Υπόμνημα του Συλλόγου Διδασκόντων στο 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ Ξάνθης προς την Υπουργός Παιδείας, τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Σωκράτη Ξυνίδη και κάθε αρμόδιο-ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΛΕΚΟΥ ΚΟΝΤΟΥ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΟ 8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ
*Με αφορμή το πρόσφατο βίαιο περιστατικό επίθεσης με απόπειρα κλοπής που δέχθηκε η Διευθύντρια του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης και μία συνάδελφος εκπαιδευτικός την 14η Σεπτεμβρίου, και περιγράφεται στη συνημμένη κατάθεση στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους.ΔΕΝ μπορούμε να λειτουργήσουμε, το σχολείο είναι ΤΕΛΕΙΩΣ ΑΚΑΤΑΛΛΗΛΟ, κινδυνεύει η υγεία και ασφάλεια της ζωής μας!
«Με αφορμή το πρόσφατο βίαιο περιστατικό επίθεσης με απόπειρα κλοπής που δέχθηκε η Διευθύντρια του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης και μία συνάδελφος εκπαιδευτικός την 14η Σεπτεμβρίου, και περιγράφεται στη συνημμένη κατάθεση στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου «κρούει» τον κώδωνα του κινδύνου στους αρμόδιους» στο ΥΠΟΜΝΗΜΑ που τους απέστειλε.
Εντωμεταξύ, ερώτηση για το παραπάνω θέμα του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης στο Δροσερό, καταθέτει ο βουλευτής Ν. Ξάνθης της Ν.Δ. και πρώην Υπουργός, Αλέξανδρος Κοντός.
ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΙΔΑΣΚΟΝΤΩΝ
8ο ΓΥΜΝΑΣΙΟ ΞΑΝΘΗΣ
Ξάνθη, 15-9-2010
Δροσερό Ξάνθης, ΤΚ 67100
Τηλ. & Fax: 25410 75744
ΠΡΟΣ:
1. Υπουργό Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Κα Άννα Διαμαντοπούλου
2. Αναπληρωτή Υπουργό Περιφερειακής Ανάπτυξης & Ανταγωνιστικότητας, Κο Σωκράτη Ξυνίδη
3. Περιφερ.Δ/ντη Α/θμιας & Β/θμιας Εκπαίδευσης Ανατ. Μακεδονίας & Θράκης,
Κο Κελεσίδη Γεώργιο
4. Δ/ντη Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Ξάνθης,
Κο Παπαδόπουλο Γεώργιο
5. Νομάρχη Ξάνθης, Κο Παυλίδη Γεώργιο
6. Δήμαρχο Ξάνθης, Κο Στυλιανίδη Μιχαήλ
7. Αστυνομικό Δ/ντή Ξάνθης, Κο Τσουκνάδη Ιωακείμ
Κοινοποίηση:
1. Δημοτ. Συμβούλιο Δήμου Ξάνθης
2. Εισαγγελέα Πρωτοδικών Ξάνθης
ΘΕΜΑ: Προβλήματα λειτουργίας, υγιεινής και ασφάλειας του συλλόγου διδασκόντων και των μαθητών του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης.
Με αφορμή το πρόσφατο βίαιο περιστατικό επίθεσης με απόπειρα κλοπής που δέχθηκε η Διευθύντρια του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης και μία συνάδελφος εκπαιδευτικός την 14η Σεπτεμβρίου, και περιγράφεται στη συνημμένη κατάθεση στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης, ο σύλλογος διδασκόντων του σχολείου σε σημερινή του συνάντηση αποφάσισε τη σύνταξη και αποστολή της παρούσας αναφοράς σχετικά με «τα προβλήματα λειτουργίας, υγιεινής και ασφάλειας του σχολείου μας», τα οποία σημειωτέον χρονίζουν από της ιδρύσεως του σχολείου εν έτει 2006.
Ας τονιστεί προκαταβολικά ότι το σχολείο μας καλείται ήδη να λειτουργήσει κάτω από ιδιαίτερες συνθήκες, καθώς σε αυτό φοιτούν αποκλειστικά Ρομά μαθητές, και βρίσκεται εντός του συνοικισμού των Ρομά της περιοχής, και μάλιστα δίπλα στο πιο υποβαθμισμένο τμήμα του.
Συνοψίζουμε τα κυριότερα προβλήματα που συναντάμε καθημερινά στα εξής:
1) ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ: Το σχολείο στεγάζεται στο σχολικό συγκρότημα του 15ου και 20ου Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, χρησιμοποιώντας προκατασκευασμένες αίθουσες των σχολείων αυτών υποχρεωτικά σε απογευματινό ωράριο. Δε διαθέτει, επομένως τις στοιχειώδεις προϋποθέσεις αξιοπρεπούς λειτουργίας. Συγκεκριμένα:
Α) δεν υπάρχουν τουαλέτες για τους μαθητές του Γυμνασίου και οι τουαλέτες των καθηγητών λειτουργούν και ως αποθηκευτικοί χώροι (βιβλία, εποπτικά μέσα, όργανα γυμναστικής κλπ.),
Β) ο φωτισμός στον αύλειο χώρο και περιμετρικά του σχολείου, στο συγκεκριμένο σημείο του οικισμού, είναι ανεπαρκής έως ανύπαρκτος, πράγμα που υπονομεύει την εύρυθμη λειτουργία και την ύπαρξη ασφάλειας κατά το σχολικό ωράριο, δεδομένου ότι με τη χειμερινή ώρα οι μισές και παραπάνω ώρες θα γίνονται νύχτα (!),
Γ) οι συνθήκες θέρμανσης, αερισμού και ύδρευσης στις προκατασκευασμένες αίθουσες και τα δύο στοιχειώδη γραφεία των διδασκόντων είναι ελλιπείς,
Δ) δεν υπάρχουν καν υποδομές για Εργαστήρια Φυσικών Επιστημών και Πληροφορικής, όπως συμβαίνει σε όλα τα Γυμνάσια, παρόλο που συνάδελφοι ΠΕ04 και ΠΕ19-20 τοποθετούνται στο σχολείο, προκειμένου να διδάξουν τα αντίστοιχα αντικείμενα με βάση το Αναλυτικό Πρόγραμμα του Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ.,
Ε) σε καμία περίπτωση δε μπορούμε να λειτουργήσουμε τμήματα πρόσθετης διδακτικής στήριξης και ενισχυτικής διδασκαλίας, γιατί το πρωί οι αίθουσες χρησιμοποιούνται από άλλους μαθητές , και μετά το πέρας των μαθημάτων είναι ήδη πολύ αργά, λόγω λειτουργίας σε απογευματινή ωράριο. Θεωρούμε ότι η Παιδεία και το Νέο Σχολείο που δημιουργείται είναι δικαίωμα για όλους και ειδικά για αυτήν την ευαίσθητη ομάδα παιδιών. Δε θέλουμε σε καμία περίπτωση, όπως μας επιβάλλουν οι τωρινές συνθήκες, να προσφέρουμε στους μαθητές μας υποβαθμισμένη παιδεία.
Στ) στις προκατασκευασμένες αίθουσες που χρησιμοποιούνται το πρωί από άλλους μαθητές δε μπορούμε να διατηρήσουμε κανενός είδους εξοπλισμό του Γυμνασίου, γιατί κινδυνεύει με φθορά ή κλοπή.
2) ΥΓΙΕΙΝΗ: Δεδομένης της απογευματινής λειτουργίας αμέσως μετά τη λήξη του ωραρίου των Δημοτικών σχολείων, προκύπτουν πολύ σοβαρά προβλήματα υγιεινής και καθαριότητας του σχολικού χώρου. Συγκεκριμένα:
Α) υπάρχει μόνο ένας υπάλληλος υπεύθυνος για την καθαριότητα αποκλειστικά των τεσσάρων αιθουσών διδασκαλίας, ο οποίος αδυνατεί στον ενδιάμεσο χρόνο να καθαρίσει επαρκώς τους χώρους, και ο οποίος στην παρούσα φάση έρχεται κάποιες μέρες με δική του πρωτοβουλία, δεδομένου ότι δεν έχει ανανεωθεί η σύμβαση του,
Β) δεν υπάρχει καμία απολύτως πρόβλεψη για τον καθαρισμό και τη φύλαξη του αύλειου χώρου, με αποτέλεσμα καθημερινή εικόνα να είναι ανθρώπινα περιττώματα και ακαθαρσίες, σπασμένα γυαλιά, καρφιά και σκουπίδια, με όλες τις συνέπειες που αυτά έχουν για μετάδοση ασθενειών και τραυματισμό δικό μας και των μαθητών μας.
3) ΑΣΦΑΛΕΙΑ- ΦΥΛΑΞΗ ΤΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΧΩΡΟΥ: Μετά το παλαιότερο έγγραφο της αντιδημάρχου Ξάνθης (Αρ.Πρωτ.: 7475/19-2-2009) ότι ο Δήμος Ξάνθης, μετά από δύο ανεπιτυχείς προσπάθειες, αδυνατεί να διαθέσει σχολικό φύλακα, και μετά τη συνάντησή μας για τα τρέχοντα προβλήματα με το Νομάρχη και Δήμαρχο Ξάνθης, από όπου δεν πήραμε κάποια σοβαρή δέσμευση, σας πληροφορούμε ότι- εκτός από το εκπαιδευτικό έργο και τα λοιπά καθήκοντα του σχολείου- καλούμαστε να λειτουργούμε και ως σχολικοί φύλακες. Παρακάτω καταγράφουμε την κατάσταση που επικρατεί κατά τη διάρκεια του σχολικού ωραρίου, δεδομένης της παντελούς έλλειψης φύλαξης:
Α) το σχολείο λειτουργεί εδώ και τέσσερα χρόνια σε απογευματινό ωράριο, φιλοξενούμενο στις ήδη υποβαθμισμένες εγκαταστάσεις των ανωτέρω Δημοτικών σχολείων. Δεν υπάρχει καμία φύλαξη του χώρου, με αποτέλεσμα να περιφέρονται καθ’ όλη τη διάρκεια των μαθημάτων εξωσχολικοί κάθε ηλικίας, οι οποίοι παρεμποδίζουν τη διδασκαλία στις αίθουσες και στην αυλή, βρίζουν, απειλούν τους διδάσκοντες και τα παιδιά, φτύνουν- ακόμη και μέσα στις αίθουσες-, φωνάζουν, ακούν δυνατή μουσική, σπάνε και πετάνε αντικείμενα, ακόμη και περιττώματα, και έχουν προκαλέσει επανειλημμένα ζημιές στο σχολείο, ενώ θέτουν σε κίνδυνο τόσο την ακεραιότητα των μαθητών όσο και τη δική μας. Αυτή η πραγματικότητα βέβαια ήταν που οδήγησε και στο προαναφερθέν σοβαρό επεισόδιο επίθεσης εναντίον της διευθύντριας του σχολείου.
Β) πολλά παιδιά του συνοικισμού έχουν σα βασικό τους παιχνίδι να έρχονται τις ώρες λειτουργίας του σχολείου, να ανεβαίνουν και να τρέχουν στις στέγες, θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή τους και διακόπτοντας συνεχώς τη διδασκαλία,
Γ) στον αύλειο χώρο δεν υπάρχουν προδιαγραφές ασφαλείας, με αποτέλεσμα το μάθημα της Φυσικής Αγωγής να διεξάγεται ανάμεσα σε σπασμένα γυαλιά, ακαθαρσίες, σκουπίδια και κάθε λογής αντικείμενα, που μάλιστα εκτοξεύονται και κατά των μαθητών και του διδάσκοντα,
Δ) τα αυτοκίνητά μας, χωρίς τα οποία δε μπορούμε να μεταβούμε εντός του συνοικισμού, είναι ανά πάσα στιγμή εκτεθειμένα σε κάθε λογής εξωσχολικό-εγκληματικό στοιχείο που περιφέρεται γύρω ή μέσα στην αυλή. Οι φθορές σε αυτοκίνητα συναδέλφων αποτελούν από το παρελθόν συχνό φαινόμενο και δημιουργείται φυσικά η απορία πώς θα μπορέσει κάποιος να φύγει εάν οποιαδήποτε στιγμή κινδυνεύσει,
Ε) συχνό φαινόμενο αποτελούν επίσης οι διαφόρων ειδών κλοπές (Η/Υ, συσκευές, κλιματιστικά) και οι φθορές της σχολικής περιουσίας (βλ. αντίγραφο συμβάντος της Αστυν.Δ/νσης Ξάνθης, Αρ.Πρωτ.: 1016/92/3159γ/15-12-2008), δεδομένου ότι οι πόρτες ανοίγουν πανεύκολα και από ένα δεκάχρονο παιδί!
Στ) Δεδομένης της παραπάνω κατάστασης, οι εφημερίες των συναδέλφων με βάση το καθηκοντολόγιο (ΥΠ.Ε.Π.Θ. Φ.3/991/Γ1/776/28-9-2000) καθίστανται δυσχερείς έως αδύνατες.
Συμπερασματικά, η πηγή των προβλημάτων είναι η έλλειψη μόνιμων κτιριακών εγκαταστάσεων. Προκειμένου να λυθούν οριστικά τα χρονίζοντα προβλήματα του σχολείου μας, υπάρχει επιτακτική ανάγκη για μετεγκατάσταση σε μόνιμο και αξιοπρεπή σχολικό χώρο, όπου θα μπορούμε να λειτουργούμε σε πρωινό ωράριο, όπως όλα τα Ημερήσια Γυμνάσια. Μόνο έτσι θα παρέχεται αξιοπρεπής εκπαίδευση στους μαθητές μας, ώστε να μην παράγουμε «δεύτερης κατηγορίας πολίτες».
Επιπλέον, επειδή όλοι εμείς, οι λιγοστοί διδάσκοντες του σχολείου αυτού, είμαστε δημόσιοι λειτουργοί- όπως και όλοι οι υπόλοιποι συνάδελφοί μας- απαιτούμε να εργαζόμαστε κάτω από ανθρώπινες συνθήκες. Για να αποφευχθεί οποιοδήποτε επόμενο θλιβερό επεισόδιο εις βάρος μας ή εις βάρος των μαθητών, καλούμε κάθε υπεύθυνο της Πολιτείας να μεριμνήσει για την προστασία της υγείας και της ακεραιότητας μας. Παρακαλούμε να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την άμεση μετεγκατάσταση του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης σε ασφαλή και αξιοπρεπή χώρο. Ομόφωνα ζητούμε μέχρις ότου συμβεί αυτό, να λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την καθημερινή φύλαξη και υγιεινή του παρόντος χώρου κατά το ωράριο λειτουργίας.
Τέλος, ως Σύλλογος αναθέτουμε στον Αναπληρωτή Δ/ντή του σχολείου να προωθήσει το παρόν έγγραφο στο Διευθυντή Β’/θμιας Εκπαίδευσης Ν.Ξάνθης.
Ο Σύλλογος Διδασκόντων του 8ου Γυμνασίου Ξάνθης
ΑΓΟΡΑΣΤΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ
ΔΗΜΑΡΑΣ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ
ΚΟΚΚΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
ΜΠΑΡΜΠΑΛΙΟΥ ΜΑΡΙΑ
ΜΠΟΓΙΑΤΖΗΣ ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ
ΠΕΧΤΕΛΙΔΟΥ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑ
ΣΙΔΕΡΙΔΟΥ ΣΤΑΥΡΟΥΛΑ
ΣΟΥΪΤΛΟΓΛΟΥ ΣΤΑΥΡΟΣ
Συνημμένα:
1. Αντίγραφο κατάθεσης του συμβάντος της 14ης Σεπτεμβρίου στην Αστυν.Δ/νση Ξάνθης
2. Αντίγραφο της επιστολής της αντιδημάρχου Ξάνθης (Αρ.Πρωτ.: 7475/19-2-2009)
3. Αντίγραφο των συμβάντων κλοπής από την Αστυν. Δ/νση Ξάνθης (Αρ.Πρωτ.: 1016/92/3159γ/15-12-2008)
4. Φωτογραφίες από τις συνθήκες στον αύλειο χώρο, εν ώρα λειτουργίας του σχολείου