*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

06 Μαΐου

Μασούτης: Κυριαρχεί στην Κέρκυρα, «μπαίνει» στην Λευκάδα και συνεχίζει τις επενδύσεις - Νέα στρατηγική για τα ακίνητα

06 Μαΐου

 


Το μερίδιο του 11%, ο τζίρος του 1,1 δισ. ευρώ, τα επόμενα καταστήματα που θα ανοίξουν, η αλλαγή της «Γαλαξίας ΑΕ», οι επενδύσεις των 25 εκατ. φέτος και οι σκέψεις για το μοντέλο franchise

Σε πορεία ανάπτυξης συνεχίζει να κινείται η Διαμαντής Μασούτης, που το 2023 «έσπασε» για πρώτη φορά το φράγμα του 1 δισ. ευρώ σε πωλήσεις. Συγκεκριμένα κατέγραψε τζίρο 1,1 δισ. ευρώ πέρσι παρουσιάζοντας ρυθμό ανάπυξης πάνω από 16% και, μάλιστα, χωρίς να υπολογίζονται τα μεγέθη της ΣΥΝΚΑ στην Κρήτη (περίπου 170 εκατ. ευρώ), στην οποία διατηρεί το 50%. Η αλυσιδα συνεχίζει το ίδιο δυναμικά και το 2024 καταγράφοντας ρυθμό ανάπτυξης 7,5% το πρώτο τρίμηνο του 2024, σε μια αγορά στην οποία, όπως επεσήμανε ο Γενικός Διευθυντής της Mασούτης Θεόδωρος Γεροστεργιούδης σε συνάντηση με δημοσιογράφους το Σάββατο στην Κέρκυρα, εντοπίζονται διαφορετικές ταχύτητες ανάπτυξης, με τους παίκτες να μην κινούνται με συνοχή. Ένδειξη, όπως ανέφερε, του γεγονότος πως υπάρχουν «στρατηγικές που πιάνουν και στρατηγικές που δεν έχουν αποτέλεσμα». Η Μασούτης πάντως φαίνεται πως συμπεριλαμβάνεται στους κερδισμένους της αγοράς καθώς όπως ανέφερε στην ίδια συνάντηση ο επικεφαλής της, ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος Γιάννης Μασούτης έχει κατορθώσει πλέον να διατηρεί μερίδιο 10%-11% πανελλαδικά, και ας υπάρχουν ακόμη περιοχές της χώρας όπως η Πελοπόννησος (δραστηριοποιείται μέχρι στιγμής μόνο στην Πάτρα), όπου δεν έχει έντονη παρουσία. Ο κ. Μασούτης ανέφερε πως η εταιρεία κινείται ανοδικά τόσο σε αξία πωλήσεων όσο και σε όγκο πωλήσεων (+3,5%) και υπογράμμισε την μεγάλη προοπτική, που διατηρεί ο Μασούτης για το μέλλον καθώς ακόμη χτίζει την παρουσία του όσον αφορά το πανελλαδικό δίκτυο. Η δε πρόβλεψη για το κλείσιμο του έτους όσον αφορά την Μασούτης είναι οριακά θετική, τη στιγμή που η αγορά αναμένεται να καταγράψει αρνητικό πρόσημο και η οποία όπως προέβλεψαν οι επικεφαλής της Μασούτης βρίσκεται προ νέου κύκλου συγκέντρωσης.

1Το ανακαινισμένο κατάστημα της Μασούτης στην Κέρκυρα

Κυριαρχία στην Κέρκυρα

Η συνάντηση με τους δημοσιογράφους πραγματοποιήθηκε στο περιθώριο της εκδήλωσης που πραγματοποίησε η Διαμαντής Μασούτης το Σάββατο 20 Απριλίου, μετά την ανακαίνιση του πιο μεγάλου super market που διαθέτει στην Κέρκυρα. Πρόκειται για κατάστημα 1.600 τ.μ. με αποθηκευτικό χώρο στο 1ο χλμ. Εθνικής Οδού Λευκίμμης Κέρκυρας, στο οποίο πραγματοποιήθηκε επένδυση ύψους περίπου 1 εκατ. ευρώ. Ανήκει στο δίκτυο των 18 καταστημάτων που διατηρεί στην Κέρκυρα η Μασούτης και τα οποία πρόσθεσε στο δίκτυο της το 2022. Προήλθαν από τη συμφωνία με την εταιρεία ΣΥΝ.ΚΑ Κρήτης Υπεραγορές Α.Ε. και τη μεταβίβαση των καταστημάτων της Κέρκυρας των εταιρειών «Γαλαξίας Α.Ε.» και «Μαρκάτο Α.Ε.»

Πρόκεται για 18 καταστήματα σε καίρια σημεία του νησιού, που χαρίζουν στην Μασούτης ηγετική παρουσία στην Κέρκυρα καθώς διαθέτει υπερδιπλάσιο αριθμό σημείων πώλησης έναντι του ανταγωνισμού. Πρόκειται για πολύ σημαντική αγορά για την Μασούτης και χαρακτηριστικό είναι πως ο τζίρος που αφορά το νησί της Κέρκυρας ανέρχεται περίπου στο 4% του συνολικού τζίρου της αλυσίδας. Επίσσης στην Κέρκυρα η αλυσίδα απασχολεί 314 εργαζόμενους (τους 30 στο ανακαινισμένο κατάστημα που εγκαινιάστηκε στις 20 Απριλίου), έχοντας διατηρήσει το σύνολο του προσωπικού στα καταστήματα που εξαγοράστηκαν ή συγχωνεύτηκαν.

3

Έρχεται το πρώτο cash & carry της Μασούτης στο Νησί των Φαιάκων

Όπως σημείωσε ο κ. Γεροστεργιούδης, το δίκτυο καταστημάτων λιανικής της Μασούτης στην Κέρκυρα καλύπτει όλο το νήσι, με την περιοχή της Παλαιοκαστρίτσας να είναι η μόνη, όπου θα μπορούσε στο μέλλον να υπάρξει κάποια κίνηση ανάπτυξης νέου σημείου. Για αυτό η Μασούτης επενδύει στον τομέα της χονδρικής και προγραμματίζει εντός του 2025 να εγκαινιάσει και το πρώτο cash & carry στην Κέρκυρα. Θα βρίσκεται σε όμορη έκταση δίπλα στο parking του προφάτως ανακαινισμένου καταστήματος και το πλάνο προβλέπει την δημιουργία ενός καταστήματος περίπου 2000 τμ μαζί με τους αποθηκευτικούς χώρους. Η Mασούτης δραστηριοποιείται στον τομέα της χονδρικής πώλησης από το 1986 και αυτή την στιγμή λειτουργούν 22 καταστήματα Cash & Carry σε διάφορους νομούς της Ελλάδας.

Είσοδος και στην Λευκάδα

Συνεχίζοντας την ανάπτυξη της, η Μασούτης προχωρά στην επέκταση της και στην Λευκάδα. Όπως ανέφερε ο Γιάννης Μασούτης στο νησί έχουν αποκτηθεί δυο οικόπεδα στην είσοδο της πόλης της Λευκάδας, όπου πρόκειται να αναπτυχθεί κατάστημα περίπου 1300 τμ. Η λειτουργία και αυτού του καταστήματος προγραμματίζεται, σύμφωνα με το αρχικό πλάνο, για το 2025.

Επενδύσεις 25 εκ. για ανακαινίσεις και νέα καταστήματα το 2024

Το πλάνο της οργανικής ανάπτυξης της Δ. Μασούτης για το 2024 περιλαμβάνει νέα καταστήματα στην Αττική στις περιοχές: Τρεις Γέφυρες (στόχος είναι τα Χριστούγεννα), Νέα Σμύρνη (700 τμ σε δυο επίπεδα στο ακίνητο που στεγαζόταν το εστιατόριο Cavaliere) και Χαλκίδα (1000 τμ στο πεζόδρομο της πόλης σε παλιό κινηματογράφο), ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό σημείων πώλησης στα 393.

Υπενθυμίζεται πως το real estate project της Μασούτης στις Τρεις Γέφυρες αποτελεί τη σημαντικότερη έως τώρα επένδυση της εταιρείας στην Αττική, καθώς αναμένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. Ευρώ, αλλά και το μεγαλύτερο project που βρίσκεται σε εξέλιξη στον Δήμο Αθηναίων αυτή την περίοδο. Η ανάπτυξη περιλαμβάνει τη δημιουργία του νέου Grand Μασούτης περίπου 2000 τμ και παράλληλη ανέγερση στον ίδιο χώρο ενός κτιριακού συγκροτήματος δύο 9όροφων πολυκατοικιών, που θα φιλοξενήσουν 100-200 διαμερίσματα διαφορετικών εμβαδών. Το συγκρότημα θα διαθέτει και δύο υπόγεια πάρκινγκ ενώ στο οικόπεδο στο οποίο θα υλοποιηθεί η συγκεκριμένη ανάπτυξη θα κατασκευαστεί και πρατήριο βενζίνης

Ακόμη μέσα στο 2024, θα πραγματοποιηθεί ανακαίνιση 15 καταστημάτων, από τα οποία 12 στην Περιφέρεια και 3 στην Αθήνα. ΄Ήδη σήμερα από τις αρχές του χρόνου έχουν ανακαινιστεί 5 καταστήματα: ένα στην Σαντορίνη, 2 στην Κέρκυρα, ένα στην Μήλο και ένα στα Τρίκαλα. Ακόμη θα πρέπει να αναφερθεί πως η Μασούτης προχώρησε στην απόκτηση και οικοπέδου που φιλοξενούσε επιχείρηση «5x5» δίπλα στο parking του Grand Mασούτης στην Γλυφάδα, που εγκαινιάστηκε τον Δεκέμβριο του 2023, και πλέον δημιουργεί χώρο στάθμευσης 8-9 στρεμμάτων για το συγκεκριμένο κατάστημα.

Όπως πάντως σημείωσε ο κ. Μασούτης ακόμη πιο σημαντική είναι η επένδυση της εταιρείας σε μειώσεις τιμών και προσφορές. Χαρακτηριστικά έκανε λόγο για μείωση τιμών ύψους 50 εκατ. ευρώ φέτος, επισημαίνοντας πως η κίνηση αυτή «πληγώνει» την κερδοφορία της εταιρείας αλλά αποτελεί συνειδητή επιλογή της Μασούτης και θα συνεχιστεί.

Η «νέα» εταιρεία για τα ακίνητα

Αξίζει να σημειωθεί πως η Μασούτης προχωρά σε μια νέα στρατηγική όσον αφορά τα ακίνητα της, που όπως ανέφερε ο κ. Γεροστεργιούδης ξεπερνούν σε αξία τα 300 εκατ. ευρω. Συγκεκριμένα αναμένεται να αξιοποιήσει την εταιρεία «Γαλαξίας ΑΕ», μια από τις εταιρείες με έδρα την Κέρκυρα που προαναφέρθηκαν, εισφέροντας σε αυτήν κάποια από τα ακίνητα που ανήκουν στην Διαμαντής Μασούτης. Όπως επεσήμανε ο κ. Μασούτης δεν έχει ακόμη αποφασιστεί ποια θα είναι ακριβώς αυτά τα ακίνητα αλλά όπως υπογράμμισε δεν πρόκειται να είναι τα κεντρικά γραφεία ή οι αποθήκες της Μασούτης. Τόνισε ακόμη πως δεν πρόκειται να μείνει η Διαμαντής Μασούτης χωρίς ακίνητα στην ιδιοκτησία της. Όσον αφορά τους λόγους για αυτή την κίνηση σημείωσε την ευκολότερη αποτύπωση της αξίας των ακινήτων.

Θα πρέπει να αναφερθεί πως από τον Δεκέμβριο του 2023 η «ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΑΛΥΣΙΔΑΣ ΚΑΤΑΣΤΗΜΑΤΩΝ ΔΗΜΗΤΡΑ ΜΑΡΚΕΤΣ» ονομάζεται «ΓΑΛΑΞΙΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΑΚΙΝΗΤΩΝ ΚΑΙ ΚΑΤΑΣΚΕΥΩΝ

ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΝΩΝΥΜΗ ΕΤΑΙΡΙΑ» και ο σκοπός της περιλαμβάνει τα παρακάτω:

  • Η απόκτηση, οικοδόμηση, εκμετάλλευση, διαχείριση, ανάπτυξη, πώληση ακινήτων, καθώς και η ανέγερση ή/και επισκευή ή/και αναπαλαίωση οικοδομών και εν γένει ακινήτων, συμπεριλαμβανομένων οικιστικών και μη οικιστικών ακινήτων.
  • Η ανάπτυξη και εκμετάλλευση ακινήτων με οποιονδήποτε τρόπο και σύστημα
  • Η ανέγερση οικοδομών και οικοδομικών συγκροτημάτων εργολαβικά ή με αντιπαροχή
  • Η ίδρυση, οικοδόμηση, εκμετάλλευση, μίσθωση, διεύθυνση, διαχείριση τουριστικών εγκαταστάσεων συμπεριλαμβανομένων ξενοδοχείων, εστιατορίων - κέντρων διασκέδασης, συνεδριακών κέντρων, κέντρων θαλασσοθεραπείας, μαρίνων, αθλητικών δραστηριοτήτων και εγκαταστάσεων.
  • Η αγοραπωλησία κτηρίων κατοικιών και οικοπέδων για κτήρια κατοικιών.
  • Η εκμίσθωση και διαχείριση ιδιόκτητων ή μισθωμένων ακινήτων, που προορίζονται για κατοικία, καθώς και ακινήτων, που δεν προορίζονται για κατοικία.
  • Η ανάληψη, εκπόνηση ή και ανάθεση σε τρίτους κάθε είδους τεχνικών μελετών (αρχιτεκτονικών, στατικών, μηχανολογικών, ηλεκτρολογικών, περιβαλλοντικών), καθώς και τεχνικών, οικονομικών και οικονομοτεχνικών μελετών.
  • Η ανάληψη της τεχνικής διεύθυνσης, του σχεδιασμού, της εκτέλεσης και της θέσεως σε λειτουργία τεχνικών έργων ή εν γένει επενδύσεων και επενδυτικών προγραμμάτων (project management).
  • Η ίδρυση και λειτουργία καταστημάτων τύπου “SuperMarket” χονδρικής και λιανικής πωλήσεως, εγχωρίων και αποικιακών προϊόντων, εισαγωγές και εξαγωγές αυτών ή και άλλων εμπορευμάτων παντός είδους και πάσης φύσεως, η αντιπροσώπευση εμπορικών, βιοτεχνικών και βιομηχανικών οίκων του εσωτερικού ή του εξωτερικού και η ίδρυση και εκμετάλλευση παντός είδους τουριστικών επιχειρήσεων

Είσοδος στην αγορά Franchise

Τέλος ο κ. Γεροστεργιούδης ανέφερε πως η Μσούτης εξετάζει το μοντέλο με το οποίο σχεδιάζει να μπει στην αγορά franchise (αυτή την στιγμή διατηρεί εμπορικές συνεργασίες και όχι συνεργασίες δικαιόχρησης), σημειώνοντας πως ίσως αυτό οριστικοποιηθεί το 2025. Γενικότερα ανέφερε πως τα καταστήματα franchise που θέλει να αναπτύξει η Διαμαντής Μασούτης σχεδιάζει να κυμαίνονται μεταξύ 400-600 τμ και να βρίσκονται «σε περιοχές που δεν έχει παρουσία και σε περιοχές που δεν έχει νόημα να διαθέτει εταιρικό κατάστημα».

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »