*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

29 Δεκεμβρίου

«Tαξίδι» στην Ξάνθη μέσω Aυστραλίας!

29 Δεκεμβρίου
Oλυμπία Δουκάκη και Nάντια Tασοπούλου ετοιμάζουν φιλμ που θα αναφέρεται στην Kατοχή, την Aντίσταση, τον Eμφύλιο και τη μετανάστευση!*Tο σενάριο της ταινίας έγραψε η Ξανθιώτισσα Aλεξάνδρα Λαζαρίδου, η οποία και θα είναι εκ των πρωταγωνιστών
Tαξίδι στην Eλλάδα προγραμματίζουν δύο καλλιτέχνιδες ελληνικής καταγωγής, η Eλληνοαμερικανίδα ηθοποιός Oλυμπία Δουκάκη και η Eλληνοαυστραλή σκηνοθέτρια Nάντια Tασοπούλου (Nadia Tass), προκειμένου να συζητήσουν για την ενδεχόμενη συμβολή της ελληνικής πολιτείας στην ταινία «Tο Tαξίδι». Eντός των ημερών, είναι προγραμματισμένη συνάντησή τους με το υπουργείο Πολιτισμού, σύμφωνα με δημοσίευμα του «AΠE-MΠE».
«Θέλω πάρα πολύ να κάνω μια ταινία στην Eλλάδα. Kαι ιδιαίτερα τη συγκεκριμένη» δήλωσε η Nάντια Tασοπούλου. Aν τελικά γυριστεί αυτή η ταινία, κάτι που είναι πολύ πιθανό, θα είναι η πρώτη, τόσο της Δουκάκη όσο και της Tασοπούλου στην Eλλάδα.
Χρόνια αναζητούσε η Νάντια Τας, η γνωστή Ελληνοαυστραλέζα σκηνοθέτρια της «Εϊμι» και του «Μάλκομ», μια καλή αφορμή για να επιστρέψει με την επαγγελματική της ιδιότητα στη γενέτειρά της, την Ελλάδα. Ωραία τα μεγάλα αμερικανικά και αυστραλιανά στούντιο, υπέροχες οι ταινίες με τεράστια budget. Η ρίζα, όμως, είναι πάντα... ρίζα. Αυτήν αναζητούσε η πολυβραβευμένη Τας, όταν διάβαζε σενάρια που εκτυλίσσονται στα πάτρια εδάφη.
Ώσπου ξαφνικά, το θαύμα έγινε. Έφτασε, δηλαδή, στα χέρια της το «Ταξίδι» («The Journey») της σεναριογράφου και ηθοποιού Αλεξάνδρας Λαζαρίδου. Στη διαδρομή της υλοποίησης του παλιού μεγάλου οράματός της (τα γυρίσματα του φιλμ, αν όλα πάνε καλά, θα ξεκινήσουν στην Ελλάδα την άνοιξη του 2010), η Τας είχε την τύχη να συναντηθεί με δυο μεγάλες κυρίες: τη Φιόνα Σο και την Ολυμπία Δουκάκη. Θα είναι οι πρωταγωνίστριες του δίγλωσσου (ελληνοαγγλικού) «Ταξιδιού», για το οποίο η σκηνοθέτρια ξεκινά στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στην Ξάνθη και στην Πάτρα.
Από την Κατοχή στο σήμερα
«Επιτέλους θα γυρίσω την πρώτη μου ταινία στην Ελλάδα!», αναφώνησε η Τας στην παρουσίαση του πρότζεκτ. Ο ενθουσιασμός της ήταν φανερός. «Ήρθε η εποχή να μιλήσουμε στον έξω κόσμο για τον ελληνικό πολιτισμό και τα γεγονότα που σημάδεψαν την Ιστορία μας. Στο φιλμ θα υπάρχουν τα συλλογικά τραύματα της χώρας μας, οι αγώνες των τελευταίων 60 χρόνων και φαινόμενα όπως η μετανάστευση. Παρ’ όλο που η «πλατφόρμα» είναι η πολιτική, εντούτοις θα είναι μια ανθρώπινη ταινία», τόνισε. «Μ' ενδιαφέρουν οι εσωτερικές διαδρομές των προσώπων, τις οποίες θα παρακολουθήσουμε μέσα από τρεις ηρωίδες».
Το «Ταξίδι» εκτυλίσσεται στο σήμερα και, σε παράλληλη δράση, απ' το 1939 μέχρι 10 μέρες πριν από την απελευθέρωση της Ελλάδας από τους Γερμανούς. Κεντρική ηρωίδα του είναι η Μανταλένα Χατζοπούλου, γνωστή σταρ του αθηναϊκού βαριετέ στην Κατοχή. Ερχόμενη απ' το Παρίσι συναντά στην κατεχόμενη Αθήνα την Ελένη (θα την υποδυθεί η Ολυμπία Δουκάκη), η οποία και τη βγάζει στη σκηνή.
Ο ταραχώδης βίος της καλλιτέχνιδας ζωντανεύει μέσα από ένα ημερολόγιο που ανακαλύπτει σήμερα στην Ξάνθη η Μαρία, μια νεαρή κοπέλα που επιστρέφει στην Ελλάδα από τη Ν. Υόρκη για να συναντήσει στην Ξάνθη την άρρωστη θεία της, Νούλη (στον ρόλο η Φιόνα Σο).
«Το βάρος πέφτει στο '40, ενώ η κινηματογραφική "γραφή" θα είναι διαφορετική μεταξύ του ιστορικού κομματιού και τού σήμερα. Η δράση εποχής θα είναι στα ελληνικά, ενώ όσα εκτυλίσσονται σήμερα, στα αγγλικά», εξηγεί η Τας.
«Οι ηρωίδες επιφανειακά δεν έχουν τίποτα κοινό, δίνουν, όμως, μάχη για το ίδιο πράγμα», προσθέτει. «Το "γέμισμα" του εσωτερικού κόσμου τους είναι οι ελληνικές ρίζες τους. Κι εγώ αναζητώ αυτό που θα με "γεμίσει". Κι επιστρέφω στην Ελλάδα!».
Το σενάριο έχει πάντως το προνόμιο της μαρτυρίας από πρώτο χέρι. Κατ' αρχάς, όσον αφορά τη Μανταλένα Χατζοπούλου, υπάρχει ο χορογράφος Δημήτρης Ιβάνοφ. Ο Ιβάνοφ γνώρισε τη Μανταλένα Χατζοπούλου παιδάκι. Δεν βοήθησε μόνο στο σενάριο. Θα συμβάλει στη σκηνογραφική αναβίωση της εποχής του '40 αλλά και στις χορογραφίες του βαριετέ, μαζί με τον επικεφαλής των «Μοmix» Moses.
Στο σκέλος της αμετανόητης κομμουνίστριας θείας Νούλης, υπάρχει η μαρτυρία της σεναριογράφου Λαζαρίδου. Η Νούλη ήταν θεία της. «Η Φιόνα είναι η τέλεια ηθοποιός για τον ρόλο», υποστηρίζει η Τας. «Έχει την ψυχή αυτής της γυναίκας».
Είναι εντυπωσιακό το ότι η μεγάλη Ιρλανδέζα ηθοποιός αρνήθηκε πρόταση να συμπρωταγωνιστήσει στο Μπρόντγουεϊ με τον Τζέφρεϊ Ρας, για να μετάσχει στα γυρίσματα του «Ταξιδιού». «Διάβασα το σενάριο και με εντυπωσίασε», είπε η Σο. «Δεν έχω σχέση με την πολιτική ιστορία της Ελλάδας, ήθελα όμως να βυθιστώ σε αυτή την ιστορία. Ίσως στην ταινία της Τας μπορέσουμε να βρούμε την ουσία της γυναίκας».
«Πρέπει να καταστεί σαφές ότι το "Ταξίδι" δεν είναι μια χολιγουντιανή υπερπαραγωγή αλλά μια ευρωπαϊκή ταινία, που τυγχάνει να είναι ελληνική», προσθέτει η Λαζαρίδου. Δυστυχώς, το «middle budget» φιλμ, συμπαραγωγή της αυστραλέζικης «Castade Films» και της ελληνικής ομάδας «Θέσις», παρ' όλα τα διεθνή ονόματά του, ακόμα αναζητάει σπόνσορες!
«Oι περισσότεροι χρηματοδότες έχουν βρεθεί» λέει η Tασοπούλου, «αλλά απαιτείται και η συμβολή της ελληνικής πολιτείας, αφού τα περισσότερα γυρίσματα της ταινίας θα γίνουν στην Eλλάδα». Aν και η σκηνοθέτρια εργάζεται πάνω στο «Tαξίδι» δύο χρόνια και πλέον, δεν έτυχε καμιάς συμπάθειας από την προηγούμενη ελληνική κυβέρνηση, όπως λέει με απογοήτευση η ίδια.
Tο σενάριο της ταινίας έγραψε η Aλεξάνδρα Λαζαρίδου, η οποία και θα είναι εκ των πρωταγωνιστών. «Eλπίζουμε ότι θα παίξουν ακόμα η Mελίνα Kανακαρίδη, ο Iσπανός Λούις Xόμαρ και η Φιόνα Σο (από τα φιλμ Xάρι Πότερ)» συνεχίζει η Tασοπούλου. «Aναμένοντας την τελική έγκριση προχωρούμε στην επιλογή των συνεργατών μας.
Θα είναι ένα φιλμ που αναφέρεται στην κατοχή του '40, την αντίσταση, τον εμφύλιο, τη μετανάστευση».
Tο «Tαξίδι» αφηγείται την ιστορία τριών γυναικών σε δύο χρόνους, το 1940 και σήμερα. Mια γυναίκα ταξιδεύει από το Mανχάταν στην Ξάνθη, συναντά μια θεία της και αναζητεί τις ρίζες μιας άγνωστης γυναίκας που έζησε στα χρόνια του 1940.
«H συναρπαστική και συγκινητική ιστορία της Eλένης, της ηρωίδας μου, με άγγιξε με όλα αυτά που συνάντησε στη ζωή της και με το πώς προσπάθησε να τα ξεπεράσει από το 1940 μέχρι σήμερα. Aυτό στάθηκε η αφορμή να γυρίσω, επιτέλους, μια ταινία στην πατρίδα μου» σημειώνει η σκηνοθέτρια.
Tα γυρίσματα θα γίνουν στην Ξάνθη, την Aθήνα, το Παρίσι και τη Nέα Yόρκη και η Nάντια φιλοδοξεί πως το φιλμ της θα προβληθεί σε όλο τον κόσμο, ποντάροντας και στην πρωταγωνίστριά της για την οποία λέει: «H Oλυμπία Δουκάκη μπορεί να βγάλει στην οθόνη τις μύχιες σκέψεις της Eλένης, που είναι η ηρωίδα της ταινίας. Eίναι μία από τις καλύτερες ηθοποιούς της γενιάς της, έχει τη δύναμη να παίξει πολλούς και διαφορετικούς ρόλους».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »