μητρώο Αγροτών
Κλείνοντας ο κ. Τσικρίκας χαρακτήρισε μοναδική διέξοδο την επιστροφή στη γη και ζήτησε την πραγματική στήριξη των νέων ανθρώπων που επιλέγουν να επιστρέψουν στα χωράφια.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμούς από τους Νέους Αγρότες ο κ. Νίκος Παυλονάσιος, από τη ΣΥΔΑΣΕ ο κ. Απόστολος Χατζηγιάννης και από τη ΓΕΣΑΣΕ ο κ. Χρήστος Πάντζιος.
Στο χώρο του Μνημείου πριν την έναρξη της εκδήλωσης τελέσθηκε επιμνημόσυνη δέηση, χοροστατούντος του Μητροπολίτη Λαρίσης και Τυρνάβου Σεβ. κ. Ιγνατίου και του Μητροπολίτη Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων Σεβ. κ. Κύριλλου.
Μετά τις ομιλίες έγινε κατάθεση στεφάνων και ακολούθησε ενός λεπτού σιγή και ανάκρουση του εθνικού ύμνου.
Στην εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν η Περιφέρεια Θεσσαλίας και ο δήμος Κιλελέρ παραβρέθηκαν ο βουλευτής κ. Βασίλης Έξαρχος, η αντιπεριφερειάρχης Λάρισας κ. Ρένα Καραλαριώτου, οι δήμαρχοι Λάρισας και Τυρνάβου κκ. Κώστας Τζανακούλης και Νίκος Μαλάκος, περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και λίγοι αγρότες.