*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Δεκεμβρίου

ΣΤΗΡΙΞΗ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΟΣ, ΖΗΤΟΥΝ ΟΙ ΚΑΠΝΟΚΑΛΛΙΕΡΓΗΤΕΣ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ!

30 Δεκεμβρίου
O ΜΟΝΟΣ ΠΟΥ ΜΑΣ ΣΤΗΡΙΖΕ ΗΤΑΝ Ο ΚΟΝΤΟΣ ΔΗΛΩΣΑΝ ΣΤΟ «Μ» ΑΠΛΟΙ ΦΤΩΧΟΙ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΟΙ*Τι δήλωσε ο πρώην Υπουργός και βουλευτής Ξάνθης Αλέκος Κοντός για την καθυστέρηση των προγραμμάτων.
«Ο μόνος που μας στήριζε και πονούσε πραγματικά για τον καπνό, ήταν ο Κοντός. Ήταν ο μόνος που όσο ήταν Υπουργός, παίρναμε κανονικά τις αποζημιώσεις και επιδοτήσεις, αλλά και έκανε ότι μπορούσε για την στήριξη του εισοδήματός μας»…!
Με τα λόγια αυτά καπνοπαραγωγοί επικοινώνησαν χθες μαζί μας, προκειμένου να μας εκφράσουν την αγωνία και ανησυχία τους, για την μείωση του εισοδήματός τους, σε βαθμό που δύσκολα πλέον μπορούν να επιβιώσουν τις οικογένειές τους.
Στην είδηση. Υπόμνημα και SOS για τη στήριξη της καπνοκαλλιέργειας υπέβαλαν καπνοπαραγωγοί της Θράκης την παραμονή των Χριστουγέννων στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Γιάννη Κουτσούκο. Οι αγρότες ζήτησαν στήριξη του εισοδήματός τους και την καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των μέτρων που παίρνει το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, ώστε να τους επιστραφούν πόροι που έχασαν από την αναθεώρηση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) καπνού το 2004. Το ποσό των 568 εκατ. ευρώ αναμένεται να διανεμηθεί υπό προϋποθέσεις σε καπνοπαραγωγούς που θίγονται (αλλαγή στις καλλιέργειες, σχέδια βελτίωσης των επιχειρήσεων, πρόωρη συνταξιοδότηση κ.ά.).
Για το συγκεκριμένο θέμα επικοινωνήσαμε με τον πρώην Υπουργό Αλέκο Κοντό ο οποίος γνώριζε το υπόμνημα των καπνοπαραγωγών, ζητώντας την άποψή του. Τι μας είπε ο κύριος Κοντός.
«Δεν είναι το μόνο θέμα. Ωστόσο υπήρξε και σε αυτό τρομερή καθυστέρηση απ τις μετέπειτα ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, αφού ενώ τους είχα παραδώσει έτοιμα προγράμματα, καθυστέρησαν ένα χρόνο να τα προκηρύξουν συν τα ολέθρια λάθη που έγιναν με αποτέλεσμα στη συνέχεια το πρόγραμμα που ήδη ετοίμασαν να το απορρίψει η Ευρωπαϊκή Ένωση.
Όσο ήμουν υπουργός το 2008, είχα καταρτίσει προγράμματα με ειδική επιδότηση 28 Ευρώ το στρέμμα για την καλλιέργεια υψηλής ποιότητας καπνού. Ούτε αυτό δεν προχώρησε δυστυχώς. Το μεγαλύτερο ποσό από τα 568 εκατ. θα τα είχαν εισπράξει ήδη οι καπνοπαραγωγοί, ωστόσο υπήρξε μια πολύ μεγάλη καθυστέρηση και ακόμη δεν έχουν προκηρύξει τα προγράμματα. Πολύ φοβάμαι ότι ούτε μέχρι το 2013 θα μπορέσουν να πάρουν πίσω οι καπνοπαραγωγοί αυτά που δικαιούνται, με την καθυστέρηση που κινούνται…».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »