Την αθώωση και των έξι κατηγορουμένων για την πολύκροτη υπόθεση του ιδιοκτησιακού της ΠΑΕ Ξάνθη και τη μεταβίβαση των μετοχών της ομάδας από την «Βιαμάρ» (των Πανόπουλου και Συγγελίδη) στην «Insports ΙΚΕ» (επίσης των Πανόπουλου – Συγγελίδη) αποφάσισε η έδρα του Τριμελούς Εφετίείου Κακουργημάτων Θράκης.
Η υπόθεση συζητήθηκε την Τρίτη (21/1) μετά από αναβολή, στην αίθουσα του ακροατηρίου του Κακουργιοδικείου του Δικαστικού Μεγάρου Κομοτηνής. Αφορά την περίφημη μεταβίβαση των μετοχών που εξετάστηκε πριν πέντε χρόνια από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού παράλληλα με την υπόθεση της φερόμενης πολυϊδιοκτησίας και κατέληξε στο πόρισμα ότι η ΠΑΕ Ξάνθη είχε υποπέσει σε «βαρεία παράβαση», εξαιτίας της οποίας της ανακλήθηκε το πιστοποιητικό της από την Επιτροπή Αδειοδότησης της ΕΠΟ και κυρίως τιμωρήθηκε με αφαίρεση 5 βαθμών από τον Αθλητικό Δικαστή της Super League και τελεσίδικα από την Επιτροπή Εφέσεων της ΕΠΟ, μια απόφαση που εν πολλοίς οδήγησε στον υποβιβασμό της και εν τέλει στην διάλυσή της.
Παρόντες στην συζήτηση της υπόθεσης, κάθισαν κανονικά στο εδώλιο του κατηγορουμένου οι Αρης Πιαλόγλου και Νίκος Επιτρόπου, πρώην πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της ΠΑΕ Ξάνθη αντίστοιχα, ενώ αντίθετα απουσίασαν και εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους οι δύο βασικοί κατηγορούμενοι, οι επιχειρηματίες και πρώην ιδιοκτήτες της ΠΑΕ Ξάνθη Χρήστος Πανόπουλος και Πολυχρόνης Συγγελίδης. Ο καθηγητής Ποινικού Δικαίου στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών Ηλίας Αναγνωστόπουλος εκπροσώπησε τους κατηγορουμένους Πολυχρόνη Συγγελίδη και Κωνσταντίνο Χριστοδούλου, ενώ τους Χρήστο Πανόπουλο, Αρη Πιαλόγλου, Νίκο Επιτρόπου και Νίκο Χαλαβαζή εκπροσωπησαν οι ποινικολόγοι Δημήτρης Παπαδέλης και Δημήτρης Δασκαλάκης.
Μετά από μια πολύωρη διαδικασία, που ξεκίνησε από τις 9.00 το πρωί και παραολούθησε δια ζώσης το ThrakiSportS, η έδρα διέκοψε και επιφυλάχθηκε για την απόφασή της, η οποία έγινε τελικά γνωστή λίγο μετά τις 3.00 το μεσημέρι. Αθωωτική ήταν η εισαγγελική πρόταση για όλους και ακολούθως, αθωωτική και μάλιστα ομόφωνα, δηλαδή και από τους τρεις δικαστές της έδρας, ήταν και η απόφαση της έδρας. Ο Πρόεδρος Εφετών και οι Εφέτες εκτίμησαν ότι δεν υπήρχε κανένας δόλος στην περίφημη παράλειψη της έγκαιρης ενημέρωσης της ΕΕΑ για τη μεταβίβαση των μετοχών της ΠΑΕ Ξάνθη από την «Βιαμάρ» στην «Insports», αφού άλλωστε ουσιαστικά δεν άλλαξε και τίποτα στο ιδιοκτησιακό καθεστώς τότε, αφού η ομάδα έφυγε από τα χέρια των Πανόπουλου και Συγγελίδη αλλά… ξαναπέρασε στα χέρια των Πανόπουλου και Συγγελίδη.
Η υπόθεση έφτασε στο ακροατήριο μετά από το περίφημο πόρισμα της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού τον Ιανουάριο του 2020, στο οποίο κατά πλειοψηφία τα μέλη της έστειλναν την υπόθεση στον εισαγγελέα για ποινική αξιολόγηση και πιθανή άσκηση ποινικών διώξεων. Σε εκείνο το πόρισμα της ΕΕΑ η πλειοψηφία των μελών εκείνης της Επιτροπής είχε χαρακτηρίσει ως βαρύ παράπτωμα την μη έγκαιρη ενημέρωση από το 2018 της αλλαγής της ιδιοκτησιας στην ΠΑΕ Ξάνθη και ουσιαστικά ζήτησαν τον υποβιβασμό της, όπως ήταν η τότε προβλεπόμενη ποινή. Τελικά άλλαξε ο νόμος από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, η ΠΑΕ Ξάνθη τιμωρήθηκε με αφαίρεση πέντε βαθμών για αυτήν την υπόθεση και ακόμα επτά για την φερόμενη πολυϊδιοκτησια με τον ΠΑΟΚ (παρεπόμενη της οποίας ήταν άλλωστε και αυτή η υπόθεση), με αποτέλεσμα η ομάδα από εκεί που έβγαινε Ευρωπη να βρεθεί με το -12 στις τελευταίες θέσεις της βαθμολογίας, να κληθεί να παίξει το περίφημο μπαραζ παραμονής με τον Απόλλωνα Σμύρνης και εν τέλει να υποβιβαστεί και με συνοπτικές διαδικασίες να μεταβιβαστεί στον Μπιλ Πάπας, με τα γνωστά επακόλουθα.
Πέντε χρόνια μετά, η ποινική περιπέτεια των Πανόπουλου, Συγγελίδη, Πιαλόγλου, Επιτρόπου, Χαλαβαζή και Χριστοδούλου λήγει με την πανηγυρική αθώωσή τους από το Τριμελές Εφετείο Θράκης.
Thrakisport