*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

26 Φεβρουαρίου

ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΡΟΚΑΤΑΡΚΤΙΚΗ ΔΙΕΡΕΥΝΗΣΗ Εισαγγελέας για το Ανθιμο-πέδι!

26 Φεβρουαρίου

*Πρώτο θέμα στον ΣΚΑΪ στις ειδήσεις της Τετάρτης, εντολή για προκαταρκτική διερεύνηση για τυχόν ποινικές ευθύνες.

Θέμα νομιμότητας της απόφασης του Αλέξανδρου Κοντού, ενώ ήταν υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, να δωρίσει στον Ανθιμο, ως μητροπολίτη Θεσσαλονίκης, τα 32 στρέμματα δασικής έκτασης στο Πανόραμα, αξίας τουλάχιστον 12 εκατ. ευρώ, θέτει ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης Δημήτρης Παπαγεωργίου, με την παραγγελία του στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης.
Επισημαίνει ότι η παραχώρηση έγινε για την ανέγερση νοσοκομείου και τώρα προκύπτει, από την πινακίδα πάνω από τον αριθμό οικοδομικής άδειας, ότι προωθείται μονάδα φροντίδας ηλικιωμένων.
Στην παραγγελία του, η οποία χθες διαβιβάστηκε στον εισαγγελέα ποινικής δίωξης Δημήτριο Μητρουλιά, ο προϊστάμενος της Εισαγγελίας Πρωτοδικών:

- Αναφέρεται στα τρία πρώτα δημοσιεύματα της «Ε» και της «Κ.Ε.» και στέκεται στην αλλαγή των σκοπών παραχώρησης της δασικής έκτασης και

- Ζητεί να διερευνηθεί προκαταρκτικά η υπόθεση με τη συγκέντρωση των κρίσιμων εγγράφων και να παραγγελθεί προκαταρκτική εξέταση για να διακριβωθεί αν συντρέχει περίπτωση κίνησης της ποινικής δίωξης κατά παντός υπευθύνου, φυσικού αυτουργού ή συμμετόχου, για αδικήματα περί την υπηρεσία ή άλλες αξιόποινες πράξεις του ποινικού κώδικα και της δασικής και πολεοδομικής νομοθεσίας.
Δικαστικοί κύκλοι, σχολιάζοντας την «επισήμανση» αυτή του προϊσταμένου της Εισαγγελίας, τη θεώρησαν βαρύνουσα, με το δεδομένο ότι ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης πήρε από τη Διεύθυνση Δασών την έγκριση για την παραχώρηση της δασικής έκτασης των 32 στρεμμάτων για την «εγκατάσταση νοσοκομείου» κι αυτός στην απόφασή του βάζει ως σκοπό «την ανέγερση ιδρύματος περίθαλψης χρονίως πασχόντων», που ούτε διασταλτικά μπορεί να θεωρηθεί νοσοκομείο. Και μόνον αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ εισήγησης και απόφασης είναι λόγος ακυρότητας της απόφασης.
Στη χθεσινή συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου:
Ο νομάρχης Παναγιώτης Ψωμιάδης δήλωσε ότι στέκεται «δίπλα στον Ανθιμο», δίνοντας μόνον τη φιλάνθρωπη διάσταση της υπόθεσης, δίχως καμία αναφορά στο περιβάλλον και στον τρόπο με τον οποίο λειτούργησαν οι υπηρεσίες του.
Παντελής Κουκουλεκίδης της μείζονος αντιπολίτευσης και Μιχάλης Τρεμόπουλος των οικολόγων αναρωτήθηκαν:
* Πώς γίνεται να εκδοθεί τόσο γρήγορα οικοδομική άδεια, επικαλούμενοι τις ημερομηνίες.
* Γιατί η παραχώρηση έγινε κατά κυριότητα και όχι κατά χρήση;
* Βάσει ποιου νόμου παραχωρήθηκε για τη δημιουργία ιδρύματος όταν η νομοθεσία αναφέρεται μόνο σε νοσοκομεία;
* Γιατί δεν ελήφθη υπ' όψιν η αντίδραση του Δήμου Πανοράματος;
* Γιατί το θέμα δεν πέρασε από το νομαρχιακό συμβούλιο, όπως προβλέπεται από τον νόμο για τέτοιες περιπτώσεις;
Ο Γιάννης Αγγούρας, αντινομάρχης σε πολεοδομικά ζητήματα για το ζήτημα τής κατά κυριότητα παραχώρησης, είπε ότι «είναι θέμα υπουργείου», για το μπάζωμα του ρέματος ότι «είναι παλιό ανενεργό ρέμα που... αποχαρακτηρίστηκε», για τη διαδικασία που ακολουθήθηκε στην έκδοση της άδειας ότι «ίσως είναι παρατυπία, αλλά όχι παρανομία».
Από την πλευρά του ο επικεφαλής του συνδυασμού του ΚΚΕ, Μιχάλης Σπυριδάκης, επισήμανε ότι «τα αμαρτήματα συνεχίζονται» και χαρακτήρισε «όχι και τόσο ιερά την Μητρόπολη». Ξεκαθάρισε ότι πάγια θέση της παράταξής του είναι ότι «σε δασική έκταση δεν πρέπει να υπάρχει δόμηση και ούτε η νομαρχία να συμμετέχει σε παραβιάσεις περιβάλλοντος και δημοσίων χώρων».
Η «δωρεά» των 32 στρεμμάτων στη μητρόπολη Θεσσαλονίκης πάει στη Βουλή με την ερώτηση που κατέθεσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Ευαγγελία Αμμανατίδου-Πασχαλίδου και Τάσος Κουράκης και αναφέρονται σε όσα ζητήματα έχουν τεθεί από την «Ε» και την «Κ.Ε.» από την περασμένη Κυριακή έως σήμερα.

Κοντός και Ανθιμος βρίσκουν ότι όλα έχουν γίνει νομίμως
Απαντήσεις στη σειρά των δημοσιευμάτων της «Ε» και της «Κ.Ε.» για τα 32 στρέμματα δασικής έκτασης στο Πανόραμα που δόθηκαν «κατά κυριότητα» στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης έστειλαν Αλέξανδρος Κοντός και μητροπολίτης Ανθιμος.
Ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης απαριθμεί 5 λόγους νομιμότητας των πράξεών του που είναι:
1. Η εν λόγω παραχώρηση δεν αποτελεί «δωράκι» (όπως στην εφημερίδα σας χωρίς εισαγωγικά αναφέρεται) προς τον μητροπολίτη Ανθιμο, αλλά νόμιμη παραχώρηση, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του νόμου 994/79, σε συνδυασμό με τις διατάξεις του άρθρου 76 παρ. 2 του ν. 998/1979, προς την Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης για ανέγερση «Εκκλησιαστικού Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίων Πασχόντων».
2. Για την παραχώρηση ελήφθησαν υπόψη από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων όλα τα απαιτούμενα από τον νόμο δικαιολογητικά (16 τον αριθμό), μεταξύ των οποίων έγγραφο της Διεύθυνσης Δασών Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, Διεύθυνσης Τοπογραφικής, Οργανισμού Ρυθμιστικού Σχεδίου Προστασίας Περιβάλλοντος Θεσσαλονίκης και άλλες αποφάσεις που περιλαμβάνονται στον σχετικό φάκελο.
3. Της παραχώρησης προηγήθηκε η επιστροφή τής εν λόγω έκτασης από το υπουργείο Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, στο οποίο είχε παραχωρηθεί το 1957 από το υπουργείο Γεωργίας για εφαρμογή στεγαστικού προγράμματος Λαϊκής Κατοικίας, με την προϋπόθεση να αποδοθεί στην Ιερά Μητρόπολη Θεσσαλονίκης, η οποία είχε υποβάλει σχετικό αίτημα, προκειμένου να ανεγείρει «Εκκλησιαστικό Ιδρυμα Περιθάλψεως Χρονίων Πασχόντων».
4. Η απόφαση παραχώρησης ορίζει ρητά ότι αυτή θα ανακληθεί σε περίπτωση α) μη πραγματοποίησης του σκοπού εντός πέντε ετών από της μεταγραφής της παρούσας, β) αλλαγής σκοπού και γ) διάθεσης της παραχωρηθείσης έκτασης με οποιονδήποτε τρόπο.
5. Η μεταβίβαση πραγματοποιήθηκε κατά κυριότητα, διότι η συγκεκριμένη έκταση δόθηκε με σκοπό ανέγερσης κτιριακών εγκαταστάσεων για ίδρυμα χρονίων πασχόντων. Ο σκοπός αυτός δεν μπορούσε να υλοποιηθεί με παραχώρηση κατά χρήση διότι στην περίπτωση αυτή τα κτίσματα θα ανήκαν στο υπουργείο και όχι στην ιερά μητρόπολη (άρθρο 6 ν. 994/79).
* Ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης Ανθιμος στον δικό του 5λογο αναφέρει:
1. Αποκρούω και διαψεύδω κατηγορηματικά τον πρωτοσέλιδο τίτλο σας «Γαλάζιο δώρο στον Ανθιμο» και σε δύο αναφορές εντός κειμένου ότι «ο υπουργός κ. Α. Κοντός έκανε δώρο αξίας 12 εκατ. ευρώ στον μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Ανθιμο». Τέτοιο ψεύδος εναντίον μου δεν το εφαντάστηκα ποτέ, αφού επί 45 χρόνια στο ράσο δεν απέκτησα ούτε ένα τετρ. μέτρο, και η ιδιοκτησία μου είναι ένα οικογενειακό διαμέρισμα ηλικίας 40 ετών.
2. Η αξία του αγροτεμαχίου υπολογιζόμενη σε 12 εκατ. ευρώ είναι αυθαίρετη, διότι στο αγρόκτημα αυτό των 1.000 στρεμμάτων του Δημοσίου δεν έχουν γίνει αγοραπωλησίες και δεν υπάρχουν ακριβείς τιμές. Η προσπάθειά μας για το αγροτεμάχιο δεν έχει καμία σχέση ούτε και με ένα ευρώ.
3. Η παραχώρηση του αγροτεμαχίου είναι απολύτως νόμιμη συμφώνως προς τον νόμο 1734/1987, άρθρο 13 παράγραφος Β', που επιτρέπει την παραχώρηση δασικών εκτάσεων σε υπηρεσίες και οργανισμούς, όπως νοσοκομεία, κέντρα υγείας, υγειονομικούς σταθμούς, ιερούς ναούς, ιερές μονές κ.ά., που με το έργο τους «υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον». Το υπό ανέγερση ίδρυμα θα διαθέτει 150 κλίνες, ειδικούς ιατρούς, νοσηλευτικό προσωπικό 70 ατόμων και υπαλληλικό προσωπικό περίπου 10 ατόμων. Η ιδρυτική πράξη και ο κανονισμός λειτουργίας του ιδρύματος έχουν δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ 1176, 26/6/2008, τεύχ. Β').
4. Τα 32 στρέμματα της εκτάσεως που εδόθησαν για τον συγκεκριμένο σκοπό, θεωρούνται πολλά επειδή το έδαφος είναι μορφολογικά ανώμαλο και υψομετρικά ακατάστατο. Χείμαρρος δεν υπήρξε ποτέ, αλλά ανενεργό ρέμα για το οποίο προβλέπεται ειδική απόφαση.
5. Παρόμοιο ίδρυμα ανήγειρα προ 15ετίας στην Αλεξανδρούπολη και το οποίο λειτουργεί υποδειγματικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Το υπό ανέγερση ίδρυμα της Θεσσαλονίκης θα είναι τελειότερο και ο περιβάλλων χώρος του θα δενδροφυτευθεί σε συνεργασία με τον Δήμο Πανοράματος και τη Διεύθυνση Δασών.

Η απάντηση
Πολλά λόγια, ως απάντηση στις ταυτόσημες, σχεδόν, τοποθετήσεις του πρώην υπουργού και του μητροπολίτη, δεν χρειάζονται:
Α. Είναι σύννομη η παραχώρηση δασικής έκτασης για ίδρυμα και όχι για νοσοκομείο που η Διεύθυνση Δασών όρισε, κατά τις διατάξεις του νόμου;
Β. Εξυπηρετεί το δημόσιο συμφέρον και είναι συνετή διαχείριση της δημόσιας περιουσίας η κατά κυριότητα παραχώρηση έκτασης αξίας, σύμφωνα με νέα δεδομένα, 30 και πλέον εκατομμυρίων ευρώ για την ανέγερση κτίσματος ολίγων εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ; Δεν μπορούσε το Δημόσιο να φτιάξει αυτό το ίδρυμα; Έπρεπε να προικοδοτηθεί η Εκκλησία, στο πρόσωπο του μητροπολίτη Ανθιμου, με την έκταση αυτής της αξίας;
Γ. Τα περιβαλλοντικά εγκλήματα που συντελούνται με το μπάζωμα χειμάρρου και την αυθαίρετη υπέρβαση στους όρους δόμησης κατά 33% και με δράσεις εκτός των όρων παραχώρησης δεν συγκινούν ούτε τον τέως υπουργό Γεωργίας ούτε τον μητροπολίτη; Είναι κι αυτά μέσα στο πλαίσιο νομιμότητας που επικαλούνται;

Κώστας Λασκαρέλιας
ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ - 26/02/2009

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »