*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

27 Νοεμβρίου

«OIKONOMIKA» και ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΑ ΣΤΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΕΒΕ

27 Νοεμβρίου
Σε παραίτηση κάλεσε τον
Ανδρικόπουλο ο Αθανασιάδης -Υπόμνημα των ΕΒΕ για τα Κινέζικα καταστήματα στον Πρωθυπουργό και τους συναρμόδιους υπουργούςΔριμεία επίθεση στο προεδρείου του Επιμελητηρίου για τις επιχειρηματικές αποστολές και τα χρήματα που ξοδεύονται, εξαπέλυσε η αντιπολίτευση, καλώντας παράλληλα τον Πρόεδρο του Επιμελητηρίου Ξάνθης Παναγιώτη Ανδρικόπουλο σε παραίτηση.
Παράλληλα, μακρά συζήτηση έγινε για τα κινέζικα καταστήματα που έχουν κατακλύσει την Ξάνθη, τα περισσότερα εκ των οποίων – σύμφωνα με τον γραμματέα του ΕΒΕ Ζήση Κατσαρίκα- λειτουργούν παράνομα.

ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: ΠΑΡΑΙΤΗΣΟΥ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΕ
Έντονο ήταν το κλίμα στη συνεδρίαση του Επιμελητηρίου Ξάνθης, την Τετάρτη το βράδυ με πέντε θέματα στην ημερήσια διάταξη.
Συμπολίτευση και αντιπολίτευση, αντάλλαξαν πυρά τόσο για τον προϋπολογισμό του 2010, όσο και για την οικονομική διαχείριση του 2009.
Αθανασιάδης και Τσάβας καταψήφισαν τον προϋπολογισμό.
Εκτός ημερήσιας διάταξης, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Γιάννης Αθανασιάδης, έθεσε θέμα τάξης στις συνεδριάσεις του ΕΒΕ και στράφηκε με σκληρές εκφράσεις κατά του προέδρου Παναγιώτη Ανδρικόπουλου, καλώντας τον να παραιτηθεί από την θέση του. «Γιατί κάθεστε σε αυτή την καρέκλα αφού δεν έχετε όραμα; Που είναι η πρωτοβουλία του ΕΒΕ στα οικονομικά του Νομού; Nτρέπομαι να συμμετέχω στις συνεδριάσεις που έχουν χαρακτήρα καθαρά διαδικαστικό. Πρέπει να ξυπνήσετε! Παραιτηθείτε!», είπε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Αθανασιάδης.
Άμεση ήταν η απάντηση, τόσο του προέδρου του ΕΒΕ Παναγιώτη Ανδρικόπουλου, όσο και του γραμματέα Ζήση Κατσαρίκα. Και οι δύο τόνισαν πως η αντιπολίτευση δεν φέρει καμία ουσιαστική πρόταση προς συζήτηση και το μόνο που πράττει είναι να υβρίζει κατ΄ αυτόν τον τρόπο.

ΓΙΑ ΤΟΥΡΙΣΜΟ ΤΟΥ ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗ ΣΤΟ ΕΒΕ ΕΚΑΝΕ ΛΟΓΟ Ο ΜΩΡΑΪΤΗΣ
Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος του ΕΒΕ Στέλιος Μωραϊτης κατηγόρησε τον κ.Αθανασιάδη γιατί επιχειρεί – όπως είπε – να μεταφέρει τις κομματικές παρατάξεις εντός του Επιμελητηρίου, αψηφώντας το κοινό συμφέρον για το Νομό. «Τουρίστας είστε κύριε Αθανασιάδη στο ΕΒΕ! Ποιες είναι οι προτάσεις σας: Το μόνο που κάνετε είναι να μηδενίζετε το έργο του Επιμελητηρίου και τίποτε άλλο», είπε χαρακτηριστικά ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ.

ΑΝΑΡΧΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΣΤΗ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΣΤΟ ΝΟΜΟ ΞΑΝΘΗΣ
Υπόμνημα για την ανεξέλεγκτη δράση των κινεζικών επιχειρήσεων, συνέταξαν Επιμελητήρια της Βορείου Ελλάδος μεταξύ των οποίων και το ΕΒΕ Ξάνθης και απέστειλαν στον Πρωθυπουργό της χώρας και τους συναρμόδιους υπουργούς.
Στο εν λόγω υπόμνημα ζητείται μεταξύ άλλων, ο περιορισμός εισαγωγών από τρίτες χώρες, η επιβολή δασμών, καθώς και ο ουσιαστικός έλεγχος από την Ελληνική Πρεσβεία στην Κίνα, των αιτήσεων που κατατίθεται για άδεια άσκησης οικονομικής δραστηριότητας.
Το θέμα για την κατάσταση των Κινεζικών Καταστημάτων, αλλά και την σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στο Επιμελητήριο Πιερίας, εισηγήθηκε ο γραμματέας του ΕΒΕ Ζήσης Κατσαρίκας.
Ο κ.Κατσαρίκας γνωστοποίησε ότι μόνο 1 κινέζικο κατάστημα στο Νομό Ξάνθης, λειτουργεί νόμιμα.
Κάλεσε επίσης τα μέλη του ΕΒΕ να πάρουν ομόφωνα απόφαση, ώστε να μην εγγράφονται μέλη στο Επιμελητήριο, κινέζοι επιχειρηματίες που δεν πληρούν νόμιμες προδιαγραφές. Παράλληλα ο κ.Κατσαρίκας ανέφερε ότι ακόμη και οι εργαζόμενοι στα Κινέζικα καταστήματα είναι παράνομοι, εφόσον οι περισσότεροι δεν έχουν άδεια εισόδου και παραμονής τους στην χώρα μας και επιπλέον δεν μπορούν να ασφαλιστούν.

ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗ ΤΟΥ 12% ΤΩΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΩΝ
Ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, αναφέρθηκε σε σύσκεψη φορέων, που πραγματοποιήθηκε προ ημερών στην Κομοτηνή και είχε θέμα συζήτησης την φημολογούμενη κατάργηση του 12% από τις επιχειρήσεις της Θράκης. Επεσήμανε ότι από πλευράς Επιμελητηρίου θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε να παραμείνει η επιδότηση του 12% στις επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Γ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ: Ζήτημα ηθικής και ουσιαστικής τάξης στο Επιμελητήριο
Κύριε Πρόεδρε,
Κύριοι συνάδελφοι,
Ζήτησα προσωπικά από τον Πρόεδρο να λάβω τον λόγο, διότι για μένα αλλά και την παράταξη που εκπροσωπώ, τίθεται πλέον ένα σοβαρό ζήτημα ηθικής αλλά και ουσιαστικής τάξης στο Επιμελητήριο, με τον τρόπο με τον οποίο γίνονται οι συνεδριάσεις του ΕΒΕ.
Κύριε Πρόεδρε,
Νομίζω ότι υποβαθμίζουμε τον φορέα και τις συνεδριάσεις του, όταν ξεκινούμε να συζητούμε επι όλων των θεμάτων και τόσο οι παρατάξεις όσο και οι υπόλοιποι φορείς και μέλη του ΕΒΕ παίρνουν το λόγο στο τέλος, όταν πια και οι δυνάμεις όλων αλλά και η όρεξη έχουν εξαντληθεί.
Θεωρώ επιβεβλημένο, στην αρχή κάθε συνεδρίασης να συζητούνται τα θέματα ΕΚΤΟΣ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ, όπως και όλες οι τοποθετήσεις που δεν αφορούν άμεσα την ημερήσια διάταξη, ενώ μετά από κάθε θέμα, να δίνεται ισάξιος χρόνος σε όλους μας για να μπορούμε να αναπτύσσουμε τις θέσεις μας.
Ένα ακόμη θέμα κύριοι συνάδελφοι, επί της ίδιας διαδικασίας και πάλι, είναι αυτό με την ενημέρωση που έχουμε για κάθε θέμα, την εισήγηση που υποτίθεται ότι πρέπει να γνωρίζουμε εκ των προτέρων αλλά και κάθε στοιχείο. Θεωρώ ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ να μην γνωρίζουμε τουλάχιστον τέσσερις μέρες πριν τα θέματα και κυρίως το περιεχόμενό τους. Βέβαια οφείλω να αναγνωρίσω ότι έχουν γίνει κάποια θετικά βήματα, τα οποία δεν είναι όμως αρκετά.
Και προχωρώ κύριοι συνάδελφοι, λέγοντας ότι ΛΥΠΑΜΑΙ για τα θέματα που βλέπω στην ημερήσια διάταξη. Κάποια στιγμή ένιωσα ότι βρίσκομαι σε μία δημόσια υπηρεσία, χειρίστου μορφής, που απλά διεκπεραιώνει κάποια ζητήματα που της έχουν ανατεθεί.
Κύριε Πρόεδρε, το φωνάζω, το φωνάζουμε όλοι εμείς που δεν ανήκουμε στην παράταξή σας, το φωνάζει ο λαός της Ξάνθης:
-Τι θέλετε επί τέλους και κάθεστε σε αυτήν την καρέκλα, αφού δεν έχετε όραμα για την οικονομία της πόλης και του Νομού;
-Έως πότε θα μένει το ΕΠΙΜΕΛΗΤΗΡΙΟ ΞΑΝΘΗΣ ΑΝΑΞΙΟΠΟΙΗΤΟ, χάνοντας κάθε αξιοπρέπεια και δυναμική προς τα έξω, όταν άλλα ΕΒΕ σε άλλες πόλεις της χώρας, ΚΑΘΟΡΙΖΟΥΝ ΑΥΤΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ;
Που είναι οι πρωτοβουλίες μας;
Που είναι ο σχεδιασμός μας;
Ποια οικονομία θέλουμε τοπικά;
Πως στεκόμαστε δίπλα στα μέλη μας;
Κύριε Πρόεδρε και κύριοι συνάδελφοι,
Έχετε αναλογιστεί πόσες επιχειρήσεις έχουν κλείσει μέσα στα δύο χρόνια 2008-2009;
Γνωρίζετε τους λόγους;
Και μην έρθει και μου πει κανείς το πόσες έχουν κάνει έναρξη, γιατί η απάντηση είναι συγκεκριμένη: οι μισές είναι από μεταβίβαση γονέων σε παιδιά, οι άλλες μισές από συμπολίτες μας που άνοιξαν επιχειρήσεις για να εκμεταλλευτούν κάποια Κοινοτικά Κονδύλια…
Αυτή είναι η πικρή αλήθεια και ας μην κρυβόμαστε πίσω από αριθμούς.
Παραμένουμε ΑΠΑΘΕΙΣ, και στο Συμβούλιο έρχονται θέματα, μόνο αν κάποιος από εμάς βάλλετε περισσότερο και έχει ανάγκη στήριξης.
ΑΝΑΓΚΗ ΣΤΗΡΙΞΗΣ κύριοι, έχουν ΟΛΟΙ ΟΙ ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΕΜΠΟΡΟΙ.
Ντρέπομαι κυριολεκτικά να μετέχω σε συνεδριάσεις, που έχουν δημοσιοϋπαλληλικό χαρακτήρα, γιατί ο στόχος μας είναι άλλος.
Ντρέπομαι να λέγομαι μέλος ενός Επιμελητηρίου, που δεν κάνει τίποτα για τα μέλη του.
Επιτέλους ας Ξυπνήσουν οι πάντες εδώ μέσα, ας πάρουμε τις τύχες του τόπου στα χέρια μας, καθορίζοντας εμείς στο βαθμό που μας ανήκει τις εξελίξεις.
Άλλως, σας το είπα και παλιότερα και με περιγελάγατε, ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ!
Αν κουραστήκατε, δεκτό, αφήστε χώρο να αναπτυχθεί το ΕΒΕ και μην το ΥΠΟΘΗΚΕΥΕΤΑΙ στις προσωπικές ματαιόδοξες φιλοδοξίες.
Ο λαός της Ξάνθης θέλει πλάτες. Χρειάζεται ασφάλεια. Καθημερινά έχουμε απώλεια εισοδήματος σε όλους και κανείς δεν κάνει κάτι γι’ αυτό.
Άλλα επιμελητήρια βγαίνουν μπροστά και είναι καθημερινά στα μέλη τους.
Εμείς, εκδίδουμε πιστοποιητικά, πάμε επιχειρηματικά ταξίδια εντυπώσεων και κακοοργανωμένα, απορροφούμε χρήματα από προγράμματα που ποτέ δεν φτάνουν στα μέλη μας και κατά τα λοιπά λέμε ότι είμαστε μέλη ενός ΕΝΕΡΓΟΥ φορέα!
Σας καλώ για τελευταία φορά από αυτό εδώ το βήμα, να καθίσουμε και να μιλήσουμε, τώρα που η οικονομία πανελλαδικά αλλά και τοπικά διέρχεται τη μεγαλύτερη κρίση της και να βρούμε τρόπους να διασφαλίσουμε τα μέλη μας.
Σας καλώ να πράξουμε το αυτονόητο.
Άλλως είστε ΥΠΟΛΟΓΟΙ στην Κοινωνία και τώρα που τελείωσαν και οι πολιτικοί σας χορηγοί, θα πάρετε γρήγορα το δρόμο της αφάνειας…
Γ. ΑΘΑΝΑΣΙΑΔΗΣ

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »