*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

15 Μαρτίου

Ενεργειακή επανάσταση made in Xanthi

15 Μαρτίου
Τι αποκαλύπτει η εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ», γιατί η προσπάθεια γνωστού blog της Ξάνθης να την «χρεώσει» σε... πρωτοβουλία ενταύθα πολιτικού;ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΔΙΑΘΕΣΗ
Εργοστάσιο μαζικής παραγωγής των μονάδων (Hyperion) που μπορούν να εγκατασταθούν σε κάποιο σπίτι ή επαγγελματικό χώρο και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με ελάχιστο κόστος!*Έχει ήδη αγοραστεί παλαιό εργοστάσιο στην Ξάνθη, το οποίο, σύμφωνα με τα στελέχη της Defkalion, θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Οκτώβριο να δώσει προϊόντα στην αγορά!!!
*Η παραγωγή δυνατότητας του εργοστασίου θα είναι 300.000 μονάδες τον χρόνο, οι οποίες προορίζονται για την ελληνική και τις βαλκανικές αγορές. Το ύψος της επένδυση θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν την πληρωμή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης.

*Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2012 θα δημιουργηθούν 215 άμεσες μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου 2.500 άτομα θα απασχοληθούν στην συνέχεια στο δίκτυο πωλήσεων υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα.

Πέραν της αυτονόητης σημασίας που έχει η δημιουργία της μονάδας παραγωγής στην Ξάνθη και συνολικά η επενδυτική αυτή προσπάθεια, σε μια περίοδο που η χώρα «ψάχνει με το φανάρι» νέες παραγωγικές δραστηριότητες, το όλο εγχείρημα, εάν βέβαια υλοποιηθεί με βάση τους σχεδιασμούς των εμπνευστών του, αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία

Μια μεγάλη επένδυση που ευχόμαστε να μην έχει την τύχη «των φαντασμάτων» που με τόσες τυμπανοκρουσίες διατυμπάνιζε πριν χρόνια και ο πρώην Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης και αφορούσε την περίφημη... «αυτοκινητοβιομηχανία» του Αιγύπτιου επενδυτή που τελικά πήγε στην γειτονική Τουρκία, αποκάλυψε η εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» στο φύλλο του περασμένου Σαββάτου. Κατά την εφημερίδα πρόκειται για μια επένδυση, ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗ made in Greece την οποία περιέργως γνωστό blog της Ξάνθης, επεχείρησε να «χρεώσει» -θετικά φυσικά...- σε πολιτικό της Ξάνθης και συγκεκριμένα στον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη...
Ο οποίος ναι μεν δεν έκανε προσωπικές δηλώσεις επί του θέματος και σωστά έπραξε, ωστόσο έσπευσε να του... χρεώσει το πολιτικό του γραφείο, πριν καν την....δούμε να εγκαθίσταται και να λειτουργεί στη Ξάνθη ή έστω να έχει πάρει άδεια...λειτουργίας ή να έχει ανακοινωθεί επίσημα από τους ίδιους τους επενδυτές!!!

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ Ο «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ».
Ο «Μαχητής» χωρίς καμιά διάθεση καπηλείας στο θέμα, φιλοξενεί αυτούσιο το δημοσίευμα της εφημερίδα «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟΥ ΕΠΕΝΔΥΤΗ» και εύχεται πράγματι αυτή η επένδυση να μην έχει την.....τύχη των προηγουμένων! Ωστόσο κρατεί....μικρό «καλάθι» και εύχεται όλα να είναι τόσο αισιόδοξα, όπως αναφέρει και το παρακάτω ρεπορτάζ που αναδημοσιεύουμε αυτούσιο:
«Η ελληνική εταιρεία Defkalion Green Technologies SA κατάφερε να μετατρέψει σε βιομηχανικό προϊόν μια σημαντική ανακάλυψη Ιταλών επιστημόνων και ξεκινά οσονούπω από την Ξάνθη τη μαζική παραγωγή και παγκόσμια διάθεση μονάδων (Hyperion) που μπορούν να εγκατασταθούν σε κάποιο σπίτι ή επαγγελματικό χώρο και να παράγουν ηλεκτρική ενέργεια με ελάχιστο κόστος. Όχι μόνον τα στελέχη της εταιρείας, αλλά και οι άνθρωποι της αγοράς, που γνωρίζουν τις λεπτομέρειες της υπόθεσης, βεβαιώνουν ότι, χωρίς υπερβολή, μπορεί να ανατρέψει το ενεργειακό σκηνικό σε παγκόσμια κλίμακα και να κάνει τη χώρα μας πρωταγωνιστή μιας νέας ενεργειακής επανάστασης, με ότι, αυτό συνεπάγεται για τη ελληνική οικονομία.

Το προϊόν
Αφετηρία της υπόθεσης είναι η επαναστατική εφεύρεση του αντιδραστήρα σύντηξης υδρογόνου και νικελίου (ψυχρή σύντηξη σε ελεγχόμενο περιβάλλον), που έγινε από δύο Ιταλούς επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Μπολόνια, τους Σερτζιο Φοκάρντι και Αντρέα Ρόσι, η οποία παρουσιάστηκε τον Ιανουάριο. Με βάση την ανακάλυψη αυτή μπορεί να παραχθεί φθηνή ενέργεια, με πολύ χαμηλό κόστος, σχεδόν μηδαμινό σε σχέση με τα σημερινά δεδομένα. ΥΤα δικαιώματα για την αξιοποίηση και τη βιομηχανική εκμετάλλευση ( για μη στρατιωτικούς σκοπούς) τη της εφεύρεσης των Ιταλών για όλο τον κόσμο, εκτός από την Αμερική, πήρε η ελληνική πολυμετοχική εταιρεία Defkalion. Η εταιρεία φρόντισε, στηριζόμενη σε Έλληνες επιστήμονες, να «μεταφράσει» τεχνικά τα επιστημονικά αποτελέσματα και να δημιουργήσει μια συσκευή η οποία μετά την αρχική ενεργοποίηση της παράγει θερμότητα χωρίς την ανάγκη περαιτέρω τροφοδοσίας και μάλιστα χωρίς να δημιουργεί ρύπους ή επιβλαβείς για τον άνθρωπο ακτινοβολίες. Η θερμική αυτή ενέργεια, όπως υποστηρίζουν οι ίδιοι οι δημιουργοί της, μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την παραγωγή ζεστού νερού και τη θέρμανση χώρων και ένα ποσοστό της, γύρω στο 40%, να μετατραπεί σε ηλεκτρική ενέργεια μέσω ενός κοινού μετατροπέα (inverter). Το τρίτο στάδιο είναι αυτό το οποίο ξεκίνησε ήδη, για τη βιομηχανική παραγωγή στη χώρα μας, σε μαζική κλίμακα, αυτής της συσκευής.

Χαμηλού κόστους
Τα δεδομένα όσον αφορά το κόστος της παραγόμενης από τη συσκευή ενέργειας από τη συσκευή ενέργειας είναι πράγματι εντυπωσιακά. Ο Έλληνας καθηγητής του Πανεπιστημίου της Μπολόνια και τέως πρέσβης κ. Χρήστος Στρεμμένος, ο οποίος είχε ενεργό συμμετοχή στην ερευνητική δουλεία, ενώ συμμετέχει και στην εταιρεία Defkalion υπολογίζει ότι το κόστος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας θα είναι κάτω από 0,01 ευρώ ανά κιλοβατώρα, πόσο συντριπτικά μικρότερο συγκρινόμενο με το μέσο κόστος παραγωγής της ΔΕΗ που φτάνει τα 0,1 ευρώ. Δηλαδή από τον Hyperion θα παράγεται ηλεκτρική ενέργεια φθηνότερη κατά 90%, ενώ θα έχει ήδη εξασφαλιστεί ζεστό νερό για θέρμανση, οικιακή χρήση κ.λ.π. Το ετήσιο κόστος για υδρογόνο και νικέλιο, τα «καύσιμα» δηλαδή μιας συσκευής δυναμικότητας 20 κιλοβάτ, είναι περίπου 1.300 ευρώ, όταν η αξία της παραγόμενης ενέργειας σε τρέχουσες τιμές υπερβαίνει τα 14.000 ευρώ. Σύμφωνα με τα στελέχη της εταιρείασμ το κόστος για την απόκτηση της συσκευής δεν θα ξεπερνάει τα 3.000- 3.500 ευρώ, ενώ περίπου 500-900 ευρώ είναι το κόστος του μετατροπέα για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Η περίσσεια ηλεκτρική ενέργεια, όπως συμβαίνει και με τις οικιακές φωτοβολταϊκές εγκαταστάσεις, θα διοχετεύεται στο ηλεκτρικός σύστημα και θα αγοράζεται από την ΔΕΗ, δίνοντας εισόδημα στον παραγωγό. Η εταιρεία θα επιδιώξει ( Θα υποβληθεί σχετικό αίτημα της ΡΑΕ) να ενταχθεί η συγκεκριμένη μέθοδος παραγωγής ηλεκτρισμού στο πρόγραμμα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και συνεπώς να απολαμβάνει αυξημένη τιμή απορρόφησης του ρεύματος. Η μέθοδος, πέρα από την οικιακή χρήση, μπορεί να εφαρμοστεί για παραγωγή ενέργειας στη γεωργία, στην κτηνοτροφία, στην βιοτεχνία, στις επιχειρήσεις, στα δημόσια κτίρια και, υπό προϋποθέσεις, στη βιομηχανία.

Βιομηχανία
Η αξιοποίηση της επιστημονικής εφεύρεσης για τη βιομηχανική παραγωγή της συγκεκριμένης συσκευής δεν αποτελεί μακρινό στόχο. Αντίθετα, έχει ήδη αγοραστεί παλαιό εργοστάσιο στην Ξάνθη, το οποίο, σύμφωνα με τα στελέχη της Defkalion, θα είναι έτοιμο τον ερχόμενο Οκτώβριο να δώσει προϊόντα στην αγορά. Όπως δηλώνει εκ μέρους της εταιρείας μιλώντας στον «Κτε» ο κ. Συμεών Τσαλίκογλου, η παραγωγή δυνατότητας του εργοστασίου θα είναι 300.000 μονάδες τον χρόνο, οι οποίες προορίζονται για την ελληνική και τις βαλκανικές αγορές. Το ύψος της επένδυση θα φτάσει τα 200 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων περίπου τα μισά αφορούν την πληρωμή των δικαιωμάτων εκμετάλλευσης. Υπολογίζεται ότι μέχρι το 2012 θα δημιουργηθούν 215 άμεσες μόνιμες θέσεις εργασίας, ενώ περίπου 2.500 άτομα θα απασχοληθούν στην συνέχεια στο δίκτυο πωλήσεων υποστήριξης σε όλη την Ελλάδα. Ειδικά θα πρέπει να τονιστεί ότι θα δημιουργηθεί εξειδικευμένο κέντρο Έρευνας και Ανάπτυξης (25 θέσεις εργασίας εξειδικευμένου ερευνητικού προσωπικού) εντός της μονάδας, το οποίο θα στηριχθεί στους επιστήμονες και ερευνητές που συμμετείχαν στη διαδικασία «μετατροπής» της επιστημονικής ανακάλυψης των Ιταλών σε βιομηχανικό προϊόν. Πρέπει να σημειωθεί ότι σύντομα, πριν την δημιουργία της μονάδας παραγωγής, ίσως και εντός του Μαρτίου, θα πραγματοποιηθεί επίσημη παρουσίαση της εφεύρεσης και του προϊόντος στην επιστημονική κοινότητα και στα αρμόδια υπουργεία. Παράλληλα βρίσκεται σε εξέλιξη η εργαστηριακή κατασκευή μεγάλης μονάδας της συγκεκριμένης τεχνολογίας ισχύος 1 μεγαβάτ, που θα χρησιμοποιηθεί (και επιδεικτικά) για τις ανάγκες εργοστασίου της Ξάνθης . Η συνέχεια του Project προβλέπει τη δημιουργία ενός ακόμα εργοστασίου επί ελληνικού εδάφους, στον Βόλο, το οποίο θα παράγει μονάδες μεγάλης δυναμικότητας, 1-2 μεγαβάτ, καθώς και τη δημιουργία εργοστασίων εκτός Ελλάδας και την επέκταση σε ξένες αγορές λιανικής πώλησης. Όσον αφορά την χρηματοδότηση των επενδύσεων, τα στελέχη της Defkalion υποστηρίζουν ότι είναι εξασφαλισμένη από επενδυτικά funds ενώ σημειώνεται χαρακτηριστικά ότι όσο το εγχείρημα παίρνει σάρκα και οστά τόσο πληθαίνουν οι προσφορές για συμμετοχή στο χρηματοδοτικό πρόγραμμα.

Πολλαπλά οφέλη
Πέραν της αυτονόητης σημασίας που έχει η δημιουργία της μονάδας παραγωγής στην Ξάνθη και συνολικά η επενδυτική αυτή προσπάθεια, σε μια περίοδο που η χώρα «ψάχνει με το φανάρι» νέες παραγωγικές δραστηριότητες, το όλο εγχείρημα, εάν βέβαια υλοποιηθεί με βάση τους σχεδιασμούς των εμπνευστών του, αναμένεται να έχει σημαντικά οφέλη για την ελληνική οικονομία. Η συνολική παραγόμενη ενέργεια από τις συσκευές αυτές θα συντελέσει στην εξοικονόμηση πόρων αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, τη στιγμή που φαίνε5ται να επελαύνει μια νέα ενεργητική κρίση και η χώρα υφίσταται αφαίμαξη πολύτιμων κεφαλαίων για εισαγωγή καυσίμων. Επιπλέον, μπορούν να αναπτυχθούν ευρύτερες αναπτυξιακές και οικονομικές διασυνδέσεις με την υπόλοιπη οικονομία, τον τουρισμό, τη γεωργία, τις βιοτεχνίες που αποκτούν ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην παραγωγή τους. Η συναλλαγματική ωφέλεια της χώρας θα είναι επίσης μεγάλη, καθώς η αποκλειστική εκμετάλλευση της εφεύρεσης από ελληνική εταιρεία αναμένεται να δημιουργήσει υπεραξίες. Κάποιοι εκτιμούν ότι και μόνη η έκταση που αναμένεται να πάρει το θέμα είναι ικανή να αλλάξει επί το θετικότερο το γενικό κλίμα και τις εντυπώσεις για το επενδυτικό περιβάλλον της χώρας. Δεν πρέπει να παραλείπεται, τέλος, η δυνατότητα αξιοποίησης των πολύ σημαντικών κοιτασμάτων νικελίου της χώρας.

Γεωπολιτική
Οι εκτιμήσεις, όσων τουλάχιστον εμφανίζονται ως ενθουσιώδεις υποστηρικτές του εγχειρήματος, κάνουν λόγο για τεράστιες οικονομικές αλλά και γεωπολιτικές ανακατατάξεις που μπορούν να προκληθούν, σε βάθος χρόνου, μετά τη διάθεση στην αγοράς τέτοιων ενεργειακών συσκευών πράσινης ενέργειας χαμηλού κόστους, που δεν προκαλούν καμία εκπομπή αερίων ή ακτινοβολίας. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αυτές, η σταδιακή αντικατάσταση των κλασικών ενεργειακών συστημάτων τα οποία στηρίζονται στο πετρέλαιο, στο φυσικό αέριο, στον άνθρακα ή στην πυρηνική ενέργεια από μια νέα γενιά ενεργειακών προϊόντων αυτής της τεχνολογίας, παράλληλα με την ανάπτυξη των συμβατικών ΑΠΕ (ανεμογεννήτριες, φωτοβολταϊκά, γεωθερμία), δημιουργεί σοβαρές προϋποθέσεις ανατροπής των υφισταμένων ισορροπιών στην παγκόσμια ενεργειακή σκηνή.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »