*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

22 Φεβρουαρίου

ΔΙΚΑΙΩΣΗ ΓΙΑ ΚΟΝΤΟ Επιπλέον αποζημιώσεις για την ευλογιά, θα αποζημιωθούν με 10 ευρώ οι πληγέντες κτηνοτρόφοι!

22 Φεβρουαρίου


Απάντηση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης στη Βουλή των Ελλήνων, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Έβρου Μαρίνου Ουζουνίδη
ΚΑΙ Ο «ΑΓΙΟΣ» ΦΟΒΕΡΑ ΘΕΛΕΙ!
*Έπιασαν τόπο οι «φωνές» αγωνίας των ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ και ιδίως του αγωνιστή Προέδρου του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης Θανάση Λουκμακιά
Τελικά και ο… «άγιος» φοβέρα θέλει (σ.σ. Αν και ο σημερινός Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης μόνο… «άγιος» δεν είναι με αυτά που κάνει), αφού φαίνεται ότι πιασαν τόπο οι «φωνές» αγωνίας των ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΩΝ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ και ιδίως του αγωνιστή Προέδρου του συλλόγου κτηνοτρόφων Ξάνθης Θανάση Λουκμακιά, ενώ η επιστολή του ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ ΚΟΝΤΟΥ στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, φαίνεται πως έπιασε τόπο…
ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΑ ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αθανάσιος Τσαυτάρης, έδωσε διαβεβαιώσεις από το βήμα της Βουλής, σε σχετική ερώτηση του βουλευτή Έβρου, Μαρίνου Ουζουνίδη, ότι θα εξοφληθούν πλήρως το συντομότερο δυνατό οι πληγέντες κτηνοτρόφοι για τα κρούσματα ευλογιάς που έπληξαν τα κοπάδια τους.
«Θα πρέπει να δώσουμε στον καθένα, όπως υποσχεθήκαμε, 10 ευρώ. Τα χρήματα που είχαμε υπολογίσει για τόσες χιλιάδες ζώα, έφταναν. Μόλις, όμως, εμφανίστηκαν τα πολύ περισσότερα τους δώσαμε 6,5 ευρώ και θα τους δώσουμε και τα υπόλοιπα. Και αυτά θα πρέπει να πιστοποιηθούν», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Τσαυτάρης.

ΤΙ ΕΙΠΕ ΣΤΗΝ ΒΟΥΛΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ Ο ΤΣΑΥΤΑΡΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΘΕΜΑ ΤΗΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ 
Αναλυτικά η ομιλία του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αθανάσιου Τσαυτάρη, έχει ως εξής:
«Έχω μιλήσει αρκετές φορές σε αυτό το Βήμα για τα προβλήματα που έχουμε με τους γείτονές μας. Επειδή δεν έχουν επισταμένη κτηνιατρική προστασία στην Τουρκία και στις άλλες χώρες, στο παρελθόν είχαμε από τον Έβρο είσοδο τέτοιων προβλημάτων. Τώρα, δυστυχώς με την Εγνατία Οδό και τους κάθετους άξονες, καθώς και τα ανοίγματα προς τη νότια πλευρά της Βουλγαρίας, έχουμε πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις αντιμετώπισης του συγκεκριμένου προβλήματος, ιδιαίτερα από τις περιοχές αυτές, γιατί μέχρι τώρα όλος ο μηχανισμός ήταν προσανατολισμένος προς την πλευρά του Έβρου, εφόσον από εκεί προερχόταν το πρόβλημα.
Τι έγινε, λοιπόν; Δε θα συμφωνήσω μ’ αυτά που είπατε. Όταν το πρόβλημα εμφανίστηκε για πρώτη φορά στον Έβρο εμείς δράσαμε άμεσα. Σας θυμίζω όμως ότι μιλούμε για ένα πρόβλημα που έχει μια δυναμική. Όλα αυτά που λέτε είναι σωστά. Κανένας όμως από την πρώτη μέρα δεν μπορούσε να προβλέψει ποια θα είναι η έκταση του προβλήματος, γιατί δίνει κανείς μια μάχη να την μπλοκάρει. Γι’ αυτό κάνουμε τις σφαγές των ζώων μέσα στα κοπάδια. Γι’ αυτό κλείνουμε τα κοπάδια των άλλων κτηνοτρόφων, να μην βγουν έξω έτσι ώστε να μην εκτεθούν στο μόλυσμα, επειδή το μόλυσμα κινείται από την ατμόσφαιρα.
Αν αναλογιστείτε αυτές τις δυο δράσεις θα δείτε τι προβλήματα έχουμε. Πρώτον, αυτοί που έσφαξαν για λόγους πρόληψης, για να μην επεκταθεί, θα πρέπει να αποζημιωθούν για το ζωικό τους κεφάλαιο. Και αυτό κάναμε.
Δεύτερον, αυτοί που έκλεισαν τα κοπάδια τους και δεν μπορούσαν να πάνε να τα βοσκήσουν στα βοσκοτόπια θα πρέπει να αποζημιωθούν για την έξτρα ζωοτροφή. Από το σημείο εκείνο και μετά δεν μιλούμε για εκτατική, βοσκήσιμη, κοπαδιάρικη κτηνοτροφία αλλά για ενσταβλισμένη. Άρα, πρέπει να βρούμε χρήματα για τις τρεις αυτές δραστηριότητες.
Την εκτίμηση την έκαναν οι ντόπιοι άνθρωποι. Είπαν «υπολογίζουμε ότι στις περιοχές, στις οποίες βλέπουμε το μέγεθος της κτηνοτροφίας της περιοχής, το μέγεθος των κοπαδιών, θα έχουμε μια ζημιά της τάξεως των 45.000 αιγοπροβάτων». Ξέρετε πόσο ήρθε προχθές ο λογαριασμός σε ό,τι αφορά στους αριθμούς; Ανήλθε στα 79.650 ζώα. Δεν μπορούσε να το προβλέψει κανείς από την πρώτη μέρα ότι τόσα θα ήταν τα ζώα. Δεν παύει να είναι ένα φαινόμενο το οποίο εξελισσόταν. Εμείς φροντίσαμε να βρούμε τα χρήματα για τα 45.000 ζώα. Και αρχίσαμε να τα δίνουμε. Όταν εμφανίστηκαν αυτά τα νούμερα είχαμε αυτό το δίλημμα.
Θα σας εξηγήσω τι κάναμε στη λεπτομέρεια. Είμαι σίγουρος ότι θα συμφωνήσετε μαζί μου. Τι κάνει κανείς όταν έχει στα χέρια του αυτά τα χρήματα και μπορεί να βοηθήσει δίνοντας ένα μέρος της αποζημίωσης που υποσχεθήκαμε, μέχρις ότου να βρούμε και τα υπόλοιπα για να δώσουμε και τα υπόλοιπα χρήματα;
Στη δευτερολογία μου θα σας εξηγήσω με ακρίβεια τι κάνουμε για την κάθε μία απ’ αυτές τις περιπτώσεις. Πρόθεσή μας είναι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα επειδή αφορά στην κτηνοτροφία και επειδή αφορά ολικές ζημιές σε κάποιους κτηνοτρόφους. Μάλιστα θα κληθούν να αντικαταστήσουν το ζωικό κεφάλαιο και θα σας πω γι’ αυτό».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »