*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

29 Απριλίου

Ενίσχυση... με κρεμμύδια και πατάτες προσφέρει εν μέσω κρίσης ο Ερντογάν

29 Απριλίου


Πριν από περίπου δυο εβδομάδες ο Τούρκος πρόεδρος ανακοίνωσε ότι η κυβέρνησή του θα μοιράσει 1.200.000 τόνους πατάτες και 300.000 τόνους κρεμμύδια σε όσους έχουν ανάγκη. Τέσσερις ημέρες αργότερα, όμως, αποφασίστηκε ολικό lockdown στη χώρα, χωρίς το σχέδιο να συνοδεύεται με κάποιας μορφής οικονομική ενίσχυση για τα χαμένα εισοδήματα εργαζόμενων και επιχειρήσεων.

 

Έτσι, με τα κρούσματα να ξεπερνούν τα 62.000 και τους θανάτους τους 360 ημερησίως, τα περισσότερα καταστήματα κατέβασαν ρολά, απαγορεύτηκαν τα ταξίδια και οι περιττές μετακινήσεις και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας μέχρι τις 17 Μαΐου.

 

Κανένα κρατικό μέτρο υποστήριξης όμως δεν συνοδεύει τις απαγορεύσεις για όσες οικογένειες και νοικοκυριά πλήττονται από αυτές τις αποφάσεις. Η Τουρκία δεν έχει περιθώρια για ελαφρύνσεις- υποστήριξε ο Ερντογάν, η κυβέρνηση του οποίου αιμορραγεί οικονομικά- μεταξύ άλλων- από τις δυο εξαιρετικά δαπανηρές στρατιωτικές περιπέτειες στις οποίες έχει εμπλακεί, μια στη Συρία και η άλλη στη Λιβύη.

 

Επισήμως ο πληθωρισμός κινείται στο 16,19% αν και υπολογίζεται ότι στην πραγματικότητα κυμαίνεται στο 32% και σύμφωνα με την έκθεση της Παγκόσμιας Τράπεζας για το 2020, περίπου το 12,2% του πληθυσμού ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, ενώ εκατομμύρια είναι αυτοί που δεν μπορούν να αγοράσουν βασικά αγαθά ή να πληρώσουν τους λογαριασμούς τους.

 

Πάνω από 7,4 εκατ. παιδιά στην Τουρκία ζουν στα όρια της φτώχειας, δηλαδή περίπου το 30%, αναφέρει έκθεση που παρουσίασε ο αντιπρόεδρος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης (CHP), Γκαζμέ Ακούς Ιλγκεζντί, προτείνοντας πακέτο κοινωνικής βοήθειας για τις κλειστές επιχειρήσεις και τους εργαζόμενους και αναστολή για κάποιο διάστημα της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των ανεξόφλητων χρεών.


Share this

Related Posts

Previous
Next Post »