Στην Ξάνθη βρέθηκε την Δευτέρα ο πρώην υπουργός και τομεάρχης Ανάπτυξης και Επενδύσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, Αλέξης Χαρίτσης, προκειμένου να συζητήσει με τους παραγωγικούς φορείς, ο οποίος είχε την ευκαιρία να επισκεφθεί δύο εμβληματικές, για την επιχειρηματικότητα, μονάδες του Νομού.
Πρώτος σταθμός η SUNLIGHT μια κορυφαία στον χώρο της βιομηχανία, με διεθνή παρουσία στην παραγωγή μπαταριών, η οποία μέσω της κυκλικής οικονομίας αποτελεί σημείο αναφοράς για τον κλάδο. Εκεί ο πρώην υπουργός συζήτησε θέματα που έχουν να κάνουν με την παραγωγή νέων προϊόντων, τις εξαγωγές, τη δομή της αγοράς, καθώς επίσης και τα νέα πρωτόκολλα ασφαλείας μετά την πυρκαγιά του 2018, από την οποία η επιχείρηση επανέκαμψε γρήγορα και με την στήριξη της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, καθώς επιδοτήθηκε άμεσα προκειμένου να μην χαθούν πρώτιστα θέσεις εργασίας, σε μια περιοχή μάλιστα που η ανεργία αποτελεί το νούμερο ένα εχθρό, της ανάπτυξης.
Δεύτερη στάση η καθετοποιημένη μονάδα παραγωγής κρέατος Καραχασάν Τζεμαλή, η οποία αποτελεί πρότυπο μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας, καθώς από μια μικρή οικογενειακή επιχείρηση, έφθασε σήμερα να απασχολεί 20 εργαζόμενους και να εξάγει το 15% της παραγωγής της. Εδώ αναδείχθηκαν σημαντικά ζητήματα, πέρα από αυτό της ρευστότητας, το οποίο είναι κοινό σε όλες τις παραγωγικές μονάδες, όπως η έλλειψη πρώτης ύλης, την οποία κατά 5% αναγκάζεται να εισάγει, γεγονός που αναδεικνύει την ανάγκη στήριξης της κτηνοτροφίας. Ένα άλλο ζήτημα που αφορά σε αντίστοιχες μονάδες είναι η δυσκολία εξαγωγών προς αραβικές χώρες, λόγω της μη πιστοποίησης του Χαλάλ, του τρόπου δηλαδή σφαγής των ζώων.
Το συμπέρασμα που εξήχθη και στις δύο επισκέψεις είναι πως η χώρα και κυρίως ο τόπος διαθέτει εκείνο το δυναμικό, το οποίο μπορεί να δώσει ώθηση στην οικονομία, αρκεί να υπάρξει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός στήριξης της επιχειρηματικότητας, με όπλο μάλιστα το Ταμείο Ανάκαμψης, το οποίο δυστυχώς, σύμφωνα με το σχέδιο της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, δεν απευθύνεται στη συντριπτική πλειοψηφία μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων που αποτελούν το 95% της ελληνικής επιχειρηματικότητας, αφού δεν προβλέπει καμία ουσιαστική στήριξη και ρευστότητα, ούτε το πως θα θωρακιστούν απέναντι στον ανταγωνισμό, ενώ η όποια μέριμνα για τη βιομηχανία περιορίζεται σε κάποιες λίγες επιχειρήσεις, χωρίς διαφανή κριτήρια, χωρίς να λαμβάνει υπ' όψιν τις πραγματικές ανάγκες, χωρίς μια εθνική στρατηγική και τις προτεραιότητες που προκύπτουν από αυτή.
Τέλος στις 8 το βράδυ στην Αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης, υπό την Προεδρία του Τομεάρχη Ανάπτυξης και Επενδύσεων Αλέξη Χαρίτση συζήτηση με τους φορείς και την κοινωνία.
Στην σύσκεψη παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραϊτης ο οποίος ήταν και στο πάνελ, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Χουσειν Ζεϊμπέκ, ο Δήμαρχος Τσέπελης, οι εκπρόσωποι των παρατάξεων ΑΓΑΠΗ Γιάννης Παπαχρόνης και ΠΟΛΙΤΕΣ για τη Ξάνθη Γιώργος Χατζηθεοδώρου, ο πρώην υφυπουργός Στάθης Γιαννακίδης, μέλη του Επιμελητηρίου και πολλοί επιχειρηματίες.
Ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία επιμένει πως, το σημαντικό αυτό χρηματοδοτικό εργαλείο αποτελεί ευκαιρία για τον μετασχηματισμό του παραγωγικού μοντέλου, με ενίσχυση της εργασίας και ενδυνάμωση μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και αυτοαπασχολουμένων, με μεταρρυθμίσεις και έργα όπως, παραδείγματι, η Δημιουργία κλαδικών ταμείων (χρηματοδοτικών εργαλείων) στα πρότυπα του EquiFund από την Αναπτυξιακή Τράπεζα για επενδύσεις καινοτομίας.