Οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ στην ερώτησή τους τονίζουν την συνεισφορά της καλλιέργειας και εμπορίας του καπνού για τους Νομούς της Ξάνθης και της Ροδόπης επισημαίνοντας ότι «η καπνική αγορά, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής, μεταποιητικής και εμπορικής αλυσίδας, αποτέλεσε πνοή για τον τόπο μας».
Οι δύο βουλευτές χαρακτηρίζουν «Βατερλώ» τις πολιτικές των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας στον τομέα της καπνοκαλλιέργειας. Αντίθετα, επισημαίνουν ότι το πακέτο δράσεων που εξήγγειλε το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προκειμένου να διασφαλιστούν οι πόροι και να διατεθεί το σύνολο της απώλειας, που υπολογίζεται σε 568,3 εκατ. Ευρώ για την τριετία 2010 – 2013 στους ίδιους τους καπνοπαραγωγούς, θα τους ανακουφίσει αισθητά οικονομικά.
Ο Τσετίν Μάντατζη και ο Αχμέτ Χατζηοσμάν διατυπώνουν ερωτήματα προς την Υπουργό αναφορικά με ασάφειες και κενά που διαπιστώθηκαν στο εξαγγελθέν πακέτο μέτρων και καλούν το Υπουργείο να ενεργήσει άμεσα προκειμένου να εξειδικευτούν τα μέτρα και να ενεργοποιηθούν οι μηχανισμοί του Υπουργείο για να αντιμετωπιστούν τα καρτέλ που δρουν στον τομέα του καπνού.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
...
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων
Αρ. Πρωτ. 8004 / 24.3.2010
ΘΕΜΑ: ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΚΑΠΝΟΠΑΡΑΓΩΓΩΝ
Κυρία Υπουργέ,
Η πράσινη ανάπτυξη είναι η μόνη εφικτή και ρεαλιστική λύση για να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο, έχει τονίσει σε όλους τους τόνους ο Πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου. Μέρος της πράσινης ανάπτυξης είναι και η αγροτική ανάπτυξη με πυλώνες της την παραγωγή ποιοτικών προϊόντων, παραδοσιακών, που θα μπορούν να ανταγωνίζονται τα άλλα προϊόντα όχι μόνο στις ευρωπαϊκές αλλά και τις διεθνείς αγορές.
Ένα από τα αγροτικά προϊόντα που συγκεντρώνει όλα αυτά τα χαρακτηριστικά είναι ο Μπασμάς, μια από τις καλύτερες και αρωματικότερες ποικιλίες στον κόσμο, και ο μοναδικός που παράγεται κάτω από συνθήκες ολοκληρωμένης διαχείρισης, δηλαδή κάτω από συνθήκες ελέγχων σε όλα τα στάδια παραγωγής προκειμένου να προστατεύεται ο καταναλωτής, ο παραγωγός και το περιβάλλον.
Στην καλλιέργεια του Μπασμά έχει στηριχθεί εδώ και δεκαετίες τόσο ο αγροτικός πληθυσμός της Ξάνθης και της Κομοτηνής όσο και το εμπόριο στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Η καλλιέργεια του καπνού αφορούσε ολόκληρες οικογένειες της μειονότητας: Άνδρες, γυναίκες και παιδιά συμμετείχαν στην καλλιέργεια, τη συγκομιδή του και στην συνέχεια στο βελόνιασμα για την αποξήρανσή του. Ταυτόχρονα, γύρω από την καλλιέργεια του καπνού αναπτύχθηκαν βιομηχανίες, τα γνωστά «καπνομάγαζα» της Θράκης, στα οποία έβρισκαν δουλειά είτε μόνιμα είτε εποχιακά, πολλοί εργαζόμενοι και με τα μεροκάματα αυτά ζούσαν τις οικογένειές τους. Την ίδια στιγμή άνθισε το εμπόριο που επέφερε πολλά κέρδη αλλά και ανάπτυξη στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Η καπνική αγορά, σε όλα τα στάδια της παραγωγικής, μεταποιητικής και εμπορικής αλυσίδας, αποτέλεσε πνοή για τον τόπο μας.
Η αλυσίδα αυτή, όμως, έσπασε, όταν αποδυναμώθηκε ο κύριος κρίκος της, αυτός της παραγωγής. Αυτό ήταν το αποτέλεσμα των καταστροφικών για τον τομέα της καπνοκαλλιέργειας πολιτικών που ακολούθησε η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας.
Η περικοπή και η μεταφορά του 50% των άμεσων ενισχύσεων καπνού από φέτος, το 2010, σε πολιτικές αγροτικής ανάπτυξης, αποτελεί το χαριστικό πλήγμα στην καρδιά της καπνοπαραγωγής. Ταυτόχρονα, οι ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κατά την διακυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας απέτυχαν παταγωδώς να σχεδιάσουν σαφείς πολιτικές, και να εφαρμόσουν μέτρα στήριξης της καλλιέργειας καπνού. Χωρίς πλαίσιο για την διαμόρφωση ενός όσο το δυνατόν ασφαλούς περιβάλλοντος για την παραγωγή και την διάθεση της πρώτης ύλης, του καπνού δηλαδή, τα αποτελέσματα ήταν προδιαγεγραμμένα.
Η ανασφάλεια, η απογοήτευση, η άγνοια κατέλαβε τους καλλιεργητές και μετατράπηκε σταδιακά σε εγκατάλειψη της παραγωγής ενός προϊόντος παραδοσιακού, ποιοτικού, ανταγωνιστικού με παρελθόν, παρόν και μέλλον. Το μόνο που έχει μείνει πλέον για να θυμίζει τις «καλές εποχές» είναι τα μουσεία καπνού, το μοναδικό έργο στον αγροτικό τομέα, στο οποίο με επιμέλεια επιδόθηκαν οι προηγούμενοι Υπουργοί Αγροτικής Ανάπτυξης.
Μετά το «Βατερλώ» που υπέστη η καπνοκαλλιέργεια από το 2004 και μετά, οι καπνοκαλλιεργητές με μεγάλη ανακούφιση ενημερώθηκαν για το πακέτο δράσεων του Υπουργείου σχετικά με τον καπνό και συγκεκριμένα, για την προσπάθεια του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων να διασφαλίσει τους πόρους και να διαθέσει το σύνολο της απώλειας, που υπολογίζεται σε 568,3 εκατ. Ευρώ για την τριετία 2010 – 2013 στους ίδιους τους καπνοπαραγωγούς με προτεραιότητα αυτούς που συνεχίζουν να παράγουν καπνό ή διατροφικά προϊόντα.
Δράσεις όπως η δημιουργία και ανάπτυξη μικρών επιχειρήσεων σε καπνοπαραγωγικές περιοχές, η ενθάρρυνση τουριστικών δραστηριοτήτων, ο εκσυγχρονισμός γεωργικών εκμεταλλεύσεων, το σύστημα ολοκληρωμένης διαχείρισης στην παραγωγή καπνού, μπορούν να αποτελέσουν την κινητήρια δύναμη που θα βάλει πάλι σε λειτουργία την καπνοκαλλιέργεια.
Ωστόσο, παρά το πακέτο μέτρο που εξαγγέλθηκε από το Υπουργείο παραμένουν πολλά σημεία ασαφή και απροσδιόριστα, χωρίς να έχει γίνει εξειδίκευση των δράσεων που αφορούν τόσο τους νυν όσο και τους πρώην καπνοκαλλιεργητές. Όσο όμως τα μέτρα δεν εξειδικεύονται τόσο επιτείνεται η ανησυχία των παραγωγών μας.
Επειδή, είναι αδήριτη ανάγκη η λήψη και ενεργοποίηση άμεσων μέτρων,
Επειδή οι καπνοπαραγωγοί και οι οικογένειές τους βρίσκονται σε κατάσταση αναμονής χωρίς να γνωρίζουν τι δέον γενέσθαι,
Επειδή, ο καπνός αποτελεί παραδοσιακό εμπορικό αγροτικό προϊόν για τους Νομούς μας,
Επειδή τα τελευταία χρόνια, όπως άλλωστε και φέτος, η τιμή διάθεσης του καπνού συνεχίζει να είναι εξαιρετικά χαμηλή ενώ ταυτόχρονα αυξάνεται το κόστος παραγωγής, και οι αγρότες «γονατίζουν» οικονομικά,
Επειδή, και στον χώρο του καπνού «ευημερούν» τα καρτέλ, αποδυναμώνοντας ακόμα περισσότερο το εισόδημα των αγροτών,
Επειδή, η ανάπτυξη της υπαίθρου και η συγκράτηση του πληθυσμού σε αυτήν προϋποθέτει βιώσιμη, ολοκληρωμένη και πολύπλευρη αγροτική ανάπτυξη,
Και επειδή, κυρίως, η αγροτική ανάπτυξη πρέπει να ανακτήσει το ρόλο της ως πυλώνας της κοινωνικής δικαιοσύνης,
Ερωτάσθε,
Σε ποίο στάδιο βρίσκεται η εξειδίκευση των μέτρων και πότε θα είναι έτοιμο το Υπουργείο να προβεί στην εξαγγελία συγκεκριμένων μέτρων;
Υπάρχει πρόβλεψη προκειμένου να ενημερωθούν οι καπνοκαλλιεργητές των Νομών μας σχετικά με τις δυνατότητες που θα τους δίνονται βάση του πακέτου μέτρων;
Υπάρχει σχεδιασμός ώστε να γίνει η αναπλήρωση του μειωμένου εισοδήματος των καπνοπαραγωγών;
Θα ενεργοποιήσει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης τους μηχανισμούς ελέγχου προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα καρτέλ που λυμαίνονται τον χώρο και τους αγρότες;
Αθήνα, 24 Μαρτίου 2010
Οι ερωτώντες βουλευτές,
Μάντατζη Τσετίν Αχμέτ Χατζηοσμάν
Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ροδόπης