*Το κανάλι του πολίτη που αισθάνεται ελεύθερος

17 Νοεμβρίου

ΟΧΙ στην εκλογή ΜΟΥΦΤΗ! Μετά τις αντιδράσεις των 4 Μητροπολιτών Θράκης και του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια!

17 Νοεμβρίου


-Σεβόμαστε τον θεσμικό ρόλο της Επιτροπής που ορίστηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη αλλά η Διακομματική κακώς ασχολείται με τα Εθνικά θέματα. 

-3ημερή  συνεργασία με Βουλγαρία – Τουρκία  προτείνει ἡ Διακομματική Επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης

 

Λεπτομέρειες για το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη που αναμένεται να δοθεί ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ σύντομα, έδωσε η εφημερίδα «ΕΣΤΙΑ», αποκαλύπτοντας ότι «οριστικά λέει ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΚΛΟΓΗ Μουφτή», όπως χρόνια απαιτεί η Άγκυρα.

Έτσι δίδεται κι ένα τέλος στα διάφορα σενάρια που κυκλοφορούσαν και μιλούσαν για έμμεση εκλογή Μουφτή στη Θράκη από κάποια επιτροπή κλπ

Αποκλειστικές πληροφορίες αναφέρουν ότι μετά τις αντιδράσεις των 4 Μητροπολιτών της Θράκης, αλλά και την καταλυτική και ΚΑΘΑΡΗ παρέμβαση του ΥΠΕΞ Νίκου Δένδια, το θέμα θεωρείται πλέον λήξαν.

Και η θέση του «Μ»

Σεβόμαστε τον θεσμικό ρόλο της Επιτροπής που ορίστηκε με απόφαση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αλλά αρμόδιο για τα Εθνικά θέματα είναι μόνο το ΥΠΕΞ.

ΚΑΙ συνοπτικά:

»Γραφείο στις Βρυξέλλες – Επιδοτήσεις κατοικίας – Δημόσια σχολεία στις πομακικές περιοχές με επιλογή τουρκικής γλώσσης – Καταγραφή πομακικής και ρομανί παραδόσεως Οθωμανικός τουρισμός – Όχι στην εκλογή μουφτή», αποτελούν με απλά λόγια το ΠΟΡΙΣΜΑ της Διακομματικής Επιτροπής για τη Θράκη που με μεγάλη καθυστέρηση ωστόσο –λόγω και της πανδημίας προφανώς- δόθηκε στη δημοσιότητα.

 

ΤΙ ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΙ ΤΟ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΑ ΤΗΣ «ΕΣΤΙΑΣ»


ME MIA πολυσέλιδη έκθεση που φέρει τον τίτλο «Στρατηγικός Αναπτυξιακός Σχεδιασμός Αν. Μακεδονίας – Θράκης» η Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης 2020-21 παρουσιάζει τους τομείς στους οποίους πρέπει να επικεντρωθεί η χώρα ώστε η συγκεκριμένη περιοχή να αξιοποιήσει τα πλεονεκτήματά της για να εξέλθει από την υπανάπτυξη. Αυτό που προκαλεί εντύπωση είναι ότι η Επιτροπή, υπό την προεδρία της Ντόρας Μπακογιάννη, κατά τρόπο που προκαλεί γενική ικανοποίηση δεν εκλαμβάνει την ανάπτυξη αποκλειστικά με οικονομικούς όρους. Ανάπτυξις σημαίνει την αξιοποίηση της γεωγραφίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, είναι η κοινωνική ευημερία και συνοχή, το εκπαιδευτικό σύστημα, η απόκτησις κατοικίας, η εργασιακή ασφάλεια, σύγχρονοι δρόμοι, πράσινες πολιτικές, η ενέργεια, καθώς και οι σχέσεις με τις γειτονικές χώρες. Ειδικά για το τελευταίο η Επιτροπή προτείνει την δημιουργία ενός φόρουμ ή οργανισμού επικοινωνίας, διαλόγου και συνεργασίας τριμερούς σχήματος, μεταξύ Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας, που θα δραστηριοποιείται στην ευρύτερη περιοχή των νοτίων Βαλκανίων. Η επικοινωνία των τριών χωρών θα περιλαμβάνει ακόμη και διακρατική συμφωνία διαχειρίσεως υδάτων, που θα συμβάλλει ομολογουμένως στην ανάπτυξη της περιοχής και στην προστασία του πρωτογενούς τομέως.

Ανάπτυξις χωρίς ανθρώπους, κυρίως νέους, δεν μπορεί να υπάρξει, και γι’ αυτό προτείνεται για την τόνωση των πιο βορείων αραιοκατοικημένων περιοχών όπως στον Βόρειο Έβρο να ενισχυθεί η απόκτησις νέας κατοικίας ή η αποκατάστασις της υπαρχούσης. «Αυτό μπορεί να υλοποιηθεί με προγράμματα επιδοτήσεως κατοικίας, με την κατασκευή και διάθεση κατοικίας στο πλαίσιο θεσμοθετημένων και κρατικά υποστηριζομένων μετακινήσεων κατοίκων από πιο πυκνοκατοικημένες περιοχές, αλλά και την ενθάρρυνση χαμηλότοκων δανείων. Τελικός στόχος να δοθούν κίνητρα και διευκολύνσεις σε εκείνους που επιθυμούν να μετοικίσουν και να επενδύσουν σε μία νέα ποιοτική ζωή σε παραμεθόριες περιοχές της Αν. Μακεδονίας και Θράκης» επισημαίνεται στην έκθεση. Η εκπαίδευσις πρέπει να ενισχυθεί αρκετά στην Θράκη. Πρέπει να λειτουργήσουν σύγχρονα, πολυθέσια σχολεία (δημοτικά) που η περιοχή έχει ανάγκη, πρέπει να αντιμετωπισθεί το κτιριακό πρόβλημα στα μειονοτικά Γυμνάσια-Λύκεια και τα Ιεροσπουδαστήρια (ειδικά στην Ξάνθη). Εξ ίσου σημαντικό είναι να προβλεφθεί η μεταφορά στα σχολεία μαθητών από απομακρυσμένες περιοχές, η οποία θα συμβάλλει και στην αποτελεσματική αντιμετώπιση της σχολικής διαρροής. Ειδικά όμως για την μειονότητα, κατά την Διακομματική, κρίνεται απαραίτητος ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου για τη λειτουργία και διοίκηση των μειονοτικών σχολείων, με την αναβάθμιση των ποιοτικών χαρακτηριστικών των διδασκόντων, των προγραμμάτων, και φυσικά των υποδομών. Για την επίτευξη αυτού του στόχου συστήνεται η ενεργή και πολυ-επίπεδη διασύνδεση με το Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης. Αυτό που προκαλεί ενδιαφέρον και ενδεχομένως να μην αρέσει σε διάφορα «κέντρα επιρροής» στην περιοχή είναι η δημιουργία νέων αναβαθμισμένων και συμπεριληπτικών σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαιδεύσεως που να παρέχουν πρότυπη εκπαίδευση, και στους ορεινούς όγκους της Ξάνθης και της Κομοτηνής, με ευέλικτο πρόγραμμα σπουδών, και κυρίως με εισαγωγή της τουρκικής γλώσσης ως γλώσσης επιλογής και όχι ως κυρίας που είναι ο διακαής πόθος του τουρκικου προξενείου.

Ανάπτυξις χωρίς την αξιοποίηση του πλούσιου ελληνικού πολιτισμού δεν μπορεί να υπάρξει. Το Υπουργείο Πολιτισμού, μέσω των δράσεών του, προτείνει την ενθάρρυνση και έμφαση της αποτυπώσεως της πολυπολιτισμικότητος των συγκεκριμένων περιοχών και την χρηματοδότηση παραγωγών με αυξημένο κοινωνικό πρόσημο. Η πολιτισμική και θρησκευτική και γλωσσική βιοποικιλότης της Θράκης και η επιτυχής κοινωνική συνοχή, σημειώνει η Επιτροπή, μπορεί και πρέπει να αναδειχθούν πανελλαδικώς και πανευρωπαικώς. Η καταγραφή της γλωσσικής βιοποικιλότητος της περιοχής μπορεί αρμονικά να αξιοποιηθεί από την ελληνική κινηματογραφική αλυσίδα. Τα τουρκικά, τα Ρομανί και τα Πομακικά συνθέτουν μία πλούσια γλωσσική πραγματικότητα που εκφράζεται σε τραγούδια, μύθους και παραδόσεις των σύνοικων στοιχείων της μουσουλμανικής μειονότητος. Προτείνεται η καταγραφή παραδοσιακών τραγουδιών πομάκων και ρομανί, που θα συμβάλλει άμεσα στην διατήρηση της γλωσσικής και πολιτιστικής ιστορίας αυτών των κοινοτήτων αλλά και στην συνοχή τους. Αυτό που επιχειρεί να εξηγήσει η Επιτροπή είναι πως η Θράκη είναι ένα μωσαικό πολιτισμού όπου είναι σεβαστή η διαφορετικότης χωρίς να διαταράσσεται η συνοχή του κοινωνικού ιστού, «μακριά από πολώσεις και στερεότυπα». Για τον σκοπό αυτό η έκθεσις ενθαρρύνει την δημιουργία ενός εξειδικευμένου πιλοτικού προγράμματος πολιτισμού και σύγχρονου πολιτισμού για την Θράκη, που θα ενσωματώνει όλα τα παραπάνω χαρακτηριστικά αλλά θα θέτει ουσιαστικά τις βάσεις για ένα διασυνδεδεμένο οικοσύστημα.

Επί πλέον, πρέπει να ενθαρρυνθεί ο διασυνοριακός τουρισμός με έμφαση στην αξιοποίηση των πολύ σημαντικών οθωμανικών και βυζαντινών μνημείων στην Θράκη. «Το κλασσικό, βυζαντινό και οθωμανικό παρελθόν της περιοχής προσφέρουν ιστορική ενότητα και πολιτιστικό πλούτο, και από αρχαιοτάτων χρόνων η περιοχή συνέβαλε στην επικοινωνία των λαών της Ευρώπης, της Ασίας και της Μεσογείου. Υπενθυμίζονται οι σημαντικές εβραικές κοινότητες μέχρι τον Β΄ Παγκόσμιο και το Ολοκαύτωμα, η παρουσία Αρμενίων έως και σήμερα, οι πρόσφυγες από την Ανατολική και Βόρεια Θράκη, την Μικρά Ασία, τον Πόντο, την Καππαδοκία, οι “παλιννοστούντες” από την πρώην ΕΣΣΔ» αναφέρει η έκθεσις.

Η Διακομματική προτείνει την δημιουργία γραφείου διασυνδέσεως της Περιφέρειας Αν. Μακεδονίας-Θράκης στις Βρυξέλλες για την καλύτερη και ενεργή εκπροσώπηση και συντονισμό τοπικών δράσεων και διαλόγου σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοικήσεως.

Τέλος, στο πνεύμα της ιστορικής, θεσμικής αλλά ουσιαστικής συνέχειας του έργου της Επιτροπής προτείνεται η δημιουργία ενός κοινοβουλευτικού μηχανισμού εποπτείας και ελέγχου της υλοποιήσεως της εκθέσεως –π.χ. ειδική επιστημονική επιτροπή παρακολουθήσεως αναπτυξιακού σχεδιασμού Θράκης– που θα συνυπάρχει διαλεκτικά και θα αλληλοεπιδρά με την κυβερνητική δομή. Ανά διετία θα καταθέτει έκθεση εφαρμογής και προόδου στην Ολομέλεια και τον Πρόεδρο της Βουλής.

Από την ανάγνωση της εκθέσεως, δεν προκύπτει κάποια ξεχωριστή αναφορά στην μουσουλμανική μειονότητα. Την καταγράφει μεν ως προς τις ανάγκες της, αλλά την εντάσσει στο γενικό σύνολο, θεωρώντας ότι είναι αναπόσπαστο κομμάτι της επιδιωκούμενης αναπτύξεως. «Το γεγονός ότι στον χώρο της Θράκης συμβιώνουν δύο μεγάλα δόγματα χωρίς φονταμελιστικές συμπεριφορές, πάρα τις επί μέρους ιδιαιτερότητες και προβλήματα και κόντρα σε ο,τι συχνά παρατηρείται σε Ευρώπη και παγκοσμίως, αποτελεί παράδειγμα συνύπαρξης για την Ευρώπη και ταυτόχρονα σημείο αναφοράς» καταλήγει η Διακομματική.

Share this

Related Posts

Previous
Next Post »