*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

02 Δεκεμβρίου

Γ. Αμοιράς: Εγκρίθηκαν προσλήψεις προσωπικού και για το Δασαρχείο Σταυρούπολης Ν. Ξάνθης!

02 Δεκεμβρίου


-Απάντηση του Υφυπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας στην ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, Κων/νου Χήτα


Στις 24 Οκτωβρίου 2022, ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης, Κων/νος Χήτας, κατέθεσε ερώτηση στη Βουλή για την υποστελέχωση του Δασαρχείου Σταυρούπολης Ξάνθης, με την οποία έθεσε, μεταξύ άλλων, ερωτήματα στο Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας αναφέροντας χαρακτηριστικά: «-Σε ποιες ενέργειες προτίθεστε να προβείτε, προκειμένου να φροντίσετε και να εξασφαλίσετε την ορθή και εύρυθμη λειτουργία στο Δασαρχείο Σταυρούπολης;

-Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε προκήρυξη θέσεων μονίμου προσωπικού, προκειμένου να καλύψετε τις ανάγκες σε έμψυχο δυναμικό στο Δασαρχείο Σταυρούπολης;

-Προτίθεσθε άμεσα να προβείτε σε επανεφαρμογή της υπουργικής απόφασης Φαμέλλου, προκειμένου να ενισχύσετε τους διαμένοντες πληθυσμούς των ορεινών νομών, εξασφαλίζοντάς τους προσαυξημένη κατά κεφαλή ποσότητα καυσόξυλων ή έστω ικανό επίδομα θέρμανσης;».

Απαντώντας στις 29/11/2022 ο Υφυπουργός Γεώργιος Αμοιράς στην ερώτηση του βουλευτή της Ελληνικής Λύσης, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι το Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Σεπτεμβρίου 2022 ενέκρινε προσλήψεις προσωπικού, ενώ για το θέμα των καυσόξυλων τόνισε ότι με σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΝ δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους ορεινών περιοχών της Χώρας να προβούν, είτε οργανωμένα ως κοινότητα είτε ατομικά, στην υλοτόμηση ξυλείας υπό την εποπτεία των οικείων Δασικών Υπηρεσιών.

Αναλυτικά όλη η απάντηση του υφυπουργού:


«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΑΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΣ

Υπηρεσία Συντονισμού

Γραφείο Νομικών & Κοινοβουλευτικών Θεμάτων

ΠΡΟΣ: Βουλή των Ελλήνων

ΘΕΜΑ: «Απάντηση σε Ερώτηση»

ΣΧΕΤ: Η με αριθμό πρωτ. 583/27-10-2022 Ερώτηση

Σε απάντηση της σχετικής Ερώτησης που κατατέθηκε στη Βουλή των Ελλήνων από τον Βουλευτή κ. Κωνσταντίνο Χήτα, σας γνωστοποιούμε ότι:

Ως προς τα δύο πρώτα ερωτήματα που αφορούν στη ζήτημα της στελέχωσης του Δασαρχείου Σταυρούπολης, το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας έχει απόλυτη επίγνωση της αναγκαιότητας ενίσχυσης των περιφερειακών Δασικών Υπηρεσιών, οι οποίες πλέον υπάγονται στο Υπουργείο, και για το λόγο αυτό το Υπουργικό Συμβούλιο της 27ης Σεπτεμβρίου 2022 ενέκρινε 500 προσλήψεις σε θέσεις τακτικού προσωπικού στις Δασικές Υπηρεσίες. Οι προσλήψεις αφορούν κυρίως σε επιστημονικό και τεχνολογικό προσωπικό, και ειδικότερα σε θέσεις ΠΕ Γεωτεχνικών Δασολόγων και ΤΕ Δασοπόνων.

Τονίζεται ότι οι τελευταίες προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις Δασικές Υπηρεσίες έγιναν πριν από περίπου 20 χρόνια.

Επιπλέον, κατόπιν συντονισμένων ενεργειών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, δρομολογήθηκε η διαδικασία για την πρόσληψη 700 ωφελούμενων ανέργων μέσω της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (Δ.ΥΠ.Α.) στις Δασικές Υπηρεσίες. Υπενθυμίζεται ότι, με πρωτοβουλία του ΥΠΕΝ, ψηφίστηκε πρόσφατα στην Βουλή των Ελλήνων η δυνατότητα επαναπρόσληψης για 12 μήνες των συμβασιούχων με σχέση εργασίας Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου, οι οποίοι είχαν προσληφθεί για την αντιμετώπιση των εκτάκτων αναγκών που προκλήθηκαν από τις πυρκαγιές του Ιουλίου/Αυγούστου 2021 (άρθρο 26 του ν. 4964/2022, ΦΕΚ Α’ 150), εξαιρουμένων αυτών της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας, για τους οποίους ισχύουν άλλες διατάξεις (άρθρο 75 του ν. 4921/2022, ΦΕΚ Α’ 75). Στον νόμο προστέθηκε επίσης διάταξη για την παροχή δυνατότητας άμεσης πρόσληψης προσωπικού από τις Δασικές Υπηρεσίες των

«επικίνδυνων περιοχών» κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου, με το σκεπτικό του κατεπείγοντος, με σκοπό την άμεση ανταπόκρισή τους στις αυξημένες ανάγκες, κυρίως πρόληψης, αλλά και αντιμετώπισης των δασικών πυρκαγιών στις περιοχές, όπου απαιτείται αυξημένη λήψη μέτρων από τις Δασικές Υπηρεσίες κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου.

Ως προς το τρίτο επιμέρους ερώτημα, η Υπουργική Απόφαση, την οποία επικαλείται ο ερωτών Βουλευτής, βρίσκεται σε ισχύ και σύμφωνα με αυτήν η διάθεση των καυσοξύλων σε περιοχές, όπου υπάρχουν δημόσια δάση με εγκεκριμένες διαχειριστικές μελέτες (ανάλογα με τα προβλεπόμενα στην σχετική μελέτη και τις διαθέσιμες πιστώσεις) γίνεται από τις αρμόδιες περιφερειακές Δασικές Υπηρεσίες.

Σημειώνεται, τέλος, ότι με σχετική εγκύκλιο του ΥΠΕΝ δόθηκε η δυνατότητα στους κατοίκους ορεινών περιοχών της Χώρας να προβούν, είτε οργανωμένα ως κοινότητα είτε ατομικά, στην υλοτόμηση ξυλείας υπό την εποπτεία των οικείων Δασικών Υπηρεσιών, ώστε να καλύψουν τις ανάγκες τους για τη χειμερινή περίοδο. Υπενθυμίζεται ότι ήδη διατίθενται δωρεάν ή με συμβολικό αντίτιμο καυσόξυλα από τους Δασικούς Συνεταιρισμούς Εργασίας (ΔΑΣΕ). Φέτος το Υπουργείο διέθεσε στις Υπηρεσίες Επιθεώρησης Εφαρμογής Δασικής Πολιτικής Μακεδονίας - Θράκης, Ηπείρου - Δυτικής Μακεδονίας, Θεσσαλίας - Στερεάς Ελλάδας, Πελοποννήσου - Δυτικής Ελλάδας & Ιονίου 4.500.000 ευρώ για κάλυψη των ατομικών αναγκών των κατοίκων στις ορεινές περιοχές. χρηματικό ποσό, το οποίο αποτελεί την υψηλότερη πίστωση της τελευταίας δεκαετίας. Αναλυτικότερα, τα ποσά χρηματοδοτήσεων κατ’ έτος έχουν ως εξής:

-2022: 4.500.000 €

-2021: 3.500.000 €

-2020: 3.000.000 €

-2019: 680.000 €

-2018: 480.000 €

-2017: 457.000 €

-2016: 907.500 €

-2015: 1.100.000 €

-2014: 90.000 €

Ο Υφυπουργός

Γιώργος Αμυράς»

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »