Το θέμα «ενίσχυση των επιχειρήσεων της Περιφέρειας ΑΜΘ που δέχθηκαν τις συνέπειες του κορωνοϊού με ενέργειες της διοίκησης της Περιφέρειας» με εισηγητή τον επικεφαλής της αντιπολίτευσης Χριστόδουλο Τοψίδη συζήτησε το βράδυ της Πέμπτης, κεκλεισμένων των θυρών, το Περιφερειακό Συμβούλιο. Ο περιφερειάρχης Χρήστος Μέτιος ανακοίνωσε πως θα υπάρξει πρόγραμμα μη επιστρεπτέας ενίσχυσης επιχειρήσεων της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, το οποίο θα ανακοινωθεί αναλυτικά τις επόμενες ημέρες και έρχεται σε συνέχεια των ανακοινώσεων του Ιουνίου. Θυμίζουμε ότι τότε είχε γίνει η ανακοίνωση, ότι «η διοίκηση της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης επεξεργάζεται ένα πρόγραμμα στήριξης της επιχειρηματικότητας που μπορεί να φτάσει τα 25 με 30 εκατομμύρια ευρώ με πόρους του ΕΣΠΑ».
Στο μεσοδιάστημα, πάντως, οι μήνες πέρασαν και το επιχειρείν αγωνιά για το εάν το πρόγραμμα θα ‘’τρέξει’’ και πότε, διότι ο ‘’ασθενής’’ είναι ήδη στην Εντατική. Απαντήσεις ανάγκασε τον περιφερειάρχη να δώσει ο επικεφαλής της Αντιπολίτευσης Χριστόδουλος Τοψίδης. Χαρακτήρισε το θέμα «σημαντικό» και «επίκαιρο», διότι τα εργαλεία που εξήγγειλε η κυβέρνηση (Επιστρεπτέα Προκαταβολή και ΤΕΠΙΧ Ι-ΙΙ) είναι μεν προς την σωστή κατεύθυνση, αλλά είναι επί της ουσίας δάνεια κι από τα οποία μάλιστα αποκλείεται η πλειονότητα των επιχειρήσεων λόγω χρεών.
Κάντο όπως ο Τζιτζικώστας
Εν πολλοίς, ο Χριστόδουλος Τοψίδης ζήτησε από τον περιφερειάρχη να μιμηθεί το πρόγραμμα που έχει ήδη ‘’ανοίξει’’ για αιτήσεις στην Κεντρική Μακεδονία και πρόκειται για μη επιστρεπτέα ενίσχυση, συνολικού ποσού 150εκ ευρώ, που συνολικά θα διαμοιραστούν σε 5.000 έως 50.000 επιχειρήσεις της Κ. Μακεδονίας, σύμφωνα με τον κο Τοψίδη. Μάλιστα, τόνισε ότι αντίστοιχες πρωτοβουλίες ήδη έχουν λάβει κι άλλες Περιφέρειας της Ελλάδας, κατηγορώντας την Διοίκηση της ΠΑΜΘ για αργοπορία.
«Το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι αυτό που θα διατηρήσει τις θέσεις εργασίας, που θα διασώσει τις επιχειρήσεις που επιβίωσαν από μία δεκαετή κρίση και πάνε στον αφανισμό λόγω κορωνοϊού και μία δυνατότητα να κινηθούν λεφτά στην αγορά», είπε χαρακτηριστικά και υπενθύμισε το πρόσφατο έγγραφο των Επιμελητηρίων ΑΜΘ με αποδέκτη τον περιφερειάρχη, με το οποίο προϋπολογίζουν τις ανάγκες στήριξης σε 70εκ. ευρώ για 40.000 πληττόμενες επιχειρήσεις.
Από θέσης του ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Κώστας Κατσιμίγας είδε το θέμα πιο γενικά. «Η Περιφέρειά μας ήταν από αυτές που επλήγη περισσότερο, όχι γιατί είχαμε πολλά κρούσματα, αλλά γιατί είχαμε λανθασμένες αποφάσεις, όπως το κλείσιμο των συνόρων. Εδώ και εβδομάδες η Περιφέρειά μας δεν έχει έξαρση κρουσμάτων, αλλά εξακολουθούν τα μέτρα και ισχύουν. Οι επιχειρήσεις έχουν τσακιστεί», είπε χαρακτηριστικά, ενώ σε άλλη αποστροφή του εξήγησε ότι η Διοίκηση δεν καλείται… «να ανακαλύψουμε την Αμερική», αντιθέτως ν’ ακολουθήσει την πορεία που χάραξαν άλλες Περιφέρειες.
«Ο κόσμος θέλει να ενημερωθεί γιατί υποφέρει», πρόσθεσε ο επικεφαλής της ΑΝΤΑΡΣΥΑ Θόδωρος Περεντίδης, ζητώντας να μάθει ακριβώς πόσα λεφτά, σε πόσες επιχειρήσεις και πότε θα δοθούν από την ΠΑΜΘ.
Ανακοινώσεις προσεχώς
Τα δεδομένα ότι η ενίσχυση θα είναι μη επιστρεπτέα και ότι «είμαστε σε τελικό στάδιο» είπε ο Χρήστος Μέτιος, θυμίζοντας την ανακοίνωση της ΠΑΜΘ (22 Ιουνίου 2020) ότι θα στηρίξει τους πληττόμενους επιχειρηματίες. «Αν θα είναι καλύτερο από αυτού του κου Τζιτζικώστα θα το κρίνετε εσείς», είπε με νόημα, μη κρύβοντας ότι ο πρόγραμμα της Κεντρική Μακεδονίας «είναι καλό», αλλά εξηγώντας ότι δεν έχει ξεκινήσει ακόμη η εκταμίευση χρημάτων.
Οι ανακοινώσεις θα γίνουν «σε λίγες ημέρες» είπε ο περιφερειάρχης, συμβουλεύοντας «λίγη υπομονή ακόμη» και εκφράζοντας την πεποίθηση ότι το πρόγραμμα «θα έχει πολλούς πόρους», ενώ ζήτησε να εξαχθούν συμπεράσματα εκ του αποτελέσματος που θα έχουν τα προγράμματα.
Από το ΧΡΟΝΟ Κομοτηνής