*Οι ενέργειες των τραμπούκων
ζημιώνουν την ελληνοτουρκική φιλία! ( σ.σ. Μήπως όμως στο βάθος δεν την.... θέλουν; Μπαλτατζή και Σία;)
«Η πράξη αυτή είναι ντροπιαστική», δήλωσε ο Ιλχάν Αχμέτ για την επίθεση κατά του Μουφτή της Κομοτηνής, την περασμένη εβδομάδα χαρακτηρίζοντάς την παράλληλα «στημένη», αφού γνώριζαν ο γνωστός Μπαλτατζή και η «παρέα» του ότι θα είναι εκεί παρόντες οι τρεις Μουφτήδες της Θράκης, λόγω των εγκαινίων του Ιεροσπουδαστηρίου Ξάνθης!
Αναλυτικότερα:
Ο μουσουλμάνος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ιλχάν Αχμέτ καταδίκασε τη λεκτική και παρ’ ολίγο σωματική επίθεση σε βάρος του Μουφτή Κομοτηνής από μερίδα «πολιτικών» της μειονότητας στη Θράκη και υπογραμμίζει ότι αυτές οι αντιδημοκρατικές συμπεριφορές δεν χωρούν στη Θράκη.
«Σήμερα το έκαναν στον Μουφτή, αύριο στον Χασάν, μεθαύριο σε σας. Όποιος έχει μία διαφορετική άποψη θα χειροδικούν σε βάρος του; Αυτό δεν γίνεται, είναι ρητορική μίσους», δήλωσε σχετικά ο Ιλχάν Αχμέτ, μιλώντας στο ράδιο Χρόνος.
Ο Μουφτής Κομοτηνής Χαλήλ Τζιχάτ δέχθηκε προπηλακισμό στο τζαμί Πλατάνου της Ξάνθης, με πρωταγωνιστή της επίθεσης τον Χουσεΐν Μπαλτατζή, γνωστό πολιτικό της μειονότητας και υποψήφιος ευρωβουλευτής με το μειονοτικό Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας (ΚΙΕΦ στα ελληνικά, DEB στα τουρκικά) στις Ευρωεκλογές του 2023.
«Αυτό που έγινε την προηγούμενη Παρασκευή στην Ξάνθη ήταν για μένα σοκαριστικό», σημείωσε χαρακτηριστικά ο βουλευτής Ροδόπης Ιλχάν Αχμέτ και υπογράμμισε ότι πρόκειται για ένα πολιτικό θέμα, δηλαδή την αποδοχή ή μη του Μουφτή Κομοτηνής από κάποιους πιστούς, να μετατρέπεται σε ρητορική αλλά και πράξεις μίσους. Παράλληλα, άσκησε ευρύτερη κριτική, ότι σε κάθε περίπτωση κάποιοι βολεύονται με το να συντηρείται αυτή η κατάσταση στη Θράκη, γιατί αποκτούν πολιτική παρουσία.
Ακόμη, άφησε να εννοηθεί ότι τόσο ο Χουσεΐν Μπαλτατζή όσο κι οι περί αυτών γνώριζαν ότι ο Μουφτής Κομοτηνής θα προσευχόταν σε αυτό το Τζαμί, καθώς ήταν το πλησιέστερο στο Ιεροσπουδαστήριο και γι’ αυτό άλλωστε ήταν «στήνοντας» το γνωστό επεισόδιο, απαγορεύοντας τόσο στον Μουφτή Κομοτηνής όσο και στους Μουφτήδες Ξάνθης και Διδυμοτείχου επίσης να εισέλθουν και να προσευχηθούν!
Ιλχάν Αχμέτ: Οι ενέργειες των τραμπούκων ζημιώνουν την ελληνοτουρκική φιλία.
Σημειώνεται ότι μιλώντας στην εκπομπή «Πρωινή Επισκόπηση» στο κανάλι της Βουλής, ο Βουλευτής Ροδόπης έκανε λόγο για «τραμπούκους» που «επιζητούν την ένταση στην περιοχή», προσθέτοντας πως οι κινήσεις τους αυτές όχι μόνο δεν βοηθούν αλλά αδικούν το λαό της μειονότητας.
«Είναι απαραίτητο η παρουσία της ελληνικής κυβέρνησης και του κράτους να είναι δυναμική στη Θράκη – όχι κατασταλτική, προς Θεού – αλλά πρέπει να είναι παρούσα. Από την άλλη πλευρά, και η Τουρκία οφείλει να σέβεται τους θεσμούς και το πολιτικό status quo στη Θράκη», δήλωσε αρχικά ο Βουλευτής Ροδόπης.
Στη συνέχεια, αναφερόμενος στο περιστατικό τόνισε πως «ένας τοποτηρητής Μουφτής, διορισμένος από την ελληνική κυβέρνηση έως ότου διεξαχθούν εκλογές με βάση τον νέο νόμο, πήγε να προσευχηθεί. Μπορεί να μην ήταν ο Μουφτής, θα μπορούσε να ήταν οποιοσδήποτε. Και μπαίνουν πέντε τραμπούκοι, μάλιστα ο ένας από αυτούς είναι πρόεδρος του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας, και τον πιάνουν από τα μπράτσα στην κυριολεξία, του ασκούν σωματική βία, τον σηκώνουν, τον διώχνουν μέσα από τον ναό του Θεού και του λένε έξω γιατί εμείς δεν σε αποδεχόμαστε.
Πέρα από το ότι υπάρχουν σε αυτές τις πράξεις διάφορες μορφές ποινικών αδικημάτων, είναι ένας ναός ιερός και ο καθένας έχει το δικαίωμα να πάει να προσευχηθεί. Αυτές οι κινήσεις δεν βοηθούν την ίδια τη μειονότητα, αδικούν μάλιστα το λαό της μειονότητας, οι περισσότεροι άνθρωποι στο τζαμί ούτε καν αντέδρασαν.
Σε κάθε χώρα υπάρχουν νομικές διατάξεις, δεν μπορεί ο καθένας να κάνει ό,τι θέλει. Η μειονότητα έχει δικαίωμα να έχει λόγο στην επιλογή του Μουφτή και το έχω υποστηρίξει.
Οι ενέργειες αυτές όμως ζημιώνουν την ελληνοτουρκική φιλία. Αυτοί που το έκαναν είναι άνθρωποι που επιζητάν την ένταση στην περιοχή και αν οι πράξεις τους είναι μεθοδευμένες, όπως καταγγέλλεται, είναι ακόμη χειρότερα. Οι ανακοινώσεις που ακολούθησαν, αντί να κατευνάσουν τα πνεύματα, προσπάθησαν να καλέσουν τη μειονότητα σε ανάλογες πράξεις και σε άλλα μέρη. Είμαι στεναχωρημένος για αυτήν την εξέλιξη και πιστεύω ότι χρειάζεται περισσότερη παρουσία των θεσμών στη Θράκη».