Οι νομικοί στηλιτεύουν την απάντησή του στον Κ.Κεφαλογιάννη σχετικά με ερώτηση του βουλευτή για τους ειρηνοδίκες
Με κοινή επιστολή τους 328 ειρηνοδίκες, μέλη της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων (ΕνΔΕ) απέστειλαν επιστολή στον πρόεδρο της Ένωσης, Χριστόφορο Σεβαστίδη και τον εγκαλούν για τις θέσεις που εξέφρασε στην προσωπική του επιστολή προς τον βουλευτή Ηρακλείου της ΝΔ Κωνσταντίνο Κεφαλογιάννη, με αφορμή ερώτηση του τελευταίου στη Βουλή, αναφορικά με το ζήτημα της ρύθμισης υπηρεσιακής κατάστασης και εξέλιξης των ειρηνοδικών.
Ο πρόεδρος της ΕνΔΕ στην επίμαχη επιστολή του (26.8.2024), μεταξύ των άλλων, αναφέρει, ότι ο κ. Κεφαλογιάννης με την ερώτησή του προσβάλλει όλους τους δικαστές και εισαγγελείς, καθώς θεώρησε περιττό να ενημερωθεί «για τις θέσεις της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, που εκπροσωπεί το σύνολο των πολιτικών και ποινικών δικαστών, στο ζήτημα της ενοποίησης του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας και αρκεστήκατε στην ενημέρωση που λάβατε από συγκεκριμένα άτομα, που δεν έχουν καμία απολύτως νομιμοποίηση».
Οι 328 ειρηνοδίκες με αφορμή τις θέσεις που διατύπωσε ο κ. Σεβαστίδης στην επιστολή του, αναφέρονται σε υποβάθμιση των ειρηνοδικών και ζητούν να κληθεί ο πρόεδρος της ΕνΔΕ «να «απολογηθεί για την απαράδεκτη αυτή επιστολή, η οποία στρέφεται κατά του 1/3 του δικαστικού σώματος».
Η επιστολή των 328 θα αποσταλεί στον υπουργό Δικαιοσύνης Γιώργο Φλωρίδη και στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου και την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
Το κείμενο της επιστολής των 328 έχει ως εξής:
«Ο πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων Χρ. Σεβαστίδης, έχοντας υπερβεί κάθε μέτρο και όριο του θεσμικού του ρόλου, κάνει υποδείξεις, σε εκλεγμένο εκπρόσωπο του Κοινοβουλίου αυτή τη φορά, για το πώς θα πρέπει να επιτελεί το έργο του.
Ειδικότερα:
1) Θεωρεί τις απόψεις του προεδρείου της Ένωσης απολύτως αποδεκτές, από κάθε μέλος της, και ανεπίδεκτες κάθε αμφιβολίας, απαγορεύοντας μάλιστα τη διαφωνία κι ως εκ τούτου κάθε γόνιμο διάλογο, εντός κι εκτός αυτής, πρακτική ξένη με τη δημοκρατική νοοτροπία που πρέπει να διακρίνει τη μεγαλύτερη Δικαστική Ένωση.
2) Έχει την πεποίθηση, ότι απαγορεύεται στους πολίτες, ακόμη κι αν αυτοί είναι Δικαστές, να αναφέρονται, να συνομιλούν και να προσφεύγουν στις πολιτικές αρχές για να ενημερώσουν για τα Δίκαια Αιτήματά τους, ξεχνώντας, επιλεκτικά, μάλιστα, ότι ο ίδιος και η ομάδα του αποτέλεσαν τακτικούς συνομιλητές πολιτικών φορέων, όντας μειοψηφία του ΔΣ, καθ’ όλη τη διάρκεια του προηγούμενου έτους, στο οποίο διαμορφώθηκε το προσβλητικό και απαξιωτικό για το 1/3 του Δικαστικού Σώματος σχέδιο νόμου περί της λεγόμενης «ενοποίησης».
3) Εξαπολύει κατηγορίες, προσβολές και συγκαλυμμένες απειλές, κατά συναδέλφων, που τόλμησαν να διαφωνήσουν δημοσίως μαζί του.
4) Παραβλέπει, ότι η κατάφωρη παραβίαση του Συντάγματος και δη της Δικαστικής Ανεξαρτησίας συντελείται, κυρίως, από την άνιση μεταχείριση Δικαστών και την απώλεια κεκτημένων και δικαιωμάτων μεγάλου αριθμού ΙΣΟΒΙΩΝ ΔΙΚΑΣΤΙΚΩΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ, που σε ένα Ευρωπαϊκό Κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι ανεκτά, κι απειλεί να προσφύγει στα ευρωπαϊκά όργανα.
5) Ψέγει εκλεγμένους βουλευτές, παρεμβαίνοντας στον τρόπο που επιτελούν το κοινοβουλευτικό έργο, για το οποίο έχουν εκλεγεί, από τον Ελληνικό Λαό.
6) Εκδηλώνει εχθρότητα κατά μεγάλου μέρους του Δικαστικού Σώματος, το οποίο υποτίθεται ότι εκπροσωπεί, στο σύνολο του, με την πάταξη κάθε προσπάθειας ευνοϊκών ρυθμίσεων για τους Ειρηνοδίκες, γνωρίζοντας ότι οι προτεινόμενες ρυθμίσεις δεν επηρεάζουν την υπηρεσιακή κατάσταση των υπόλοιπων Δικαστών του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, τους οποίους παραπληροφορεί και τρομοκρατεί.
Προκαλεί εντύπωση το γεγονός, ότι δεν λαμβάνει υπόψιν, ότι στο υπ’ αυτόν προεδρείο συμμετέχουν εκλεγμένοι Ειρηνοδίκες, οι οποίοι προεκλογικά δεν εκφράστηκαν αρνητικά σχετικά με θέματα που αφορούν στην αναγνώριση ετών υπηρεσίας και την τοποθέτησή τους ως Πρωτοδικών γενικής επετηρίδας στον τόπο όπου ήδη υπηρετούσαν, παρόλο που τώρα τηρούν σιγή ιχθύος, ακόμη και στην παρούσα, τόσο κρίσιμη, συγκυρία για το σώμα των Ειρηνοδικών.
Περαιτέρω, ο Πρόεδρος της ΕνΔΕ ομιλεί για χάος στη Δικαιοσύνη, στην περίπτωση που ικανοποιηθούν τα δίκαια αιτήματα των Ειρηνοδικών, χωρίς να εξειδικεύει ψύχραιμα και λογικά ποιες είναι οι επιπτώσεις που θα έχει η ικανοποίηση των ως άνω αιτημάτων στη δικαστική καθημερινότητα.
Ποιος, ποιες πρακτικές, επιδιώξεις κι απόψεις, προκαλούν χάος στη Δικαιοσύνη, κατέστη πλέον (με τις πάμπολλες, εντονότατες αντιδράσεις, σε αυτήν του την κίνηση) για άλλη μια φορά, προφανές. Δυστυχώς, τείνει να φτάσει στο απροχώρητο, έχοντας ξεπεράσει κάθε δυσοίωνη προσδοκία και επενδύει σε ατεκμηρίωτα επιχειρήματα περί διατάραξης της δικαστικής καθημερινότητας, θρέφοντας τον διχασμό μεταξύ των ενοποιούμενων κλάδων.
Ο Πρόεδρος της ΕνΔΕ, λοιπόν, διατείνεται ότι θα εκτεθεί διεθνώς η Ελληνική Δικαιοσύνη, αν προαχθεί ο νυν Ειρηνοδίκης σε Πρόεδρο Πρωτοδικών Ειδικής Επετηρίδας, με οριοθετημένα καθήκοντα, ώστε να μην θίγονται οι Δικαστές της Γενικής Επετηρίδας κι απειλεί να προσφύγει στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή Ένωση Δικαστών. Το αναμένουμε με ανυπομονησία, ώστε να παρέμβουμε καταλλήλως, επισημαίνοντάς του, ότι, αν αργήσει, θα προσφύγουμε νωρίτερα, ως σώμα νυν Ειρηνοδικών.
Κυρίως όμως τονίζουμε, ότι καταστατικός σκοπός της Ένωσης είναι η προώθηση των συμφερόντων ΟΛΩΝ των μελών της και η ανάπτυξη πνεύματος αλληλεγγύης μεταξύ αυτών. Ο Πρόεδρος της ΕνΔΕ είναι ο πρώτος που οφείλει να υπηρετεί τον σκοπό αυτόν.
Ειδικότερα ως Πρόεδρος της ΕνΔΕ οφείλει τουλάχιστον:
α) να στηλιτεύσει το νομοσχέδιο περί τροποποίησης του ΚΟΔΚΔΛ για την άνιση μεταχείριση ενός ολόκληρου κλάδου του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας, που στελεχώνεται σήμερα από το 1/3 των μελών της Ένωσης,
β) να ζητήσει να αρθεί ο διαχωρισμός στην ιεραρχία των Δικαστών γενικής και ειδικής επετηρίδας σε σχέση με τους άλλους κλάδους της Δικαιοσύνης, και να αντιμετωπίζονται με ενιαίο τρόπο,
γ) να αιτηθεί τη δίκαιη μεταχείριση των Δικαστών ειδικής επετηρίδας, ώστε να αναγνωρίζεται στον υπηρεσιακό τους βίο, ισότιμα με τους Δικαστές γενικής επετηρίδας, η προϋπηρεσία τους στα νέα τους καθήκοντα, που είναι κοινά και για τις δύο επετηρίδες,
δ) να αιτηθεί την ανάλογη συμμετοχή των Δικαστών της ειδικής επετηρίδας στα τμήματα των Δικαστηρίων, στα θερινά τμήματα, στα συμβούλια κ.λπ., δεδομένης της εκ του προορισμού της φθίνουσας αριθμητικά ειδικής επετηρίδας χρόνο με το χρόνο και της αντίστοιχης αριθμητικής αύξησης της γενικής επετηρίδας,
ε) να αιτηθεί την βαθμολογική προαγωγή των Πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας με αντίστοιχα καθήκοντα και όχι μόνο επί τιμή, εφόσον ασκούν ίδια καθήκοντα με τους Πρωτοδίκες γενικής επετηρίδας, ήτοι την υπηρεσιακή εξέλιξη στη ΔΙΑΚΡΙΤΗ ΕΙΔΙΚΗ ΕΠΕΤΗΡΙΔΑ και
στ) να παρέμβει υπέρ των Πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, που τελούν σε νόμιμη άδεια επαπειλούμενης κύησης, λοχείας ή ανατροφής τέκνου, ώστε να μην υποχρεωθούν να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα επιμόρφωσης κατά το χρόνο της άδειας αυτής, δεδομένου ότι ο ν. 5108/2024 προβλέπει ορίζοντα δύο ετών για την υλοποίηση του επιμορφωτικού προγράμματος και είναι δυνατή η εκπλήρωση του σκοπού του νόμου, χωρίς να θιγούν τα δικαιώματα των συναδέλφων αυτών. Περίπτωση καταστρατήγησης των αδειών αυτών είναι προφανώς εκτός ορίων συνταγματικότητας.
Τα παραπάνω είναι τα ελάχιστα, τα οποία πρέπει να προβλεφθούν για τους Δικαστές ειδικής επετηρίδας, προκειμένου να διαφυλαχθεί το κύρος της Δικαιοσύνης και να πραγματωθεί η σκοπούμενη ενοποίηση των δύο κλάδων του πρώτου βαθμού δικαιοδοσίας. Άλλως, εφόσον, σύμφωνα με το νομοσχέδιο περί τροποποίησης του ΚΟΔΚΔΛ, θα υπάρχουν Πρωτοδίκες «δύο ταχυτήτων», οι οποίοι θα ασκούν τα ίδια καθήκοντα και θα δικάζουν όμοιες υποθέσεις, είναι επόμενο ότι θα δημιουργηθούν αμφιβολίες ως προς την ορθότητα των κρίσεων των Δικαστών στους πολίτες. Συνεπώς έστω και τη στιγμή αυτή είναι αναγκαίος ο διάλογος για την ισότιμη και δίκαιη υλοποίηση της ενοποίησης, αναζητώντας τρόπους, με τους οποίους θα γίνεται σεβαστή η υπηρεσιακή κατάσταση αμφότερων των ενοποιούμενων μερών και όχι μονομερείς λύσεις, που θα διαιωνίζουν τα προβλήματά της.
Αδιαφορώντας για τα παραπάνω, ο Πρόεδρος της Ένωσης ζητά τη βαθμολογική καθήλωση των Πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας έως τη συνταξιοδότησής τους. Αγνοώντας τον ρόλο, για τον οποίο εκλέχθηκε και την βούληση του συνόλου των μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων για ομαλή υλοποίηση της ενοποίησης, αγωνίζεται για την άνιση και άδικη μεταχείριση των Πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, η οποία θα έχει αρνητικό αντίκτυπο στο σύνολο της Δικαιοσύνης.
Περαιτέρω χωρίς να αρκούμαστε στις επισημάνσεις, θέτουμε ένα πλαίσιο δράσεων, στο οποίο καλούμε το σύνολο των συναδέλφων Δικαστών, και ιδίως των άμεσα ενδιαφερόμενων Πρωτοδικών ειδικής επετηρίδας, που αποτελούν το 1/3 του σώματος, να συστρατευθεί, ήτοι για την υλοποίηση των ακόλουθων ενεργειών:
1) σύνταξη Ψηφίσματος, με ένταξη όλων των θέσεων, ως προς την υπηρεσιακή κατάσταση κι εξέλιξη των πρώην Ειρηνοδικών, το οποίο θα τεθεί σε ηλεκτρονική ψηφοφορία κι υπογραφή και θα κατατεθεί, απευθείας, στον Πρωθυπουργό, στον Υπουργό και Υφυπουργό Δικαιοσύνης καθώς και στους εκπροσώπους όλων των κομμάτων, στον Άρειο Πάγο, στην αρμόδια Επιτροπή Δικαιοσύνης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και σε όλες τις Δικαστικές Ενώσεις,
2) αίτημα για σύγκληση έκτακτου ΔΣ, για την γνωστοποίηση του ανωτέρω Ψηφίσματος και την συζήτηση επί του θέματος, καθώς και την κλήση του Προέδρου της ΕνΔΕ, να «απολογηθεί» για την απαράδεκτη αυτή επιστολή, η οποία στρέφεται κατά του 1/3 του Δικαστικού Σώματος,
3) συλλογή υπογραφών, αν καταστεί αναγκαίο λόγω αδράνειας του προεδρείου, καθώς η έως τώρα συμπεριφορά του συνιστά πλήρη απαξίωση των Ειρηνοδικών, με αποτέλεσμα να θεωρείται εύλογα ότι το παρόν Προεδρείο, δεν εκπροσωπεί και τους Πρωτοδίκες ειδικής επετηρίδας, για την σύγκληση έκτακτης Γενικής Συνέλευσης, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καταστατικού της ΕνΔΕ,
4) γνωστοποίηση όλων των ανωτέρω θέσεων και δράσεων στα ΜΜΕ, ώστε να υπάρξει ενημέρωση, συζήτηση και πίεση, για τα θέματα που μας αφορούν, καθώς είναι ιδανική συγκυρία η ερώτηση του Βουλευτή της Κυβέρνησης, στη Βουλή, ώστε να υπάρξει γενικότερο ενδιαφέρον, από την πολιτική εξουσία,
5) γνωστοποίηση όλων των θέσεών μας, μέσω υπομνήματος, στους φορείς που θα κληθούν σε ακρόαση στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής κατά τη συζήτηση του σχεδίου νόμου περί τροποποίησης ΚΟΔΚΔΛ κλπ. καθώς και ενημέρωση αυτών, ότι οι θέσεις του προέδρου της ΕνΔΕ, μολονότι απόψεις της πλειοψηφίας, δεν εκφράζουν σημαντικότατο μέρος των μελών της Ένωσης, τους Ειρηνοδίκες, αντίθετα είναι αυτές που προσβάλλουν την συνταγματικά κατοχυρωμένη αρχή της Δικαστικής Ανεξαρτησίας και κλονίζουν την εμπιστοσύνη των πολιτών στη Δικαιοσύνη, αφού δημιουργούν δεύτερης κατηγορίας Δικαστές.
Οι συντάξαντες κι υπογράφοντες Ειρηνοδίκες μέλη του ΔΣ:
1) Βελίας Νικήτας, Ειρηνοδίκης Αθηνών
2) Κυριλή Ευπραξία, Ειρηνοδίκης Ιωαννίνων
3) Μπιχάκης Αργύριος, Ειρηνοδίκης Θεσσαλονίκης
4) Στασινούλας Δημήτριος, Ειρηνοδίκης Θεσσαλονίκης
Ακολουθούν υπογραφές 328 μελών της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων».
Να σημειωθεί ότι οι 4 ειρηνοδίκες που υπογράφουν την εν λόγω επιστολή, εκπροσωπώντας τους 328 ειρηνοδίκες, είναι εκλεγμένα μέλη του 15μελούς Διοικητικού Συμβουλίου της ΕνΔΕ.