Πανηγύρια και χοροί με τζίρους εκατομμυρίων!
Ένα θαυμάσιο άρθρο του δημοσιογράφου Ηλία Καλιώρα μου κίνησε την περιέργεια μια και φέτος τα πανηγύρια και οι χοροί συγκέντρωσαν εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου σε ξέφωτα, αυλές εκκλησιών, πλατείες, γήπεδα και όπου αλλού υπήρχε χώρος για χοροστάσι!
Τι λέει ο Καλιώρας;
«Στην ευρύτερη σκηνή των ελληνικών πανηγυριών, στήνεται ένα ανήθικο γλέντι που αφορά τη φοροδιαφυγή.
Κάθε χρόνο, κατά κύριο λόγο στην περίοδο του καλοκαιριού, χιλιάδες πανηγύρια σε όλη τη χώρα προσελκύουν εκατομμύρια επισκέπτες. Στο παρασκήνιο, όμως, εκτυλίσσεται μια φοροδιαφυγή που ανέρχεται σε εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι της ΑΑΔΕ.
Τουλάχιστον 30.000 λαϊκά πανηγύρια υπολογίζεται ότι διοργανώνονται το καλοκαίρι, με την φοροδιαφυγή να φθάνει έως και 100 εκατ. ευρώ, όπως αναφέρουν στελέχη φοροελεγκτικών αρχών.
Τα πανηγύρια, αυτές οι αγαπημένες λαϊκές εκδηλώσεις, έχουν μια σκοτεινή πλευρά που η κοινωνία συχνά προτιμά να αγνοεί.
Είναι μέρος του πολιτισμού μας, αλλά και πηγή φοροδιαφυγής που διατηρείται με την άδεια της εφορίας, προκαλώντας τεράστιες ζημιές στον δημόσιο προϋπολογισμό.
Στα πάνω από 30.000 πανηγύρια που λαμβάνουν χώρα στην Ελλάδα κάθε χρόνο, η φοροδιαφυγή φτάνει τα εκατομμύρια ευρώ.
Μπορεί να φαίνεται απίθανο, αλλά είναι μια δυσάρεστη αλήθεια που επιβεβαιώνεται από εφοριακούς ελεγκτές. Είναι γνωστό ότι τα πανηγύρια, με τις αμέτρητες προμήθειες και τον πολύπλοκο κόσμο τους, δημιουργούν τον ιδανικό χώρο για φοροδιαφυγή.
Είναι συνηθισμένο να βλέπουμε τιμοκαταλόγους που αλλάζουν, διπλούς και τριπλούς καταλόγους τιμών, και ανομίες που οδηγούν στην απώλεια φοροεισπράξεων.
Αλλά η φοροδιαφυγή δεν είναι μόνο θέμα τιμοκαταλόγων. Συνοδεύεται από τη μη κερδοσκοπική φοροδιαφυγή, ένα σύστημα που εκμεταλλεύεται την έλλειψη φορολογικών υποχρεώσεων σε ορισμένες εκδηλώσεις.
Πίσω από τη φιλανθρωπία και τον πολιτισμό, κρύβεται ένα κύκλωμα ανθρώπων που δραστηριοποιούνται στα όρια της νομιμότητας.
Χρησιμοποιώντας πολιτιστικούς συλλόγους ως πρόσχημα, καταφέρνουν να αποφεύγουν τους φόρους και να δημιουργούν εισοδήματα που περνούν απαρατήρητα από το φορολογικό σύστημα.
Οι πρόσφατες επιθέσεις εναντίον των ελεγκτών της Εφορίας σε πανηγύρι της Ρόδου ανέδειξαν την ανάγκη για δράση.
Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών αντιμετωπίζει το πρόβλημα σοβαρά και προσπαθεί να στηρίξει τους ελεγκτές, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τη φοροδιαφυγή.
Είναι καιρός να ανοίξουμε τα μάτια μας στη σκοτεινή αυτή πλευρά των πανηγυριών. Πρέπει να διασφαλίσουμε ότι η παράδοση και ο πολιτισμός δεν χρησιμοποιούνται ως πρόσχημα για φοροδιαφυγή.
Οφείλουμε στο κράτος, την οικονομία και την κοινωνία να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα με σοβαρότητα και να βρούμε τρόπους για να το αντιμετωπίσουμε αποτελεσματικά.
Στα πανηγύρια της χώρας, όπου η παράδοση συναντά την διασκέδαση, κρύβεται μια κρυφή, αλλά θεαματική πραγματικότητα. Είναι το φαινόμενο των τιμοκαταλόγων, που αποτελούν έναν πραγματικό χορό θαυμάτων.
Στον κόσμο των πανηγυριών, κρύβονται γνωστές φίρμες της δημοτικής και λαϊκής μουσικής, που συνάπτουν άτυπα συμβόλαια και εξασφαλίζουν χοντρά ποσά για μια εμφάνιση, ακόμα και ένα ή δύο χρόνια πριν από το πανηγύρι.
Αυτό το φαινόμενο αποκαλύπτει μια τεράστια αισχροκέρδεια και φοροδιαφυγή.
Σε κάθε πανηγύρι, το σκηνικό είναι παρόμοιο: τιμοκατάλογοι που αναφέρουν «κρεατικά 15 ευρώ το κιλό», «μπίρες και αναψυκτικά 2,5 ευρώ» το κουτάκι, και πολλές άλλες τιμές.
Εντούτοις, συχνά αυτοί οι κατάλογοι εφαρμόζονται αυθαίρετα, με διπλούς και τριπλούς όρους. Είναι ένας πραγματικός χορός των θαυμάτων, όπου οι τιμές μεταβάλλονται ανάλογα με την ώρα και τον πελάτη.
Ένα φαινόμενο που αποκαλύπτει την πραγματικότητα της φοροδιαφυγής και της ανεξέλεγκτης αισχροκέρδειας στα πανηγύρια της χώρας μας.
Στην ελληνική γιορτινή πανηγυρική σκηνή, που φαίνεται να τραβάει χρήματα από τσέπες όλων μας, υπάρχει ένα πραγματικό θέαμα: τα πανηγύρια που απολαμβάνουν απαλλαγές από τον φόρο προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ).
Πολιτιστικοί σύλλογοι, εξουσιοδοτημένοι μόνο για τη σφραγίδα τους, εκμεταλλεύονται τα πανηγυρικά γεγονότα, διοργανώνοντας εκδηλώσεις που δεν φέρουν ΦΠΑ.
Από τα γαστρονομικά λιχουδιά, τα αναψυκτικά, μέχρι τα κρασιά, χιλιάδες ευρώ κερδίζονται σε κάθε πανηγύρι, αλλά η ροή αυτών των χρημάτων δεν φαίνεται να συντείνει στους πολιτιστικούς σκοπούς των συλλόγων.
Σε αυτήν την ροή, συμπεριλαμβάνονται επίσης νομικά πρόσωπα μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, όπως πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, που απαλλάσσονται από τον ΦΠΑ για έσοδα που προκύπτουν από τη διοργάνωση δύο εκδηλώσεων κάθε χρόνο και δεν υποχρεούνται σε τήρηση βιβλίων και έκδοση στοιχείων.
Ωστόσο, οι έλεγχοι δείχνουν ότι πολλές εκδηλώσεις δεν είναι πραγματικά μη κερδοσκοπικές και ότι σε αυτές πραγματοποιείται φοροδιαφυγή.
Υπό τη σκέπη του μη κερδοσκοπικού και περιστασιακά φιλανθρωπικού χαρακτήρα, ορισμένοι σύλλογοι ή ομίλοι επιτρέπεται να εκδίδουν μη θεωρημένα εισιτήρια και να μην χρειάζεται να εγκατασταθούν ταμειακές μηχανές για την εκδήλωσή τους.
Οι αφορολόγητες εισπράξεις καταλήγουν στους διοργανωτές, και ίσως ακόμα και στους καλλιτέχνες που συμμετέχουν.
Σε ορισμένες περιπτώσεις, γνωστοί τραγουδιστές παρακολουθούν εκδηλώσεις μεταξύ του κοινού και εμφανίζονται αυθόρμητα στη σκηνή για να τραγουδήσουν, κερδίζοντας ένα αφορολόγητο γευστικό κομμάτι από την γιορτινή πίτα».
Συμφωνείτε ή διαφωνείτε;
ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΡΑΝΙΚΑΣ