Όποιος πολίτης είναι θύμα κλοπής, ληστείας ή βανδαλισμού θα καταβάλλει πλέον 150 ευρώ στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα ή στην Εισαγγελία για να δηλώσει την αξιόποινη πράξη και να ζητήσει την ποινική δίωξη του δράστη!
*Τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν επιλύονται με κοινωνικούς αποκλεισμούς και χαράτσια. Εισπρακτικά παιχνίδια που εμποδίζουν την πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη προσβάλλουν το Κράτος ΔικαίουΗ φίμωση του Έλληνα πολίτη!!!
Θα μάθατε φαντάζομαι ότι από τις 23 Ιανουαρίου 2011 το παράβολο υποβολής μήνυσης, που σήμερα είναι 10 ευρώ αυξάνεται στα 100 ευρώ και παράλληλα αυξάνεται κατά 500% το παράβολο δήλωσης παράστασης πολιτικής αγωγής (από τα δέκα ευρώ στα πενήντα). «Δανείζομαι» λοιπόν μια φράση από τα όσα σχολίασε ο Υποψήφοις πρόεδρος στο Δικηγορικό Σύλλογο Αθηνών Δ. Μουστακάτος, ο οποίος υπογραμμίζει με νόημα για τα παραπάνω ότι «όποιος πολίτης είναι θύμα κλοπής, ληστείας ή βανδαλισμού θα καταβάλλει πλέον 150 ευρώ στο οικείο Αστυνομικό Τμήμα ή στην Εισαγγελία για να δηλώσει την αξιόποινη πράξη και να ζητήσει την ποινική δίωξη του δράστη»!Και κατέληγε στην δήλωσή του ο κ. Μουστακάτος:«Τα προβλήματα στο χώρο της Δικαιοσύνης δεν επιλύονται με κοινωνικούς αποκλεισμούς και χαράτσια. Εισπρακτικά παιχνίδια που εμποδίζουν την πρόσβαση του πολίτη στη Δικαιοσύνη προσβάλλουν το Κράτος Δικαίου»!!!
ΓΙΑ την ενημέρωσή σας. Σύμφωνα με απόφαση των υπουργών Οικονομικών και Δικαιοσύνης (υπ’ αριθμ. 123827/2010) αυξάνονται τα δικαστικά έξοδα στην ποινική διαδικασία. Ειδικότερα, σύμφωνα με την εν λόγω υπουργική απόφαση:
«1. Τα δικαστικά έξοδα ποινικής διαδικασίας τα οποία ορίζονται στις παραγράφους 1, 3 και 4 εδάφιο Α΄ του άρθρου 3 του ν. 663/1977, όπως αντικαταστάθηκε με το δέκατο έκτο άρθρο του ν. 969/1979 και συμπληρώθηκε με το άρθρο 38 του ν.1968/1991, αναπροσαρμόζονται ως εξής:
α) Επί αποφάσεων Πταισματοδικείου από 25 σε 50 ευρώ.
β) Επί αποφάσεων Μονομελούς Πλημμελειοδικείου από 40 σε 80 ευρώ.
γ) Επί αποφάσεων Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου από 120 σε 360 ευρώ.
δ) Επί αποφάσεων Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων από 120 σε 360 ευρώ.
ε) Επί αποφάσεων Μικτού Ορκωτού Εφετείου και Πενταμελούς Εφετείου από 250 σε 500 ευρώ.
στ) Επί αποφάσεων λοιπών Ποινικών Δικαστηρίων από 85 σε 200 ευρώ.
ζ) Της παραγράφου 3 του άρθρου 3 του ν. 663/1977 από 220 σε 250 ευρώ.
η) Της παραγράφου 4 εδάφιο Α΄ του άρθρου 3 του ν. 663/1977 από 40 σε 50 ευρώ.
2. Το παράβολο μήνυσης που προβλέπεται στην παράγραφο 4 του άρθρου 42 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναπροσαρμόζεται από 10 σε 100 ευρώ.
3. Το τέλος πολιτικής αγωγής που προβλέπεται στο δεύτερο εδάφιο του άρθρου 63 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας αναπροσαρμόζεται από 10 σε 50 ευρώ».
Ενδεχομένως για τους πολίτες που δεν έχουν πατήσει στα δικαστήρια ή δεν θεωρούν τόσο σημαντική την απονομή της Δικαιοσύνης, όλες αυτές οι υπερβολικές αυξήσεις να μη λένε τίποτα...
Ωστόσο για τους ενεργούς πολίτες, όχι μόνον αυτούς που θέλουν να καταγγείλουν ένα έγκλημα ή να μηνύσουν τον κλέφτη ή ληστή που εισέβαλε στο σπίτι τους, αλλά και γι’ αυτούς που θέλουν πολλές φορές να μηνύσουν την ίδια την εξουσία που αυθαιρετεί και παρανομεί, οι αυξήσεις αυτές αποτελούν το πρώτο βήμα για την ΦΙΜΩΣΗ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ.
Το δεύτερο;
Να τριπλασιάσουν και να τετραπλασιάσουν την εξαγορά των ποινών φυλακίσεων σε φουκαράδες του κοινού ποινικού κώδικα...ή απλούς ανθρώπους που δεν έχουν να πληρώσουν!
Και να δημιουργήσουν το κράτος της ...αδικίας όπου οι Υπουργοί «αμπαρωμένοι» στα γραφεία τους, μάλλον «ζούνε» σε αν κόσμο πλαστελίνης... Σίγουρα πάντως όχι της κοινωνικής δικαιοσύνης.
Πάνος Παπαδόπουλος.