*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

28 Φεβρουαρίου

ΣΤΟ ΣτΕ ΟΙ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ-ΟΜΟΦΩΝΟ «ΟΧΙ» ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑΤΟΣ Πυρά ομαδόν για το Ανθιμοπέδι

28 Φεβρουαρίου

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Των ΚΩΣΤΑ ΛΑΣΚΑΡΕΛΙΑ, ΝΙΚΟΥ ΦΩΤΟΠΟΥΛΟΥ, ΒΑΣ. ΠΑΠΑΝΑΣΤΑΣΟΥΛΗ

Προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας προαναγγέλλει ο Δικηγορικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ) για την υπόθεση του «Ανθιμοπεδίου», ενώ το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πανοράματος ομόφωνα χαιρετίζει την ανάληψη πρωτοβουλίας από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών με την παραγγελία προκαταρκτικής εξέτασης και καταγγέλλει κάθε παρανομία και παρατυπία που έως τώρα έχει αναδειχτεί περί την υπόθεση.
Ο Δικηγορικός Σύλλογος όρισε ως εισηγητή το μέλος του Γιάννη Κωνσταντίνου για να συγκεντρώσει και να κάνει την εισήγηση για την προσφυγή, ενώ αποφάσισε: «Να εκφράσει την απορία του και τη βαθιά ανησυχία του για τους όρους και τις προϋποθέσεις με βάση τις οποίες προωθείται η κατασκευή του συγκεκριμένου έργου με συνέπειες το σοβαρό "τραυματισμό" της συγκεκριμένης περιαστικής δασικής έκτασης, η οποία είναι πολύτιμη για το πολεοδομικό συγκρότημα και τη ζωή των κατοίκων της πόλης».
Την προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας για το θέμα του Ανθιμοπεδίου εισηγήθηκε ο δικηγόρος Γιάννης Κωνσταντίνου, ο οποίος είπε: «Βρίσκεται σε εξέλιξη προκαταρκτική εξέταση της Εισαγγελίας Πρωτοδικών που δίνει άλλες διαστάσεις στο θέμα», ενώ για το αφοριστικό κήρυγμα του μητροπολίτη Ανθιμου ανέφερε ότι υπήρξε σκληρότατη καταγγελτική ανακοίνωση της ΕΣΗΕΜ-Θ.
Ο Γιάννης Μακρής, μέλος του ΔΣΘ, μίλησε για θέμα μείζονος σημασίας για το περιβάλλον της πόλης, θεώρησε αξιόπιστες τις πηγές της «Ε» αλλά ζήτησε επιπλέον έρευνα του δικηγορικού συλλόγου για να υπάρξει δράση.
«Σύμφωνα με τα δημοσιεύματα φαίνεται ότι έγιναν σκανδαλώδη πράγματα. Δεν έγινε μόνο παραχώρηση αλλά αποφασίστηκε και αποψίλωση. Γιατί έγινε μπάζωμα στο ρέμα; Υπάρχουν πολλές παράμετροι και πρέπει να συγκεντρώσουμε αυτό το υλικό», επισήμανε η δικηγόρος Ρωξάνη Κωστατζίκη.
Ο πρόεδρος του ΔΣΘ Μανόλης Λαμτζίδης τόνισε: «Να καλέσουμε όλους τους φορείς να καταθέσουν τις απόψεις τους. Και την άλλη εβδομάδα να είμαστε έτοιμοι για την προσφυγή. Να μη βρεθούμε σαν το Βατοπέδι κατόπιν εορτής».
Το δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Πανοράματος, μετά την ενημέρωση του δημάρχου Ιγνάτιου Καϊτεζίδη ομόφωνα κατέδειξε την πρόθεσή του να αγωνιστεί ενάντια σε κάθε μορφής παρανομία, είτε αυτή αφορά τις προϋποθέσεις παραχώρησης της δασικής έκτασης είτε την απόφαση για μπάζωμα του χειμάρρου είτε τις υπερβάσεις στους όρους δόμησης και παρά την αντίθετη απόφαση του δημοτικού συμβουλίου στο αίτημα που η μητρόπολη υπέβαλε στον δήμο.
Δεν θεωρεί επίσης ότι η εκδήλωση της όποιας διάθεσης στον πάσχοντα συνάνθρωπο μπορεί να αναδειχθεί υπέρτερο αγαθό της τήρησης της νομιμότητας. Γι' αυτό και χαιρετίζει την παρέμβαση του εισαγγελέα.
Ο Δήμος Πανοράματος ζητεί η δασική έκταση των 100 στρεμμάτων από τη συνολική έκταση των 1.000 στρεμμάτων του αγροκτήματος Πανοράματος -τα άλλα 900 έχουν κριθεί αναδασωτέα- να περιέλθει στον δήμο για δράσεις συμβατές με τον νόμο.
Επί του θέματος, σε κεντρικό επίπεδο υπήρξαν χθες δύο ερωτήσεις στη Βουλή.
* «Επαναλαμβάνονται οι κατά συρροήν αδιαφανείς παραχωρήσεις δημοσίων εκτάσεων από την κυβέρνηση σε μια γενικότερη προσπάθεια υποβάθμισης του δασικού περιβάλλοντος, με μεθοδεύσεις και κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος, και καταστρατήγησης της δασικής και πολεοδομικής νομοθεσίας», διαπιστώνει για το Ανθιμοπέδι ο Σπύρος Κουβέλης, εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ σε θέματα περιβάλλοντος.
*«Συνωμοτική» λειτουργία μεταξύ κυβέρνησης και Νομαρχίας στα 32 στρέμματα δασικής έκτασης «βλέπουν» οι δύο βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας και Σοφία Καλαντίδου προκειμένου να ικανοποιηθεί το αίτημα της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης «χωρίς να παίρνουν υπόψη ότι από το μπάζωμα του ρέματος μπορεί να υπάρξουν και δυσάρεστες συνέπειες στην ευρύτερη περιοχή, σε περίπτωση ακραίου καιρικού φαινομένου».
*Ερώτηση καταθέτει σήμερα και ο Γιάννης Μαγκριώτης, με τα νέα δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί. *

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »