Τι δήλωσε ο δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ για το Εμπορικό Πάρκο του Ιάσμου που «ματαιώθηκε» οριστικά μετά την έλευση του Flamingo park στη Βιστωνίδα
Ο εκπρόσωπος της εταιρείας ισχυρίστηκε στον Δήμαρχο Ιάσμου ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη σύμβαση που έχουν υπογράψει με τον δήμο, επειδή έπρεπε ο δήμος Ιάσμου να κάνει αποκατάσταση στην περιοχή του ΧΑΔΑ, και ισχυρίζονται ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η σύμβαση μεταξύ του δήμου και της εταιρίας της συγκεκριμένης και ζητάνε τα λεφτά πίσω.Εν τη... γενέση του, «ναυάγησε» τελικά το... Iasmos Park που επρόκειτο να ξεκινήσει μέσα στο 2011, μετά την έλευση και υλοποίηση του Flamingo park στη Βιστωνίδα.
Όπως αποκάλυψε ο Δήμαρχος Ιάσμου Καδή Ισμέτ στην εφημερίδα «Χρόνος», ο εκπρόσωπος της εταιρείας τον επισκέφθηκε πριν λίγες μέρες για να του αναγγείλει και επίσημα την ακύρωση του έργου.
Συγκεκριμένα ο κ. Καδή Ισμέτ δήλωσε τα παρακάτω:
«Στις 25 Φεβρουαρίου 2011 με επισκέφτηκε ο εκπρόσωπος της εταιρίας, με την οποία στις 31 Μαρτίου 2008 ο δήμος Ιάσμου είχε υπογράψει ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης ακινήτου, συγκεκριμένα στον αναδασμό του Ιάσμου – Μωσαϊκού, γύρω στα 350 στρέμματα, το οποίο μίσθωνε ο δήμος στη συγκεκριμένη εταιρία, ώστε να προχωρήσει να κατασκευάσει το περίφημο Iasmos Park που διαφημιζόταν από την προηγούμενη δημοτική αρχή του δήμου Ιάσμου.Αλλά από ότι με πληροφόρησε ο εκπρόσωπος της εταιρίας είπε ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει το έργο, το οποίο εμείς το ξέραμε από το καλοκαίρι του 2010 και γι’ αυτό είχαν σταματήσει από τον Σεπτέμβριο και μετά να μας πληρώνουν τα ενοίκια.
Είχαν ξεκινήσει από 1-4-2008 και μέχρι τον Αύγουστο του 2010 μας πλήρωναν γύρω στα 3000 ευρώ κάθε μήνα ως ενοίκιο.
-Τους λόγους που δε θα γίνει η επένδυση σάς τους ανέφερε;
-Μας είπε ότι επειδή περνάει ένας αγωγός φυσικού αερίου από εκεί, είχαν προβλήματα με τον αγωγό, ενώ ήξεραν ότι περνάει ο αγωγός από εκεί, ο κεντρικός αγωγός Θεσσαλονίκη – Αλεξανδρούπολη, πράγμα που το γνώριζαν και αυτοί.
Ισχυρίστηκαν ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η συγκεκριμένη σύμβαση που έχουν υπογράψει με τον δήμο, επειδή έπρεπε ο δήμος να προχωρήσει να κάνει αποκατάσταση στην περιοχή του ΧΑΔΑ, που βρίσκεται στη συγκεκριμένη έκταση και έπρεπε να υπογραφεί ένα πρωτόκολλο παραλαβής του συγκεκριμένου οικοπέδου και ισχυρίζονται ότι δεν έχει ενεργοποιηθεί η σύμβαση μεταξύ του δήμου και της εταιρίας της συγκεκριμένης και ζητάνε τα λεφτά πίσω.
Είμαστε στο ψάξιμο για να δούμε τι συμβαίνει με το συγκεκριμένο ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ δήμου και της εταιρίας, αλλά εγώ δηλώνω ότι δεν πρόκειται να δώσει ο δήμος τα λεφτά πίσω σ’ αυτούς και αυτοί θα πάνε δικαστικά και θα μας ζητήσουν ένα ποσό 95.000 ευρώ, δηλαδή, το ποσό που μας είχαν πληρώσει αυτό το χρονικό διάστημα.
-Για ποιους λόγους δε θέλει να κάνει την επένδυση των 55 εκ. ευρώ η εταιρία, γνωρίζοντας ότι αν δεν έκανε τίποτα η εταιρία σε 5 χρόνια το οικόπεδο θα επιστρεφόταν στον δήμο.
-Η διάρκεια της μίσθωσης ορίστηκε σε 60 έτη. Δε γνωρίζω για κάποια δέσμευση 5 ετών. Δεν μπορώ να γνωρίζω τους λόγους για τους οποίους δεν προχωράει η εταιρία σε αυτή την επένδυση, αλλά είπαν ότι δεν μπορούν να κατασκευάσουν το Iasmos Park στο συγκεκριμένο οικόπεδο. Μάλλον, δε συμφέρει.
-Εσείς δεχτήκατε εξώδικο ή απλώς επίσκεψη δικηγόρων;
-Μόνο μια αίτηση στην οποία πρέπει να απαντήσουμε, αν και προφορικώς τους έχω απαντήσει ότι δεν μπορούμε να τους επιστρέψουμε τα λεφτά και θα δούμε τι συνέβη με το ιδιωτικό συμφωνητικό μίσθωσης.
-Μας λέτε ότι η προηγούμενη δημοτική αρχή γνώριζε ότι δε θα προχωρήσει η εταιρία στην επένδυση;
-Εγώ λέω ότι το ήξεραν ότι δε θα προχωρήσει η υπόθεση, ήταν ολοφάνερο και μου το διαβεβαίωσε και ο εκπρόσωπος της εταιρίας που με επισκέφτηκε.
-Δε θέλω να πω κάτι, γιατί από ότι κατάλαβα ήταν γνωστό ότι αυτή η υπόθεση δε θα προχωρούσε από τον Σεπτέμβριο και μετά, το ήξεραν όλοι. Όταν εγώ προσπάθησα να έχω επαφή με τη συγκεκριμένη εταιρία για να δω τι γίνεται, το μόνο που μου έλεγαν είναι ότι πλήρωναν τα ποσά που είχαν συμφωνηθεί, αλλά και αυτό αποδείχτηκε ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά δεν το τηρούσαν, είχαν σταματήσει ,άρα αυτοί ήξεραν από το καλοκαίρι του 2010, όπως μου είπε και ο εκπρόσωπος της εταιρίας, ότι δε θα προχωρήσει η υπόθεση αυτή».
ΤΙ ΛΕΕΙ Ο ΠΡΩΗΝ ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΙΑΣΜΟΥ ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΑΜΟΥΤΖΑΣ
Τη δική του εκδοχή όμως παρουσίασε στον «Χ» ο πρώην δήμαρχος Ιάσμου Κυριάκος ΑμούτζαςΘα κάνω μια κριτική στο γεγονός που έμεινε να χαρακτηρίζει με πολύ φειδώ τη διαφήμιση από τη δημοτική αρχή του εμπορικού κέντρου. Η δημοτική αρχή δε διαφήμισε καθόλου το εμπορικό κέντρο.
Η δημοτική αρχή εδώ και 2,5 χρόνια εκδήλωσε ενδιαφέρον, ήρθαν οι επενδυτές, πέρασε από δημαρχιακή επιτροπή, έγινε σύμβαση, που πρέπει να τη διαβάσει ο κ. Καδή Ισμέτ, γιατί εκεί που τον ρωτούσατε σημαντικά πράγματα ξέφευγε να απαντήσει, γιατί δεν είχε γνώση.
Απλά αυτό το μεγάλο επίτευγμα για τον Ίασμο το έχει δρομολογήσει εδώ και τρία χρόνια η προηγούμενη κυβέρνηση, η ΝΔ, το χειροκρότησε και η νυν κυβέρνηση, όταν έγινε η παρουσίαση του εμπορικού κέντρου ήταν όλοι λαλίστατοι, ο δήμαρχος Ιάσμου παρακολουθούσε και βιντεοσκοπούσε το γεγονός, τρίβοντας τα χέρια του ότι θα έχει τη δυνατότητα στον Ίασμο 800 άνθρωποι να δουλέψουν, γιατί θα πρέπει να σας πω ότι σ’ αυτή τη σύμβαση που θα τη βγάλω στη δημοσιότητα, υπάρχουν τέσσερις βασικοί όροι:
Ότι το μίσθιο θα πρέπει να πληρώνεται από τη στιγμή της υπογραφής και από τη στιγμή που η σύμβαση εγκριθεί από την περιφέρεια, η περιφέρεια εγκρίνει τις συμβάσεις όλες, σαφώς εγκρίθηκε η σύμβαση και το ενοίκιο δε και επειδή ο νομός είναι όλοι αγρότες, εμείς νοικιάσαμε 350 στρέμματα ένα σκουπιδότοπο, αυτή ήταν η επιτυχία, αυτοί ζητούσαν να το αγοράσουν, ο δήμαρχος Ιάσμου με το δημοτικό συμβούλιο και τους συνεργάτες του είπε ότι εμείς δεν ξεπουλάμε δημοτική γη, μπορείτε να το νοικιάσετε και όταν φτάσαμε να το νοικιάσουμε έδωσαν μια τιμή 50 ευρώ το στρέμμα, γιατί 70 ευρώ το στρέμμα έχει ο κάμπος με δικαιώματα βαμβακιών, η σύμβαση ήταν μακροχρόνια και γιατί εμείς θα μπορούσαμε να το δώσουμε και τζάμπα, εγώ δεν είχα πρόβλημα, απλά ήθελα να γίνει η επένδυση.
-Υπογράφηκε το πρωτόκολλο παραλαβής;
-Υπογράφηκε η σύμβαση και αυτοί πληρώνουν. Μέσα στις συμβατικές τους υποχρεώσεις είναι να πληρώνουν κάθε μήνα το μίσθωμα του ακινήτου, το οποίο το πλήρωσαν μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου.
-Άρα, πριν τις εκλογές γνωρίζατε ότι σταμάτησε το ενοίκιο.
-Λέει ο δήμαρχος, η νυν δημοτική αρχή ξέρει από το καλοκαίρι, ότι οι άνθρωποι αυτοί δε θα το κάνουν, μα τόσο βλάκες είναι αυτοί; Δε θα το έκαναν και έδιναν 4000 ευρώ ενοίκιο σε ένα σκουπιδότοπο; Λένε ψέματα, δηλαδή. Αυτοί έχουν πληρώσει μέχρι τέλη Σεπτεμβρίου, αν σκεφτώ λίγο πονηρά – τον Οκτώβριο έγιναν οι εκλογές και αν σκεφτώ λίγο πιο πονηρά δεν ξέρω τι πρέπει να υποθέσω ή δεν ξέρω πού να το βασίσω, είναι γιατί ξαφνικά μετά την ανάληψη της νέας δημοτικής αρχής σταμάτησε το επενδυτικό σχέδιο, εμείς δεν ξέραμε ούτε από το καλοκαίρι, ούτε από πέρσι, εμείς υπογράψαμε συμβατική υποχρέωση να παίρνουμε το μίσθιο, συμβατική υποχρέωση σε εμάς ήταν – αν η εταιρία δεν πληρώσει το μίσθιο να καταφύγουμε στα δικαστήρια, αυτό που πρέπει να κάνει ο Ισμέτ, να πάει στα δικαστήρια και να ζητήσει αποπληρωμή όλων των οφειλόμενων βάσει πενταετίας μισθώσεων, γιατί πρέπει να ξέρει, υπάρχει ο κώδικας όπου δίνουμε ένα μίσθιο για κάτι που μπορεί να φτιάξουμε, για πέντε χρόνια αν δε φτιάξει τίποτα – επανέρχεται στον ιδιοκτήτη.
Άρα, δύο πράγματα μου κακοφάνηκαν, αλλά δε φταίει ο κ.Ισμέτ, πιθανόν οι συνθήκες, επειδή ο Ισμέτ είναι δήμαρχος και είναι στον Ίασμο και δεν είναι στην Αθήνα, πιθανόν αυτοί να μη θέλουν να το κάνουν με τη νέα δημοτική αρχή, δεν ξέρω τι να υποθέσω. Εμείς το καλοκαίρι παίρναμε κανονικά το ενοίκιο και μάλιστα πήραμε και 3-4 μήνες μαζεμένους, εμείς ξέρουμε ότι το εμπορικό κέντρο αυτό δε διαφημίστηκε από εμάς – ούτε το κάναμε εμείς, δε θεωρώ υπερήφανο τον εαυτό μου, έγινε συνάντηση με την τότε κυβέρνηση – με τους υπουργούς, ήρθαν οι επενδυτές, ήθελαν να το κάνουν στη Βόρεια Ελλάδα, έγινε. Αυτά είναι εκ του πονηρού που προσπαθούμε να βγάλουμε και εγώ δίνω χείρα συνεργασίας. Γιατί δεν το έφερε στο δημοτικό συμβούλιο;
-Όταν ναυαγεί μια τέτοια υπόθεση, για την οποία πιο μπροστά έτρεχαν υπουργοί, περιφερειάρχες, νομάρχες, δήμαρχοι, πού είναι όλοι αυτοί τώρα;
-Εγώ δεν ξέρω πού είναι αυτοί.
-Δηλαδή, το θέμα του αγωγού που περνάει από εκεί δεν το ήξεραν;
-Βέβαια το ήξεραν. Εγώ θέλω να πω στον κ. Ισμέτ ότι τίποτα δε χαρίζεται σ’ αυτή την εποχή και δε χάνουν την δουλειά τους χριστιανοί ή μουσουλμάνοι, χάνουν οι δημότες του νέου δήμου Ιάσμου και χάνουν τη δουλειά τους 800 άτομα, θα έπρεπε να πάρει φωτιά, θα έπρεπε να έρθει σε επαφή μαζί μας, εγώ πήρα σήμερα πρόσκληση του νέου δημοτικού συμβουλίου που θα γίνει την άλλη Πέμπτη και δεν υπάρχει μέσα αυτό το θέμα.
-Εσείς δεν είχατε ενημερωθεί για αυτό το θέμα από τον δήμαρχο;
-Όχι βέβαια, ο δήμαρχος προφορικά προχθές μου είπε «ξέρετε, κ. Αμούτζα, ότι αυτοί ήρθαν εδώ και λένε ότι δε θα γίνει;…» και του λέω βάλτο στο δημοτικό συμβούλιο, να καθίσουμε κάτω, στη δημαρχιακή μας, να δούμε τις συμβάσεις, να καταφύγουμε στον αγαπητό λαλίστατο περιφερειάρχη, στον κ. υπουργό μας, στον προηγούμενο υπουργό, να πάμε να πούμε «ελάτε εδώ ρε παιδιά, τώρα είδατε ότι περνάει ο αγωγός;» και στο φινάλε αν δεν το κάνετε θα σας κρατήσουμε εμείς… Ξέρετε ότι έχουν 35.000 ευρώ εγγυητική επιστολή, ούτε αυτή να τους δώσουμε πίσω και να είμαι στο πλευρό του και να μη βγαίνει στα ραδιόφωνα ο λαλίστατος κ. Ισμέτ και να λέει αυτή τη στιγμή που βιώνει μια αποτυχία ότι ξέρετε το ήξεραν από το καλοκαίρι, δεν είναι βλάκες αυτοί να πληρώνουν τα ενοίκια του Σεπτεμβρίου και να το ξέραμε εμείς από τον Ιούνιο, Ιούλιο, Αύγουστο, το καλοκαίρι.
-Εσείς είχατε συμβατικές υποχρεώσεις, που έπρεπε να διαικπαιρεώσετε και δεν το κάνατε, όσον αφορά τον ΧΑΔΑ, τον αγωγό, το πρωτόκολλο παραλαβής;
-Τεράστιο ψέμα, εμείς για τον ΧΑΔΑ δεν είχαμε καμία σύμβαση, τον ΧΑΔΑ θα τον έκανε η εταιρία. Παρόλα αυτά η δημοτική αρχή, γιατί ξέρει να μιλάει με έργα, είχε επισκεφτεί τον τότε υφυπουργό εσωτερικών κ. Νάκο και πήραμε 120.000 ευρώ από τα λεφτά του Θησέα του υπουργείου, όχι δικά μας λεφτά, τα πήραμε και αποκαταστήσαμε το ΧΑΔΑ και αν θα περάσετε από τον Ίασμο, στο αριστερό σας χέρι για Ξάνθη, εκεί στη γέφυρα που είναι το οικόπεδο, θα δείτε ότι ο ΧΑΔΑ είναι αποκατεστημένος και περιφραγμένος, ουδεμία συμβατική υποχρέωση είχε ο δήμος. Ο δήμος ότι συμβατικές υποχρεώσεις είχε με την εταιρία όχι μόνο τις έκανε, αλλά τις έκανε και με χαρά, γιατί αυτοί πλήρωναν τους δικηγόρους, αυτοί πλήρωναν τους συμβολαιογράφους, όταν κάναμε τα τοπογραφικά για να είμαστε πολύ δυνατοί είχαμε δικηγόρο τον καθηγητή στο πανεπιστήμιο κ. Δαλακούρα και συμβολαιογράφο τη γυναίκα του νυν υπουργού.