Κρούσμα πανώλης αιγοπροβάτων εντοπίστηκε σε μονάδα εκτροφής στη Ροδόπη και σήμερα Παρασκευή (02.08.24) αναμένονται αποτελέσματα για άλλη μία.
Σύμφωνα με την ΕΡΤ, ο ιδιοκτήτης της μονάδας εκτροφής αιγοπροβάτων στη Ροδόπη είχε προμηθευθεί ζώα πρόσφατα από ζωέμπορο, που είτε μετέφερε μολυσμένα ζώα χωρίς να το γνωρίζει, είτε ο ιός υπήρχε στο αυτοκίνητό του.
Όπως δήλωσε ο διευθυντής της Κτηνιατρικής και Αγροτικής Οικονομίας της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης, Νίκος Φωτεινιάς, θα οδηγηθούν σε σφαγή τα 273 πρόβατα και θα ακολουθηθεί όλο το πρωτόκολλο των ενεργειών που προβλέπονται.
Για άλλη μια φορά απηύθυνε έκκληση για ενίσχυση με προσλήψεις νέων Κτηνιάτρων σε όλες τις Περιφερειακές Ενότητες όχι μόνο της Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Επίσης ζήτησε να προσληφθεί προσωπικό για την λειτουργία του κέντρου Εξωτικών Νοσημάτων στην Ορεστιάδα, όπου και εκεί θα μπορούσαν να γίνουν δειγματοληψίες για ανίχνευση ζωονόσων, καθώς -όπως είπε- ο χώρος υπάρχει, ο εξοπλισμός υπάρχει, δεν υπάρχει το προσωπικό.
Σύμφωνα με το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, τα κρούσματα της πανώλης στα αιγοπρόβατα ανέρχονται στα 35. Νέα κρούσματα εντοπίστηκαν χθες σε κτηνοτροφικές μονάδες στο Βαρθολομιό και στη Νεμούντα της Ηλείας και στη Βόνιτσα. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, τα ζώα που έχουν θανατωθεί έως τώρα ανέρχονται σε 13.000, αλλά όπως είναι λογικό ο συγκεκριμένος αριθμός αναμένεται να αυξηθεί.
Τι αναφέρει η Κτηνιατρική Υπηρεσία της ΑΜΘ
Αναφορικά με τις εξελίξεις της πανώλης μικρών μηρυκαστικών στην Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης η Διεύθυνση Κτηνιατρικής της Περιφέρειας ανακοινώνει τα εξής:
1.Το νόσημα της Πανώλης Μικρών Μηρυκαστικών διαγνώστηκε εργαστηριακά στις 01.08.2024 σε μία εκτροφή προβάτων της Π.Ε Ροδόπης με ζωικό κεφάλαιο περίπου 270 ζώα
2.Η θανάτωση και η υγειονομική ταφή της μολυσμένης εκτροφής θα πραγματοποιηθεί άμεσα από εταιρεία θανάτωσης και διαχείρισης νεκρών ζώων και υπό την επίβλεψη της Κτηνιατρικής υπηρεσίας.
3.Υπάρχουν ακόμη δύο ύποπτες εκμεταλλεύσεις στην Περιφέρεια για τις οποίες αναμένεται εργαστηριακή επιβεβαίωση του αποτελέσματος.
4.Παράλληλα και για να κερδηθεί χρόνος γίνονται διερευνητικές επαφές με την εταιρεία παραλαβής γάλακτος με στόχο να ξεκινήσει η κλινική επιτήρηση στις εκτροφές που έχουν άμεση σχέση με την μολυσμένη.
5.Έχει ήδη ζητηθεί και την άλλη εβδομάδα θα συμμετέχουν στην κλινική επιτήρηση των εκτροφών κτηνίατροι και από άλλες Περιφερειακές Ενότητες της ΠΑΜΘ.
6.Στόχος των εργασιών είναι να διερευνηθούν όλες οι εκτροφές Αιγοπροβάτων της περιοχής καθώς και τα ζώα της ξεκινώντας πρώτα από την Ζώνη Επιτήρησης, στην συνέχεια της Ζώνης Προστασίας και τέλος αυτά της υπόλοιπης Περιφερειακής Ενότητας.
7.Οι μετακινήσεις των Αιγοπροβάτων (Α/Π) όπως και των συστεγαζόμενων με τα Α/Π Βοοειδών απαγορεύονται σε ολόκληρη την επικράτεια της Ελλάδας
Η Πανώλη των Μικρών Μηρυκαστικών είναι ιογενές, υψηλής μεταδοτικότητας νόσημα και προσβάλει κυρίως τα αιγοπρόβατα. Τα Βοοειδή και οι Χοίροι μολύνονται αλλά δεν εμφανίζουν κλινικά συμπτώματα.