H έλευση των νέων πολυκαταστημάτων και του Εμπορικού κέντρου Flamingo στη Βιστωνίδα, αλλάζει όλα τα δεδομένα στην κεντρική αγορά της Ξάνθης από τέλη Μαρτίου
Ο ΔΗΜΟΣ ΔΙΩΧΝΕΙ ΕΚΤΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΕΣ!
*Το έργο ενοποίησης πλατειών του Δήμου Ξάνθης και η αποκοπή της αγοράς με την πεζοδρόμηση των οδών Βόγδου και Ηρώων, στην ουσία «αποκόπτει» λόγω έλλειψης πάρκινγκ παράλληλα με την λειτουργία μιας πλατείας - ΤΕΡΑΣ χωρίς... πολίτες, οδηγεί με μαθηματική πλέον ακρίβεια τους Ξανθιώτες καταναλωτές σε νέες αγορές και κυρίως στο νέο ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ!ΟΤΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΑΜΕ, ΗΜΑΣΤΑΝ ΟΙ... «ΤΡΕΛΟΙ» ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ!
*Συνειδητά ή όχι, ο Δήμαρχος Ξάνθης Λάκης Στυλιανίδης με το συγκεκριμένο έργο, μετέτρεψε σε οδούς... νεκροταφείου τους άλλοτε εμπορικούς δρόμους της Βόγδου και της Ηρώων, ενώ είναι πλέον αργά για... δάκρυα και αφορισμούς και από τους επαγγελματίες και Εμπόρους.*Το έργο ενοποίησης πλατειών του Δήμου Ξάνθης και η αποκοπή της αγοράς με την πεζοδρόμηση των οδών Βόγδου και Ηρώων, στην ουσία «αποκόπτει» λόγω έλλειψης πάρκινγκ παράλληλα με την λειτουργία μιας πλατείας - ΤΕΡΑΣ χωρίς... πολίτες, οδηγεί με μαθηματική πλέον ακρίβεια τους Ξανθιώτες καταναλωτές σε νέες αγορές και κυρίως στο νέο ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ!ΟΤΑΝ ΤΑ ΓΡΑΦΑΜΕ, ΗΜΑΣΤΑΝ ΟΙ... «ΤΡΕΛΟΙ» ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ!
Αυτοί που οδήγησαν λοιπόν το κέντρο σε «μαρασμό», εμποδίζοντας ακόμη και την έλευση των Τουριστικών πούλμαν στη πόλη... ας αναλάβουν τις ευθύνες και ας... χαρούν «τις δάφνες τους»!Και πρώτος ο Δήμαρχος... Άξιος ο μισθός τους... «Μ»
Ως το 2011 θα υπάρχουν περίπου 1,3 εκατομμύρια τετραγωνικά μέτρα εκμισθωμένης επιφάνειας μεγάλων εμπορικών κέντρων, το μεγαλύτερο μέρος των οποίων θα δομηθεί την επόμενη διετία 2011-12. Συνολικά εκτιμάται ότι η Ελλάδα θα αποκτήσει άλλα 15 μεγάλα εμπορικά κέντρα (10 στην Αττική και 5 στην υπόλοιπη χώρα). Αυτό ανέφερε ο πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου κ. Β. Κορκίδης στο χαιρετισμό του στην εκδήλωση «Εμπόριο και Πόλη» που συνδιοργανώνουν ο Οργανισμός Ρυθμιστικού Σχεδίου και Προστασίας Περιβάλλοντος και η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου.
Στη συνέχεια ο κ. Κορκίδης σημείωσε ότι ''υπάρχει ένας πολύ μεγάλος κίνδυνος για τις μικρές και μεσαίες εμπορικές επιχειρήσεις, που ενδέχεται να καταστεί μοιραίος, λόγω της υπερσυγκέντρωσης επιχειρηματικών δυνάμεων, μέσω των νέων μεγάλων εμπορικών κέντρων. Ήδη στα κέντρα των μεγάλων πόλεων οι μικρές επιχειρήσεις βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση. Είναι ενδεικτικό, ότι στην οδό Ερμού (ο πλέον εμπορικός δρόμος της Αθήνας) τα ξενοίκιαστα ισόγεια καταστήματα ξεπερνούν το 15%, ενώ εάν προστεθούν οι στοές και τα καταστήματα πρώτου ορόφου, τότε προσεγγίζουμε το 40 %. Επιπλέον, η κρίση σαρώνει στην κυριολεξία τα επαγγελματικά ακίνητα, με αποτέλεσμα ένα στα δέκα καταστήματα να μένει άδειο για πολλούς μήνες, ενώ οι απαιτήσεις για μείωση των ενοικίων σε γραφεία και καταστήματα ξεπερνά το 30%.
Ο κ. Κορκίδης σημείωσε με έμφαση ότι ''η σκέψη για κατασκευή εμπορικών κέντρων στην καρδιά των μικρών και μεγάλων πόλεων, θα...σκοντάψει σε πολλά εμπόδια και ένα από αυτά θα είναι σίγουρα οι τοπικοί Εμπορικοί Σύλλογοι με την αρωγή της ΕΣΕΕ'' όπως είπε και σε αυτό το πλαίσιο οι προτάσεις της ΕΣΕΕ είναι:
- Η εκ νέου μελέτη και επανεξέταση της εφαρμογής της εμπορικής χωροταξίας, χωρίς εξαιρέσεις, σε πανελλήνια εμβέλεια αξιοποιώντας το πρόσφατο εθνικό χωροταξικό σχέδιο.
- Πλήρη αναθεώρηση του νόμου 3377/05 στα πλαίσια της εφαρμογής του «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗ».
- Αξιοποίηση πόρων από το επιχειρησιακό πρόγραμμα «Επιχειρηματικότητα και Ανταγωνιστικότητα του ΕΣΠΑ 2007-2013 για την Ενίσχυση των Υφιστάμενων Επιχειρήσεων στις Αστικές και Ημιαστικές Περιοχές της Χώρας».
- Καταγραφή των δυνατοτήτων ανάπτυξης της εμπορικής δραστηριότητας λαμβάνοντας υπόψη παραμέτρους, όπως υποδομές, εμπορευματικών υποδομών μεταφορών, θέσεων στάθμευσης, Μ.Μ.Μ., όρους προστασίας του περιβάλλοντος και προϋποθέσεις ασφάλειας δικαίου για τους μικρομεσαίους έμπορους.
- Συγκέντρωση ανά περιοχή πληροφοριακών στοιχείων των αρνητικών επιπτώσεων από την άναρχη λειτουργία των εμπορικών κέντρων και
- Αναθεώρηση του άρθρου 43 της συνθήκης της Ε.Κ. για την ελευθερία της εγκατάστασης υπερμεγεθών εμπορικών κέντρων χωρίς περιορισμούς.
Ο πρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών Εμπόρων Ελλάδος κ. Δ. Ασημακόπουλος από την πλευρά του τόνισε ότι πρέπει να υπάρχει ανάπτυξη των μεγάλων εμπορικών κέντρων με σχέδιο καθώς οι έρευνες έχουν δείξει ότι «ερημοποιούνται» εμπορικά μετά από λίγα χρόνια οι περιοχές που έχουν ως κέντρο τους εμπορικά κέντρα τύπου «mall».
Ο κ. Ασημακόπουλος σημείωσε ότι αυτό που χρειάζεται είναι να ανασυγκροτηθούν οι τοπικές αγορές και αν αναπτυχθούν σαν να πρόκειται για «ανοιχτά mall». Επίσης ανέφερε ότι το 88% των μικρομεσαίων επιχειρηματιών, όπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα της ΕΣΕΕ εκτιμούν ότι η περαιτέρω ανάπτυξη των mall θα οδηγήσει σε λουκέτο χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις ενώ οι τιμές θα χειραγωγηθούν ακόμη περισσότερο.
ΑΛΛΑΖΟΥΝ ΟΛΑ ΤΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ
Στη Ξάνθη από τέλη Μαρτίου - αρχές Απριλίου ξεκινάει η μεγάλη ανατροπή της κεντρικής αγοράς της πόλης, με την έλευση και λειτουργία του Εμπορικού κέντρου Flamingo στο αεροδρόμιο του Ζυγού, απέναντι από την Φελώνη.Το έργο ενοποίησης πλατειών του Δήμου Ξάνθης και η αποκοπή της αγοράς με την πεζοδρόμηση των οδών Βόγδου και Ηρώων, στην ουσία «αποκόπτει» λόγω έλλειψης πάρκινγκ παράλληλα με την λειτουργία μιας πλατείας-ΤΕΡΑΣ χωρίς... πολίτες, οδηγεί με μαθηματική πλέον ακρίβεια τους Ξανθιώτες καταναλωτές σε νέες αγορές και κυρίως στο νέο ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟΥ.
Συνειδητά ή όχι, ο Δήμαρχος Ξάνθης Λάκης Στυλιανίδης πάντως, ήδη με το συγκεκριμένο έργο, μετέτρεψε σε οδούς... νεκροταφείου τους άλλοτε εμπορικούς δρόμους της Βόγδου και της Ηρώων, ενώ είναι πλέον αργά για... δάκρυα και αφορισμούς και από τους επαγγελματίες και Εμπόρους. Όταν δυστυχώς τα έλεγε και τα έγραφε ο «Μαχητής» ή ο Πάνος Παπαδόπουλος ξεσπούσε στην εκπομπή «Ανοιχτή Γραμμή», ήταν ο... τρελός της πόλης!
Αυτοί που οδήγησαν λοιπόν το κέντρο σε «μαρασμό», εμποδίζοντας ακόμη και την έλευση των Τουριστικών πούλμαν στη πόλη...ας αναλάβουν τις ευθύνες και ας... χαρούν «τις δάφνες τους»! Και πρώτος ο Δήμαρχος... Άξιος ο μισθός τους...!
«Μ»