*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

31 Μαρτίου

Δήμος Ξάνθης: 99% Το πιο καθαρό νερό στο Νομό!

31 Μαρτίου
Ποιοι δημότες πίνουν το καθαρότερο νερό στο Νομό Ξάνθης, τι «έδειξαν» οι διάφορες μετρήσεις, βελτιωμένη η εικόνα σε γενικά επίπεδα όπως φάνηκε από τη χθεσινή σύσκεψη της Νομαρχίας Ξάνθης. *Ακολουθούν: Δήμος Αβδήρων 97%, Δήμος Τοπείρου 96%, Δήμος Βιστωνίδας 93%, Δήμος Σελέρου 79%, Δήμος Μύκης 77%, Δήμος Σταυρούπολης 61%.
...
H Νομαρχία Ξάνθης εργάζεται συνεχώς και αδιάλειπτα για την ικανοποίηση ενός από τους βασικότερους στόχους της, τη συνεχή βελτίωση και την διασφάλιση της παροχής καθαρού και υγιεινού πόσιμου νερού σε όλους τους πολίτες του Νομού μας.
Φέτος διοργάνωσε την 12η ετήσια δημόσια σύσκεψη, παρουσίαση της εκάστοτε υφιστάμενης κατάστασης, με τις παρατηρήσεις για τις αναγκαίες βελτιώσεις. Οι συσκέψεις πραγματοποιούνται από το 1999 μέχρι σήμερα ανελλιπώς.
Σκοπός της παρούσας έκθεσης είναι η ενημέρωση των αρμοδίων φορέων για την επικρατούσα κατάσταση, η ανακοίνωση των αποτελεσμάτων και των εργαστηριακών αναλύσεων που διενεργήθηκαν κατά το έτος 2009 και η λήψη των απαραίτητων μέτρων για την εξασφάλιση της ποιότητας του πόσιμου νερού.

Τα δίκτυα ύδρευσης Ν. Ξάνθης και οι φορείς που τα διαχειρίζονται είναι:
1. Δήμος Ξάνθης: Τα αποτελέσματα των εργαστηριακών αναλύσεων πόσιμου νερού του Δήμου Ξάνθης, σύμφωνα με τις δειγματοληψίες της Δ/νσης Υγείας και τις παραμέτρους που εξετάσθηκαν εμφανίζουν σχεδόν απόλυτο ποσοστό εκπλήρωσης των όρων της Διάταξης που καθορίζει τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού για ανθρώπινη κατανάλωση. Το ποσοστό των δειγμάτων που εκπληρώνουν τους όρους της Διάταξης φθάνει το 99% Δήμος Ξάνθης υδρεύεται από τις γεωτρήσεις Παραδείσου και Δροσερού.
2. ΔΗΜΟΙ ΠΕΔΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
2.α. Τοπείρου : Η κατάσταση από πλευράς ποιότητας του νερού σύμφωνα με τα αποτελέσματα που υπάρχουν από τις εξετάσεις που διενεργεί η Δ/νση Υγείας, παρουσιάζεται πολύ ικανοποιητική . Υπάρχει εκπλήρωση των όρων της διάταξης σε ποσοστό 96 %.
2.β. Αβδήρων :H εικόνα της ύδρευσης του Δήμου παρουσιάζεται πολύ ικανοποιητική αφού τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του νερού εκπληρώνουν τους όρους της διάταξης σε ποσοστό περίπου 97 % .
2.γ. Βιστωνίδας : Η εικόνα που παρουσιάζει η ύδρευση του Δήμου είναι αρκετά ικανοποιητική καθώς υπάρχει εκπλήρωση των όρων της διάταξης σε ποσοστό 93 %.
2.δ. Σελέρου : Τα αποτελέσματα των εξετάσεων του νερού παρουσιάζουν αισθητή βελτίωση σε σχέση με αυτά του προηγούμενου έτους. Περίπου το 79 % εκπληρώνει τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας. Η ανάθεση σε ειδικούς των συστημάτων ύδρευσης θα βοηθήσει ακόμη περισσότερο στην βελτιστοποίηση της κατάστασης. Το έτος 2009 ο Δήμος Σελέρου έχει προχωρήσει σε σύμβαση με το Εργαστήριο Υγιεινής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης για την μικροβιολογική εξέταση δειγμάτων των οικισμών του.
3.ΔΗΜΟΙ ΚΑΙ ΚΟΙΝΟΤΗΤΕΣ ΟΡΕΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ
3.α. Σταυρούπολης: Η εικόνα που παρουσιάζει η ύδρευση των οικισμών του Δήμου δεν είναι ικανοποιητική και δεν παρουσιάζει διαφοροποίηση από αυτή του προηγούμενου έτους, αφού σύμφωνα με τα αποτελέσματα μόνο ένα ποσοστό της τάξης του 61 % εκπληρώνει τους όρους της διάταξης. Επιπλέον αρκετά δείγματα παρουσιάζουν βεβαρημένο μικροβιακό φορτίο. Απαιτείται μεγαλύτερη προσπάθεια και επαρκής φροντίδα των συστημάτων ύδρευσης, ιδιαίτερα στο θέμα της χλωρίωσης
3.β. Μύκης: Η εικόνα που εμφανίζει η ύδρευση παρουσιάζει αισθητή βελτίωση σε σχέση με αυτή του προηγούμενου έτους. Περίπου το 77 % εκπληρώνει τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας. Πρέπει να δοθεί η ανάλογη σημασία στην εξασφάλιση της ποιότητας του παρεχόμενου νερού, παρά τις δυσκολίες που παρουσιάζονται από τη μεγάλη διασπορά των πηγών, του μεγάλου αριθμού τους και της λειψυδρίας.
3.γ. Κοινότητες Κοτύλης, Σατρών, Θερμών: Στην κοινότητα Κοτύλης η εικόνα που εμφανίζει η ύδρευση, παρουσιάζει αισθητή βελτίωση σε σχέση με αυτή του προηγούμενου έτους. Περίπου το 75 % εκπληρώνει τους όρους της ισχύουσας νομοθεσίας. Από την άλλη, στην κοινότητα Θερμών η εικόνα δεν είναι ικανοποιητική αλλά σαφώς καλύτερη από αυτή του προηγούμενου έτους και συγκεκριμένα, ποσοστό περίπου 65 % εκπληρώνει τους όρους της Διάταξης. Τέλος, στη κοινότητα Σατρών η εικόνα της ύδρευσης είναι πολύ ικανοποιητική αφού τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες της Δ/νσης Υγείας εμφανίζουν ότι το 100 % των δειγμάτων εκπληρώνουν τους όρους της ισχύουσας Νομοθεσίας.
Συμπερασματικά, η εικόνα της ύδρευσης του νομού για το έτος 2009, σύμφωνα με τα αποτελέσματα, είναι πολύ καλύτερη από ότι ήταν το 2008. Έγιναν αρκετές προσπάθειες για την βελτίωση της ύδρευσης. Πρέπει να γίνουν περισσότερα έως ότου όλα τα συστήματα ύδρευσης του Νομού να είναι σε υψηλό επίπεδο. Η περυσινή εικόνα αντιστράφηκε, δεν υπάρχει η πλήρης ικανοποίησης . Θα γίνουν περισσότερες προσπάθειες φέτος για να επιτευχθεί ο στόχος που είναι, όλη η ύδρευση του Νομού να είναι στο πιο ψηλό επίπεδο, από απόψεως ποιότητας και υγιεινής του νερού.
Η Νομαρχία Ξάνθης όπως κάθε έτος, σε συνεργασία με το ΑΠΘ αλλά και με το Περιφερειακό Εργαστήριο Δημόσιας Υγείας ΑΜΘ, έχει προβεί σε συνεχείς δειγματοληψίες πόσιμου νερού από όλα τα σημεία του Νομού και από όλα τα σημεία των δικτύων υδροδότησης ανά τακτά χρονικά διαστήματα, σε ανάλυση των δειγμάτων και σε άμεση ενημέρωση των ΟΤΑ Α' βαθμού για τα αποτελέσματα. Ο Νομάρχης Ξάνθης Γιώργος Παυλίδης τόνισε, ότι «εντός του 2009, ελήφθησαν και αναλύθηκαν 410 δείγματα. Επίσης από την προηγούμενη χρονιά και ορισμένοι δήμοι έχουν αναθέσει την παρακολούθηση της ποιότητας του πόσιμου νερού σε επίσημα εργαστήρια, ώστε να αναδεικνύονται τα σημεία όπου υπάρχουν αδυναμίες και να λαμβάνονται τα απαραίτητα κάθε φορά μέτρα για την αντιμετώπισή τους».

ΤΙ ΑΝΑΦΕΡΕΙ Η ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΞΑΝΘΗΣ
«12η ετήσια σύσκεψη για τη ποιότητα του πόσιμου νερού στο Νομό Ξάνθης (2010)»
Πραγματοποιήθηκε σήμερα Τρίτη 30 Μαρτίου 2010, η καθιερωμένη πλέον από 12ετίας ετήσια σύσκεψη για την ποιότητα του πόσιμου νερού στο Νομό Ξάνθης.
Κατά την διάρκεια της σύσκεψης παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα των δειγματοληψιών του έτους 2009 και έγινε ανάλυσή τους. Από το έτος 1999, όταν περίπου το 50% των δειγμάτων δεν εκπλήρωνε τους όρους της Υγειονομικής Διάταξης, μέχρι το 2009 έχουμε σημαντικότατη βελτίωση. Πλέον, το 10% περίπου των δειγμάτων, κυρίως από ορεινές και απομονωμένες περιοχές με ιδιαίτερα προβλήματα, δεν εκπληρεί τους όρους της. Παρατηρείται βελτίωση της τάξης του 80%. Σε αυτό θεωρούμε ότι συνέβαλε καθοριστικά η συνολική προσπάθεια των Δήμων και των Δ.Ε.Υ.Α., όπως και των συνδέσμων ύδρευσης, με την κατασκευή υποδομών και τεχνικών παρακολούθησης, τις χλωριώσεις και τις δράσεις τους, όπως επίσης και έργα της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης. Ρόλο σημαντικό έπαιξε η καλή συνεργασία μεταξύ της Δ/νσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και των εμπλεκομένων Δήμων, Δ.Ε.Υ.Α., όπως επίσης και η ετήσια δημοσιοποίηση, η πλήρης διαφάνεια της κατάστασης του πόσιμου νερού προς τους πολίτες.
Σχετικά ο Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης ευχαρίστησε τους Δημάρχους, τους Κοινοτάρχες, τον Πρόεδρο της Δ.Ε.Υ.Α. Ξάνθης και των άλλων Δ.Ε.Υ.Α. και τόνισε ότι αντικειμενικός στόχος είναι ο μηδενισμός των δειγμάτων που δεν εκπληρούν τους όρους. Ευχήθηκε η διαδικασία της δημόσιας συζήτησης των αποτελεσμάτων που καθιερώθηκε μόνο στο Νομό Ξάνθης να συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια γιατί αποτελεί κι αυτή ένα καλό εργαλείο και ερέθισμα βελτίωσης όλων προς την θετική κατεύθυνση.
Τα αποτελέσματα της συνολικής διερεύνησης θα αναρτηθούν στο διαδίκτυο xanthi.gr.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΝΟΜΑΡΧΗ

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »