ΜΠΡΑΒΟ ΤΟΥ, ΠΟΥ ΤΟΛΜΑΕΙ ΝΑ ΠΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!
«ΚΑΥΤΗ» ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΣΕΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ
ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΤΙΝΑΧΤΕΙ ΣΤΑ ΥΨΗ!
«ΚΑΥΤΗ» ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΣΕΤΙΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΕΡΓΙΑ ΣΤΟ
ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΤΙΝΑΧΤΕΙ ΣΤΑ ΥΨΗ!
*Τα ποσοστά ανεργίας στην Ξάνθη εκτινάχθηκαν και εξαιτίας της σταδιακής απαξίωσης και του λουκέτου που μπήκε στα συνεταιριστικά εργοστάσια τα τελευταία χρόνια.
*Στον «κύκλο των χαμένων συνεταιριστικών» εντάχθηκαν οι άλλοτε ατμομηχανές της οικονομικής ζωής, η «ΣΕΒΑΘ» και η «ΣΕΠΕΚ», ενώ η «Ροδόπη» πουλήθηκε.
*Παράλληλα, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το μόνο που παράγει πλέον είναι μονότονα πρωτοσέλιδα στον τοπικό Τύπο σχετικά με φέρελπεις επενδυτές από όλες τις γωνιές του κόσμου που ενδιαφέρονται να αγοράσουν την επιχείρηση
Μπράβο στον μειονοτικό βουλευτή του ΠΑΣΟΚ κ.Μάντατζη Τσετίν που ΤΟΛΜΗΣΕ πραγματικά με αφορμή την σημερινή επίσκεψη του Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου στο Δημάριο, να δημοσιοποιήσει στο Τύπο την ΚΑΥΤΗ ΕΡΩΤΗΣΗ που κατέθεσε για τρεις αρμόδιους Υπουργούς, για το θέμα που ΚΑΕΙ όλους μας. Την ΤΡΟΜΕΡΗ ΕΚΤΙΝΑΞΗ της ΑΝΕΡΓΙΑΣ στα ΥΨΗ!!!!!
Δημοσιεύουμε στο «Μ» αυτούσια όλη την ερώτηση του Κυβερνητικού βουλευτή Ξάνθης και τον συγχαίρουμε για την ΤΟΛΜΗ του!
ΕΡΩΤΗΣΗ
Αριθ. Πρωτ. 10566/ 7.2.2011
Προς τoυς Υπουργούς: Ανάπτυξης
Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης
Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων
ΘΕΜΑ: ΕΚΤΙΝΑΞΗ ΤΗΣ ΑΝΕΡΓΙΑΣ ΣΤΟΝ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ
Η εργασία από δικαίωμα τείνει να εξελιχθεί σε πολυτέλεια για τους πολίτες του Νομού Ξάνθης.Σε αντίθεση με ό,τι ίσχυσε τις τελευταίες δεκαετίες για την Ξάνθη, όπου ένα μείγμα αναπτυξιακής και οικονομικής πολιτικής, οδήγησε στην σταδιακή τεχνολογική, καινοτομική, οργανωτική και ποιοτική ανάπτυξη της παραγωγικής υποδομής σε όλο τον Νομό, σήμερα ο παραγωγικός ιστός αποδιαρθρώνεται. Ταυτόχρονα, ελαχιστοποιούνται οι πιθανότητες απασχόλησης και εκτινάσσεται η ανεργία σε όλους τους τομείς.
Η μείωση στην οικοδομική δραστηριότητα εξαναγκάζει στην ανεργία σειρά επαγγελματιών του κλάδου, με πρώτους να πλήττονται τους οικοδόμους.
Η κρίση στο λιανεμπόριο, οδηγεί σε μαζικές απολύσεις εμποροϋπαλλήλων με τα λουκέτα στους εμπορικότερους δρόμους της Ξάνθης να διαδέχονται το ένα το άλλο.
Οι άλλοτε κραταιές συνεταιριστικές βιομηχανίες της Ξάνθης έχουν μετατραπεί, τα τελευταία χρόνια, σε εργοστάσια φαντάσματα, αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες ανέργους.
Οι σκελετοί των εργοστασίων στην βιομηχανική περιοχή της Ξάνθης έχουν παραμείνει μόνο να θυμίζουν ότι η Ξάνθη και η περιοχή της Θράκης ευρύτερα, υπήρξε το βιομηχανικό “Ελ Ντοράντο” της Ελλάδας.
Ο μαρασμός του αγροτικού τομέα οδηγεί τους αγρότες μακριά από τα χωράφια τους και σε αναζήτηση άλλης απασχόλησης.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης, το ποσοστό της ανεργίας στον Νομό έφτασε και ξεπέρασε το 25%.
Συνήθη «θύματα» οι γυναίκες, οι νέοι πανεπιστημιακής εκπαίδευσης, ειδικευμένοι εργάτες αλλά και άντρες γιατί μειώνεται η απασχόληση κυρίως με την μορφή της πλήρους απασχόλησης.
Οι ηλικιακές ομάδες που βάλλονται περισσότερο είναι οι νέοι μεταξύ 20 – 29 ετών αλλά και άτομα μέσης ηλικίας που έχοντας ξεπεράσει το ψυχολογικό - τουλάχιστον - όριο των 50 ετών με αποτέλεσμα να βρίσκονται αυτοί και οι οικογένειές τους μετέωροι.
Μετέωροι μένουν και οι οικοδόμοι του Νομού, που υπολογίζονται στους 5000, εξαιτίας της ραγδαίας μείωσης της οικοδομικής δραστηριότητας. Σύμφωνα με στοιχεία του 2008, ο αριθμός κατασκευής νέων κατοικιών έφτασε μόλις τις 970 το 2007, από 2.718 το 2005 και 1530 το 2006.
Σημειώνεται ότι δείκτης οικοδομικής δραστηριότητας υποχωρεί, από1,4 νέες κατοικίες ανά 100 κατοίκους το 2006 σε 0,9 το 2007. Αποτέλεσμα είναι το ποσοστό ανεργίας στον κλάδο να εκτιμάται ότι εκτινάσσεται στο 70 – 80%. Μάλιστα, πολλοί οικοδόμοι που προέρχονται κυρίως από την μειονότητα, αναγκάζονται να αναζητήσουν την τύχη τους μακριά από την πατρίδα τους επιλέγοντας τον δρόμο της εσωτερικής ή εξωτερικής μετανάστευσης.
Η πτώση του τζίρου στα εμπορικά καταστήματα της Ξάνθης οδηγεί πολλές επιχειρήσεις είτε σε απολύσεις του προσωπικού είτε σε κλείσιμο όταν όλα τα περιθώρια έχουν εξαντληθεί, ενώ πολλές βρίσκονται στο “κόκκινο”. Σύμφωνα με το Επιμελητήριο Ξάνθης, οι εγγραφές επιχειρήσεων στο μητρώο του μειώθηκαν σε 561 το 2010, από 696 το 2009 ενώ οι διαγραφές ανήλθαν σε 756 από 527. Περισσότερες διαγραφές από ό,τι εγγραφές, κατέγραψαν, επίσης, πέρυσι τα τμήματα: Εμπορικό (231 εγγραφές, 314 διαγραφές), Μεταποίηση (92 εγγραφές, 136 διαγραφές) και Υπηρεσίες (238 εγγραφές, 295 διαγραφές).
Τα ποσοστά ανεργίας στην Ξάνθη εκτινάχθηκαν και εξαιτίας της σταδιακής απαξίωσης και του λουκέτου που μπήκε στα συνεταιριστικά εργοστάσια τα τελευταία χρόνια. Στον «κύκλο των χαμένων συνεταιριστικών» εντάχθηκαν οι άλλοτε ατμομηχανές της οικονομικής ζωής, η «ΣΕΒΑΘ» και η «ΣΕΠΕΚ», ενώ η «Ροδόπη» πουλήθηκε. Παράλληλα, η Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης το μόνο που παράγει πλέον είναι μονότονα πρωτοσέλιδα στον τοπικό Τύπο σχετικά με φέρελπεις επενδυτές από όλες τις γωνιές του κόσμου που ενδιαφέρονται να αγοράσουν την επιχείρηση. Οι εργαζόμενοι από τα δύο εργοστάσια που έκλεισαν, με τροπολογίες – μπαλώματα - της προηγούμενης κυβέρνησης, προσλήφθηκαν είτε στην Περιφέρεια είτε στους Δήμους, δίνοντας μια διέξοδο στο διαρκώς ογκούμενο αδιέξοδο που διαμορφώθηκε για εργαζόμενους και παραγωγούς που διέθεταν στα Συνεταιριστικά τις παραγωγές τους.
Από τον ειδικό αναπτυξιακό Νόμο για την προσέλκυση επιχειρήσεων, περάσαμε τα τελευταία χρόνια στις ομαδικές απολύσεις σύμφωνα με το εργατικό κέντρο ή τις οικειοθελείς αποχωρήσεις κατά τις επιχειρήσεις. Ο κατάλογος μακρύς: από τους 850 εργαζόμενους στα Πλαστικά Θράκης φτάσαμε σήμερα περίπου στους 270. Από τους 180 της καλτσοβιομηχανίας Venus στους 70. από τους 450 της εταιρίας Γερμανός στους 300, ενώ περίπου 65 εργαζόμενοι απολύθηκαν από την Groupal και 25 εργαζόμενοι αντίστοιχα από την Intrakom.
Οι αγρότες της Ξάνθης βλέπουν πλέον με δέος να πλησιάζει το 2013, η χρονιά που θα σταματήσουν οι επιδοτήσεις για τις παραγωγές τους. Οι Ξανθιώτες που απασχολούνται στον αγροτικό τομέα είναι μεγάλο τμήμα του συνολικού πληθυσμού της Ξάνθης και σε τεράστιο ποσοστό δεν είναι έτοιμοι για τις συνθήκες που θα προκύψουν τα επόμενα δύο χρόνια. Χαρακτηριστικότερο παράδειγμα όλων, οι καπνοπαραγωγοί της Ξάνθης, προερχόμενοι κατά κύριο λόγο από την μειονότητα, οι οποίοι εγκαταλείπουν μαζικά την καλλιέργεια του Μπασμά, μιας από τις καλύτερες ποικιλίες καπνού παγκοσμίως. Στον ίδιο ρυθμό «χορεύει» και ο Τομέας της κτηνοτροφίας, με τα συσσωρευμένα προβλήματα του κλάδου όπως το αυξανόμενο κόστος παραγωγής και την εκμετάλλευση από τα καρτέλ να οδηγούν τους κτηνοτρόφους μακριά από τα κοπάδια τους.
Συνεπώς, επειδή το μέλλον για την απασχόληση στην Ξάνθη εξακολουθεί να παραμένει δυσοίωνο με αποτέλεσμα να προστεθούν και άλλες χαμένες θέσεις εργασίας σ’ αυτές που ήδη χάθηκαν,
Επειδή, δεν χάνονται μόνο θέσεις εργασίας αλλά και μια κατεκτημένη τεχνογνωσία και εξειδίκευση,
Επειδή, ο Νομός της Ξάνθης έχει ιδιαίτερα χαρακτηριστικά,
Επειδή, η Ξάνθη έχει τον υψηλότερο ρυθμό φυσικής αύξησης του πληθυσμού,
Επειδή, η μέση αποταμιευτική κατάθεση ανά κάτοικο στον Νομό φθάνει τις 7 χιλιάδες ευρώ, μόλις το 52% του μέσου όρου της χώρας καταδεικνύοντας την οικονομική κατάσταση του Νομού,
Επειδή, η οικονομική κρίση αναδεικνύει την αναγκαιότητα ενός ριζικού αναπροσανατολισμού της οικονομικής και αναπτυξιακής πολιτικής, με όρους ουσιαστικούς και μεσο-μακροπρόθεσμους, προκειμένου κατά την επόμενη περίοδο να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις αντιμετώπισης των προαναφερόμενων σοβαρών προβλημάτων.
Επειδή η διαρκώς ογκούμενη ανεργία μετατρέπεται σε οικονομική, αναπτυξιακή και κοινωνική διελκυστίνδα για τον Νομό, απαιτώντας άμεσες, στοχευμένες και αποτελεσματικές πολιτικές εκ μέρους της κυβέρνησης για την διαφύλαξη της οικονομικής δραστηριότητας και της κοινωνικής συνοχής,
Ερωτώνται οι αρμόδιοι Υπουργοί:
Πώς θα αντιμετωπίσετε το εκρηκτικό πρόβλημα της ανεργίας που αντιμετωπίζει ο Νομός Ξάνθης;
Ποιες είναι οι αναπτυξιακές πολιτικές και οι πολιτικές απασχόλησης που θα ακολουθήσετε;
Αθήνα, 7 Φεβρουαρίου 2011
Ο ερωτών Βουλευτής,
Τσετίν Μάντατζη
Ο ερωτών Βουλευτής,
Τσετίν Μάντατζη