*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

21 Οκτωβρίου

Νέα Αλλαγή: Με ποια συνθήματα και συμβολισμούς κατεβαίνει υποψήφιος πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ ο Γ. Παπανδρέου

21 Οκτωβρίου

Στην τελική ευθεία για τις εκλογές ηγεσίας μπαίνει το ΚΙΝΑΛ με 6 υποψηφίους, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του Γιώργου Παπανδρέου. - Μετωπική με Βενιζέλο!


Ανακοινώνοντας την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΚΙΝΑΛ από το Ιδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου, ο πρώην πρωθυπουργός χρησιμοποίησε μια σειρά συμβολισμών.

Οπως είπε, η δημοκρατική παράταξη χρειάζεται μια «νέα αλλαγή», σε μια προφανή προσπάθεια να κινητοποιήσει συναισθηματικά το παλαιό ακροατήριο του ΠΑΣΟΚ με ανανεωμένο το σύνθημα του Ανδρέα Παπανδρέου το 1981 για «Αλλαγή», ταυτόχρονα με τον πολιτικό προσδιορισμό για «προοδευτική διακυβέρνηση απέναντι στη συντήρηση».

 

Σαφείς συμβολισμούς είχε και η επιλογή να κάνει την ανακοίνωση από το Ιδρυμα Ανδρέα Γ. Παπανδρέου.

 

Στη δήλωσή του, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι θα συμβάλει για να ξαναγίνει η παράταξη μεγάλη και ισχυρή, πρωταγωνιστής και πάλι των εξελίξεων, αλλά και «καταλύτης για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, ικανή να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντήρηση».

 

Ο Γ. Παπανδρέου κάλεσε «όλους τους δημοκράτες και προοδευτικούς πολίτες να μετατρέψουμε αυτήν τη διαδικασία σε γιορτή Δημοκρατίας και συμμετοχής», ενώ σημείωσε ότι ενημέρωσε για την απόφασή του αυτή τη Φώφη Γεννηματά και την ΕΔΕΚΑΠ.

Η ανάρτηση Παπανδρέου

 

Σε ανάρτησή του στα social media, ο πρώην πρωθυπουργός εξήγησε την απόφασή του και κάλεσε τους πολίτες να στηρίξουν την υποψηφιότητά του.

 

«Φίλες και φίλοι,

 

Αποφάσισα να συμμετάσχω στη διαδικασία εκλογής Προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, προκειμένου να συμβάλω με όλες μου τις δυνάμεις στη δημιουργία μιας μεγάλης και ισχυρής Παράταξης, πρωταγωνιστή και πάλι των εξελίξεων και καταλύτη για τη διαμόρφωση μιας προοδευτικής πρότασης διακυβέρνησης, ικανής να απαντήσει αποτελεσματικά στη συντηρητική.

 

Η συμμετοχή όλων μας σε αυτήν την προσπάθεια είναι απαραίτητη.

 

Η διαμόρφωση μιας νικηφόρας προοπτικής για την Παράταξή μας, που είναι προϋπόθεση για να είμαστε χρήσιμοι για τη χώρα και τον Ελληνικό λαό, είναι στα δικά μας χέρια.

 

Υποστηρίζοντας την υποψηφιότητά μου για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής, ενώνουμε τις δυνάμεις μας για να φέρουμε σε πέρας αυτό το σπουδαίο έργο.

Για τον σκοπό αυτό, μπορείτε να συμπληρώσετε και να υπογράψετε τη φόρμα που ακολουθεί ή να εκτυπώσετε το έντυπο της φόρμας».

Η σύσκεψη με τα στελέχη του ΚΙΔΗΣΟ

Αμέσως μετά την προσγείωσή του στο αεροδρόμιο «Ελευθέριος Βενιζέλος», προερχόμενος από την Κωνσταντινούπολη, ο πρώην πρωθυπουργός κατευθύνθηκε στο Ιδρυμα «Ανδρέας Παπανδρέου». Εκεί τον ανέμεναν στις 19:00 για τις τελευταίες συνεννοήσεις οι στενοί του συνεργάτες από το ΚΙΔΗΣΟ.

Στη σύσκεψη μετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Δημήτρης Ρέππας, ο Μιχάλης Καρχιμάκης, ο Φίλιππος Σαχινίδης, ο Γιώργος Πεταλωτής, ο Γιώργος Ελενόπουλος, ο Γ. Παναγόπουλος, η Αφροδίτη Παπαθανάση κ.ά.

Το τηλεφώνημα Παπανδρέου στη Γεννηματά

Περίπου στις 19:00, ο Γιώργος Παπανδρέου ενημέρωσε τηλεφωνικώς τη Φώφη Γεννηματά. «Πήρα την οριστική απόφαση να είμαι υποψήφιος», της είπε. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ αρκέστηκε να ευχηθεί «καλή επιτυχία», όπως έκανε με όλους τους υποψήφιους ως τώρα. Η ίδια έχει διαμηνύσει ότι ως πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ θα διασφαλίσει την ενότητα και τις διαδικασίες ως την ημέρα εκλογής του νέου αρχηγού.

Στις 20:00, ο Γ. Παπανδρέου έκανε και το τελευταίο τυπικό τηλεφώνημα, στον πρόεδρο της ΕΔΕΚΑΠ, Θ. Καπετανάκη, τον οποίο ενημέρωσε ότι κατεβαίνει υποψήφιος. Αμέσως μετά έκανε τη μαγνητοσκοπημένη δήλωση στην ΕΡΤ, που διανεμήθηκε με pool στους τηλεοπτικούς σταθμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν ήδη εξασφαλιστεί οι ψήφοι περίπου 80 μελών της Κεντρικής Επιτροπής (ποσοστό άνω του 27%, σχεδόν διπλάσιο από το απαιτούμενο ελάχιστο του 15%, που ισοδυναμεί με 43 στελέχη του οργάνου).

Αναμένεται να κατατεθούν στην ΕΔΕΚΑΠ σήμερα Πέμπτη 21 Οκτωβρίου.

Η παράμετρος Παπανδρέου εκτιμάται ότι θα πυροδοτήσει το ενδιαφέρον στις εσωκομματικές εκλογές, τόσο θετικά όσο και αρνητικά. Οι αντιδράσεις στο εκλογικό σώμα, η συμμετοχή του κόσμου αλλά και η στρατηγική που θα ακολουθήσουν οι υποψήφιοι θα κρίνει και την τελική έκβαση στις εκλογές της 5ης και 12ης Δεκεμβρίου.

Δεν είναι λίγοι όσοι διαβλέπουν αναβίωση κλίματος πόλωσης, όπως το 2007, στη μάχη που είχε γίνει τότε για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μεταξύ των Γιώργου Παπανδρέου και Ευάγγελου Βενιζέλου.


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »