59 χρόνια μετά, η Σταυρούπολη έγραψε και πάλι την ιστορία της, 500 και πλέον δημότες συμμετείχαν στη κινητοποιήσηΤΟ ΣΥΝΘΗΜΑ ΤΩΝ ΝΕΩΝ:
ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ!!!
Στο κλείσιμο του σταθμού και της σιδηροδρομικής γραμμής, στο σιδηροδρομικό σταθμό Σταυρούπολης, προχώρησαν πάνω από 500 πολίτες του Δήμου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα το πρωί της Κυριακής. Ήταν μια δυναμική κινητοποίηση που σίγουρα προκάλεσε αίσθηση ακόμη και στους δημοσιογράφους. Συγκεκριμένα με μαύρες σημαίες και πανο, οι κάτοικοι έκλεισαν για μια ώρα περίπου, (από της 11 έως και τις 12 το μεσημέρι της Κυριακής), τον σιδηροδρομικό σταθμό, εκφράζοντας έτσι, την αγανάκτησή τους για το σχέδιο «ΚΑΛΛΙΚΡΑΤΗΣ».
Στην ομιλία του Δήμαρχος Σταυρούπολης Γιώργος Καρασακαλίδης, ευχαρίστησε τους συνδημότες του λέγοντας χαρακτηριστικά πως το ποτάμι της οργής, της κοινωνικής αδικίας, της αγανάκτησης, χάρη σε εσάς μετατράπηκε στον μεγαλύτερο ποταμό που υπάρχει. «Όταν είμαστε ενωμένοι, όλοι οι αγώνες θα πάνε καλά. Κλιμακώνουμε τους αγώνες, τις αξιοπρέπειες. Κλιμακώνουμε τους αγώνες της αντίστασης απέναντι σε ένα σχέδιο, το οποίο θα φέρει τον αφανισμό του Δήμου. Από την συντονιστική επιτροπή του Δήμου θα σας ανακοινωθούν τα επόμενα βήματα, όπου εκεί θα πρέπει να είμαστε ακόμη περισσότεροι προχωρώντας στην κλιμάκωση όλων αυτών των αγώνων. Θα φτάσουμε σε σημείο να κλείσουμε και τους οδικούς άξονες και το σιδηροδρομικό δίκτυο αλλά και προβούμε σε μια πορεία διαμαρτυρίας στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης».
Κλείνοντας ο κ. Καρασακαλίδης, διαβεβαίωσε τους κατοίκους πως οι αγώνες τους δεν θα πάνε χαμένοι.
ΟΡΓΗ ΤΩΝ ΚΑΤΟΙΚΩΝ
«Οργή. Αυτή η λέξη μόνο, μπορεί να χαρακτηρίσει αυτό που νοιώθουν οι κάτοικοι, όχι μόνο της Σταυρούπολης αλλά και των γύρω περιοχών, επιθυμώντας να μη συνενωθεί ο Δήμος τους με την Ξάνθη, καθώς όπως επισημαίνουν, σύμφωνα με τα κριτήρια του «Καλλικράτη» θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ορεινός και να παραμείνει αυτόνομος».Είναι γνωστό πως με την ήδη υπάρχουσα διαμόρφωση του Δήμου Σταυρούπολης, δεν μπορεί να συνενωθεί τόσο με δυτικά του τμήματα όσο και νοτιοδυτικά, γιατί πολύ απλά ανήκουν στους Νομούς Καβάλας και Δράμας.
Σύμφωνα με τον Δήμαρχο Σταυρούπολης Γιώργος Καρασακαλίδης, η περιοχή δεν μπορεί να συνενωθεί με το Νότιο τμήμα του Νομού Ξάνθης, γιατί δεν υπάρχει οδικός άξονας. «Θεωρούμε, το σχέδιο, όπως εξαγγέλθηκε, και μιλά για την προστασία του συντάγματος για την ορεινή περιοχή, ότι εμείς τηρούμε όλα εκείνα τα κριτήρια. Είμαστε κατά 82,94% ορεινός Δήμος, με το μεγαλύτερο μέρος των δημοτικών διαμερισμάτων, να είναι χαρακτηρισμένα από την εθνική στατιστική αρχή σαν ορεινά.
Θεωρούμε ότι αυτή η αδικία σε βάρος των ανθρώπων της περιοχής και του Δήμου της Σταυρούπολης, θα πρέπει κατά το στάδιο της διαβούλευσης να αποκατασταθεί» κατέληξε λέγοντας ο κ. Καρασακαλίδης.Δυναμικό παρόν, στις κινητοποιήσεις των κατοίκων της Σταυρούπολης, έδωσε και ο Νομαρχιακός Σύμβουλος Ξάνθης, Παναγιώτης Ταρενίδης, ο οποίος είναι δημότης της περιοχής και δήλωσε τα παρακάτω:«Ένα μόνο θέλω να πω. Αυτό που ακούσατε και από τα περίπου 50 παιδιά, ΑΦΗΣΤΕ ΜΑΣ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΑΣ. Αυτό είναι το βασικό αίτημα των παιδιών, των κατοίκων και γενικά όλης της περιοχής. Είμαστε ένας ορεινός Δήμος με πάνω από 2.000 κατοίκους και σίγουρα κατέχει τις προϋποθέσεις που βάζει ο Καλλικράτης. Θεωρώ λοιπόν δίκαιη την αγανάκτηση του κόσμου, ως δημότης αυτής της περιοχής».