*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

29 Ιανουαρίου

ΑΝΑΤΟΛΙΚΑ Ο ΔΑKΤYΛΙΟΣ Οι ιδιοκτήτες (ακινήτων στη Χρύσα) ΜΙΛΗΣΑΝ και ΚΕΡΔΙΣΑΝ τη μάχη!

29 Ιανουαρίου
Ανεπαρκής τελείως ο νέος Πρόεδρος του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης Φ. Φιλίππου, αντί να προστατεύσει, εξέθεσε περισσότερο τον Δήμαρχο….
ΑΦΟΥ ΜΑΣ «ΦΟΡΤΩΣΑΝ» ΤΗ «ΠΛΑΤΕΊΑ - ΤΕΡΑΣ»…!
*Μια «γροθιά» Θανάσης Ξυνίδης, Τσέπελης, Δημ. Μπένης, εκδότες με Πούλιο κλπ, πρώτα δεν ήθελαν ν’ ακούσουν, μετά ομόφωνα…άκουσαν και στο τέλος ομόφωνα… νίκησαν!
ΟΜΟΦΩΝΟΣ ΑΠΟΦΑΣΙΣΑΝ ΟΜΟΦΩΝΑ!
*Ομόφωνα εγκρίθηκε η κατασκευή του Ανατολικού δακτυλίου της Ξάνθης (από Κιμμέρια), ενώ απορρίφθηκε ο Δυτικός δακτύλιος (από Χρύσα), δήθεν λόγω καταστρεπτικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων και ….τεράστιου κόστους απαλλοτρίωσης!
…..
Πολύ κακό για το τίποτα, μια «φούσκα» συνεδρίαση που κατέληξε τελικά σε πλήρη…ομοφωνία κι ένας ανεπαρκής Πρόεδρος (Φ. Φιλίππου) που αντί να προστατεύσει εξέθεσε τον Δήμαρχο Ξάνθης περισσότερο, συνέθεσαν τελικά το panel του «θέατρου του παραλόγου» που παίχτηκε το βράδυ της Τετάρτης στην αίθουσα του Δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης.
Οι ιδιοκτήτες δηλαδή ακινήτων στη Χρύσα (με επικεφαλής τον δημοτικό σύμβουλο Θανάση Ξυνίδη), ενωμένοι μια «γροθιά» (μαζί και οι Δημήτρης Μπένης-Μανώλης Τσέπελης), ΜΙΛΗΣΑΝ και ΚΕΡΔΙΣΑΝ τη….μάχη!
Ποια…μάχη; Όταν τελικά έγινε το αυτονόητο κι όταν όλοι οι Ξανθιώτες έχουν πλέον αντιληφθεί ότι «συμμέτοχη τόσο για τη «πλατεία-ΤΕΡΑΣ», όσο και για την λειτουργία του «αφανούς εταίρου» του Elisso είναι και η αντιπολίτευση και στη πραγματικότητα….αλληλοστηρίζονται;
Πολύς θόρυβος λοιπόν και….έντονες αντιπαραθέσεις για το πρώτο θέμα της ημερήσιας διάταξης σχετικά με την περιβαλλοντική εκτίμηση του περιμετρικού δακτυλίου Ξάνθης, ενός έργου που όπως σημείωσε ο Δήμαρχος είναι κορυφαίας σημασίας για όλη την πόλη, καθώς θα συνδέεται με τον κάθετο άξονα Ελλάδας-Βουλγαρίας αλλά δεν αναμένεται να ολοκληρωθεί στην 5ετία που ακολουθεί…
Φυσικά η αντιπολίτευση είχε ήδη «προετοιμάσει» την όλη ατμόσφαιρα αφού διέθετε και….ακροατήριο (ιδιοκτήτες ακινήτων στη Χρύσα) προκειμένου να πάρουν διαβεβαιώσεις ότι η κατασκευή του δρόμου δε θα λειτουργήσει καταστρεπτικά προς τον περιβάλλοντα χώρο και δε θα περιλαμβάνει απαλλοτριώσεις μεγάλου κόστους και μεγέθους
Στην προχθεσινή συνεδρίαση ο Δήμαρχος επέμενε από την πρώτη στιγμή να τοποθετηθούν αρχικά οι μελετητές του έργου και οι εκπρόσωποι της εταιρίας Εγνατίας Α.Ε. που έχει αναλάβει το έργο, ενώ η αντιπολίτευση ζητούσε αντιπαράθεση με αιχμή του δόρατος τον Δήμαρχο Ξάνθης που ήταν και ο «στόχος» της…
Από την δική του πλευρά ο Δήμαρχος (για μια ακόμη φορά εντελώς μόνος), συνέχιζε να επιμένει να ξεκινήσει η παρουσίαση του έργου, ενώ η αντιπολίτευση συνέχιζε να ζητά ….διευκρινήσεις και εξηγήσεις!!!
Δίκαια μάλιστα ο Δήμαρχος Ξάνθης από την πλευρά του ξεκαθάρισε έντονα οργισμένος, «… Με ενδιαφέρει η Ξάνθη και το μέλλον της και όχι εσείς», διαβλέποντας ότι το έργο «εμπόδιζαν» συγκεκριμένα συμφέροντα, οπότε τελικά όλα εξελίχτηκαν…καλώς!
Η συνεδρίαση τελικά ξεκίνησε με την εισαγωγή του Δημάρχου για τον περιμετρικό δακτύλιο της Ξάνθης και την Διακρατική συμφωνία που υπάρχει για τους τρεις κάθετους άξονες, Δράμας, Ξάνθης και Ροδόπης. Όπως αποκάλυψε μάλιστα στη Δράμα ο κάθετος άξονας ήδη λειτουργεί, στη Ροδόπη κατασκευάζεται και στο Νομό μας βρίσκεται στο στάδιο προμελέτης. Τόνισε δε, ότι τη μελέτη στο Νομό μας έχει αναλάβει η Εταιρία Α.Ε., σημειώνοντας ότι έχει μεγάλη εμπειρία στην κατασκευή δρόμων. Ανάφερε παράλληλα, ότι ο περιμετρικός δακτύλιος περιλαμβάνει δύο παρακάμψεις την Δυτική και την Ανατολική.
Τελικά μετά τις αντιδράσεις που σημειώθηκαν, ο Δήμαρχος πρότεινε η Δυτική παράκαμψη (από την περιοχή της Χρύσας και του Λευκού Πύργου) και να συζητηθεί ως καλύτερη λύση η Ανατολική παράκαμψη (Από την περιοχή του Σαμακώβ και τα Κιμμέρια), τον λεγόμενο Ανατολικό δακτύλιο με δύο τούνελ και μια αερογέφυρα πάνω από τον Κόσυνθο!!!! Και έμειναν όλοι ευχαριστημένοι!
Όπως χαρακτηριστικά τόνισε ο Δήμαρχος Ξάνθης, «ο ανατολικός δακτύλιος δε θα προσβάλει τους παραδοσιακούς οικισμούς της Παλιάς Πόλης» και ο Περιμετρικός δαχτύλιος δεν πρόκειται να γίνει, αν προηγουμένως το έργο δεν γίνει αποδεκτό από τους πολίτες! (Σ.Σ. Και πώς τότε Δήμαρχε κατασκεύασες την πλατεία-ΤΕΡΑΣ με τα…4 συνεχόμενα φανάρια και ταλαιπωρείς χιλιάδες κόσμο;)
Ακολούθησε η παρουσίαση των μελετητών και η τοποθέτηση του Αντιπρύτανη του ΔΠΘ, κυρίου Θανάση Καραμπίνη, που δήλωσε θετικός στα να περνάει ο δρόμος δίπλα από το πανεπιστήμιο.
Τελικά εγκρίθηκε ομόφωνα η κατασκευή του κάθετου δρόμου από την Ανατολική πλευρά με δύο τούνελ, που θα καταλήγει στο πανεπιστήμιο και από εκεί θα “συνδέεται” με την Εγνατία οδό, ώστε τα οχήματα να μην μπαίνουν μέσα στη πόλη και να μην υπάρχει κυκλοφοριακό πρόβλημα.
Επίσης το Δημοτικό συμβούλιο Ξάνθης αποφάσισε την αντικατάσταση του Θεολόγου Καλαϊτζή κλπ από τις ανώνυμες εταιρείες. Τον Φλεβάρη θα γίνει γεν. συνέλευση στην ΕΑΠΑΞ αλλά και στην ΕΤΑΝΕΞ και νέος Πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος θα αναλάβει ο δημοτικός σύμβουλος Αλέκος Κυριακίδης.
…….
ΠΑΝΗΓΥΡΙΖΟΥΝ ΠΑΡΑΤΑΞΗ ΠΟΥΛΙΟΥ & ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΧΡΥΣΑΣ
Για τον Δακτύλιο Πόλεως Ξάνθης ανακοίνωση εξέδωσε και η παράταξη του κυρίου Πούλιου πανηγυρίζοντας μαζί με τους ιδιοκτήτες ακινήτων Χρύσας!
Η ανακοίνωση αναφέρει τα παρακάτω:
Δακτύλιος Πόλεως Ξάνθης:
Οι Πολίτες ΜΙΛΗΣΑΝ και ΚΕΡΔΙΣΑΝ τη μάχη
Συμμετείχαμε χθες σε ένα ιστορικό Δημοτικό Συμβούλιο όπου κληθήκαμε να αποφασίσουμε και να γνωμοδοτήσουμε σχετικά με τον υπό μελέτη Περιμετρικό Δακτύλιο της Ξάνθης. Ένα έργο, μεγαλεπήβολο που αγγίζει τα όρια του μεγαλοϊδεατισμού.
Καταγγέλλουμε στους συνδημότες μας το γεγονός ότι από 29.10.2009 υπήρχε σχετικό έγγραφο της Περιφέρειας με το οποίο κοινοποιούνταν στο Δήμο της Ξάνθης η Προμελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων και ζητούνταν η άποψή του.
Ο κ.Στυλιανίδης, για μια φορά ακόμα, με συνεργούς τους αρμόδιους υπηρεσιακούς παράγοντες, απέκρυψε από το Δημοτικό Συμβούλιο και από τους συνδημότες μας τη σχετική μελέτη και την ύπαρξη του εγγράφου.
Σημειωτέον ότι, σύμφωνα με τη νομοθεσία, εάν μέσα σε ένα 15νθήμερο δεν υπάρχει απάντηση – γνωμοδότηση, οι αρμόδιοι θεωρούν ως θετική την άποψη του Δήμου. Έτσι, προχώρησαν οι διαγωνισμοί (μέχρι τις 12 Ιανουαρίου) για την ανάθεση της Οριστικής Μελέτης τόσο της Ανατολικής όσο και της Δυτικής Παράκαμψης.
Όλα εν κρυπτώ!
Μόνον αφού έγινε «περιφανής» παρουσίαση του «Περιμετρικού Δακτυλίου» στο πρόσφατο Αναπτυξιακό Συνέδριο που οργάνωσε η Νομαρχία, το έφερε ο Δήμαρχος για συζήτηση στο χθεσινό Δημοτικό Συμβούλιο: τρεις ολόκληρους μήνες μετά το έγγραφο της Περιφέρειας, αφού είχαν εκπνεύσει όλες οι προθεσμίες για γνωμοδοτήσεις και αναθέσεις Οριστικών Μελετών…
Χωρίς διαβούλευση, χωρίς διερεύνηση όλων των πτυχών του θέματος, χωρίς να κληθούν οι αρμόδιοι φορείς να εκφράσουν τις απόψεις τους, χωρίς συζήτηση στα ΜΜΕ και δη στο Δημοτικό Ραδιόφωνο, χωρίς ενημέρωση των συμπολιτών μας. Ούτε καν στην ιστοσελίδα του Δήμου υπήρχε η παραμικρή αναφορά!
Δυστυχώς, όμως, για τον κύριο Στυλιανίδη, οι πολίτες κινήθηκαν γρήγορα. Σύλλογοι ενημερώθηκαν, φορείς ξεσηκώθηκαν, η λαϊκή οργή ξεχείλισε!
Έτσι, παρ’όλες τις αρχικές πομπώδεις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, αναγκάστηκε, τελικά, σε πλήρη αναδίπλωση! Εκ των υστέρων εμφανίστηκε με τελείως αντίθετη άποψη απορρίπτοντας και κατακεραυνώνοντας τη Δυτική Παράκαμψη, ενώ λίγες ημέρες πριν ήταν λάβρος υπέρ του Δακτυλίου!
Ο τρόπος με τον οποίο επιχειρήθηκε να παγιδευτεί η τοπική κοινωνία σε τετελεσμένα, με ευθύνη και του Δημάρχου, δε μπορεί παρά να είναι ρητά καταδικαστέος. Η έκταση και το βάθος της μεθόδευσης που προηγήθηκε εις βάρος της Ξάνθης, αποκαλύφθηκε πλήρως με την άρδην ανασκευή από τον κ.Στυλιανίδη όσων υποστήριζε για το έργο μόλις λίγα 24ωρα πριν!
Αν αυτή τη στιγμή η πόλη μας δείχνει να απομακρύνει τον κίνδυνο μιας άνωθεν εγκατάστασης οδικής «θηλιάς» γύρω της, είναι γιατί οι πολίτες της ΜΙΛΗΣΑΝ. Ό,τι δηλαδή, φοβούνταν, οι εμπνευστές και οι υποστηρικτές του Δακτυλίου! Οι πολίτες ΜΙΛΗΣΑΝ και ΚΕΡΔΙΣΑΝ τη μάχη.
Η χθεσινή απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, είναι η αρχή του αγώνα που καλείται να κάνει η τοπική κοινωνία για να μπλοκάρει ό,τι μέχρι σήμερα δρομολογήθηκε ερήμην της και για να αποτρέψει, στο μέτρο πλέον του δυνατού (καθ’υπέρβαση των προθεσμιών από το Νόμο), την ταύτιση της Παράκαμψης (Καθέτου Άξονα) με την ιδέα του Δακτυλίου (Πόλεως Ξάνθης).

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »