*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

30 Απριλίου

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ στην Ελληνική Λύση: Τα σπήλαια Σταυρούπολης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αξιοποίηση!

30 Απριλίου


-Απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού στην ερώτηση της «ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΛΥΣΗΣ» για τα αναξιοποίητα σπήλαια της Σταυρούπολης Ξάνθης

«Τα σπήλαια Σταυρούπολης δεν πληρούν τις προϋποθέσεις για αξιοποίηση», ήταν η απάντηση της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στην ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή στις 21/3/2022 ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος με την οποία ζητούσε από το Υπουργείο Πολιτισμού την αξιοποίησή τους για την τουριστική ανάπτυξη της ορεινής περιοχής.

Υπενθυμίζουμε την ερώτηση του κ. Βελόπουλου:

«ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ

ΕΡΩΤΗΣΗ

Θεσσαλονίκη, 21/03/2022

Των: Κυριάκου Βελόπουλου, Προέδρου Κόμματος, Βουλευτή Λάρισας Κωνσταντίνου Χήτα, Βουλευτή Β΄ Θεσσαλονίκης

ΠΡΟΣ: Την κ. Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού Τον κ. Υπουργό Τουρισμού

ΘΕΜΑ: «Αναξιοποίητα σπήλαια στη Δημοτική Ενότητα Σταυρουπόλεως του Δήμου Ξάνθης»

Κυρία, κύριοι Υπουργοί,

Η Δημοτική Ενότητα Σταυρουπόλεως του Δήμου Ξάνθης περιβάλλεται από φυσικό κάλλος, λόγω της οροσειράς της Ροδόπης, του ποταμού Νέστου και των παρόχθιων περιοχών, καθώς και της πλούσιας χλωρίδας και πανίδας της. Ο φυσικός όμως αυτός ο πλούτος, από τους υψηλότερους στη χώρα, παραμένει αναξιοποίητος τουριστικά. Το 2010 είχε εκπονηθεί μελέτη του Ινστιτούτου Σπηλαιολογικών Ερευνών Ελλάδος, η οποία είχε καταγράψει χαρτογραφώντας όλα τα σπήλαια της ανωτέρω περιοχής, καθώς και τη βιοποικιλότητα και την πανίδα τους. Τα καταγραφέντα σπήλαια κατά τους εκπονήσαντες τη μελέτη πλην της περιβαλλοντικής τους αξίας θα ήταν δυνατόν να είναι και επισκέψιμα. Σημαντικότερα εξ αυτών θεωρήθηκαν τα σπήλαια

«Κροκόδειλος», στο οποίο ζει σπάνιο ασπόνδυλο μοναδικό στην Ευρώπη και οι

«Δρυάδες» το οποίο διακρίνεται για τον πλούσιό του διάκοσμο. Η ανωτέρω μελέτη παραμένει αναξιοποίητη στον Δήμο Ξάνθης.

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω,

Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί:

Τι προτίθεστε να πράξετε για την αξιοποίηση των σπηλαίων της περιοχής της Δ.Ε. Σταυρουπόλεως του Δήμου Ξάνθης, τα οποία σε συνδυασμό με το απαράμιλλο φυσικό κάλλος και τα κάστρα θα ωθούσαν την τουριστική ανάπτυξη της οικονομικά και δημογραφικά καταρρέουσας περιοχής;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ ΚΥΡΙΑΚΟΣ

ΧΗΤΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ»

 

ΚΑΙ Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΤΗΣ ΥΠΟΥΡΓΟΥ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ ΛΙΝΑΣ ΜΕΝΔΩΝΗ

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ

ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΥ

ΑΥΤΟΤΕΛΕΣ ΤΜΗΜΑ

ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΟΥ ΕΡΓΟΥ

& ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΟΥ ΕΛΕΓΧΟΥ

14.04.2022 15:32:20

Α. Π.: 126340

ΠΡΟΣ: ΚΟΙΝ:

Βουλή των Ελλήνων

Δ/νση Κοινοβουλευτικού Ελέγχου Τμήμα Ερωτήσεων

1. Βουλευτή κ. Κυριάκο Βελόπουλο

2. Υπουργείο Τουρισμού

Θέμα: Απάντηση στη με αριθμό πρωτοκόλλου 4102/22.3.2022 Ερώτηση με θέμα: «Αναξιοποίητα σπήλαια στη Δημοτική Ενότητα Σταυρουπόλεως του Δήμου Ξάνθης»

Σε απάντηση της με αριθμ. πρωτοκόλλου 4102/22.3.2022 Ερώτησης του Βουλευτή κ. Κυριάκου Βελόπουλου, σύμφωνα με τα στοιχεία που έθεσαν υπόψη μας οι αρμόδιες Υπηρεσίες και σε ό,τι αφορά το ΥΠΠΟΑ, σας γνωρίζουμε τα εξής:

Το σπήλαιο «Δρυάδων» βρίσκεται στη θέση «Καρασούονος κεφάλι», σε απόσταση 50 περίπου μέτρων από τον δρόμο που συνδέει το χωριό Κάτω Λιβερά με τον σιδηροδρομικό σταθμό Τοξοτών. Σύμφωνα με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, το εν θέματι σπήλαιο παρουσιάζει μόνο γεωλογικό-σπηλαιολογικό ενδιαφέρον, δεδομένου ότι δεν έχουν εντοπισθεί σε αυτό αρχαιολογικά κατάλοιπα, και ως εκ τούτου εκφεύγει των αρμοδιοτήτων του ΥΠΠΟΑ.

Tο σπήλαιο «Κροκόδειλος» βρίσκεται στη θέση «Ταλασμάνι» στο λόφο Κελέα, βόρεια της Σταυρούπολης, στη δεξιά όχθη του χειμάρρου «Ξερόρεμα». Αποτελείται από τρεις αίθουσες, σε διαφορετικά επίπεδα που συνδέονται με στενούς διαδρόμους. Η τελευταία αίθουσα έχει σταλαγμιτικό διάκοσμο. Από το εσωτερικό του σπηλαίου συλλέχθηκε κεραμική προϊστορικών χρόνων και ως εκ τούτου προστατεύεται από τις διατάξεις του ν. 4858/2021. Σύμφωνα με την Εφορεία Παλαιοανθρωπολογίας-Σπηλαιολογίας, το σπήλαιο δεν πληροί τις βασικές προϋποθέσεις αξιοποίησης, καταρχήν λόγω του πολύ μικρού μεγέθους τους, αλλά και του φτωχού λιθωματικού διακόσμου και της ταυτόχρονης παρουσίας αρχαιολογικών καταλοίπων στο εσωτερικό του.

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού

ΛΙΝΑ ΜΕΝΔΩΝΗ

 

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »