*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

10 Φεβρουαρίου

Καταγγελία Τσετίν για χαράτσι στους καπνοπαραγωγούς από την ΕΑΣ Ξάνθης!

10 Φεβρουαρίου
Προκειμένου να διευκολυνθούν οι καπνοπαραγωγοί στην συμπλήρωση αιτήσεων για την ένταξή τους στο καθεστώς ενισχύσεων του Μέτρου 144

*Παρά την επικοινωνία μου με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Ξάνθης και άλλους αρμοδίους και την έκλυσή μου να αναθεωρήσουν την ανάλγητη αυτή απόφαση, οι προσπάθειές μου έπεσαν στο κενό
*Για τον λόγο αυτό κάλεσα τον Υπουργό κ.Σκανδαλίδη να παρέμβει άμεσα. αλλά καλώ συνάμα τους καπνοπαραγωγούς αλλά και τους αγρότες της Ξάνθης, να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, και να αυτοργανωθούν προκειμένου να προασπίσουν τα συμφέροντά τους

ΣΚΛΗΡΗ επίθεση στην Διοίκηση της ΕΑΣ Ξάνθης και προσωπικά στον Πρόεδρο κ.Χατζηελευθεριάδη εξαπέλυσε με σκληρό δελτίο τύπου ο μειονοτικός βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ.Τσετίν μιλώντας για «χαράτσι» στους καπνοπαραγωγούς…

ΑΥΤΟΥΣΙΑ ΟΛΗ Η ΔΗΛΩΣΗ ΤΟΥ ΒΟΥΛΕΥΤΗ κ. ΤΣΕΤΙΝ
Δήλωση Τσετίν Μάντατζη, βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, σχετικά με το χαράτσι που ζητά η ΈΑΣ Ξάνθης προκειμένου να διευκολυνθούν οι καπνοπαραγωγοί στην συμπλήρωση αιτήσεων για την ένταξή τους στο καθεστώς ενισχύσεων του Μέτρου 144:
Με αναφορά που κατέθεσα στη Βουλή, ενημέρωσα τον Κώστα Σκανδαλίδη, Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, σχετικά με τις καταγγελίες που έφτασαν στο γραφείο μου από αγανακτισμένους καπνοπαραγωγούς που καλούνται από την Ένωση να καταβάλουν αντίτιμο προκειμένου να βοηθηθούν για να συμπληρώσουν τις ηλεκτρονικές αιτήσεις για την ένταξή τους στο καθεστώς ενισχύσεων του Μέτρου 144. Συγκεκριμένα, οι καπνοπαραγωγοί Ξάνθης καλούνται να πληρώσουν 35 ευρώ ο καθένας, ενώ στην Κομοτηνή οι ενεργοί καπνοπαραγωγοί πληρώνουν 5 ευρώ και οι μη ενεργοί 50.
Την στιγμή που οι καπνοπαραγωγοί πλήττονται οικονομικά και η κυβέρνηση καταβάλει το μέγιστο των δυνατοτήτων της προκειμένου να διορθώσει τις ανάλγητες πολιτικές που εφάρμοσε η προηγούμενη κυβέρνηση ειδικά στον τομέα της καπνοκαλλιέργειας, η ΕΑΣ Ξάνθης ζητά χρήματα για να πράξει τα αυτονόητα.
Το να ζητά η Ένωση χρήματα, ειδικά στις παρούσες συνθήκες, για να διευκολύνει τους καπνοπαραγωγούς, συνιστά εκβιασμό των αγροτών και αφήνει ηθικά έκθετη την Ένωση και τον Πρόεδρό της στα μάτια όλων των αγροτών.
Παρά την επικοινωνία μου με τον Πρόεδρο της ΕΑΣ Ξάνθης και άλλους αρμοδίους και την έκλυσή μου να αναθεωρήσουν την ανάλγητη αυτή απόφαση, οι προσπάθειές μου έπεσαν στο κενό.
Για τον λόγο αυτό κάλεσα τον Υπουργό να παρέμβει άμεσα. αλλά καλώ συνάμα τους καπνοπαραγωγούς αλλά και τους αγρότες της Ξάνθης, να πάρουν τις τύχες στα χέρια τους, και να αυτοργανωθούν προκειμένου να προασπίσουν τα συμφέροντά τους.
Το συνεταιρίζεσθαι κατακτήθηκε μέσα από τους σκληρούς αγώνες των αγροτών του τόπου μας και επιφανών μορφών που μέχρι σήμερα τιμούμε και δεν θα πρέπει να επιτρέψουμε την περαιτέρω κηλίδωσή του.
Ακολουθεί συνημμένη η αναφορά που κατατέθηκε στη Βουλή:

ΤΣΕΤΙΝ ΜΑΝΤΑΤΖΗ
ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΟΣΙΑΛΙΣΤΙΚΟ ΚΙΝΗΜΑ
ΕΚΛΟΓΙΚΗ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΞΑΝΘΗΣ

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τoν Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

ΘΕΜΑ: ΧΑΡΑΤΣΙ ΣΤΟΥΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΠΛΗΡΩΣΗ ΑΙΤΗΣΕΩΝ

Κύριε Υπουργέ,
οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης καλούνται να πληρώσουν στην Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών αντίτιμο για την συμπλήρωση των ηλεκτρονικών αιτήσεων για την ένταξή τους στο καθεστώς ενισχύσεων του μέτρου 144. Το αντίτιμο είναι 35 ευρώ για όλους τους καπνοκαλλιεργητές, ενώ στον Ροδόπης 5 εύρω καλούνται να πληρώσουν οι ενεργοί καπνοκαλλιεργητές και 50 ευρώ οι μη ενεργοί.
Εσείς ως αρμόδιος Υπουργός και η προκάτοχό σας, καταφέρατε, καταβάλλοντας το μέγιστο των προσπαθειών, να εξασφαλίσετε για τους καπνοπαραγωγούς ενίσχυση για την απώλεια εισοδήματος που προήλθε από τη μείωση των επιδοτήσεων λόγω της ολικής αποσύνδεσης.
Οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης με μεγάλη ανακούφιση δέχτηκαν την ενίσχυση που πρόκειται να λάβουν για τα προσεχή τρία χρόνια. Ωστόσο, μεγάλη υπήρξε η έκπληξή τους, όταν πληροφορήθηκαν ότι θα πρέπει να καταβάλουν αντίτιμο για την συμπλήρωση των αιτήσεων που θα υποβληθούν στον ΟΠΕΚΕΠΕ. Παρά το ότι δόθηκαν οδηγίες προς τις Ενώσεις Αγροτικών Συνεταιρισμών να διευκολύνουν τους δικαιούχους καπνοπαραγωγούς στην υποβολή αιτήσεων στο καθεστώς ενισχύσεων του Μέτρου 144, οι Ενώσεις ζητούν χρήματα προκειμένου να βοηθήσουν τους αγρότες.
Επειδή οι καπνοκαλλιεργητές όχι μόνο της Ξάνθης αλλά και σε άλλους Νομούς της Ελλάδας καλούνται να πληρώσουν για να βοηθηθούν και μάλιστα από τις ίδιες τις Ενώσεις τους, επειδή η πρακτική αυτή μετατρέπεται ουσιαστικά σε εκβιασμό, από την στιγμή που οι αγρότες είναι στην πλειοψηφία τους ψηφιακά αναλφάβητοι, επειδή οι Ενώσεις διαθέτουν το απαραίτητο προσωπικό για να βοηθήσουν τους καπνοπαραγωγούς, επειδή οι Ενώσεις παρακρατούν ποσοστό από τις επιδοτήσεις των καπνοπαραγωγών, επειδή το Υπουργείο δεν θα πρέπει να ανέχεται πλέον τέτοιες πρακτικές, σας αναφέρω και αναμένω τις ενέργειές σας.
Αθήνα, 9 Φεβρουαρίου 2011
Ο αναφέρων βουλευτής,
Τσετίν Μάντατζη

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »