*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

09 Μαΐου

Έφυγε απ’ την ζωή ο Καθηγητής και ιδρυτής της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Γεώργιος Μπουγιούκας

09 Μαΐου

 Πένθος στην Αλεξανδρούπολη, τον Έβρο, όλη την Θράκη αλλά και την Θεσσαλονίκη, για τον θάνατο του Καθηγητή Καρδιοχειρουργικής του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης Γιώργο Μπουγιούκα και ιδρυτή της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης Γεώργιου Μπουγιούκα.

Έφυγε σήμερα από την ζωή στα 76 του χρόνια, στην Θεσσαλονίκη όπου ζούσε μετά την συνταξιοδότηση του το 2015 και αφού προσέφερε τεράστιο έργο στον Έβρο και ολόκληρη την Θράκη, με την δημιουργία από το μηδέν το 2000 της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης, ως Καθηγητής της Καρδιοχειρουργικής του ΔΠΘ. Για το σπουδαίο του έργο ως Διευθυντής της μέχρι την συνταξιοδότηση του και επί 15 χρόνια, είχε τιμηθεί επανειλημμένα μετά την συνταξιοδότηση του, κυρίως από συλλόγους ασθενών, που ήθελαν να τον ευχαριστήσουν για την προσφορά και το έργο του.

Οι γνώσεις, οι ικανότητες, η επιτυχημένη επιστημονική του καριέρα και η επαγγελματική του καταξίωση και αναγνώριση ως γιατρού καρδιοχειρουργού στην Θεσσαλονίκη, δεν τον έκαναν να διστάσει ούτε στιγμή και αποφάσισε να αφήσει την ασφάλεια αυτής της καριέρας για να μετακομίσει στην Αλεξανδρούπολη. Να αγωνιστεί μέσα από γραφειοκρατικές αγκυλώσεις και πολλά προβλήματα για να στήσει από το μηδέν την καρδιοχειρουργική κλινική στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης. Μια κλινική που “γεννήθηκε” στις 20 Μαΐου του 2000 στο παλιό νοσοκομείο της οδού Δήμητρας και φυσικά μεταφέρθηκε να δυνάμωσε στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Αλεξανδρούπολης.

Ο ίδιος είχε πει σε μια από τις εκδηλώσεις όπου τιμήθηκε, ότι είχε πάντα δεσμούς με την Θράκη και ήθελε να προφέρει κάτι στους κατοίκους της που τους έβλεπε να ταλαιπωρούνται και να κάνουν μεγάλα έξοδα για τα προβλήματα καρδιάς σε Θεσσαλονίκη και Αθήνα και αυτό το θεωρούσε άδικο. Είπε επίσης ότι αντιμετώπισε και αυτός και οι συνεργάτες του μεγάλα προβλήματα κυρίως στην στελέχωση από ιατρικό προσωπικό: «Ήμασταν 3 μέρες έξω από το γραφείο του υπουργού τελικά βαρέθηκαν να μας βλέπουν και μας βοήθησαν…», είπε χαριτολογώντας ο κ. Μπουγιούκας.


5.495 εγχειρήσεις στην Κλινική από το 2000 – 2015

 

Αναφέρθηκε επίσης και στις καινοτομικές χειρουργικές μεθόδους που εφαρμόστηκαν στην κλινική και στην συνεργασία με μεγάλα νοσοκομεία του Χιούστον, του Ανόβερου αλλά και στο εξαίρετο έντιμο και μαχητικό – όπως είπε – ιατρικό προσωπικό με διεθνή καταξίωση καθώς πλήθος ερευνητικών εργασιών του έχουν δημοσιευτεί σε ξένα ιατρικά περιοδικά. Ενδεικτικά ανέφερε πως από το 2000 – 2015 είχαν γίνει 5.495 εγχειρήσεις στην Κλινική και τα έσοδα που είχε το ΠΓΝΑ ανήλθαν σε 400 – 460 εκ. ευρώ ανά έτος, ενώ κόστισε 1,6 δις όταν όλο το νοσοκομείο με 78 κλινικές κόστισε 4,5 δις ευρώ.

 

Δημιούργησε επίσης και ήταν μέλος της διοίκησης του, τον Σύλλογο Φίλων Καρδιοχειρουργικής ΔΠΘ “Γαληνός”, ο οποίος στήριξε από την πρώτη στιγμή την κλινική και αποτέλεσε τον πολύτιμο συνδετικό κρίκο μεταξύ κλινικής και τοπικής κοινωνίας.

 


Με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης το 2015 που συνταξιοδοτήθηκε, τιμήθηκε σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Χειρουργών Θώρακος – Καρδίας, με το μετάλλιο Α’ Τιμής, ως ελάχιστη αναγνώριση της μεγάλης του προσφοράς στον τόπο, στο νοσοκομείο, το πανεπιστήμιο, τους ασθενείς και τις οικογένειές τους. Το απένειμε στον εκλιπόντα Καθηγητή Καρδιοχειρουργικής ο τότε δήμαρχος Ευάγγελος Λαμπάκης.

evros-news.gr


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »